Ciąża to bardzo specyficzny okres w życiu kobiety. W ciągu 9 miesięcy dochodzi do intensywnych zmian fizjologicznych w ciele przyszłej matki, związanych z noszeniem pod sercem swojego dziecka. W okresie tym matka musi wyjątkowo dbać o siebie, zwłaszcza o swój stan zdrowia, ponieważ w żadnym innym czasie nie jest tak odpowiedzialna za organizm i zdrowie swego dziecka, jak podczas ciąży. Wiele produktów oraz preparatów, które były dozwolone wcześniej, nie mogą być stosowane w trakcie oczekiwania na dziecko, ponieważ mogą one negatywnie oddziaływać na organizm bezbronnego płodu oraz matki. Kobiety ciężarne podczas tych 9 miesięcy muszą zrezygnować z leków, a jeżeli zmuszone są jakiś lek stosować, powinny to robić po konsultacji z lekarzem.Wiele osób zaskakuje, że w okresie oczekiwania na dziecko, przyszłe matki nie mogą spożywać niektórych ziół. Niektóre z nich są wręcz surowo zabronione, stosowania innych po prostu się odradza. Jakie zioła w ciąży są zakazane? Jakich ziół unikać w ciąży, a które można nadal stosować?



Jakich ziół unikać w ciąży?

Jakich ziół unikać w ciąży? Ku zaskoczeniu wielu przyszłych mam stanowią one bardzo liczną grupę. Jak się okazuje niektóre z nich stanowią częsty dodatek w polskiej kuchni i niewiele przyszłych matek zdaje sobie sprawę, że należy ich unikać w okresie oczekiwania na dziecko. Bardzo często zdarza się, że popularne zioła bywają toksyczne zarówno dla przyszłej matki, jak i dziecka, a czasami mogą stanowić przyczynę bardzo poważnych komplikacji.

W ciąży należy unikać tak charakterystycznej dla polskiej kuchni naci pietruszki. Natka wpływa na wypłukiwanie cennej wody z organizmu, ale też może powodować pojawienie się plamień, które są szczególnie niebezpieczne w ciąży. Podobny skutek, czyli odwodnienie organizmu może powodować kruszyna. Zioło to działa naturalnie przeczyszczająco, jednakże może spowodować biegunkę lub wymioty, które powodują utratę wody z organizmu.

Kolejnym ziołem, a właściwie przyprawą, której należy unikać w ciąży jest cynamon. Cynamon zawiera bowiem kumarynę, której nadmiar może wpłynąć na niedorozwój słuchu i wzroku, a także uszkodzenie wątroby dziecka. Inną, niewskazaną rośliną, którą należy unikać w ciąży jest aloes. Pomimo, że naturalnie charakteryzuje się właściwościami bakteriobójczymi, dla kobiety w ciąży może być niebezpieczny, ponieważ powoduje przedwczesne skurcze macicy oraz jej zbytnie przekrwienie.

Zioła zakazane w ciąży

Oprócz ziół, których należy unikać w ciąży, wyróżnia się zioła, które są dla ciężarnych zakazane. Pierwszą grupą takich ziół jest rozmaryn i tymianek. Pomimo, że przyprawy te są bardzo pożyteczne w kuchni, mogą powodować problemy z sercem matki, ale przede wszystkim wpływają na ryzyko przedwczesnego porodu.

Oprócz tych ziół, przyspieszony, niebezpieczny poród może spowodować również szałwia, która nie jest zalecana również po ciąży, ponieważ wpływa negatywnie na laktację i może spowodować utratę pokarmu przez matkę. Bardzo ryzykowne w ciąży jest stosowanie żeń-szenia. Według badań spożywanie tego zioła w ciąży może być przyczyną wystąpienia wad wrodzonych płodu, a także zaburzać jego rozwój. Innym zakazanym ziołem w ciąży jest cząber. Podobnie jak tymianek oraz rozmaryn, może on wywołać przedwczesny poród oraz poronienie. Działaniem poronnym charakteryzuje się także piołun, który również zalicza się do listy ziół zakazanych w ciąży.

Zioła prowansalskie w ciąży

Zioła prowansalskie to popularna nazwa ziół charakterystycznych dla kuchni francuskiej. W skład mieszanki, która tworzy popularne zioła prowansalskie wchodzą: rozmaryn, tymianek, bazylia, majeranek, mięta pieprzowa, cząber, szałwia, a także oregano i majeranek. Niestety ziół prowansalskich nie powinno się spożywać w ciąży. Jak było wspomniane wyżej rozmaryn i tymianek, a także szałwia oraz cząber znajdują się na liście ziół zakazanych w trakcie oczekiwania na dziecko, ponieważ mogą powodować poród przedwczesny, a co gorsze – poronienie. Przyszłe matki powinny więc wstrzymać się ze spożywaniem ziół prowansalskich w okresie ciąży.

Zioła na zaparcia w ciąży

Nie wszystkie zioła są szkodliwe w ciąży. Istnieje szeroka grupa ziół, które w ciąży można stosować, a wręcz zaleca się ich spożywanie. Niektóre z ziół mogą pozytywnie wpłynąć na problemy fizjologiczne, z którymi borykają się kobiety w ciąży. Do takich problemów, na które skarży się wiele przyszłych mam, zaliczają się zaparcia. Istnieją jednak zioła pomagające na zaparcia w ciąży. Są to m.in.: mięta i imbir, które wpływają dodatkowo pozytywnie na wzdęcia, siemię lniane (którego dawka spożycia nie może jednak przekraczać 1 łyżeczki na dzień), ale też koper włoski, rumianek czy mniszek lekarski.



[Zdjęcie główne: depositphotos.com]