Banan to nie tylko pyszna, zdrowa przekąska czy dodatek do deserów, ale przede wszystkim bogate źródło wartości odżywczych. Odpowiednio przygotowany może znacząco wpłynąć na nasze samopoczucie i funkcjonowanie organizmu. Choć często pojawia się w naszej diecie, to zwykle jemy go w dość tradycyjnej formie. Tymczasem okazuje się, że w celach zdrowotnych można pić także… herbatkę z banana. Jakie właściwości ma gotowany banan?
Banan – wartości odżywcze
Banany to cenne źródło ważnych dla organizmu witamin i minerałów, które zapewniają jego prawidłowe funkcjonowanie, a co za tym idzie – codzienne dobre samopoczucie. W tych tropikalnych owocach znajdziem bowiem witaminy A, C, E, K oraz B, a do tego wapń, potas, magnez czy fosfor.
Magnez i potas wspierają pracę układu nerwowego i mięśniowego, a dodatkowo zapewniają odpowiednie funkcjonowanie serca oraz prawidłowe ciśnienie krwi. Witaminy z grupy B i A zwiększają naszą odporność, a przy tym mogą przyczynić się do poprawy kondycji skóry. Co więcej, zawarte w bananach przeciwutleniacze i karotenoidy zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób oczu, takich jak np. jaskra.
Jakie właściwości ma gotowany banan?
Walory smakowe bananów sprawiają, że statystycznie każdy Polak sięga po nawet 6 kilogramów tych rocznie. Okazuje się jednak, że jedząc je tradycyjnie, tracimy sporo cennych wartości odżywczych, mimo że banan sam w sobie ma ich bardzo wiele. Dlaczego tak się dzieje? Zwykle wyrzuca się bowiem do śmieci skórkę, która jest niezwykle bogata w tryptofan, czyli substancję wspomagającą zdrowy i spokojny sen.
Nie ma w tym oczywiście nic dziwnego. Skórka banana jest gruba i raczej niezbyt przyjemna do pogryzienia i połknięcia. Jest jednak sposób na uratowanie tych wartościowych składników, które zwykle lądują w koszu. Wystarczy ugotować owoc w całości ze skórką, a następnie wypić wywar niedługo przed snem.
W spokojnym zaśnięciu pomoże także magnez zawarty w owocach, który działa odprężająco i uspokajająco na mięśnie i układ nerwowy.
Zobacz: Czarcie żebro – jego lecznicze właściwości znane są od wieków. Kto powinien z nich skorzystać?
Jak ugotować banana?
Przygotowanie wywaru z banana to nic trudnego. Wystarczy zagotować w niewielkim garnku wodę, a kiedy będzie już wrzała zmniejszyć ogień i wrzucić banana w skórce. Wcześniej należy go dokładnie umyć, a także odciąć końcówki. Owoc powinien gotować się przez około 10 minut, a następnie trzeba go odcedzić i przelać do kubka. Tak przygotowany wywar najlepiej pić przed snem, można dodać nieco cynamonu lub słodzika dla smaku.
Sprawdź: Złote mleko (golden milk), czyli mleko z kurkumą [PRZEPISY, WŁAŚCIWOŚCI]
Czytelnicy pytają o wartości odżywcze banana
Czy banany można gotować?
Tak, można gotować banany.
Jak wpływa gotowany banan na sen?
Przede wszystkim uspokaja układ nerwowy, rozluźnia mięśnie, dzięki czemu organizm lepiej się odpręża i łatwiej zasypia. Ponadto w skórce banana zawarty jest tryptofan, który poprawia nastrój i jakość snu.