Gotowany banan - jakie ma właściwości? Wywar z tego owocu to przepis na lepszy sen. Jak go przygotować? Banan 1

Gotowany banan – jakie ma właściwości? Wywar z tego owocu to przepis na lepszy sen. Jak go przygotować?

Banan to nie tylko pyszna, zdrowa przekąska czy dodatek do deserów, ale przede wszystkim bogate źródło wartości odżywczych. Odpowiednio przygotowany może znacząco wpłynąć na nasze samopoczucie i funkcjonowanie organizmu. Choć często pojawia się w naszej diecie, to zwykle jemy go w dość tradycyjnej formie. Tymczasem okazuje się, że w celach zdrowotnych można pić także… herbatkę z banana. Jakie właściwości ma gotowany banan?

Banan – wartości odżywcze

Banany to cenne źródło ważnych dla organizmu witamin i minerałów, które zapewniają jego prawidłowe funkcjonowanie, a co za tym idzie – codzienne dobre samopoczucie. W tych tropikalnych owocach znajdziem bowiem witaminy A, C, E, K oraz B, a do tego wapń, potas, magnez czy fosfor.

Magnez i potas wspierają pracę układu nerwowego i mięśniowego, a dodatkowo zapewniają odpowiednie funkcjonowanie serca oraz prawidłowe ciśnienie krwi. Witaminy z grupy B i A zwiększają naszą odporność, a przy tym mogą przyczynić się do poprawy kondycji skóry. Co więcej, zawarte w bananach przeciwutleniacze i karotenoidy zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób oczu, takich jak np. jaskra.

Jakie właściwości ma gotowany banan?

Walory smakowe bananów sprawiają, że statystycznie każdy Polak sięga po nawet 6 kilogramów tych rocznie. Okazuje się jednak, że jedząc je tradycyjnie, tracimy sporo cennych wartości odżywczych, mimo że banan sam w sobie ma ich bardzo wiele. Dlaczego tak się dzieje? Zwykle wyrzuca się bowiem do śmieci skórkę, która jest niezwykle bogata w tryptofan, czyli substancję wspomagającą zdrowy i spokojny sen.

Nie ma w tym oczywiście nic dziwnego. Skórka banana jest gruba i raczej niezbyt przyjemna do pogryzienia i połknięcia. Jest jednak sposób na uratowanie tych wartościowych składników, które zwykle lądują w koszu. Wystarczy ugotować owoc w całości ze skórką, a następnie wypić wywar niedługo przed snem.

W spokojnym zaśnięciu pomoże także magnez zawarty w owocach, który działa odprężająco i uspokajająco na mięśnie i układ nerwowy.

Zobacz: Czarcie żebro – jego lecznicze właściwości znane są od wieków. Kto powinien z nich skorzystać?

Jak ugotować banana?

Przygotowanie wywaru z banana to nic trudnego. Wystarczy zagotować w niewielkim garnku wodę, a kiedy będzie już wrzała zmniejszyć ogień i wrzucić banana w skórce. Wcześniej należy go dokładnie umyć, a także odciąć końcówki. Owoc powinien gotować się przez około 10 minut, a następnie trzeba go odcedzić i przelać do kubka. Tak przygotowany wywar najlepiej pić przed snem, można dodać nieco cynamonu lub słodzika dla smaku.

Sprawdź: Złote mleko (golden milk), czyli mleko z kurkumą [PRZEPISY, WŁAŚCIWOŚCI]

Czytelnicy pytają o wartości odżywcze banana

Czy banany można gotować?

Tak, można gotować banany.

Jak wpływa gotowany banan na sen?

Przede wszystkim uspokaja układ nerwowy, rozluźnia mięśnie, dzięki czemu organizm lepiej się odpręża i łatwiej zasypia. Ponadto w skórce banana zawarty jest tryptofan, który poprawia nastrój i jakość snu.