Złote mleko (golden milk), czyli mleko z kurkumą [PRZEPISY, WŁAŚCIWOŚCI]

Czym jest złote mleko (golden milk)? Dlaczego tak szybko zyskuje na popularności? Jakie ma właściwości zdrowotne? Jak je przygotować? O tym wszystkim przeczytasz poniżej!

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Złote mleko to napój pochodzący z Indii - tradycyjny przepis na mleko z kurkumą to specjał ajurwedyjski.
  • Złote mleko jest naturalnym sposobem na wspomaganie odporności, a także polepszenie samopoczucia w trakcie przeziębienia, oczyszczenie organizmu, rozgrzanie oraz relaks.
  • Przygotowanie złotego mleka w domu jest proste. Wystarczy zaopatrzyć się w kurkumę, mleko (roślinne lub krowie), miód, cynamon i opcjonalnie: kardamon oraz wanilię.
  • Złote mleko (golden milk) może być spożywane bez ograniczeń, jeśli nie występuje nadwrażliwość na kurkumę (również przez dzieci, kobiety w ciąży i matki karmiące).

Mleko z kurkumą – złoty przepis z ajurwedy

Każda osoba, która choć odrobinę interesuje się yogą czy naturalnymi metodami dbania o odporność, z pewnością natknęła się na ajurwedę. To tradycyjna medycyna indyjska, bazująca na życiu zgodnym z naturą, holistycznie podchodząca do człowieka jako istoty, która do zdrowego funkcjonowania potrzebuje równowagi psychicznej, fizycznej i duchowej.
We współczesnym świecie wiele przepisów kulinarnych, ale także zaleceń urodowych, bazuje na ajurwedyjskich założeniach. Nic dziwnego – oparte są one na naturalnych składnikach, często o potwierdzonej skuteczności.
Tak jest chociażby w przypadku osławionego golden milk (mleko z kurkumą). Ten złoty napój swoją nazwę zawdzięcza kolorowi, który pozyskuje od kurkumy, będącej podstawą kuchni indyjskiej.

Składniki potrzebne do przygotowania złotego mleka

Do przygotowania podstawowego złotego mleka niezbędne będzie mleko (krowie lub roślinne: owsiane, ryżowe, migdałowe, ryżowe) oraz pasta z kurkumy. Pastę z kurkumy można samodzielnie zrobić w domu z kurkumy w proszku i wody lub ścierając wysuszony korzeń kurkumy. Oprócz tego warto zaopatrzyć się w przyprawy:

  • miód (najlepiej jasny: spadziowy, lipowy, wielokwiatowy, akacjowy)
  • kardamon (w postaci ziarenek lub starty)
  • cynamon (w postaci lasek lub starty)
  • wanilię (laski lub tarta)
  • imbir (najlepiej świeży w postaci korzenia, ale może być także sproszkowany)
  • opcjonalnie: czarny pieprz (najlepiej świeżo mielony)

Kurkuma z mlekiem i miodem to bazowy przepis na złoty napój. Jednak mleko z kurkumą i cynamonem dosładzane miodem ma zdecydowanie pełniejszy smak (i więcej właściwości prozdrowotnych). Złote mleko ze świeżej kurkumy również jest bardzo aromatycznym i rozgrzewającym napojem, jednak jego przygotowanie wymaga odrobiny więcej zachodu, niż w przypadku korzystania z gotowej, startej kurkumy.

Sprawdź: Jak zrobić czarny czosnek?

Sposób przygotowania złotego mleka

Niemal każdy przepis na złote mleko zawiera pastę z kurkumy. Jak zrobić ją w domowych warunkach? Wystarczą 2-3 łyżki świeżo startej kurkumy lub kurkumy sproszkowanej oraz połowa szklanki wody. Wodę doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i dodajemy kurkumę. Całość gotujemy nie krócej, niż 8 minut pamiętając, aby często mieszać naszą pastę – nie może się przypalić ani przywrzeć do dna garnka. Jeśli wody jest zbyt mało, można dolewać ją w trakcie gotowania. Po zakończeniu gotowania pastę należy przełożyć do szklanego opakowania i przechowywać w lodówce nie dłużej, niż dwa tygodnie.

Sprawdź:

Przygotowanie krok po kroku złotego mleka nie jest znacznie trudniejsze, niż przygotowanie samej pasty. Do garnka należy wlać mleko (krowie lub roślinne) w takiej ilości, jaką natychmiast spożyjemy (złotego mleka nie powinno się przechowywać). Nie doprowadzając do wrzenia, należy mleko podgrzewać wraz z dodatkiem odpowiedniej ilości pasty z kurkumy (na jeden kubek wystarczy płaska mała łyżeczka pasty). To także odpowiedni czas na dodatnie rozgrzewających, aromatycznych przypraw: kardamonu, cynamonu, wanilii. Jeśli lubimy jego smak oraz chcemy wzbogacić nasze golden milk o dodatkowy walor rozgrzewający, możemy dodać łyżeczkę świeżo startego imbiru. Z kolei jeśli chodzi o miód, należy go dodawać po rozlaniu mleka do kubków i ostygnięciu napoju – tylko w ten sposób miód zachowa swoje właściwości odżywcze.

Złote mleko – właściwości zdrowotne

Niewiele jest napojów o tak szerokim zastosowaniu, jak złote mleko. Na przeziębienie, na kaszel, na złe samopoczucie, na bezsenność czy przeczyszczenie – we wszystkich tych przypadkach kurkuma z mlekiem do picia okaże się wyjątkowo skutecznym i naturalnym remedium. Kurkuma jest przyprawą rozgrzewającą o właściwościach bakteriobójczych. Doskonale wspomaga naturalną odporność organizmu, przyspiesza przemianę materii i zapobiega stanom zapalnym. W zależności od stężenia, może pomóc zapobiegać biegunkom powodowanym zatruciom pokarmowym (stąd też jej szerokie zastosowanie w Indiach, w których dostęp do świeżej wody i możliwości przechowywania żywności są ograniczone), jak i wspomagać zastałe w pracy jelita. Złote mleko przed snem, pod warunkiem, że nie będzie nadmiernie dosłodzone, działa wyciszająco i relaksująco. Złoty napój z dodatkiem odrobiny czarnego pieprzu i dużej ilości cynamonu z kolei pobudza i może być pity zamiast porannej kawy.

Poznaj: Domowe sposoby na walkę z przeziębieniem w czasie ciąży

Zastosowanie złotego mleka

Jak widać, złoty napój z kurkumy znajduje bardzo wiele zastosowań w codziennym życiu. Warto profilaktycznie pić go w okresie jesienno-zimowym, a także wspomagająco przy przeziębieniach. Nie ma przeciwwskazań do spożywania złotego mleka przez dzieci (którym odpowiada smak kurkumy i które już spożywają słodycze), kobiety w ciąży czy matki karmiące. Należy jednak pamiętać, że złote mleko dla dzieci niekoniecznie powinno być tak aromatyczne, jak dla dorosłych i warto zaczynać od mniejszej ilości pasty z kurkumy, aby przekonać się, jak oddziałuje ona na układ pokarmowy malucha. Złote mleko jest także jedną z naturalnych metod na oczyszczanie organizmu, świetnie uzupełnia zbilansowaną dietę i współgra z treningami, których celem jest redukcja tkanki tłuszczowej.

Pytania i odpowiedzi dotyczące złotego mleka

Jak pić złote mleko? Na zimno czy na ciepło?

Zdecydowanie złote mleko to napój, który powinno spożywać się na ciepło, a jeśli lubimy – wskazane jest spożywanie go na gorąco. To ciekawa alternatywa dla kakao czy herbaty.

Gdzie kupić złote mleko?

Złote mleko często serwowane jest w okresie jesienno-zimowym w restauracjach specjalizujących się w egzotycznych smakach, szczególnie indyjskich. Jednak wykonanie złotego mleka jest na tyle proste w warunkach domowych, że niekoniecznie trzeba szukać na mapie swojego miasta odpowiedniego lokalu.

Ile razy dziennie pić złote mleko?

Generalnie nie ma przeciwwskazań do tego, aby pić i kilka kubków złotego mleka dziennie. Należy jednak pamiętać, że jeśli wykonujemy złote mleko na bazie pełnotłustego mleka krowiego tego typu napój jest dość tłusty i zgodnie z najnowszymi zaleceniami dietetycznymi, może wyczerpać dziennie zapotrzebowanie na nabiał. Warto również mieć na uwadze, że duże ilości kurkumy mogą u bardziej wrażliwych osób dawać efekt przeczyszczenia.

Jak smakuje złote mleko?

Kurkuma jest przyprawą o specyficznym, lekko orzechowym smaku. W niewielkich ilościach jest on lekko wyczuwalny; w większych, szczególnie podgrzana, może wydawać się gorzka. Aby temu zapobiec, należy długo ją gotować (np. przygotowując z niej pastę). Złote mleko smakuje głównie słodko – odpowiedzialny jest za to miód. Po drugie, ciekawego posmaku dodaje mieszanka egzotycznych przypraw, takich jak kardamon, wanilia czy cynamon. Mleko takie może być tłuste (jeśli wykonane jest z pełnotłustego mleka krowiego lub roślinnego z dodatkiem tłuszczu kokosowego). Niektórym złote mleko przypomina w smaku delikatne cappuccino pozbawione kofeiny.

Źródła:
  • "Kuchnia Kryszny. Indyjskie Potrawy Wegetariańskie" Dasa Adiraja, The Bhaktivedanta Book Trust 2008.
  • "Kuchnia ajurwedyjska według czterech pór roku", Markus Durst Doris Iding Johanna Wafler, Purana 2011.

Dodaj komentarz

Przepisy Kulinarne

Co na drugie śniadanie do szkoły?

Już jutro większość mam stanie przed dylematem: co spakować dziecku na drugie śniadanie do szkoły? Kanapki szybko się przejadają i niejedna z nich zamiast w brzuchu małego ucznia ląduje w...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Ile gotować gołąbki?

Gotowanie gołąbków – ile gotować gołąbki? Gołąbki to pyszne danie. Natomiast samo ich przygotowanie jest czasochłonne. Parzenie kapusty, zawijanie farszu, a następnie gotowanie. Niemniej jednak ich smak jest wart naszego...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Jak zrobić domowe lody?

Domowe lody? Nie tylko latem! Mało co chłodzi i orzeźwia tak jak lody, dlatego przywykliśmy do jedzenia ich latem. Okazuje się jednak, że lody (najlepiej domowe!) najzdrowsze są zimą, gdy temperatura...

Czytaj dalej →
Planowanie ślubu oraz wesela

Menu weselne

Jakie menu wybrać na swoje wesele? Muszą to być potrawy, które trafią w gusta wszystkich gości. Bo przecież świeże i smaczne dania to już pół sukcesu udanego wesela (no może...

Czytaj dalej →
Torty weselne

Tort Weselny

Tort weselny to tradycyjny deser podawany na przyjęciu weselnym. Według tradycji brak tortu na weselu oznacza brak słodkiego życia po ślubie, także lepiej nie ryzykować. Obecnie na rynku ślubno-weselnym możemy...

Czytaj dalej →
Zakupy dla niemowląt

Karty rabatowe LifeStyle i Rossnę

Karty rabatowe LifeStyle i Rossnę Dziecko to niekończący się wydatek. Każdy rodzic chce dla dziecka wszystkiego co najlepsze. Producenci o tym wiedzą i często zawyżają ceny swoich produktów. Jak zatem...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general