Złote mleko (golden milk), czyli mleko z kurkumą [PRZEPISY, WŁAŚCIWOŚCI]

Czym jest złote mleko (golden milk)? Dlaczego tak szybko zyskuje na popularności? Jakie ma właściwości zdrowotne? Jak je przygotować? O tym wszystkim przeczytasz poniżej!

Złote mleko (golden milk), czyli mleko z kurkumą [PRZEPISY, WŁAŚCIWOŚCI]
elements.envato.com
Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Złote mleko to napój pochodzący z Indii - tradycyjny przepis na mleko z kurkumą to specjał ajurwedyjski.
  • Złote mleko jest naturalnym sposobem na wspomaganie odporności, a także polepszenie samopoczucia w trakcie przeziębienia, oczyszczenie organizmu, rozgrzanie oraz relaks.
  • Przygotowanie złotego mleka w domu jest proste. Wystarczy zaopatrzyć się w kurkumę, mleko (roślinne lub krowie), miód, cynamon i opcjonalnie: kardamon oraz wanilię.
  • Złote mleko (golden milk) może być spożywane bez ograniczeń, jeśli nie występuje nadwrażliwość na kurkumę (również przez dzieci, kobiety w ciąży i matki karmiące).

Mleko z kurkumą – złoty przepis z ajurwedy

Każda osoba, która choć odrobinę interesuje się yogą czy naturalnymi metodami dbania o odporność, z pewnością natknęła się na ajurwedę. To tradycyjna medycyna indyjska, bazująca na życiu zgodnym z naturą, holistycznie podchodząca do człowieka jako istoty, która do zdrowego funkcjonowania potrzebuje równowagi psychicznej, fizycznej i duchowej.
We współczesnym świecie wiele przepisów kulinarnych, ale także zaleceń urodowych, bazuje na ajurwedyjskich założeniach. Nic dziwnego – oparte są one na naturalnych składnikach, często o potwierdzonej skuteczności.
Tak jest chociażby w przypadku osławionego golden milk (mleko z kurkumą). Ten złoty napój swoją nazwę zawdzięcza kolorowi, który pozyskuje od kurkumy, będącej podstawą kuchni indyjskiej.

Składniki potrzebne do przygotowania złotego mleka

Do przygotowania podstawowego złotego mleka niezbędne będzie mleko (krowie lub roślinne: owsiane, ryżowe, migdałowe, ryżowe) oraz pasta z kurkumy. Pastę z kurkumy można samodzielnie zrobić w domu z kurkumy w proszku i wody lub ścierając wysuszony korzeń kurkumy. Oprócz tego warto zaopatrzyć się w przyprawy:

  • miód (najlepiej jasny: spadziowy, lipowy, wielokwiatowy, akacjowy)
  • kardamon (w postaci ziarenek lub starty)
  • cynamon (w postaci lasek lub starty)
  • wanilię (laski lub tarta)
  • imbir (najlepiej świeży w postaci korzenia, ale może być także sproszkowany)
  • opcjonalnie: czarny pieprz (najlepiej świeżo mielony)

Kurkuma z mlekiem i miodem to bazowy przepis na złoty napój. Jednak mleko z kurkumą i cynamonem dosładzane miodem ma zdecydowanie pełniejszy smak (i więcej właściwości prozdrowotnych). Złote mleko ze świeżej kurkumy również jest bardzo aromatycznym i rozgrzewającym napojem, jednak jego przygotowanie wymaga odrobiny więcej zachodu, niż w przypadku korzystania z gotowej, startej kurkumy.

Sprawdź: Jak zrobić czarny czosnek?

Sposób przygotowania złotego mleka

Niemal każdy przepis na złote mleko zawiera pastę z kurkumy. Jak zrobić ją w domowych warunkach? Wystarczą 2-3 łyżki świeżo startej kurkumy lub kurkumy sproszkowanej oraz połowa szklanki wody. Wodę doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i dodajemy kurkumę. Całość gotujemy nie krócej, niż 8 minut pamiętając, aby często mieszać naszą pastę – nie może się przypalić ani przywrzeć do dna garnka. Jeśli wody jest zbyt mało, można dolewać ją w trakcie gotowania. Po zakończeniu gotowania pastę należy przełożyć do szklanego opakowania i przechowywać w lodówce nie dłużej, niż dwa tygodnie.

Sprawdź: Pyszny przepis na kleik ryżowy dla niemowlaka

Przygotowanie krok po kroku złotego mleka nie jest znacznie trudniejsze, niż przygotowanie samej pasty. Do garnka należy wlać mleko (krowie lub roślinne) w takiej ilości, jaką natychmiast spożyjemy (złotego mleka nie powinno się przechowywać). Nie doprowadzając do wrzenia, należy mleko podgrzewać wraz z dodatkiem odpowiedniej ilości pasty z kurkumy (na jeden kubek wystarczy płaska mała łyżeczka pasty). To także odpowiedni czas na dodatnie rozgrzewających, aromatycznych przypraw: kardamonu, cynamonu, wanilii. Jeśli lubimy jego smak oraz chcemy wzbogacić nasze golden milk o dodatkowy walor rozgrzewający, możemy dodać łyżeczkę świeżo startego imbiru. Z kolei jeśli chodzi o miód, należy go dodawać po rozlaniu mleka do kubków i ostygnięciu napoju – tylko w ten sposób miód zachowa swoje właściwości odżywcze.

Złote mleko – właściwości zdrowotne

Niewiele jest napojów o tak szerokim zastosowaniu, jak złote mleko. Na przeziębienie, na kaszel, na złe samopoczucie, na bezsenność czy przeczyszczenie – we wszystkich tych przypadkach kurkuma z mlekiem do picia okaże się wyjątkowo skutecznym i naturalnym remedium. Kurkuma jest przyprawą rozgrzewającą o właściwościach bakteriobójczych. Doskonale wspomaga naturalną odporność organizmu, przyspiesza przemianę materii i zapobiega stanom zapalnym. W zależności od stężenia, może pomóc zapobiegać biegunkom powodowanym zatruciom pokarmowym (stąd też jej szerokie zastosowanie w Indiach, w których dostęp do świeżej wody i możliwości przechowywania żywności są ograniczone), jak i wspomagać zastałe w pracy jelita. Złote mleko przed snem, pod warunkiem, że nie będzie nadmiernie dosłodzone, działa wyciszająco i relaksująco. Złoty napój z dodatkiem odrobiny czarnego pieprzu i dużej ilości cynamonu z kolei pobudza i może być pity zamiast porannej kawy.

Poznaj: Domowe sposoby na walkę z przeziębieniem w czasie ciąży

Zastosowanie złotego mleka

Jak widać, złoty napój z kurkumy znajduje bardzo wiele zastosowań w codziennym życiu. Warto profilaktycznie pić go w okresie jesienno-zimowym, a także wspomagająco przy przeziębieniach. Nie ma przeciwwskazań do spożywania złotego mleka przez dzieci (którym odpowiada smak kurkumy i które już spożywają słodycze), kobiety w ciąży czy matki karmiące. Należy jednak pamiętać, że złote mleko dla dzieci niekoniecznie powinno być tak aromatyczne, jak dla dorosłych i warto zaczynać od mniejszej ilości pasty z kurkumy, aby przekonać się, jak oddziałuje ona na układ pokarmowy malucha. Złote mleko jest także jedną z naturalnych metod na oczyszczanie organizmu, świetnie uzupełnia zbilansowaną dietę i współgra z treningami, których celem jest redukcja tkanki tłuszczowej.

Pytania i odpowiedzi dotyczące złotego mleka

Jak pić złote mleko? Na zimno czy na ciepło?

Zdecydowanie złote mleko to napój, który powinno spożywać się na ciepło, a jeśli lubimy – wskazane jest spożywanie go na gorąco. To ciekawa alternatywa dla kakao czy herbaty.

Gdzie kupić złote mleko?

Złote mleko często serwowane jest w okresie jesienno-zimowym w restauracjach specjalizujących się w egzotycznych smakach, szczególnie indyjskich. Jednak wykonanie złotego mleka jest na tyle proste w warunkach domowych, że niekoniecznie trzeba szukać na mapie swojego miasta odpowiedniego lokalu.

Ile razy dziennie pić złote mleko?

Generalnie nie ma przeciwwskazań do tego, aby pić i kilka kubków złotego mleka dziennie. Należy jednak pamiętać, że jeśli wykonujemy złote mleko na bazie pełnotłustego mleka krowiego tego typu napój jest dość tłusty i zgodnie z najnowszymi zaleceniami dietetycznymi, może wyczerpać dziennie zapotrzebowanie na nabiał. Warto również mieć na uwadze, że duże ilości kurkumy mogą u bardziej wrażliwych osób dawać efekt przeczyszczenia.

Jak smakuje złote mleko?

Kurkuma jest przyprawą o specyficznym, lekko orzechowym smaku. W niewielkich ilościach jest on lekko wyczuwalny; w większych, szczególnie podgrzana, może wydawać się gorzka. Aby temu zapobiec, należy długo ją gotować (np. przygotowując z niej pastę). Złote mleko smakuje głównie słodko – odpowiedzialny jest za to miód. Po drugie, ciekawego posmaku dodaje mieszanka egzotycznych przypraw, takich jak kardamon, wanilia czy cynamon. Mleko takie może być tłuste (jeśli wykonane jest z pełnotłustego mleka krowiego lub roślinnego z dodatkiem tłuszczu kokosowego). Niektórym złote mleko przypomina w smaku delikatne cappuccino pozbawione kofeiny.

Źródła:
  • "Kuchnia Kryszny. Indyjskie Potrawy Wegetariańskie" Dasa Adiraja, The Bhaktivedanta Book Trust 2008.
  • "Kuchnia ajurwedyjska według czterech pór roku", Markus Durst Doris Iding Johanna Wafler, Purana 2011.

Dodaj komentarz

Zdrowie w ciąży
Katar w ciąży: Rodzaje kataru w ciąży i sposoby na radzenie sobie z nim
Katar w ciąży. Każda przyszła mama powinna w sposób szczególny dbać o swoje zdrowie, gdyż zmiany hormonalne związane z ciążą, wpływają na osłabienie odporności, a ponadto w ciąży jest znacznie
Czytaj dalej
Zdrowie w ciąży
Rwa kulszowa w ciąży - przyczyny, objawy i sposoby łagodzenia bólu
Jedną z często dotykających kobiety ciężarne dolegliwości bólowych związanych z plecami, jest rwa kulszowa. Dlaczego kobiety w ciąży narażone są na zaburzenia pracy nerwu kulszowego, czym objawia się atak rwy
Czytaj dalej
Przepisy Kulinarne
Kleik ryżowy na wodzie lub mleku
Kleik ryżowy najczęściej podawany jest osobom dorosłym przy zatruciach pokarmowych, a także niemowlakom jako pierwszy pokarm po mleku mamy lub modyfikowanym. Z pozoru jest to bardzo proste w przygotowaniu danie.
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Pasteryzacja w zmywarce, piekarniku i nie tylko – sprawdź oryginalne sposoby na wekowanie słoików
Nie ma nic wspanialszego, niż sałatka z letnich warzyw jedzona do obiadu w zimowy dzień, albo sok z sierpniowych malin dodawany do herbaty w mroźne popołudnie. Aby w pełni cieszyć
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Śledzie w oleju: Ile mogą stać? Jak je przechowywać?
Śledzie to ryba wyjątkowo popularna w Polsce. Chociaż kojarzą się głównie ze świętami Bożego Narodzenia, ze względu na bogate wartości odżywcze warto wprowadzić je również do codziennej diety. Jedną z
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Ryba po grecku na 2 sposoby (smażona lub pieczona)
Przepis na rybę po grecku Ryba po grecku to danie najczęściej kojarzone z Wigilią. Okazuje się jednak, że jej popularność nie maleje przez cały rok. W dzisiejszym artykule pokażę Wam moje dwa
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Mrożenie karpia: Czy można mrozić karpia i na jak długo?
Karp - ryba, która w czasie Wigilii nadal gości na większości polskich stołów. Smażony, pieczony, w galarecie. Sposobów na przygotowanie karpia jest bardzo dużo. Często też przygotowujemy go w zbyt
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak mrozić uszka i pierogi (nie tylko wigilijne)?
Zamrozić możemy nie tylko pierogi czy uszka, ale również nadmiar farszu lub ciasta, który został nam z przygotowania tych potraw. Jak zamrozić uszka? Pierogi oraz uszka możemy zamrozić zarówno surowe, jak również
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?
Po każdej imprezie okolicznościowej, zwłaszcza takiej, którą organizujemy w domu, zostają nam zarówno potrawy, jak i ciasta. Częścią z nich obdarujemy zapewne gości, ale co zrobić z resztą? Dowiedz się,
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?
Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): "im bigos starszy, tym smaczniejszy". Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę
Czytaj dalej