Złote mleko (golden milk), czyli mleko z kurkumą [PRZEPISY, WŁAŚCIWOŚCI]
Czym jest złote mleko (golden milk)? Dlaczego tak szybko zyskuje na popularności? Jakie ma właściwości zdrowotne? Jak je przygotować? O tym wszystkim przeczytasz poniżej!
- Złote mleko to napój pochodzący z Indii - tradycyjny przepis na mleko z kurkumą to specjał ajurwedyjski.
- Złote mleko jest naturalnym sposobem na wspomaganie odporności, a także polepszenie samopoczucia w trakcie przeziębienia, oczyszczenie organizmu, rozgrzanie oraz relaks.
- Przygotowanie złotego mleka w domu jest proste. Wystarczy zaopatrzyć się w kurkumę, mleko (roślinne lub krowie), miód, cynamon i opcjonalnie: kardamon oraz wanilię.
- Złote mleko (golden milk) może być spożywane bez ograniczeń, jeśli nie występuje nadwrażliwość na kurkumę (również przez dzieci, kobiety w ciąży i matki karmiące).
Mleko z kurkumą – złoty przepis z ajurwedy
Każda osoba, która choć odrobinę interesuje się yogą czy naturalnymi metodami dbania o odporność, z pewnością natknęła się na ajurwedę. To tradycyjna medycyna indyjska, bazująca na życiu zgodnym z naturą, holistycznie podchodząca do człowieka jako istoty, która do zdrowego funkcjonowania potrzebuje równowagi psychicznej, fizycznej i duchowej.
We współczesnym świecie wiele przepisów kulinarnych, ale także zaleceń urodowych, bazuje na ajurwedyjskich założeniach. Nic dziwnego – oparte są one na naturalnych składnikach, często o potwierdzonej skuteczności.
Tak jest chociażby w przypadku osławionego golden milk (mleko z kurkumą). Ten złoty napój swoją nazwę zawdzięcza kolorowi, który pozyskuje od kurkumy, będącej podstawą kuchni indyjskiej.
Składniki potrzebne do przygotowania złotego mleka
Do przygotowania podstawowego złotego mleka niezbędne będzie mleko (krowie lub roślinne: owsiane, ryżowe, migdałowe, ryżowe) oraz pasta z kurkumy. Pastę z kurkumy można samodzielnie zrobić w domu z kurkumy w proszku i wody lub ścierając wysuszony korzeń kurkumy. Oprócz tego warto zaopatrzyć się w przyprawy:
- miód (najlepiej jasny: spadziowy, lipowy, wielokwiatowy, akacjowy)
- kardamon (w postaci ziarenek lub starty)
- cynamon (w postaci lasek lub starty)
- wanilię (laski lub tarta)
- imbir (najlepiej świeży w postaci korzenia, ale może być także sproszkowany)
- opcjonalnie: czarny pieprz (najlepiej świeżo mielony)
Kurkuma z mlekiem i miodem to bazowy przepis na złoty napój. Jednak mleko z kurkumą i cynamonem dosładzane miodem ma zdecydowanie pełniejszy smak (i więcej właściwości prozdrowotnych). Złote mleko ze świeżej kurkumy również jest bardzo aromatycznym i rozgrzewającym napojem, jednak jego przygotowanie wymaga odrobiny więcej zachodu, niż w przypadku korzystania z gotowej, startej kurkumy.
Sprawdź: Jak zrobić czarny czosnek?
Sposób przygotowania złotego mleka
Niemal każdy przepis na złote mleko zawiera pastę z kurkumy. Jak zrobić ją w domowych warunkach? Wystarczą 2-3 łyżki świeżo startej kurkumy lub kurkumy sproszkowanej oraz połowa szklanki wody. Wodę doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i dodajemy kurkumę. Całość gotujemy nie krócej, niż 8 minut pamiętając, aby często mieszać naszą pastę – nie może się przypalić ani przywrzeć do dna garnka. Jeśli wody jest zbyt mało, można dolewać ją w trakcie gotowania. Po zakończeniu gotowania pastę należy przełożyć do szklanego opakowania i przechowywać w lodówce nie dłużej, niż dwa tygodnie.
Sprawdź:
Przygotowanie krok po kroku złotego mleka nie jest znacznie trudniejsze, niż przygotowanie samej pasty. Do garnka należy wlać mleko (krowie lub roślinne) w takiej ilości, jaką natychmiast spożyjemy (złotego mleka nie powinno się przechowywać). Nie doprowadzając do wrzenia, należy mleko podgrzewać wraz z dodatkiem odpowiedniej ilości pasty z kurkumy (na jeden kubek wystarczy płaska mała łyżeczka pasty). To także odpowiedni czas na dodatnie rozgrzewających, aromatycznych przypraw: kardamonu, cynamonu, wanilii. Jeśli lubimy jego smak oraz chcemy wzbogacić nasze golden milk o dodatkowy walor rozgrzewający, możemy dodać łyżeczkę świeżo startego imbiru. Z kolei jeśli chodzi o miód, należy go dodawać po rozlaniu mleka do kubków i ostygnięciu napoju – tylko w ten sposób miód zachowa swoje właściwości odżywcze.
Złote mleko – właściwości zdrowotne
Niewiele jest napojów o tak szerokim zastosowaniu, jak złote mleko. Na przeziębienie, na kaszel, na złe samopoczucie, na bezsenność czy przeczyszczenie – we wszystkich tych przypadkach kurkuma z mlekiem do picia okaże się wyjątkowo skutecznym i naturalnym remedium. Kurkuma jest przyprawą rozgrzewającą o właściwościach bakteriobójczych. Doskonale wspomaga naturalną odporność organizmu, przyspiesza przemianę materii i zapobiega stanom zapalnym. W zależności od stężenia, może pomóc zapobiegać biegunkom powodowanym zatruciom pokarmowym (stąd też jej szerokie zastosowanie w Indiach, w których dostęp do świeżej wody i możliwości przechowywania żywności są ograniczone), jak i wspomagać zastałe w pracy jelita. Złote mleko przed snem, pod warunkiem, że nie będzie nadmiernie dosłodzone, działa wyciszająco i relaksująco. Złoty napój z dodatkiem odrobiny czarnego pieprzu i dużej ilości cynamonu z kolei pobudza i może być pity zamiast porannej kawy.
Poznaj: Domowe sposoby na walkę z przeziębieniem w czasie ciąży
Zastosowanie złotego mleka
Jak widać, złoty napój z kurkumy znajduje bardzo wiele zastosowań w codziennym życiu. Warto profilaktycznie pić go w okresie jesienno-zimowym, a także wspomagająco przy przeziębieniach. Nie ma przeciwwskazań do spożywania złotego mleka przez dzieci (którym odpowiada smak kurkumy i które już spożywają słodycze), kobiety w ciąży czy matki karmiące. Należy jednak pamiętać, że złote mleko dla dzieci niekoniecznie powinno być tak aromatyczne, jak dla dorosłych i warto zaczynać od mniejszej ilości pasty z kurkumy, aby przekonać się, jak oddziałuje ona na układ pokarmowy malucha. Złote mleko jest także jedną z naturalnych metod na oczyszczanie organizmu, świetnie uzupełnia zbilansowaną dietę i współgra z treningami, których celem jest redukcja tkanki tłuszczowej.
Pytania i odpowiedzi dotyczące złotego mleka
Jak pić złote mleko? Na zimno czy na ciepło?
Zdecydowanie złote mleko to napój, który powinno spożywać się na ciepło, a jeśli lubimy – wskazane jest spożywanie go na gorąco. To ciekawa alternatywa dla kakao czy herbaty.
Gdzie kupić złote mleko?
Złote mleko często serwowane jest w okresie jesienno-zimowym w restauracjach specjalizujących się w egzotycznych smakach, szczególnie indyjskich. Jednak wykonanie złotego mleka jest na tyle proste w warunkach domowych, że niekoniecznie trzeba szukać na mapie swojego miasta odpowiedniego lokalu.
Ile razy dziennie pić złote mleko?
Generalnie nie ma przeciwwskazań do tego, aby pić i kilka kubków złotego mleka dziennie. Należy jednak pamiętać, że jeśli wykonujemy złote mleko na bazie pełnotłustego mleka krowiego tego typu napój jest dość tłusty i zgodnie z najnowszymi zaleceniami dietetycznymi, może wyczerpać dziennie zapotrzebowanie na nabiał. Warto również mieć na uwadze, że duże ilości kurkumy mogą u bardziej wrażliwych osób dawać efekt przeczyszczenia.
Jak smakuje złote mleko?
Kurkuma jest przyprawą o specyficznym, lekko orzechowym smaku. W niewielkich ilościach jest on lekko wyczuwalny; w większych, szczególnie podgrzana, może wydawać się gorzka. Aby temu zapobiec, należy długo ją gotować (np. przygotowując z niej pastę). Złote mleko smakuje głównie słodko – odpowiedzialny jest za to miód. Po drugie, ciekawego posmaku dodaje mieszanka egzotycznych przypraw, takich jak kardamon, wanilia czy cynamon. Mleko takie może być tłuste (jeśli wykonane jest z pełnotłustego mleka krowiego lub roślinnego z dodatkiem tłuszczu kokosowego). Niektórym złote mleko przypomina w smaku delikatne cappuccino pozbawione kofeiny.
- "Kuchnia Kryszny. Indyjskie Potrawy Wegetariańskie" Dasa Adiraja, The Bhaktivedanta Book Trust 2008.
- "Kuchnia ajurwedyjska według czterech pór roku", Markus Durst Doris Iding Johanna Wafler, Purana 2011.
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
W tych muzeach nie będziecie się nudzić. Majówka last minute
Co zrobić żeby trampolina nie elektryzowała?
Majówka w szkole 2024. Uczniów szkół średnich czeka wyjątkowo długi weekend. Ile będzie wolnego?
Jedynka na koniec roku 2023/2024. Czy z jedną jedynką można przejść do następnej klasy?
Najlepsze aplikacje edukacyjne dla dzieci w wieku 6-8 lat. TOP 6 polecanych programów do nauki, rozwoju i kreatywnej zabawy
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Złote mleko (golden milk), czyli mleko z kurkumą [PRZEPISY, WŁAŚCIWOŚCI]
Zdrowe koktajle owocowe – nie tylko dla kobiet w ciąży
Zdrowa, dobrze zbilansowana dieta to podstawa dla każdej kobiety spodziewającej się dziecka. Przyszła mama musi pamiętać, że wszystko co trafia do jej organizmu jest pożywieniem dla maluszka. Jej posiłki powinny...
Czytaj dalej →Gołąbki z piekarnika – Ile piec gołąbki w piekarniku?
Ile piec gołąbki w piekarniku? Czy można je w ogóle w ten sposób przyrządzić? Wiele osób zadaje sobie te pytania. Gołąbki to bardzo popularna w Polsce, tradycyjna potrawa. Sprawdźmy jak...
Czytaj dalej →Co na drugie śniadanie do szkoły?
Już jutro większość mam stanie przed dylematem: co spakować dziecku na drugie śniadanie do szkoły? Kanapki szybko się przejadają i niejedna z nich zamiast w brzuchu małego ucznia ląduje w...
Czytaj dalej →Puszyste faworki na dwa sposoby [sprawdzone przepisy]
Tuż obok pączków, nieodłączną tradycją tłustego czwartku są właśnie faworki. Puszyste, złociste i miękkie smakują wyśmienicie, ich przygotowanie jest mniej czasochłonne niż pączków, a dla niedoświadczonej gospodyni – także łatwiejsze....
Czytaj dalej →Kapusta wigilijna – Jak ją ugotować? Jakie przyprawy wykorzystać?
Przepis na kapustę wigilijną Potrafisz sobie wyobrazić Wigilię bez kapusty z grzybami? Bez jej zapachu unoszącego się w całym domu? Ja nie i dziś możecie sprawdzić mój przepis na wigilijną...
Czytaj dalej →3 dania wege z grilla, które pokochają też mięsożercy
Grillować możemy właściwie wszystko. I choć grill większości z nas kojarzy się przede wszystkim z karkówką czy skrzydełkami kurczaka, doskonale nadaje się rówież, by przyrządzić na nim dania wege. Dania...
Czytaj dalej →Pyszne krokiety z ciasta francuskiego – jak je zrobić i jak zawijać?
Krokiety z ciasta francuskiego to popularny przysmak na polskich stołach. Spotykamy je przy wielu okazjach, gdzie stanowią najczęściej świetną przekąskę, a niekiedy także danie główne. Jak je odpowiednio przygotować? Krokiety...
Czytaj dalej →Wypróbuj metodę czwórki na kopytka. Będą miękkie i delikatne jak obłoczek
Prosty przepis na obiad? W tej roli doskonale sprawdzą się kopytka. Są szybkie i proste w przygotowaniu, a dzięki zastosowaniu metody czwórki, wyjdą zawsze mięciutkie i puszyste. Na czym polega?...
Czytaj dalej →Tort urodzinowy dla dziecka: pysznie i… zdrowo!
Tort to nieodłączny element przyjęcia urodzinowego. Jest jedną z rzeczy, których maluch wyczekuje najbardziej w związku ze swoim wielkim dniem, a wszystkim cieknie ślinka na myśl o czekających ich pysznościach, które zostaną...
Czytaj dalej →Ten przepis na obiad ze szparagami pokocha każdy. Genialne połączenie, które można jeść codziennie
Szparagi to warzywa, których sezon przypada na początkowe miesiące lata. Ogromne ilości tych zielonych łodyg zobaczysz w sklepie już w maju. W odróżnieniu od sezonowych owoców, świetnie sprawdzają się w...
Czytaj dalej →Dosyp dwie łyżeczki do zupy pomidorowej. Będzie smaczniejsza niż u mamy
Jak zrobić dobrą zupę pomidorową? Zdradzamy prosty przepis, z którym poradzi sobie nawet kulinarny amator. Kluczowe jest dodanie do niej dwóch łyżeczek popularnej przyprawy, dzięki czemu nabierze ona bardziej wyrazistego...
Czytaj dalej →Idealna mizeria? Przepis nie jest trudny. Wystarczy nie pominąć jednego kroku
Lato często stoi pod znakiem mizerii, którą chętnie spożywamy jako dodatek do obiadu. Choć jej przygotowanie wydaje się proste, warto zwrócić uwagę na kilka aspektów. Dzięki temu wydobędziesz głębię smaku...
Czytaj dalej →Ile gotować gołąbki?
Gotowanie gołąbków – ile gotować gołąbki? Gołąbki to pyszne danie. Natomiast samo ich przygotowanie jest czasochłonne. Parzenie kapusty, zawijanie farszu, a następnie gotowanie. Niemniej jednak ich smak jest wart naszego...
Czytaj dalej →Jak zrobić domowe lody?
Domowe lody? Nie tylko latem! Mało co chłodzi i orzeźwia tak jak lody, dlatego przywykliśmy do jedzenia ich latem. Okazuje się jednak, że lody (najlepiej domowe!) najzdrowsze są zimą, gdy temperatura...
Czytaj dalej →Dwa pomysły na słodkie śniadanie z nowymi dżemami Łowicz
Szukacie pomysłu na słodkie śniadanie? Marka Łowicz wprowadziła do swojej linii dżemów 100% z owoców z funkcją prozdrowotną dwa nowe, unikalne warianty – wspomagający procesy antyoksydacyjne 100% z owoców Pigwowiec...
Czytaj dalej →Menu weselne
Jakie menu wybrać na swoje wesele? Muszą to być potrawy, które trafią w gusta wszystkich gości. Bo przecież świeże i smaczne dania to już pół sukcesu udanego wesela (no może...
Czytaj dalej →Tort Weselny
Tort weselny to tradycyjny deser podawany na przyjęciu weselnym. Według tradycji brak tortu na weselu oznacza brak słodkiego życia po ślubie, także lepiej nie ryzykować. Obecnie na rynku ślubno-weselnym możemy...
Czytaj dalej →Karty rabatowe LifeStyle i Rossnę
Karty rabatowe LifeStyle i Rossnę Dziecko to niekończący się wydatek. Każdy rodzic chce dla dziecka wszystkiego co najlepsze. Producenci o tym wiedzą i często zawyżają ceny swoich produktów. Jak zatem...
Czytaj dalej →