Złote mleko (golden milk), czyli mleko z kurkumą [PRZEPISY, WŁAŚCIWOŚCI]
Czym jest złote mleko (golden milk)? Dlaczego tak szybko zyskuje na popularności? Jakie ma właściwości zdrowotne? Jak je przygotować? O tym wszystkim przeczytasz poniżej!
![Złote mleko (golden milk), czyli mleko z kurkumą [PRZEPISY, WŁAŚCIWOŚCI]](https://www.rodzice.pl/wp-content/uploads/2020/02/zlote-mleko-przepisy-wlasciwosci.jpg)
- Złote mleko to napój pochodzący z Indii - tradycyjny przepis na mleko z kurkumą to specjał ajurwedyjski.
- Złote mleko jest naturalnym sposobem na wspomaganie odporności, a także polepszenie samopoczucia w trakcie przeziębienia, oczyszczenie organizmu, rozgrzanie oraz relaks.
- Przygotowanie złotego mleka w domu jest proste. Wystarczy zaopatrzyć się w kurkumę, mleko (roślinne lub krowie), miód, cynamon i opcjonalnie: kardamon oraz wanilię.
- Złote mleko (golden milk) może być spożywane bez ograniczeń, jeśli nie występuje nadwrażliwość na kurkumę (również przez dzieci, kobiety w ciąży i matki karmiące).
Mleko z kurkumą – złoty przepis z ajurwedy
Każda osoba, która choć odrobinę interesuje się yogą czy naturalnymi metodami dbania o odporność, z pewnością natknęła się na ajurwedę. To tradycyjna medycyna indyjska, bazująca na życiu zgodnym z naturą, holistycznie podchodząca do człowieka jako istoty, która do zdrowego funkcjonowania potrzebuje równowagi psychicznej, fizycznej i duchowej.
We współczesnym świecie wiele przepisów kulinarnych, ale także zaleceń urodowych, bazuje na ajurwedyjskich założeniach. Nic dziwnego – oparte są one na naturalnych składnikach, często o potwierdzonej skuteczności.
Tak jest chociażby w przypadku osławionego golden milk (mleko z kurkumą). Ten złoty napój swoją nazwę zawdzięcza kolorowi, który pozyskuje od kurkumy, będącej podstawą kuchni indyjskiej.
Składniki potrzebne do przygotowania złotego mleka
Do przygotowania podstawowego złotego mleka niezbędne będzie mleko (krowie lub roślinne: owsiane, ryżowe, migdałowe, ryżowe) oraz pasta z kurkumy. Pastę z kurkumy można samodzielnie zrobić w domu z kurkumy w proszku i wody lub ścierając wysuszony korzeń kurkumy. Oprócz tego warto zaopatrzyć się w przyprawy:
- miód (najlepiej jasny: spadziowy, lipowy, wielokwiatowy, akacjowy)
- kardamon (w postaci ziarenek lub starty)
- cynamon (w postaci lasek lub starty)
- wanilię (laski lub tarta)
- imbir (najlepiej świeży w postaci korzenia, ale może być także sproszkowany)
- opcjonalnie: czarny pieprz (najlepiej świeżo mielony)
Kurkuma z mlekiem i miodem to bazowy przepis na złoty napój. Jednak mleko z kurkumą i cynamonem dosładzane miodem ma zdecydowanie pełniejszy smak (i więcej właściwości prozdrowotnych). Złote mleko ze świeżej kurkumy również jest bardzo aromatycznym i rozgrzewającym napojem, jednak jego przygotowanie wymaga odrobiny więcej zachodu, niż w przypadku korzystania z gotowej, startej kurkumy.
Sprawdź: Jak zrobić czarny czosnek?
Sposób przygotowania złotego mleka
Niemal każdy przepis na złote mleko zawiera pastę z kurkumy. Jak zrobić ją w domowych warunkach? Wystarczą 2-3 łyżki świeżo startej kurkumy lub kurkumy sproszkowanej oraz połowa szklanki wody. Wodę doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i dodajemy kurkumę. Całość gotujemy nie krócej, niż 8 minut pamiętając, aby często mieszać naszą pastę – nie może się przypalić ani przywrzeć do dna garnka. Jeśli wody jest zbyt mało, można dolewać ją w trakcie gotowania. Po zakończeniu gotowania pastę należy przełożyć do szklanego opakowania i przechowywać w lodówce nie dłużej, niż dwa tygodnie.
Sprawdź:
Przygotowanie krok po kroku złotego mleka nie jest znacznie trudniejsze, niż przygotowanie samej pasty. Do garnka należy wlać mleko (krowie lub roślinne) w takiej ilości, jaką natychmiast spożyjemy (złotego mleka nie powinno się przechowywać). Nie doprowadzając do wrzenia, należy mleko podgrzewać wraz z dodatkiem odpowiedniej ilości pasty z kurkumy (na jeden kubek wystarczy płaska mała łyżeczka pasty). To także odpowiedni czas na dodatnie rozgrzewających, aromatycznych przypraw: kardamonu, cynamonu, wanilii. Jeśli lubimy jego smak oraz chcemy wzbogacić nasze golden milk o dodatkowy walor rozgrzewający, możemy dodać łyżeczkę świeżo startego imbiru. Z kolei jeśli chodzi o miód, należy go dodawać po rozlaniu mleka do kubków i ostygnięciu napoju – tylko w ten sposób miód zachowa swoje właściwości odżywcze.
Złote mleko – właściwości zdrowotne
Niewiele jest napojów o tak szerokim zastosowaniu, jak złote mleko. Na przeziębienie, na kaszel, na złe samopoczucie, na bezsenność czy przeczyszczenie – we wszystkich tych przypadkach kurkuma z mlekiem do picia okaże się wyjątkowo skutecznym i naturalnym remedium. Kurkuma jest przyprawą rozgrzewającą o właściwościach bakteriobójczych. Doskonale wspomaga naturalną odporność organizmu, przyspiesza przemianę materii i zapobiega stanom zapalnym. W zależności od stężenia, może pomóc zapobiegać biegunkom powodowanym zatruciom pokarmowym (stąd też jej szerokie zastosowanie w Indiach, w których dostęp do świeżej wody i możliwości przechowywania żywności są ograniczone), jak i wspomagać zastałe w pracy jelita. Złote mleko przed snem, pod warunkiem, że nie będzie nadmiernie dosłodzone, działa wyciszająco i relaksująco. Złoty napój z dodatkiem odrobiny czarnego pieprzu i dużej ilości cynamonu z kolei pobudza i może być pity zamiast porannej kawy.
Poznaj: Domowe sposoby na walkę z przeziębieniem w czasie ciąży
Zastosowanie złotego mleka
Jak widać, złoty napój z kurkumy znajduje bardzo wiele zastosowań w codziennym życiu. Warto profilaktycznie pić go w okresie jesienno-zimowym, a także wspomagająco przy przeziębieniach. Nie ma przeciwwskazań do spożywania złotego mleka przez dzieci (którym odpowiada smak kurkumy i które już spożywają słodycze), kobiety w ciąży czy matki karmiące. Należy jednak pamiętać, że złote mleko dla dzieci niekoniecznie powinno być tak aromatyczne, jak dla dorosłych i warto zaczynać od mniejszej ilości pasty z kurkumy, aby przekonać się, jak oddziałuje ona na układ pokarmowy malucha. Złote mleko jest także jedną z naturalnych metod na oczyszczanie organizmu, świetnie uzupełnia zbilansowaną dietę i współgra z treningami, których celem jest redukcja tkanki tłuszczowej.
Pytania i odpowiedzi dotyczące złotego mleka
Jak pić złote mleko? Na zimno czy na ciepło?
Zdecydowanie złote mleko to napój, który powinno spożywać się na ciepło, a jeśli lubimy – wskazane jest spożywanie go na gorąco. To ciekawa alternatywa dla kakao czy herbaty.
Gdzie kupić złote mleko?
Złote mleko często serwowane jest w okresie jesienno-zimowym w restauracjach specjalizujących się w egzotycznych smakach, szczególnie indyjskich. Jednak wykonanie złotego mleka jest na tyle proste w warunkach domowych, że niekoniecznie trzeba szukać na mapie swojego miasta odpowiedniego lokalu.
Ile razy dziennie pić złote mleko?
Generalnie nie ma przeciwwskazań do tego, aby pić i kilka kubków złotego mleka dziennie. Należy jednak pamiętać, że jeśli wykonujemy złote mleko na bazie pełnotłustego mleka krowiego tego typu napój jest dość tłusty i zgodnie z najnowszymi zaleceniami dietetycznymi, może wyczerpać dziennie zapotrzebowanie na nabiał. Warto również mieć na uwadze, że duże ilości kurkumy mogą u bardziej wrażliwych osób dawać efekt przeczyszczenia.
Jak smakuje złote mleko?
Kurkuma jest przyprawą o specyficznym, lekko orzechowym smaku. W niewielkich ilościach jest on lekko wyczuwalny; w większych, szczególnie podgrzana, może wydawać się gorzka. Aby temu zapobiec, należy długo ją gotować (np. przygotowując z niej pastę). Złote mleko smakuje głównie słodko – odpowiedzialny jest za to miód. Po drugie, ciekawego posmaku dodaje mieszanka egzotycznych przypraw, takich jak kardamon, wanilia czy cynamon. Mleko takie może być tłuste (jeśli wykonane jest z pełnotłustego mleka krowiego lub roślinnego z dodatkiem tłuszczu kokosowego). Niektórym złote mleko przypomina w smaku delikatne cappuccino pozbawione kofeiny.
- "Kuchnia Kryszny. Indyjskie Potrawy Wegetariańskie" Dasa Adiraja, The Bhaktivedanta Book Trust 2008.
- "Kuchnia ajurwedyjska według czterech pór roku", Markus Durst Doris Iding Johanna Wafler, Purana 2011.
Przysłowia na grudzień. Z ostatnim miesiącem roku wiąże się wiele ludowych mądrości
Zabawy ruchowe świąteczne dla dzieci do przedszkola i domu. Jak spędzić aktywnie czas z maluchami?
Matura próbna matematyka 2023 – odpowiedzi. Prezentujemy poprawne rozwiązania do wszystkich zadań!
REL – co to znaczy? Znamy zwycięzcę plebiscytu na Młodzieżowe Słowo Roku 2023
Pierwsze wypłaty 800 plus już w grudniu? Dobra wiadomość dla niektórych rodziców
Ważne sprawy dla Najmniejszych Odkrywców. O bajkach, które uczą tolerancji i empatii
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Złote mleko (golden milk), czyli mleko z kurkumą [PRZEPISY, WŁAŚCIWOŚCI]
Jaglanka z dynią na słodko
“Jaglanka to świetny pomysł na śniadanie zarówno dla dzieci, jak i dla rodziców. Dzięki zawartości lecytyny poprawi koncentrację, zaś witaminy z grypy B wspomogą funkcjonowanie układy nerwowego. Kasza jaglana jest...
Czytaj dalej →Faworki: co zamiast śmietany?
Faworki to tradycyjne polskie ciastka, które najczęściej podaje się z okazji tłustego czwartku, karnawału lub w czasie tzw. ostatków. Inna ich nazwa to chrusty. Są wyjątkowo chrupkie, delikatne, słodkie i...
Czytaj dalej →Nadzienie do pączków
Jeszcze kilkanaście lat temu cukiernie oferowały zwykle tylko jedno nadzienie do pączków – z różą. Wiele osób nadal zresztą utrzymuje, że różana konfitura nadaje się wręcz idealnie jako wypełnienie pączkowego...
Czytaj dalej →Jak zrobić domowego grzańca? Kluczowe dla smaku będą te dodatki
Grzane wino to trunek, który nieodłącznie kojarzy się z jesienią i zimą. W chłodniejszych miesiącach chętnie po niego sięgamy ze względu na rozgrzewającej właściwości i pyszny, charakterystyczny smak. Nie ma...
Czytaj dalej →Kiszenie barszczu czerwonego – Jak zakisić barszcz czerwony?
Jak zakisić barszcz czerwony? To pytanie pojawia się najczęściej przed Świętami Bożego Narodzenia, kiedy to barszcz z uszkami jest niekiedy daniem definiującym wieczerzę wigilijną. Barszcz z gotowanych buraków również jest...
Czytaj dalej →Pyszne krokiety z ciasta francuskiego – jak je zrobić i jak zawijać?
Krokiety z ciasta francuskiego to popularny przysmak na polskich stołach. Spotykamy je przy wielu okazjach, gdzie stanowią najczęściej świetną przekąskę, a niekiedy także danie główne. Jak je odpowiednio przygotować? Krokiety...
Czytaj dalej →Zalewa octowa do ryb – jak ją przygotować w odpowiednich proporcjach? Sprawdź przepis!
Ryby w zalewie octowej to jedno z dań cieszących się w Polsce ogromną popularnością. Potrawę chętnie przygotowuje się zwłaszcza w okresie Świąt, niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej wigilijnej kolacji....
Czytaj dalej →3 przepisy na pyszne naleśniki
Naleśniki dobrze smakują one zarówno na słodko, jak i na słono. Przysmak ten można zabrać ze sobą tak do pracy, jak i szkoły, na piknik czy weekendowy wyjazd z miasto....
Czytaj dalej →3 pomysły na domowe desery dla dzieci, które przygotujesz wspólnie z maluchem
Łowicz prezentuje pyszną propozycję stworzoną specjalnie z myślą o najmłodszych smakoszach! Marka wprowadziła do swojej oferty znane i lubiane dżemy 100% z owoców EXTRA GŁADKIE w trzech wyjątkowo lubianych przez dzieci, ale...
Czytaj dalej →Tort na roczek
Maluszek dopiero niedawno pojawił się na świecie, a już kończy roczek. W natłoku obowiązków zanim się obejrzycie, Wasza pociecha będzie miała 12 miesięcy, a wtedy Wy staniecie przed dylematem –...
Czytaj dalej →Kisiel mleczny – jak przygotować pyszny, pożywny deser?
Kisiel mleczny to doskonały, łatwy w przygotowaniu deser, który uwielbiają nie tylko najmłodsi. Najczęściej jest to pierwszy słodki smakołyk, z którym stykają się niemowlęta. Nic dziwnego, odpowiednio przygotowany jest niezwykle...
Czytaj dalej →Szybkie przepisy do szkoły. Zdrowe przekąski dla dzieci, które przygotujesz w chwilę
Rok szkolny zbliża się ku końcowi. Fakt, że nauki pozostał jedynie miesiąc, nie oznacza jednak, że jest za późno na dobre zmiany! W jaki sposób przygotować dziecku zdrowe, pożywne i...
Czytaj dalej →Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki
Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki? Nic prostszego! Mamy sprawdzoną metodę, dzięki której łatwo i szybko przygotujesz pączki dla całej rodziny. Stosując się do opisanych poniżej kroków, zawsze...
Czytaj dalej →Pierogi Ruskie (Farsz)
Farsz na pierogi ruskie Przepis na farsz do pierogów ruskich Zapewne nie wszyscy z Was wiedzą, że pierogi ruskie tak naprawdę pochodzą z Ukrainy, a ich nazwa wzięła się od...
Czytaj dalej →Zielony koktajl sirt [przepis]
Dieta sirt stała się niezwykle popularna za sprawą piosenkarki Adele, która dzięki niej w krótkim czasie w spektakularny sposób schudła. W artykule wskazujemy, jakie są jej główne założenia, a także...
Czytaj dalej →Ciekawe pomysły na zaręczyny
Zanim nastąpi sakramentalne „tak” przed ołtarzem, zawiązują się tak zwane zaręczyny. Chłopak prosi swoją dziewczynę o rękę wręczając jej pierścionek zaręczynowy. Jest to część tradycji oraz bardzo ważny moment w...
Czytaj dalej →Stało się! Lekarz potwierdził “diagnozy” teściowej
Wczoraj Zuzia skończyła 7 miesięcy. Tak się złożyło, że tego samego dnia miała kolejne szczepienie. Szczepienia wiążą się z ważeniem, mierzeniem i ogólnym bilansem niemowlaka. Bilans wykazał, że Zuzia ma...
Czytaj dalej →