Werbena nie cieszy się tak dużą popularnością jak petunie i pelargonie, choć prezentuje się równie pięknie, jeśli nie jeszcze ładniej. Ma wiele walorów estetycznych, a jej uprawa nie należy do trudnych. Sprawdź, dlaczego warto się na nią zdecydować i jak o nią dbać.
Werbeną możesz ozdobić nie tylko rabaty, ale również i balkon. Świetnie sprawdzi się wysadzona w skrzynkach i pojemnikach, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, by zwrócić na nią uwagę i podjąć się jej uprawy. Roślina nie ma wielu wymagań, jednak istnieje kilka aspektów, na które warto zwrócić uwagę.
Jak wygląda werbena? Roślina charakteryzuje się licznymi kwiatkami
Werbena ma drobne, liczne kwiaty w bujnie rozrośniętych kwiatostanach. Mogą przyjmować różne kolory. Najczęściej spotyka się czerwone, różowe, fioletowe, białe i niebieskie. Na ten moment wyróżnia się około 250 gatunków roślin werbenowatych. Najczęściej spotykane w Polsce są werbena ogrodowa i werbena patagońska. Każda odmiana ma podobne warunki do uprawy. Werbena pochodzi z Ameryki Południowej i Północnej. Ze względu na warunki klimatyczne w naszym kraju, jest rośliną jednoroczną. Sięga od 20 aż do 180 cm wysokości.
Jak dbać o werbenę? Zwróć uwagę na glebę, stanowisko i podlewanie
Podczas uprawy werbeny warto zwrócić uwagę na glebę, w której się znajduje. Powinna być próchnicza, żyzna i przepuszczalna. Istotne jest też stanowisko rośliny. Należy zapewnić jej dużo światła. Gotowe sadzonki werbeny powinno się wysadzać do gruntu w drugiej połowie maja, po „zimnej Zośce”, gdy ryzyko przymrozków maleje. Należy robić to w 20-centymetrowych odstępach. Roślinę najlepiej podlewać nawet codziennie.
Sprawdź: Jak uratować zmarznięte pelargonie? Te zabiegi mogą pomóc jej odżyć!
Co lubi werbena? Sprawdzi się nawóz z tego, co zazwyczaj wyrzucasz do śmieci
Jeśli chcesz, by werbena uginała się od kwiatów, warto regularnie ją nawozić. W tym przypadku sprawdzi się domowy nawóz ze skórek banana, który możesz przygotować samodzielnie. Co należy zrobić, by dostarczyć roślinie niezbędnych do wzrostu składników?
- Wysusz skórki od banana i zmiel je na proszek.
- Delikatnie zmieszaj substancję z podłożem werbeny, a później podlej roślinę.