Bezbarwne kryształki w śliwkach. Skąd się biorą? Powody mogą być przynajmniej dwa plums ready for baking a cake 2024 09 22 20 32 26

Bezbarwne kryształki w śliwkach. Skąd się biorą? Powody mogą być przynajmniej dwa

Sezon na świeże, soczyste owoce w pełni. W Polsce szczególną popularnością cieszą się oczywiście truskawki, czereśnie i śliwki. Zdarza się, że po przekrojeniu czy przegryzieniu w śliwce można zauważyć drobne, przezroczyste kryształki. Choć mogą wyglądać niepokojąco, nie muszą oznaczać zepsucia owocu. Ich obecność może mieć dwa źródła. Jak wygląda robaczywa śliwka w środku? Skąd się biorą bezbarwne kryształki w śliwkach?

Skąd się biorą bezbarwne kryształki w śliwkach?

Możliwą przyczyną pojawienia się bezbarwnych kryształków w śliwkach może być krystalizacja cukrów. Tego typu zmiany nie są rzecz jasne szkodliwe i raczej nie powodują zmiany w smaku owocu, choć zmieniona konsystencja może niektórym nie odpowiadać.

Powstawanie kryształków jest najczęściej spowodowane zbyt długim przechowywaniem w za niskiej temperaturze, np. w chłodni. Czasami kryształki pojawiają się też, gdy owoce zostaną za bardzo schłodzone od razu po zbiorze.

Jeśli śliwka nie wykazuje innych oznak zepsucia, takich jak kwaśny zapach, dziwna konsystencja, obecność kryształków nie stanowi zagrożenia. Natomiast w przypadku gdy kryształki przypominają włókna, jest ich dużo i/lub nieprzyjemnie pachną, lepiej nie ryzykować i nie ich jeść.

Zobacz też: Co zrobić, gdy dziecko połknęło pestkę śliwki? Rodzice obawiają się zatrucia

Jak wygląda robaczywa śliwka w środku?

W przypadku zarobaczenia w owocach występują larwy owocówki śliwkóweczki, głównie w okolicach pestki. Są to niewielki, zaledwie kilkumilimetrowe, gąsienice. Na początku mają barwę białą i czarną główkę, ale z czasem stają się intensywnie różowe.

Obecność robaków w owocu można zauważyć jeszcze przed przegryzieniem czy przecięciem. Zwykle widać na powierzchni niewielkie otwory, przez które larwy dostały się do środka.

Sprawdź też: