Truskawki to nieodłączny element pierwszych letnich dni. Przypadający na przełom maja i czerwca początek sezonu na te owoce zwiastuje, że wakacje są już blisko. Uwielbiane przez Polaków w każdej postaci: na surowo, w koktajlach, ciastach, babeczkach, a także jako składnik dżemów, konfitur, kompotów i soków. Trudno oprzeć się tym słodkim przysmakom. Wielu przyszłym mamom towarzyszy jednak wątpliwość, czy na pewno w swoim stanie mogą jeść ulubione owoce. Sprawdzamy, co na ten temat mówią eksperci i czy rzeczywiście ochota na truskawki w ciąży powinna być zwalczana.
Właściwości truskawek – czy truskawki można jeść w ciąży?
Truskawki to rośliny należące do gatunku poziomki. Z łaciny ich nazwa brzmi Fragaria ananasa. Roślinki są bylinami, ich krzaczki mają od 15 do 45 centymetrów wysokości. Kwitną na biało, ich kwiaty są drobne i mają zielono-żółte środki. Owocowanie przypada na przełom maja i czerwca, a trwać może nawet do końca lipca, co mocno jest uzależnione od pogody. Gdy ta nie dopisuje, jest deszczowo i zimno, polskimi truskawkami można cieszyć się zaledwie przez 3-4 tygodnie.
Truskawki mają wiele cennych właściwości, które pozytywnie wpływają na organizm. Przede wszystkim mają wpływ na obniżenie poziomu złego cholesterolu, dzięki czemu polecane są osobom borykającym się z tym problemem. Owoce te mają niski indeks glikemiczny, dlatego też mogą sięgać po nie osoby cierpiące na cukrzycę.
W truskawkach znajduje się sporo witaminy A, B1 oraz B2. Mają w sobie dużo witaminy C – w 100 gramach nawet więcej niż cytryna, bo aż 60mg!
Truskawki a ciąża. Czy można jeść truskawki w ciąży?
Ze względu na wszystkie opisane wyżej właściwości, truskawki są odpowiednim owocem dla przyszłych mam. Bogactwo witamin i substancji odżywczych z pewnością przysłuży się dziecku. Ale to nie wszystko! Truskawki zawierają w swoim składzie pektyny, które usprawniają pracę układu trawiennego. Z uwagi na to są pomocne w zwalczaniu zaparć i wzdęć, z którymi bardzo często borykają się kobiety w ciąży. Do tego truskawki są moczopędne, przez co organizm łatwiej oczyszcza się z toksyn. Ponadto w truskawkach jest całkiem pokaźna dawka żelaza, przez co owoce te są idealne dla przyszłych mam, które dotknął problem anemii.
Istnieje jednak w pewnej części społeczeństwa przekonanie, że jedzenie truskawek w ciąży może przyczynić się do powstawania alergii pokarmowych u nienarodzonego jeszcze malucha. Eksperci stanowczo zaprzeczają takim teoriom. Ciężarna spokojnie może spożywać truskawki, o ile sama nie jest na nie uczulona. Zachęcają jednak do sięgania raczej po sezonowe owoce, czyli te świeże, do których konserwacji nie użyto szkodliwych środków. Takie produkty mają również najwięcej cennych wartości odżywczych.
Wiadomo, że w przypadku części owoców największym problemem są substancje konserwujące i wydłużające ich przydatność do spożycia. Najkorzystniej jest więc jeść owoce bez chemii, czyli sezonowe. Takie, które są naturalnie dostępne w naszej strefie klimatycznej i o danej porze roku. Jeśli ciąża przypada akurat na czerwiec i lipiec, nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeść truskawki po ich dokładnym umyciu
dr Marzena Jurczak-Czaplicka, ginekolog położnik z Instytutu Matki i Dziecka, cytat za serwisem Onet
Trzeba także pamiętać o dokładnym umyciu owoców przed spożyciem.
Truskawki a karmienie piersią
Nie ma przeciwwskazań, by jeść truskawki w okresie karmienia piersią. Chyba, że zaczniemy słuchać babci, mamy i koleżanki. One wiedzą najlepiej, ponieważ przez całe życie słyszały, że truskawki są mocno uczulające i jako alergen przedostaną się do mleka mamy, a potem do organizmu dziecka. Tego typu mity zostały już dawno obalone przez naukowców. Wiadomo już, że alergeny, które spożywa mama, nie przenoszą się do pokarmu, a co za tym idzie nie trafiają do brzuszka maluszka. Dieta mamy karmiącej nie istnieje! To znaczy istnieje, ale nie różni się to od diety innych osób. Powinna być zbilansowana i bogata w składniki odżywcze. Oznacza to, że jeśli mama karmiąca, podobnie jak każdy inny człowiek nie przesadzi ze spożyciem truskawek, to nie będą one miały negatywnego wpływu na karmione piersią dziecko. Jeśli więc zastanawiasz się, czy można jeść truskawki karmiąc piersią, to uspokajamy – można, ale w rozsądnych ilościach. Pamiętaj, że truskawki należą do pokarmów mocno uczulających, ponieważ zawierają w swoim składzie białka, na które nasz układ odpornościowy reaguje dosyć silnie. Sporo osób boryka się z uczuleniem na te czerwone owoce. Reakcja alergiczna wystąpi jednak u matki karmiącej piersią, a nie u noworodka.
Teraz już wiesz, że nie musisz odmawiać sobie truskawek, jeśli karmisz piersią. Pamiętaj tylko o umiarze i o tym, że truskawki są uczulające. Objawy uczulenia jednak wystąpią u Ciebie, a nie Twojego maluszka.
Ograniczanie na zapas truskawek (ani innych pokarmów silnie uczulających) nie ustrzeże dziecka przed alergią na nie.
Czy można jeść truskawki przy karmieniu piersią?
Jednym z najczęściej powielanych mitów żywieniowych dla kobiet karmiących piersią jest ten o szkodliwości spożywania surowych warzyw i owoców. Do tej pory można tego typu tezy usłyszeć od pediatrów. Ten mit jednak także został już dawno obalony. Świeże, sezonowe i najlepiej lokalne owoce (w tym truskawki) zawierają najwięcej witamin i wartości odżywczych. Z tego powodu są najbardziej zdrowe – przy odpowiednim ich zbilansowaniu. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, aby jeść truskawki podczas karmienia piersią.
Sprawdź: Czy można jeść cytrusy w ciąży?
11 komentarzy