Mrożone warzywa mogą być źródłem zatruć groźną dla zdrowia, a nawet życia bakterią Listeria monocytogenes. Wśród osób najbardziej narażonych na zachorowanie na listeriozę Główny Inspektor Sanitarny wymienia kobiety w ciąży, niemowlęta oraz osoby o obniżonej odporności. Jak ustrzec się przed bakterią?
Mrożone warzywa źródłem zatruć listeriozą?
Słodka mrożona kukurydza najprawdopodobniej jest źródłem zatruć groźnym szczepem bakterii Listeria monocytogenes, które wystąpiło w pięciu krajach Europy. Listerioza jest rzadką, ale bardzo poważną chorobą.
Od 15 czerwca 2018 odnotowano 47 przypadków zachorowań na listeriozę, z czego 9 było śmiertelnych – czytamy w informacji przygotowanej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC).
Dotychczasowe przypadki zachorowań odnotowano w Austrii, Danii, Finlandii, Szwecji oraz Wielkiej Brytanii. Niestety to prawdopodobnie nie koniec zakażeń. Inkubacja listeriozy trwa nawet do 70 dni, co oznacza, że w ciągu najbliższych miesięcy mogą być odnotowywane kolejne przypadki zachorowań. Okres ten może się wydłużyć również ze względu na fakt, iż mimo, że podejrzewana o obecność szczepów bakterii żywność została wycofana ze sklepów, część produktów jest już w domach konsumentów.
Jakie są objawy listeriozy?
U osób dorosłych zarażonym literiozą najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia. Przebieg choroby inaczej wygląda u kobiet w ciąży. Po trwającym najczęściej około 3 tygodni okresie inkubacji pojawiają się objawy przypominające grypę lub zapalenie dróg moczowych. Na skutek choroby może dojść do obumarcia płodu oraz poronień. Odnotowano również przypadki wrodzonej listeriozy u noworodków. W leczeniu osób zarażonych bakterią stosuje się antybiotyki.
Sprawdź też:
- Rodzice ostrzegają: nasze dziecko zmarło po ugryzieniu kleszcza!
- Świecące buty LED winne poparzeń stóp dziecka?
Jak uchronić się przed zachorowaniem?
By zmniejszyć ryzyko zatrucia listeriozą, należy wszystkie mrożone warzywa ugotować przed spożyciem. Nawet, jeśli dodajemy je do sałatek czy koktajli. Zalecenie to w szczególności dotyczy kobiet w ciąży, niemowląt oraz osób z osłabionym układem odpornościowym.
Należy zawsze przygotowywać żywność zgodnie z instrukcją zawartą na etykiecie produktu. – czytamy w komunikacie Głównego Inspektora Sanitarnego.
Sprawdź też:
- Dziewczynka przez dłuższy czas nie wychodziła ze zjeżdżalni. Po wyjściu okazało się, że jest we krwi
- Jak wypełnić wniosek o 300 Plus na wyprawkę szkolną?
[Zdjęcie główne: depositphotos]