Mrożone warzywa mogą być źródłem zatruć groźną dla zdrowia, a nawet życia bakterią Listeria monocytogenes. Wśród osób najbardziej narażonych na zachorowanie na listeriozę Główny Inspektor Sanitarny wymienia kobiety w ciąży, niemowlęta oraz osoby o obniżonej odporności. Jak ustrzec się przed bakterią?



Mrożone warzywa źródłem zatruć listeriozą?

Słodka mrożona kukurydza najprawdopodobniej jest źródłem zatruć groźnym szczepem bakterii Listeria monocytogenes, które wystąpiło w pięciu krajach Europy. Listerioza jest rzadką, ale bardzo poważną chorobą.

Od 15 czerwca 2018 odnotowano 47 przypadków zachorowań na listeriozę, z czego 9 było śmiertelnych – czytamy w informacji przygotowanej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC).

Dotychczasowe przypadki zachorowań odnotowano w Austrii, Danii, Finlandii, Szwecji oraz Wielkiej Brytanii. Niestety to prawdopodobnie nie koniec zakażeń. Inkubacja listeriozy trwa nawet do 70 dni, co oznacza, że w ciągu najbliższych miesięcy mogą być odnotowywane kolejne przypadki zachorowań. Okres ten może się wydłużyć również ze względu na fakt, iż mimo, że podejrzewana o obecność szczepów bakterii żywność została wycofana ze sklepów, część produktów jest już w domach konsumentów.

Jakie są objawy listeriozy?

U osób dorosłych zarażonym literiozą najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia. Przebieg choroby inaczej wygląda u kobiet w ciąży. Po trwającym najczęściej około 3 tygodni okresie inkubacji pojawiają się objawy przypominające grypę lub zapalenie dróg moczowych. Na skutek choroby może dojść do obumarcia płodu oraz poronień. Odnotowano również przypadki wrodzonej listeriozy u noworodków. W leczeniu osób zarażonych bakterią stosuje się antybiotyki.

Sprawdź też:

Jak uchronić się przed zachorowaniem?

By zmniejszyć ryzyko zatrucia listeriozą, należy wszystkie mrożone warzywa ugotować przed spożyciem. Nawet, jeśli dodajemy je do sałatek czy koktajli. Zalecenie to w szczególności dotyczy kobiet w ciąży, niemowląt oraz osób z osłabionym układem odpornościowym.

Należy zawsze przygotowywać żywność zgodnie z instrukcją zawartą na etykiecie produktu. – czytamy w komunikacie Głównego Inspektora Sanitarnego.

Sprawdź też:

[Zdjęcie główne: depositphotos]