Idealne ciasto na pierogi? Dodaj jedną łyżkę! Po chwili będzie miękkie i elastyczne
Jak zrobić dobre i miękkie ciasto na pierogi? Wystarczy sięgnąć po składnik, z którego większość z nas na co dzień korzysta w kuchni. Już jedna łyżka sprawi, że ciasto nabierze elastyczności i będzie miękkie jak nigdy.
Z kapustą i grzybami, twarogiem, z owocami – kombinacji jest mnóstwo. Pierogi można przyrządzić zarówno na słodko, jak i słono. Jednak nawet najlepszy farsz, musi mieć odpowiednią oprawę, czyli dobrze przyrządzone ciasto. Choć wydaje się to banalnie proste, to często zdarza się, że wychodzi gumowate lub twarde. Istnieje natomiast szybki trik, dzięki któremu ciasto na pierogi wyjdzie pyszniejsze niż u babci.
Przepis na miękkie ciasto na pierogi. W czym tkwi sekret?
Wiele gospodyń do ciasta na pierogi dodaje jajko. My polecamy jednak inny patent, który gwarantuje udane ciasto za każdym razem. Potrzebne składniki to:
- 0,5 kg mąki pszennej,
- ok. 250 ml ciepłej (ale nie wrzącej) wody,
- łyżeczka soli,
- łyżka roztopionego masła.
To właśnie ten ostatni składnik jest kluczem do sukcesu. Należy w pierwszej kolejności zacząć od przesiania mąki – najlepiej na stolicę ewentualnie do dużej, płaskiej miski. Robimy na środku niewielki dołek, do którego dodajemy sól i roztopione masło. Później stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy ciasto do powstania gładkiej, elastycznej masy. Powinno to zająć około 10-15 minut. Później ciasto dzielimy i każdy kawałek rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, na grubość ok. 2 mm. Wykrawamy kółko, nakładamy farsz i szczelnie zaklejamy brzegi.
Ile gotować pierogi? Czyli jak ugotować pierogi krok po kroku
Wodę do gotowania pierogów można przygotować już podczas ich sklejania. Do szerokiego i niskiego garnka nalewamy wody, dodajemy odrobinę soli i doprowadzamy do wrzenia. Dodatkowo do garnka można wlać niewielką ilość oleju, aby zapobiec sklejaniu się pierogów.
Pierogi wrzucamy do gotującej się wody i po chwili delikatnie mieszamy. To ile powinny się gotować, zależy natomiast od rodzaju farszu. Jeśli był on wcześniej poddany obróbce termicznej (np. kapusta z grzybami), to wystarczy około 2 minut. W pozostałych przypadkach czas ten można wydłużyć do 4 minut, przy czym należy pamiętać, że liczymy go od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Prezent dla nauczyciela na koniec roku. Te pomysły to strzał w dziesiątkę!
Najlepsze prezenty na Dzień Dziecka dla pięciolatki. 9 rozwijających i kreatywnych propozycji
Piękne życzenia dla dziecka. Czego życzyć dziecku z okazji ważnych uroczystości?
Strój rodziców na komunię dziecka. Jak się ubrać na uroczystość? Najciekawsze propozycje i inspiracje
Koniec roku maturzystów 2024. Kiedy uczniowie poznają swoje oceny i przystąpią do egzaminów?
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Idealne ciasto na pierogi? Dodaj jedną łyżkę! Po chwili będzie miękkie i elastyczne
Niedoprawiony rosół? Zapomnij o Maggi! Sięgnij po ten popularny składnik, doda smaku i jest o wiele zdrowszy
Gdy rosół wyjdzie niedoprawiony, większość z nas automatycznie sięga po Maggi. Niestety, ta popularna przyprawa nie jest najzdrowszym wyborem. Istnieje jednak alternatywa, która jest zdecydowanie bardziej przyjazna dla naszego organizmu,...
Czytaj dalej →Bon turystyczny dla seniorów 2023. Zastrzyk gotówki na wakacje już w lipcu? Może wynieść nawet kilkaset złotych
Bon turystyczny wprowadzony w 2020 roku okazał się sporym sukcesem rządu. Z poprzedniej edycji programu mogły jednak skorzystać rodziny z dziećmi, ponieważ bon w wysokości 500 zł przysługiwał na każde...
Czytaj dalej →Zwykle trafia do kosza, a to świetny nawóz. Rozsyp w ogródku, a Twoje rośliny będą rosły jak szalone!
Samodzielnie wyhodowane plony dają dużo satysfakcji, ale niestety każdy mniej lub bardziej doświadczony ogrodnik doskonale wie, że ciężka praca nie zawsze przynosi efekty. Jest jednak na to jeden, prosty sposób....
Czytaj dalej →Ani jajko, ani bułka tarta. Dodaj 3 łyżki do kotletów mielonych. Będą o niebo lepsze
W klasycznym przepisie na mielone nie może zabraknąć oczywiście jajka i bułki tartej. Te dwa składniki nie są jednak konieczne, aby przygotować przepyszne kotlety z mięsa mielonego. Zdradzamy, jak je...
Czytaj dalej →Jak usunąć rysy z patelni? Nie musisz jej wyrzucać! Pół szklanki popularnej przyprawy rozwiąże problem
Czy można używać porysowanej patelni? Nie powinniśmy przyrządzać jedzenia na zadrapanej powłoce. Jednak, zamiast wyrzucać od razu naczynie do kosza, warto sięgnąć po prosty domowy trik, który pomoże nam się...
Czytaj dalej →Rodzice zaskoczeni! To są najlepsze nalewki mające właściwości lecznicze
Najlepsze nalewki tworzone są na bazie alkoholu z dodatkiem owoców, kwiatów, ziół lub korzeni. Nalewki są nie tylko smaczne, ale mają dobry wpływ na organizm i słyną ze swoich właściwości...
Czytaj dalej →Wodniste pieczarki spędzają sen z powiek? Wyeliminuj dwa błędy. Staną się rajem dla podniebienia
Pieczarki są stosunkowo łagodnymi grzybami, które chętnie dodajemy do naszych dań. Warto jednak wiedzieć, czego nie robić, by po przygotowaniu nie stały się wodniste. Zwróć uwagę na dwa popularne błędy....
Czytaj dalej →Przesądy wigilijne w Polsce: dodatkowe nakrycie, łuska karpia, majtki i inne
Chociaż mamy XXI wiek i wszyscy staramy się być nowocześni, to nadchodzi taki dzień, kiedy odstawiamy cały swój sceptycyzm na boku i na przekór wszystkiemu wykonujemy szereg małych rytuałów, które...
Czytaj dalej →Ten produkt jest ważny w diecie roczniaka. Czy podajesz go swojemu dziecku?
Po skończeniu 1. roku życia wciąż trwa intensywny rozwój dziecka, w tym jego układu odpornościowego. Chociaż roczniak wiele już umie i każdego dnia chce coraz bardziej poznawać otaczający go świat,...
Czytaj dalej →Jak zgubić oponkę z brzucha? Wyrzuć płatki owsiane i zastąp tym produktem. Zadziała na jelita jak miotła!
Wiele osób rozpoczynających przygodę z redukcją wagi, wychodzi z założenia, że owsianka na śniadanie to najlepszy sposób na odchudzanie. Okazuje się, że na sklepowych półkach tuż obok płatków owsianych, znajduje...
Czytaj dalej →Pełnia a poród: Czy istnieje wpływ faz księżyca na termin porodu?
Wiem, wiem. Mój tytuł brzmi, jakby był z serialu “Archiwum X” lub pochodził z portalu o tarocie, a nie serwisu dla rodziców. Puśćmy jednak na chwilę wodze fantazji i przetestujmy...
Czytaj dalej →To najlepsze ogórki małosolne. Przepis babci zawiera 1 tajemniczy składnik. Smak powala na kolana
Jak zrobić dobre ogórki małosolne? Przepis nie jest skomplikowany. Warto jednak pamiętać o dodaniu składnika, dzięki któremu ogórki będą tak pyszne jak u babci. Czerwiec dla wielu osób kojarzy się...
Czytaj dalej →Czy kobiety w ciąży muszą nosić maseczki? W jakich przypadkach zakrywanie ust i nosa jest obowiązkowe podczas porodu?
Obowiązek zasłaniania ust i nosa został wprowadzony w Polsce już 16 kwietnia. Oznacza to, że w miejscach publicznych każdy, obowiązkowo musi nosić maseczkę lub w inny sposób zasłonić usta i...
Czytaj dalej →Wyprawka dla noworodka – jakie kosmetyki powinny się w niej znaleźć?
Ubranka, pieluszki, łóżeczko, fotelik to nie są jedyne elementy wyprawki dla noworodka. W tym wszystkim nie możemy zapomnieć o kosmetykach dla małych dzieci. Wbrew pozorom lista nie jest długa, ale...
Czytaj dalej →Kosztuje grosze i idealnie czyści podłogę! Dodaj do wody odrobinę tej mikstury i zapomnij o smugach
Mycie paneli podłogowych to jedno z najbardziej czasochłonnych i niewdzięcznych obowiązków domowych. Samo usunięcie brudu i kurzu może nie wystarczyć, aby powierzchnia prezentowała się ładnie. Po myciu często pojawiają się...
Czytaj dalej →Ile mleka dla noworodka?
Jaką ilość pokarmu potrzebuje niemowlak? Jeśli czytałeś/aś mój pierwszy wpis na blogu o białej kupce to wiesz, że mieliśmy na początku delikatne problemy z karmieniem Zuzi. Od głodówki po obżarstwo...
Czytaj dalej →Stół wiejski na weselu
Przygotowujesz tradycyjne, wiejskie wesele? Pamiętaj o wiejskim stole, który ostatnio coraz częściej pojawia się nie tylko na wiejskich weselach. Stół wiejski to nie tylko smaczne jedzenie, ale również dodatkowy wystrój...
Czytaj dalej →Poród rodzinny: Czy tata powinien być przy porodzie?
Czy tata powinien być przy porodzie? TAK. Na tym krótkim słowie i kropce mógłbym zakończyć wpis. Zdaję sobie jednak sprawę, że temat nie jest taki prosty. U nas także nie...
Czytaj dalej →