W tłusty czwartek nikt nie liczy kalorii. Przez cały dzień bije wyłącznie licznik zjedzonych puszystych pączków. Te najbardziej tradycyjne nadziewane są dżemem czy marmoladą, ale nie brakuje przepisów na bardziej oryginalne specjały. Z czekoladą, z konfiturą, z budyniem – każdy znajdzie wśród tych wypieków coś dla siebie. Jak zrobić nadzienie do pączków? Jaka konfitura do pączków? Z czym można zrobić pączki?
Jakie nadzienie do pączków?
Słodkie smakołyki to obowiązkowy punkt obchodów nie tylko tłustego czwartku, ale także ostatków. Niekwestionowanym królem wśród tych przysmaków jest oczywiście pączek, który pojawia się w różnych odsłonach w każdej cukierni i kawiarni w Polsce. Najlepsze nadzienie do pączków to przede wszystkim to, które najbardziej nam smakuje. Chociaż tradycyjne nadziewa je głównie dżemem czy marmoladą, to tak naprawdę dobór składników jest zupełnie dowolny. Czym można nadziać pączki?
6 superpomysłów na nadzienia do pączków:
- konfitura z różą – z jednej strony jest to klasyczne, owocowe wypełnienie, ale nitka róży nadaje oryginalności,
- krem z pistacji – smakołyki z dodatkiem nuty pistacji w ostatnim czasie robią furorę wśród łasuchów, z pewnością taki dodatek do pączka również będzie hitem,
- masa czekoladowa – klasyczna słodycz, którą łatwo zmienić w nadzienie – wystarczy tabliczka gorzkiej czekolady rozpuszczona w zagotowanej śmietanie kremówce,
- masa kajmakowa/krówkowa – wyjątkowo słodkie, ale pyszne nadzienie, które pokochają wszyscy fani krówek,
- budyń – świetnie sprawdza się w roli nadzienia, a w dodatku daje dużo swobody – można wykorzystać dowolny smak, który się lubi.
Zobacz: Dlaczego pączki są puste w środku? Wszystko przez 1 błąd
Czym nadziać pączki?
Nadzienie czekoladowe do pączków czy konfitura do pączków to świetny wybór, ale smakołyki można przyrządzić także z bardziej oryginalnymi dodatkami, jak np. ajerkoniak. Przepis na nadzienie do pączków z alkoholową nutką znajdziesz poniżej.
Nadzienie do pączków – przepis: Pączki z ajerkoniakiem (ze strony www.mojegotowanie.pl):
- 100 ml mleka mieszamy ze 125 ml ajerkoniaku i całość zagotowujemy,
- ucieramy kogiel mogiel z całego jajka, żółtka i 3 łyżek cukru
- do kogla mogla dodajemy 3-4 łyżki mleka, czubatą łyżkę mąki pszennej i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- Całość miksujemy i dodajemy do zagotowanego mleka z ajerkoniakiem,
- Podgrzewamy do momentu zgęstnienia masy.
Sprawdź: Pączki dobre na drugi dzień? Sprawdź, jak zachować świeżość ulubionych słodkości!
Czytelnicy pytają, czym nadziewać pączki
Np. śliwkowy, wiśniowy czy malinowy.
Rodzaje nadzienia do pączków to m.in. przeróżne kremy, np. pistacjowy, czekoladowy czy kajmakowy.
Ciekawą propozycją są pączki z ajerkoniakiem
Z konfitury, budyniu lub ulubionego słodkiego kremu, np. masy krówkowej.
Z konfiturą z róży, z kremem pistacjowy lub migdałowym.