Czy można mrozić wędzonego łososia? Jedna kwestia ma szczególne znaczenie

Wędzony łosoś to ryba ciesząca się olbrzymią popularnością ze względu na charakterystyczny, pyszny smak. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek czy na kanapki, można wykorzystać go także do przygotowania przepysznej szpinakowej rolady. Zdarza się jednak, że kupimy za duże ilości produktu lub całość nie zostanie zjedzona od razu. Jeśli nie chcemy, aby jedzenie uległo zepsuciu, można przechować je w zamrażalniku. Czy można mrozić wędzonego łososia? Czy można zamrozić wędzoną rybę?

Czy łososia wędzonego można mrozić?

Łosoś jest jedną z tych ryb, po które Polacy sięgają zdecydowanie najczęściej. Nic dziwnego, ryba ta jest wyjątkowo smaczna, a przy tym posiada wiele cennych dla organizmu wartości odżywczych. Jest bowiem bogatym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Zawiera także ważne dla zdrowia: magnez, żelazo, potas i cynk.

Dobry gatunkowo łosoś potrafi jednak sporo kosztować. Dlatego jeśli kpimy go w większych ilościach lub pozostanie nam po jakiejś uroczystości czy imprezie rodzinnej, nie chcemy, aby się zmarnował. Czy da się jakoś przedłużyć jego świeżość? Zdecydowanie najpopularniejszym sposobem na konserwowanie żywności jest mrożenie, ale czy można zamrozić wędzonego łososia? Okazuje się, że wędzoną rybę można spokojnie przechowywać w zamrażalniku pod warunkiem, że nie był już wcześniej mrożony.

Najlepiej mrozić wędzonego łososia w specjalnych hermetycznych pojemnikach lub specjalnych torebkach, tak aby w środku było jak najmniej powietrza.

Zobacz: Czy karpia można zamrozić? Sprawdzone metody na przechowanie ryby

Czy można zamrozić łososia wędzonego w plastrach?

Bez problemu można mrozić również łososia wędzonego w plastrach. Zasada jest jednak taka sama – najlepiej wykorzystać w tym celu specjalne woreczki do mrożenia.

Sprawdź: Czy można mrozić śledzie? Sprawdź, jak przechować rybę

Czy można mrozić wędzone ryby?

Najlepiej nadają się do mrożenia ryby wędzone na zimno. Dobrze znoszą cały proces i niska temperatura nie wpływa negatywnie na ich walory smakowe. Wędzone na zimno ryby można przechowywać w ten sposób nawet do 2 miesięcy, trzeba jednak wcześniej dokładnie sprawdzić termin przydatności do spożycia.

Zobacz: Czy można zamrozić rybę po grecku? Ten trik może ułatwić zadania i zadba o smak

Czy można mrozić ryby wędzone na ciepło?

Ryby wędzone na gorąco znacznie gorzej znoszą proces mrożenia. Niestety po rozmrożeniu może się okazać, że straciły smak i na gorsze zmienił się również smak. Ryba w wyniku mrożenia może również zmienić konsystencję i stać się po prostu mało apetyczna.

Sprawdź: Czy można zamrozić roladę szpinakowa z łososiem?

Czytelnicy pytają, czy można mrozić łososia wędzonego

Czy można zamrozić łososia wędzonego na zimno?

Tak, łososia mrożonego na zimno można mrozić.

Łosoś wędzony czy można mrozić?

Mrożenie wędzonego łososia jest jak najbardziej możliwe pod warunkiem, że nie był wcześniej już mrożony.

Czy można mrozić wędzoną rybę?

Tak, ale rybę wędzoną na zimno. Ryby wędzone na gorąco źle znoszą proces mrożenia.

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne

Tłuszcz do smażenia pączków/faworków

Jaki tłuszcz do smażenia pączków/faworków sprawdzi się najlepiej? Obecnie do przygotowania tłustoczwartkowych smakołyków najczęściej używany jest olej roślinny, przede wszystkim rzepakowy. warto jednak wiedzieć, że nie jest to jedyna dostępna...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Faworki: co zamiast śmietany?

Faworki to tradycyjne polskie ciastka, które najczęściej podaje się z okazji tłustego czwartku, karnawału lub w czasie tzw. ostatków. Inna ich nazwa to chrusty. Są wyjątkowo chrupkie, delikatne, słodkie i...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo