Koniec z pękaniem jajek podczas gotowania! Ten genialny trik załatwi sprawę, ułatwi też obieranie

Pękające skorupki to z pewnością zmora dla każdego miłośnika gotowanych jajek. Może nam to nie tylko popsuć posiłek, ale dodatkowo powoduje zazwyczaj więcej sprzątania i czyszczenia. Istnieje jednak pewien prosty trik, który błyskawicznie rozwiąże ten problem, a przy okazji ułatwi także proces obierania jajek.

Co zrobić, aby jajka nie pękały podczas gotowania?

Pękanie jajek w trakcie gotowania to dość powszechne zjawisko. Dzieje się tak przede wszystkim ze względu na dużą różnicę temperatur – zazwyczaj zimne jajko prosto z lodówki (lub dopiero co wyjęte) wkładamy bezpośrednio do gotującej się wody. Ale powodem pękanie może być także nagła zmiana ciśnienia czy po prostu cechy danej partii – cienkie skorupki pękną oczywiście szybciej. Dlatego wyjmowanie jajek z lodówki przed gotowaniem, aby osiągnęły temperaturę pokojową może nie wystarczyć.

Skutecznym sposobem na pękanie jajek w garnku jest zrobienie niewielkiego nakłucia w skorupce za pomocą cienkiej igły lub szpilki. Nakłucie najlepiej wykonać na górnej części jajka.

Niektórzy doradzają jednak również inne metody, które im się sprawdziły. Ponoć wystarczy dodać do wody odrobinę soku z cytryny lub octu, aby pozbyć się problemu.

Zobacz: Jak uratować zbyt ostrą potrawę? Włóż do garnka jedno warzywo i ciesz się łagodnym smakiem

Ten prosty trik rozwiąże aż dwa problemy

Wykonanie niewielkiej dziurki w jajku ma ponoć nie tylko zapobiegać pękaniu skorupki, ale ułatwiać także pozbycie się jej po gotowaniu. Warto w tym miejscu dodać, że zdecydowanie łatwiej obiera się jajka nieco starsze niż te całkowicie świeże. Poza tym skorupkę zdecydowanie szybciej się usuwa, jeśli przystąpimy do działania od razu po ugotowaniu, wystarczy aby lekko ostygły, żeby nie poparzyć sobie rąk.

Sprawdź też:

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo