Jak uratować zbyt ostrą potrawę? Włóż do garnka jedno warzywo i ciesz się łagodnym smakiem

Wiele osób od czasu do czasu lubi skosztować coś pikantnego. Dania o wyrazistym smaku często nam smakują, jednak istnieją granice. Jeśli podczas gotowania wsypiesz za dużo ostrego dodatku i nie wiesz, co na to poradzić, wcale nie musisz wyrzucać jedzenia. Okazuje się, że możesz wykorzystać kilka sztuczek na złagodzenie potrawy, których nie powstydzi się żaden szef kuchni. Niektóre z nich stosowały nawet nasze babcie.

Ostre i wyraziste w smaku dania są domeną kuchni azjatyckich. Niektórzy od dziecka spożywają takie potrawy, jednak w naszej kulturze zazwyczaj stawia się na łagodniejsze odmiany. Może się zdarzyć, że podczas gotowania przypadkiem wsypiesz do garnka czy na patelnię za dużo pieprzu, ostrej papryki lub chili. Na szczęście to nie jest problem nie do przejścia. Wypróbuj sztuczki, dzięki którym potrawa stanie się znacząco łagodniejsza.

Jak uratować potrawę, gdy jest za ostra? Postaw na odpowiednie proporcje i produkty mleczne

Najprostszym sposobem na złagodzenie smaku potrawy jest zwiększenie ilości jej składników podstawowych. Zrób to proporcjonalnie, by nie zaburzyć początkowego smaku, lecz pomijaj ostre dodatki. Dodawaj warzywa, wodę lub inne produkty, które znajdują się już w daniu, a szybko zapomnisz o zbyt dużej ostrości potrawy.

Inną metodą jest wykorzystanie popularnych produktów mlecznych, które większość z nas ma w swojej lodówce. Nabiał zawiera kazeinę, która ma właściwości neutralizujące ostrość innych składników. Skorzystaj z mleka, śmietany, jogurtu naturalnego, kefiru czy sera, a potrawa będzie uratowana. Podczas dodawania produktów mlecznych należy zachować ostrożność, by nie zmieniły znacząco konsystencji potrawy. Warto dodawać je niewielkimi porcjami i obserwować zmiany.

Jak złagodzić smak papryki chili w potrawie? Wykorzystaj produkty o zupełnie innym smaku

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że smaki przeciwne mogą ze sobą dobrze współgrać. W przypadku zbyt dużych ilości chili w potrawie możesz wykorzystać coś słodkiego lub kwaśnego. Sprawdzi się niewielki dodatek miodu, cukru lub słodszych przypraw, na przykład cynamonu czy słodkiej papryki. Dobrym rozwiązaniem są też niewielkie ilości soku z cytryny. Dzięki nim szybko uratujesz smak zupy lub sosu.

Co zrobić, jak zupa jest za ostra? Pomoże szybki trik z ziemniakiem

Trikiem, którym uratujesz zbyt ostrą zupę, jest wykorzystanie popularnego warzywa, które praktycznie każdy z nas ma w kuchni. Co ciekawe, ten sposób z powodzeniem stosowały już nasze babcie. Jedyne co należy zrobić, to dodać do garnka obranego, surowego ziemniaka.  Bulwa szybko pochłonie część ostrości, a zupa stanie się zauważalnie łagodniejsza. Wyciągnij warzywo pod koniec gotowania i ciesz się uratowanym wywarem.

Torty weselne

Tort Weselny

Tort weselny to tradycyjny deser podawany na przyjęciu weselnym. Według tradycji brak tortu na weselu oznacza brak słodkiego życia po ślubie, także lepiej nie ryzykować. Obecnie na rynku ślubno-weselnym możemy...

Czytaj dalej →
Waga w ciąży

Kobiece ciało po ciąży oczami taty

Po ostatnich dwóch luźniejszych tematach czas przejść do czegoś bardziej poważnego. Pozostaniemy jednak w temacie wagi. Tym razem jednak nie będzie o wadze niemowlaka. Ciąża i poród to ogromna zmiana...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo