Pierogi Ruskie (Farsz)

Farsz na pierogi ruskie

Przepis na farsz do pierogów ruskich

Zapewne nie wszyscy z Was wiedzą, że pierogi ruskie tak naprawdę pochodzą z Ukrainy, a ich nazwa wzięła się od ukraińskiej, historycznej krainy Rusi Czerwonej.

Pierogi Ruskie (Farsz)

W Rosji te pierogi nie są jakoś szczególnie znane. Natomiast w Polsce i na Ukrainie mają swoje liczne grupy fanów.
W Polsce pierogi ruskie w wielu domach goszczą na wigilijnym stole.

Przepis na ciasto do pierogów możecie znaleźć tutaj:
>> Sprawdź przepis na ciasto do pierogów.

Tutaj natomiast prezentujemy przepis na farsz do pierogów ruskich:

Składniki na farsz do 60 pierogów:

  • 3 duże cebule
  • 2 łyżki olej
  • 800 g ugotowanych ziemniaków
  • 500 g pełnotłustego sera
  • łyżeczka pieprzu
  • 1-2 łyżeczki soli

Jak przygotować farsz na pierogi ruskie?

krok 1
Na początek siekamy cebulę w drobną kostkę i przekładamy do miski.

krok 2
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i wrzucamy cebulę, aby się zeszkliła przez około 5 minut. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do ostudzenia.

krok 3
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Do ziemniaków dodajemy również przeciśnięty biały ser i ostudzone cebulę. Na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy do uzyskanie jednolitej konsystencji.

krok 4
Z gotowego farszu przygotowujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego. Dzięki takiemu przygotowaniu farszu pierogi same będą się Nam lepiły.

krok 5
Stolnicę posypujemy mąka pszenną. Bierzemy kawałek ciasta na pierogi i rozwałkowujemy na cienki placek. Foremką lub szklanką wycinamy kółka z ciasta. Na każdy okrąg kładziemy kulkę farszu.

krok 6
Bierzemy się za lepienie pierogów. Możemy to zrobić na kilka sposobów: tradycyjny, zawijas lub zakładki. Możemy sobie także pomóc widelcem.

krok 7
Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.

krok 8
Gotowe pierogi wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej.

krok 9
Na koniec pierogi polewamy odrobiną oleju, aby się nie skleiły.

Pierogi ruskie nie tylko na Wigilię

Jeśli ruskie pierogi, które przygotowujesz nie mają trafić na wigilijny stół, tylko jako codzienny posiłek, to potrawa będzie smaczniejsza, jeśli cebulę zasmażysz na słonince lub smalcu ze skwarkami.

Odsmażanie pierogów

Pierogi można (a według niektórych wręcz należy) odsmażyć na masełku lub oleju. Ja osobiście wolę odsmażane pierogi.

Ile czasu gotować Ruskie Pierogi?

Pierogi Ruskie gotujemy przez około 3 minuty od momentu gdy wypłyną na powierzchnię wody.

Jak lepieć pierogi?

Lepić Pierogi można na wiele sposobów. Ja preferuję ten na zakładkę, ale jako dziecko zawsze bawiłam się z babcią widelcem.

Mrożenie pierogów

Wiele osób zastanawia się czy można mrozić ruskie pierogi. Oczywiście, że tak. Pierogi z zamrażarki to super sposób na szybkie i smaczne danie. Odgrzewam, ewentualnie odsmażamy i mamy gotowy obiad w kilka minut.

Mam nadzieję, że pierogi ruskie wykonane według tego przepisu będą Wam smakowały.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Bielizna ślubna
Bielizna na noc poślubną? Musi być idealnie!
Jaką bieliznę wybrać na noc poślubną? Seksowną, podkreślającą twoje najważniejsze walory no i... nadrabiającą niedostatki. Gdzie znaleźć taki ideał? Bielizna na noc poślubną - musi być idealnie Piękna suknia ślubna i oryginalne
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Zupy - mrożenie i pasteryzacja
Jestem wielką fanką zup, podobnie jak moja rodzina. Zupy są szybkie w przygotowaniu i wbrew pozorom bardzo proste. Idealnie uzupełniają codzienne menu. W przypadku małych rodzin jak nasza, gdyby nie
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Ryba po grecku na 2 sposoby (smażona lub pieczona)
Przepis na rybę po grecku Ryba po grecku to danie najczęściej kojarzone z Wigilią. Okazuje się jednak, że jej popularność nie maleje przez cały rok. W dzisiejszym artykule pokażę Wam moje dwa
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?
Po każdej imprezie okolicznościowej, zwłaszcza takiej, którą organizujemy w domu, zostają nam zarówno potrawy, jak i ciasta. Częścią z nich obdarujemy zapewne gości, ale co zrobić z resztą? Dowiedz się,
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Mrożenie karpia: Czy można mrozić karpia i na jak długo?
Karp - ryba, która w czasie Wigilii nadal gości na większości polskich stołów. Smażony, pieczony, w galarecie. Sposobów na przygotowanie karpia jest bardzo dużo. Często też przygotowujemy go w zbyt
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak mrozić uszka i pierogi (nie tylko wigilijne)?
Zamrozić możemy nie tylko pierogi czy uszka, ale również nadmiar farszu lub ciasta, który został nam z przygotowania tych potraw. Jak zamrozić uszka? Pierogi oraz uszka możemy zamrozić zarówno surowe, jak również
Czytaj dalej
Mama Porady Kulinarne
6 zdrowych przekąsek, dzięki którym szybciej schudniesz po ciąży
6 zdrowych, niskokalorycznych przekąsek, które możesz zabrać ze sobą do pracy, czy w podróż i zjeść je poza domem bez najmniejszego problemu? Doskonale sprawdzą się jako antidotum na "mały głód". Dodatkowo możesz
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?
Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): "im bigos starszy, tym smaczniejszy". Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę
Czytaj dalej