Pierogi Ruskie (Farsz)

Farsz na pierogi ruskie

Przepis na farsz do pierogów ruskich

Zapewne nie wszyscy z Was wiedzą, że pierogi ruskie tak naprawdę pochodzą z Ukrainy, a ich nazwa wzięła się od ukraińskiej, historycznej krainy Rusi Czerwonej.
W Rosji te pierogi nie są jakoś szczególnie znane. Natomiast w Polsce i na Ukrainie mają swoje liczne grupy fanów.
W Polsce pierogi ruskie w wielu domach goszczą na wigilijnym stole.
Przepis na ciasto do pierogów możecie znaleźć tutaj:
>> Sprawdź przepis na ciasto do pierogów.

Tutaj natomiast prezentujemy przepis na farsz do pierogów ruskich:

Składniki na farsz do 60 pierogów:

  • 3 duże cebule
  • 2 łyżki olej
  • 800 g ugotowanych ziemniaków
  • 500 g pełnotłustego sera
  • łyżeczka pieprzu
  • 1-2 łyżeczki soli

Jak przygotować farsz na pierogi ruskie?

krok 1
Na początek siekamy cebulę w drobną kostkę i przekładamy do miski.
krok 2
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i wrzucamy cebulę, aby się zeszkliła przez około 5 minut. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do ostudzenia.
krok 3
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Do ziemniaków dodajemy również przeciśnięty biały ser i ostudzone cebulę. Na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy do uzyskanie jednolitej konsystencji.
krok 4
Z gotowego farszu przygotowujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego. Dzięki takiemu przygotowaniu farszu pierogi same będą się Nam lepiły.
krok 5
Stolnicę posypujemy mąka pszenną. Bierzemy kawałek ciasta na pierogi i rozwałkowujemy na cienki placek. Foremką lub szklanką wycinamy kółka z ciasta. Na każdy okrąg kładziemy kulkę farszu.
krok 6
Bierzemy się za lepienie pierogów. Możemy to zrobić na kilka sposobów: tradycyjny, zawijas lub zakładki. Możemy sobie także pomóc widelcem.
krok 7
Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
krok 8
Gotowe pierogi wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej.
krok 9
Na koniec pierogi polewamy odrobiną oleju, aby się nie skleiły.

Pierogi ruskie nie tylko na Wigilię

Jeśli ruskie pierogi, które przygotowujesz nie mają trafić na wigilijny stół, tylko jako codzienny posiłek, to potrawa będzie smaczniejsza, jeśli cebulę zasmażysz na słonince lub smalcu ze skwarkami.

Odsmażanie pierogów

Pierogi można (a według niektórych wręcz należy) odsmażyć na masełku lub oleju. Ja osobiście wolę odsmażane pierogi.

Ile czasu gotować Ruskie Pierogi?

Pierogi Ruskie gotujemy przez około 3 minuty od momentu gdy wypłyną na powierzchnię wody.

Jak lepieć pierogi?

Lepić Pierogi można na wiele sposobów. Ja preferuję ten na zakładkę, ale jako dziecko zawsze bawiłam się z babcią widelcem.

Mrożenie pierogów

Wiele osób zastanawia się czy można mrozić ruskie pierogi. Oczywiście, że tak. Pierogi z zamrażarki to super sposób na szybkie i smaczne danie. Odgrzewam, ewentualnie odsmażamy i mamy gotowy obiad w kilka minut.
Mam nadzieję, że pierogi ruskie wykonane według tego przepisu będą Wam smakowały.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Świadkowie

Rola świadków na weselu

Z racji tego, że już za dwa tygodnie będę świadkową na weselu siostry, postanowiłam przyjrzeć się tej roli i jej obowiązkom troszeczkę bliżej, a tym, co się nauczyłam, chętnie podzielę...

Czytaj dalej →
Planowanie ślubu oraz wesela

Kameralne przyjęcie weselne

Kameralne obiady weselne tylko dla najbliższych również mają swoje zalety. Wcale nie musisz wynajmować sali weselnej na sto lub dwieście osób. Kameralne przyjęcia weselne w domu lub w ogrodzie miewają...

Czytaj dalej →
Planowanie ślubu oraz wesela

Dzieci na weselu

Zamierzasz wyprawić huczne wesele. Zapraszasz więc gości. Goście weselni to zazwyczaj osoby dorosłe, ale wiele z tych osób ma już swoje dzieci. Prosząc osoby dorosłe na wesele ważne jest by...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo