Pierogi Ruskie (Farsz)

Farsz na pierogi ruskie

Przepis na farsz do pierogów ruskich

Zapewne nie wszyscy z Was wiedzą, że pierogi ruskie tak naprawdę pochodzą z Ukrainy, a ich nazwa wzięła się od ukraińskiej, historycznej krainy Rusi Czerwonej.
W Rosji te pierogi nie są jakoś szczególnie znane. Natomiast w Polsce i na Ukrainie mają swoje liczne grupy fanów.
W Polsce pierogi ruskie w wielu domach goszczą na wigilijnym stole.
Przepis na ciasto do pierogów możecie znaleźć tutaj:
>> Sprawdź przepis na ciasto do pierogów.

Tutaj natomiast prezentujemy przepis na farsz do pierogów ruskich:

Składniki na farsz do 60 pierogów:

  • 3 duże cebule
  • 2 łyżki olej
  • 800 g ugotowanych ziemniaków
  • 500 g pełnotłustego sera
  • łyżeczka pieprzu
  • 1-2 łyżeczki soli

Jak przygotować farsz na pierogi ruskie?

krok 1
Na początek siekamy cebulę w drobną kostkę i przekładamy do miski.
krok 2
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i wrzucamy cebulę, aby się zeszkliła przez około 5 minut. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do ostudzenia.
krok 3
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Do ziemniaków dodajemy również przeciśnięty biały ser i ostudzone cebulę. Na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy do uzyskanie jednolitej konsystencji.
krok 4
Z gotowego farszu przygotowujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego. Dzięki takiemu przygotowaniu farszu pierogi same będą się Nam lepiły.
krok 5
Stolnicę posypujemy mąka pszenną. Bierzemy kawałek ciasta na pierogi i rozwałkowujemy na cienki placek. Foremką lub szklanką wycinamy kółka z ciasta. Na każdy okrąg kładziemy kulkę farszu.
krok 6
Bierzemy się za lepienie pierogów. Możemy to zrobić na kilka sposobów: tradycyjny, zawijas lub zakładki. Możemy sobie także pomóc widelcem.
krok 7
Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
krok 8
Gotowe pierogi wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej.
krok 9
Na koniec pierogi polewamy odrobiną oleju, aby się nie skleiły.

Pierogi ruskie nie tylko na Wigilię

Jeśli ruskie pierogi, które przygotowujesz nie mają trafić na wigilijny stół, tylko jako codzienny posiłek, to potrawa będzie smaczniejsza, jeśli cebulę zasmażysz na słonince lub smalcu ze skwarkami.

Odsmażanie pierogów

Pierogi można (a według niektórych wręcz należy) odsmażyć na masełku lub oleju. Ja osobiście wolę odsmażane pierogi.

Ile czasu gotować Ruskie Pierogi?

Pierogi Ruskie gotujemy przez około 3 minuty od momentu gdy wypłyną na powierzchnię wody.

Jak lepieć pierogi?

Lepić Pierogi można na wiele sposobów. Ja preferuję ten na zakładkę, ale jako dziecko zawsze bawiłam się z babcią widelcem.

Mrożenie pierogów

Wiele osób zastanawia się czy można mrozić ruskie pierogi. Oczywiście, że tak. Pierogi z zamrażarki to super sposób na szybkie i smaczne danie. Odgrzewam, ewentualnie odsmażamy i mamy gotowy obiad w kilka minut.
Mam nadzieję, że pierogi ruskie wykonane według tego przepisu będą Wam smakowały.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Przepisy Kulinarne

Jak rozbudzić ciekawość dziecka?

Wiosna to doskonały moment, by nasze dzieci odkrywały świat i tym samym poznawały siebie samych. Rozbudzone: ciekawość świata, energia i pasja sprawią, że także w dorosłym życiu podążą za tym,...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Jaglanka z dynią na słodko

“Jaglanka to świetny pomysł na śniadanie zarówno dla dzieci, jak i dla rodziców. Dzięki zawartości lecytyny poprawi koncentrację, zaś witaminy z grypy B wspomogą funkcjonowanie układy nerwowego. Kasza jaglana jest...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki

Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki? Nic prostszego! Mamy sprawdzoną metodę, dzięki której łatwo i szybko przygotujesz pączki dla całej rodziny. Stosując się do opisanych poniżej kroków, zawsze...

Czytaj dalej →
Boże Narodzenie, Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Lepienie uszek na wigilię – Jak lepić uszka?

Jak lepić uszka? To pytanie zadaje sobie wiele osób w naszym kraju, szczególnie przed zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia. Te małe pierożki wraz z barszczem czerwonym stanowią potrawę, której nie...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Babka drożdżowa [Łatwy przepis]

Czas na wielkanocne wypieki. Tym razem zabieramy się za tradycyjną babkę wielkanocną. Osobiście wolę babki drożdżowe od piaskowych i dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na tę pierwszą. Czas...

Czytaj dalej →
Co jeść podczas karmienia piersią?

Czego nie może jeść matka karmiąca?

Fakty i mity – dieta w trakcie karmienia piersią Warzywa niedozwolone w ciąży, czekolada, a karmienie piersią? Oto częste dylematy młodych mam. Ciąża, połóg oraz okres karmienia malucha piersią to...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general