Czy można zamrozić pączki? Pamiętaj o jednej ważnej kwestii!

Wiele osób zastanawia się czy można zamrozić pączki? To przysmak, który dość często pojawia się na naszych stołach – zwłaszcza w Tłusty Czwartek, gdy chwalimy się nawet między sobą ile pączków udało nam się zjeść. W Tłusty Czwartek kupujemy więc mnóstwo pączków, albo smażymy je sami w dużej liczbie. Co zrobić z tymi, które zostaną? Czy pączki można mrozić? I czy takie mrożone pączki będą później smaczne?

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Zanim zamrozisz pączki najlepiej przechowywać w papierowej torbie.
  • Pączki można zapakować wszystkie do jednego worka, albo każdego oddzielnie.
  • Pączki należy zamrozić po tym jak wystygną.
  • Rozmrażanie pączków w piekarniku: 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 80-100 stopni Celsjusza
  • Rozmrażanie pączków w mikrofalówce: ogrzewać 3-5 razy po 10 sekund, po każdym ogrzaniu przewracając, by podgrzały się równomiernie.
  • Niektórzy przechowują pączki w zamrażalniku przez kilka dni, a inni nawet przez 3 miesiące.
  • Najlepiej mrozić pączki bez lukru.

Mrożenie pączków

Pączki to wielki przysmak polskiej kuchni! Jest to wyrób cukierniczy z ciasta drożdżowego, posiadający kształt lekko spłaszczonej kuli i usmażony w głębokim tłuszczu. Zajadamy się nimi zwłaszcza w Tłusty Czwartek! Pączki dawniej wykonywane były przede wszystkim z nadzieniem ze słoniny. Obecnie kojarzą się raczej z deserem – ich nadzienie jest słodkie i jest to przede wszystkim marmolada, konfitura lub budyń, choć wariantów ich nadziewania oraz zdobienia jest wiele! Nie zawsze udaje się zjeść wszystkie kupione czy usmażone pączki. Jeśli wiemy, że zostaną zjedzone kolejnego dnia, możemy po prostu włożyć je do papierowej torby i trzymać w temperaturze pokojowej – powinny być tak samo pyszne następnego dnia. Ewentualnie można je nieco podgrzać w mikrofalówce lub w piekarniku – wówczas nie tylko będą ciepłe, ale też puszyste. Jeśli jednak chcemy odłożyć je na dłużej, najlepszym rozwiązaniem jest właśnie ich zamrożenie. Zamrażanie pączków nie jest szczególnie trudne – jeśli są ciepłe, trzeba tylko poczekać aż ostygną. 

Sprawdź: Wszystko na temat tłustego czwartku

Jak zamrozić pączki?

Pączki należy mrozić po ich ostygnięciu. Można zapakować wszystkie do jednego worka, albo też każdego zapakować oddzielnie – wówczas łatwiej będzie później wyjąć taką ich liczbę, jaka nam odpowiada. Wiele osób obawia się czy mrożone pączki będą równie smaczne po rozmrożeniu jak te świeże – warto więc dodać, że wiele osób praktykuje taki zwyczaj i nie narzekają na jakość wypieku. Właściwe rozmrożenie pączków sprawia, że smakują tak samo jak zaraz po usmażeniu. W ten sposób można mrozić zarówno pączki bez nadzienia, jak i te z nadzieniem. 

Jak rozmrozić pączki?

Pączki można mrozić, jednak po ich wyjęciu z zamrażalnika trzeba je odpowiednio przygotować do ponownego spożycia. Jakie są na to sposoby?

  • rozmrażanie w piekarniku – wystarczy 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 80-100 stopni Celsjusza
  • rozmrażanie w mikrofalówce – najlepiej ogrzewać 3-5 razy po 10 sekund, po każdym ogrzaniu przewracając, by podgrzały się równomiernie. 

Pączki głęboko mrożone po takim rozmrożeniu i podgrzaniu będą znów świeże i pyszne. W smaku nie czuć wcale, iż były mrożone. Nadzienie nadal jest smaczne, a pączek puchaty i miękki. Jest to zatem znakomity sposób by odświeżyć pączki. Jak długi czas można je przechowywać w zamrażalniku? Zdania są różne. Niektórzy przechowują je przez kilka dni, a inni nawet przez 3 miesiące. 

Czy można zamrozić pączki z lukrem?

Mrożenie pączków nie jest niczym dziwnym – postępuje tak wiele osób i firm, żeby pączki się nie zmarnowały. Wiele osób zastanawia się jednak czy możliwe jest mrożenie pączków, które nie tylko mają już w sobie nadzienie, ale też są ozdobione z zewnątrz na przykład lukrem. Warto więc wiedzieć, że samo nadzienie niczemu nie przeszkadza. Zamrozi się i rozmrozi razem z ciastem. Byłoby jednak lepiej z czysto praktycznych względów by pączki były mrożone bez lukru. Gdy więc ktoś będzie się zastanawiał czy można zamrozić pączki, odpowiedź jest twierdząca, choć ich późniejsze rozmrażanie w piekarniku lub mikrofalówce może być kłopotliwe jeśli znajduje się na nich lukier., więc lepiej zeskrobać go przed zamrożeniem pączków lub mrozić pączki bez lukru.

Rodzice pytają o mrożenie pączków:

Czy pączki można zamrozić?

Pączki można z łatwością zamrozić, jeśli wiemy że nie uda się ich zjeść danego dnia czy następnego. Po rozmrożeniu w odpowiedni sposób będą znów puszyste i miękkie. Ich smak nie będzie się niczym różnił od smaku jaki miały przed zamrożeniem. Co więcej, mrożenie ciasta drożdżowego – z którego przecież wykonuje się pączki – jest dosyć powszechne i popularne. Wiele osób i firm decyduje się na mrożenie pączków. Po rozmrożeniu można je ponownie ozdobić i zjeść. 

Czy ciasto na pączki można mrozić?

Ciasto na pączki można mrozić – podobnie jak same pączki. Nie ma żadnego powodu by na przykład nie wyrobić go poprzedniego dnia. Wyrobione ciasto można włożyć do zamrażalnika, a za szykowanie pączków zabrać się następnego dnia. W takim wypadku nie jest jednak oczywiście konieczne mrożenie – wystarczy zawinąć ciasto i włożyć je do lodówki. Ciasto drożdżowe, które ma odczekać nieco dłużej, warto pokroić na mniejsze porcje, owinąć folią aluminiową i w takiej postaci umieścić w zamrażalniku. Można również włożyć ciasto do plastikowego pojemnika, ale także zawinięte w folię i pamiętając o odstępach między kolejnymi jego partiami. 

Jak odświeżyć mrożone pączki?

Pączki po wyjęciu z zamrażalnika można odświeżyć w piekarniku lub w mikrofalówce. Nie jest to wcale trudne – oddziałuje się na nie wysoką temperaturą, dzięki czemu cały proces przebiega szybko, a pączki są znów pyszne i miękkie. Po wyjęciu z zamrażalnika ściągamy folię i układamy pączki na papierze do pieczenia w rozgrzanym piekarniku. Nastawiamy czas na 10-15 minut i pieczemy pączki w temperaturze 80-100 stopni Celsjusza. 

Zobacz też:

Dodaj komentarz

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo