Co zamiast spirytusu do pączków?

Co zamiast spirytusu do pączków? Nie zawsze mamy pod ręką mocny alkohol, a niektóre osoby nie chcą lub nie mogą stosować go w kuchni. Na szczęście nie oznacza to, że w takiej sytuacji trzeba pogodzić się z przesiąkniętymi tłuszczem pączkami. Istnieją bowiem alternatywy, które prawie tak samo skutecznie chronią ciasto przed absorbowaniem oleju.

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Spirytus do pączków dodaje się po to, aby nie nasiąknęły tłuszczem.
  • Najlepszy spirytus to pączków to rektyfikowany spirytus spożywczy o zawartości alkoholu równej 95%.
  • Zamiast spirytusu można do pączków dodać rum, wódkę, ocet lub sok z cytryny.

Czym można zastąpić spirytus w pączkach?

Czy do pączków można dodać wódkę zamiast spirytusu?

Dodawanie spirytusu do pączków służy zapobieganiu wchłaniania tłuszczu przez ciasto. W tym zakresie, to niezrównana metoda, jednak większość z nas w swojej kuchni nie korzysta ze spirytusu na co dzień. Co w sytuacji, kiedy akurat nie mamy pod ręką tego składnika? Wystarczy wówczas użyć innego mocnego alkoholu – wódki. Wiele gospodyń podkreśla, że działa ona tak samo skutecznie. Wódka zamiast spirytusu do pączków ma jeszcze jedną zaletę – możemy wybrać jeden z kolorowych gatunków o ulubionym smaku. Nada to ciastu dyskretną nutkę ciekawego aromatu. Jest jednak jeden warunek – użyty trunek musi legitymować się zawartością alkoholu przynajmniej na poziomie 30 procent. Aby uzyskać pożądany efekt, do ciasta należy dodać kieliszek alkoholu.

Sprawdź: Jak rozcieńczyć spirytus z 95 do 70%?

Czy do pączków koniecznie trzeba dodawać alkohol? Oczywiście, że nie. Kolejna możliwość to sok wyciśnięty z połowy cytryny. Nie tylko pozytywnie wpłynie na smak pączków, ale skutecznie ograniczy też wchłanianie tłuszczu przez ciasto.

Czy zamiast spirytusu można dodać ocet do pączków?

Inną alternatywą jest ocet. Sprawdza się doskonale i jest zdecydowanie bardziej dostępny w kuchni. Ocet do pączków można dodać bezpośrednio do ciasta albo do tłuszczu, w którym będzie ono smażone. Należy jednak pamiętać, że w drugim z wymienionych przypadków ocet trzeba wlać jeszcze przed rozgrzaniem tłuszczu (pozwoli to uniknąć pryskania).

Ile octu do pączków?

Kolejna rzecz – z octem nie należy przesadzać. Jedna łyżeczka – taka ilość wystarczy, by uchronić ciasto przed nadmiernym wchłanianiem tłuszczu.

Sok z cytryny zamiast spirytusu do pączków

Kolejną alternatywą dla spirytusu, którą można dodać do pączków, żeby nie wchłaniały tłuszczu jest sok z cytryny. Należy go dodać w takiej samej proporcji, w jakiej według przepisy powinniśmy użyć spirytusu.

Sprawdź: Wszystko na temat tłustego czwartku

Rum zamiast spirytusu

Jedną z najpopularniejszych alternatyw dla spirytusu w pączkach jest rum. Jego aromat przenosi się na pączki, co delikatnie zmienia ich charakter.

Rodzice pytają o alternatywę dla spirytusu w pączkach

Czym zastąpić spirytus w pączkach?

Alternatyw jest kilka. Jeżeli akurat nie mamy pod ręką spirytusu, możemy sięgnąć po zwykłą wódkę lub ocet. Sprawdzi się tak samo dobrze.

Co zamiast spirytusu do pączków?

Inną alternatywą jest ocet. Sprawdzi się w sytuacji, w której z jakiegokolwiek powodu nie chcesz lub nie możesz dodać alkoholu do pączków. Dodany do ciasta lub tłuszczu, zapobiegnie nadmiernemu wchłanianiu i zminimalizuje ryzyko przypalenia ciasta. W zastępstwie octu można użyć soku cytrynowego.

Jaki spirytus do pączków?

Do pączków najlepiej nada się rektyfikowany spirytus spożywczy o zawartości alkoholu na poziomie 95 procent.

Czy do pączków zamiast spirytusu można dodać ocet?

Tak, ocet może stanowić alternatywę dla spirytusu lub wódki.
Niektóre gospodynie dodają ocet bezpośrednio do ciasta. Nie brakuje jednak zwolenniczek metody nakazującej dodawanie octu nie do pączków, a do tłuszczu. Uwaga – jeżeli wybierzesz drugi z wymienionych sposobów, dodaj ocet jeszcze przed rozgrzaniem tłuszczu.

Dlaczego do pączków dodaje się spirytus?

Idealne pączki to takie, w których skórka jest chrupiąca a miąższ miękki i rozpływający się w ustach. Aby uzyskać taki efekt, pączki nie mogą nasiąknąć tłuszczem w trakcie smażenia. Pozornie wydaje się to bardzo trudne, przecież przygotowujemy je w głębokim oleju lub smalcu. Rzeczywiście, nawet mocno rozgrzany tłuszcz wsiąknie w ciasto, ale żeby ograniczyć to zjawisko, do pączków dodaje się spirytus. To właśnie ten składnik chroni je przed nadmiernym wchłanianiem tłuszczu.

Sprawdź: Co zrobić, żeby olej się nie pienił?

Dodaj komentarz

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo