Dżem z winogron ciemnych – najlepszy przepis
Dżem z winogron ciemnych nie jest często spotykany na sklepowych półkach. A szkoda, bo jego smak jest bardzo ciekawy i unikalny. Na szczęście mając odrobinę czasu i chęci, możemy taki przetwór przygotować na własną rękę. Jak to zrobić?
- Dżem z ciemnych winogron to zdrowy i smaczny przetwór;
- Można go przygotować zarówno w wersji z cukrem jak i bez;
- Cały proces jest szybki a efekt warty włożonej pracy.
Czy można zrobić dżem z winogron?
Mało kto miał chyba możliwość kosztować dżem z czarnych winogron. Próżno go szukać na półkach sklepowych, gdzie dominują przetwory z truskawek, malin, brzoskwiń czy porzeczek. Nie oznacza to jednak, że dżemu z winogron nie da się zrobić. Te małe, słodkie owoce, które rosną w ogrodach wielu z nas, wyśmienicie nadają się zresztą też do innych przetworów. Można zrobić z nich, chociażby kompot czy konfiturę, które cieszą nie tylko smakiem, ale wpływają także pozytywnie na zdrowie, gdyż zawierają sporo witamin.
Zobacz też: Zepsuty miód – Czy miód może się zepsuć?
Dżem z winogron ciemnych – przepis
Przepis na dżem z winogrona ciemnego nie jest bardzo skomplikowany. Tak naprawdę mamy do wyboru dwie wersje jego wykonania. Pierwsza polega tylko na gotowaniu owoców, aż do momentu, kiedy uzyskamy zadowalającą nas konsystencję. Wymaga to jednak nieco cierpliwości i czasu, gdyż gotujemy na małym ogniu i może potrwać to nawet 3–4 godziny.
Jeżeli jednak nie chcemy czekać aż tyle, możemy proces przyspieszyć, korzystając z proszków zagęszczających. Są one dostępne bez problemu w praktycznie każdym sklepie. Wówczas odpowiednią konsystencję uzyskamy bardzo szybko, jednak trzeba pamiętać, że większość z takich produktów zawiera trochę chemii i konserwantów. Jako zamiennik zastosować można jeszcze pektynę, która zadziała jak inne zagęszczacze, a która nie zawiera konserwantów.
Aby przygotować dżem z ciemnych winogron, potrzebujemy:
- 2,5 kilograma owoców winogron
- 30 gramów proszku zagęszczającego
- 0,5 kilograma cukru
- garnek
- sitko
- słoiki
Sposób wykonania:
- Oderwać owoce z gałązek i dokładnie umyć pod bieżącą wodą i umieścić w garnku.
- Do garnka z winogronami wlać 150 ml wody, owoce rozgnieść, a następnie zagotować i na niewielkim ogniu gotować około godziny, mieszając od czasu do czasu.
- Aby uzyskać gładką konsystencję, powstałą masę przelać przez sitko, aby pozbyć się pestek i skórek.
- Powstałą masę jeszcze raz zagotować na niewielkim ogniu, dodać cukier zmieszany z proszkiem zagęszczającym i gotować około 10 minut.
- Po tym czasie cukier powinien całkowicie się rozpuścić, wówczas nasz dżem z winogrona ciemnego będzie gotowy. Przed przelaniem do słoików warto skosztować i ewentualnie dodać nieco cukru.
- Gorący jeszcze przetwór przelać do słoików.
Sprawdź: Jak zagęścić rzadki dżem? Sprawdź czym zagęścić dżem
Dżem z winogron ciemnych bez cukru – przepis
Co jeśli do przygotowania dżemu nie chcemy lub nie możemy użyć cukru? Można zastąpić go ksylitolem lub erytrolem. Trzeba jednak pamiętać, że cukier wpływa korzystnie na konsystencję przetworu, dlatego w tym przypadku niezbędne będzie użycie środka zagęszczającego. Przygotowanie dżemu bez cukru wygląda bardzo podobnie do wersji tradycyjnej, powinno trwać jednak nieco krócej, a sam produkt będzie na pewno mniej kaloryczny.
Potrzebne nam będą:
- 2,5 kilograma owoców winogron
- 30 gramów proszku zagęszczającego
- 400 gramów ksylitolu lub erytrolu
- garnek
- sitko
- słoiki
Przygotowanie:
- Pierwsze trzy kroki wykonać analogicznie jak w przypadku przepisu z poprzedniego akapitu.
- Powstały sok zagotować w garnku i wsypać do niego słodzik, zmieszany z proszkiem zagęszczającym.
- Gotować aż do rozpuszczenia się wszystkich składników i powstania odpowiedniej konsystencji.
- Gorący jeszcze dżem z winogron ogrodowych przelać do słoików.
Taki dżem z winogron ciemnych będzie na pewno pysznym dodatkiem do deserów, i niebanalnym smarowidłem.
Sprawdź: Jak zrobić sok z aronii żeby nie był cierpki? Poznaj sprawdzony sposób
Rodzice pytają:
Dżem z winogron ciemnych można zrobić w wersji z cukrem lub bez. Pierwszą opcję możemy wykonać całkowicie naturalnie, w drugim przypadku musimy jednak dodać substancje zagęszczające.
Tak, dżem z winogron jest jak najbardziej zdrowy, gdyż same owoce są bogate w witaminy A i C. Do zagęszczenia przetworu możemy użyć naturalnej pektyny, która nie zawiera konserwantów.
Cały proces przygotowania dżemu z winogron powinien zająć nam około dwóch godzin.
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Jak obliczyć średnią na koniec roku i na semestr? Niektórzy popełniają prosty błąd
Cechy dramatu szekspirowskiego. Czym charakteryzują się utwory Szekspira? Ta wiedza przyda się na maturze
Matura międzynarodowa 2024 wystartowała. Uczniowie tych szkół są już po egzaminie z polskiego. Kiedy napiszą pozostałe?
5 pomysłów na prezent na dzień dziecka od EMPIKu
CKE matura 2024. Centralna Komisja Egzaminacyjna to nie Sąd Ostateczny. W jaki sposób można odwołać się od wyniku?
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Dżem z winogron ciemnych – najlepszy przepis
Błyskawiczne ciasto z jabłkami lekkie jak chmurka. Sekret to jeden składnik
Delikatne ciasto jabłkowe, które świetnie sprawdzi się na lato. Niemożliwe? Koniecznie musisz wykorzystać ten niezwykły przepis, który sprawi, że na nowo rozsmakujesz się w jabłeczniku. Jest prosty, tani i świetnie...
Czytaj dalej →Kombucha – co to jest, jak działa i na co pomaga?
Kombucha to napój przygotowywany ze specjalnej kultury drożdży oraz kolonii bakterii. Właściwości lecznicze tego napoju nie są do końca zbadane, jednak ludzie korzystają z nich już od dwóch tysięcy lat....
Czytaj dalej →3 pomysły na domowe desery dla dzieci, które przygotujesz wspólnie z maluchem
Łowicz prezentuje pyszną propozycję stworzoną specjalnie z myślą o najmłodszych smakoszach! Marka wprowadziła do swojej oferty znane i lubiane dżemy 100% z owoców EXTRA GŁADKIE w trzech wyjątkowo lubianych przez dzieci, ale...
Czytaj dalej →Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki zasłodzi wszystkich do syta. Słodkości wystarczy nawet na większą imprezę
Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki? Nic prostszego! Mamy sprawdzoną metodę, dzięki której łatwo i szybko przygotujesz pączki dla całej rodziny. Stosując się do opisanych poniżej kroków, zawsze...
Czytaj dalej →Pierniczki Świąteczne
Jak zrobić ozdoby świąteczne z pierniczków? Pierniki Świąteczne są bardzo wdzięcznymi ciasteczkami. Nie tylko pięknie pachną, pysznie smakują, ale także możemy je wykorzystać jako prezenty lub ozdoby choinkowe. Przepis na...
Czytaj dalej →Oszukane gołąbki – poznaj przepis na szybkie gołąbki!
Gołąbki to bardzo popularna potrawa na polskich stołach. Ich przygotowanie jest pracochłonne, ale rekompensuje je znakomity smak dania. Czy wiesz o tym, że można zrobić “oszukane gołąbki”, czyli kotlety gołąbkowe...
Czytaj dalej →Dzieciaki gotują: proste przepisy dla małych kucharzy
Kuchnia to doskonałe miejsce na wykorzystanie dziecięcej ciekawości i pomysłowości. Można tu wypróbowywać nowe składniki i triki kulinarne oraz odkrywać nowe smaki. Można też wykazać się kreatywnością i np. ciasteczkom...
Czytaj dalej →Ten babciny składnik w surówce z kiszonych ogórków sprawia, że wszyscy się na nią rzucają
Obiad bez surówki? Nie na polskim stole. Jedną z popularniejszych surówek jest surówka z kiszonych ogórków. Moja babcia jednak zawsze dodaje do niej jeden składnik, który idealnie podkreśla jej smak....
Czytaj dalej →Szybka i zdrowa kolacja dla dziecka – przepisy.
Czy zdrowa kolacja dla dziecka jest wskazana? Powszechnie uważa się śniadanie za najważniejszy posiłek dnia, co jest w pewien sposób błędne. Kolacja jest równie ważna, chociażby dla samego procesu regeneracji....
Czytaj dalej →Faworki: co zamiast śmietany?
Faworki to tradycyjne polskie ciastka, które najczęściej podaje się z okazji tłustego czwartku, karnawału lub w czasie tzw. ostatków. Inna ich nazwa to chrusty. Są wyjątkowo chrupkie, delikatne, słodkie i...
Czytaj dalej →Owsianka na noc: 4 sprawdzone przepisy
Owsianka to doskonałe śniadanie – sycące, pożywne i do tego naprawdę pyszne. Co więcej, można je przygotować dosłownie w parę chwil. Jeśli o poranku ważna jest dla Ciebie każda minuta,...
Czytaj dalej →Co dodać do placków ziemniaczanych, żeby nie ciemniały? Niezawodny trik Magdy Gessler na chrupiącą skórkę
Na słodko, na słono czy jako dodatek do obiadu zamiast tradycyjnie gotowanych ziemniaków. Placki to jeden z najsłynniejszych przysmaków kuchni polskiej. Co zrobić, aby nie ciemniały? Z rozwiązaniem przychodzi Magda...
Czytaj dalej →Kasza jaglana: przepisy na dania dla całej rodziny
Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych odmian kasz. Choćby dlatego warto od najmłodszych lat wprowadzać ją do jadłospisu dziecka. Kasza jaglana: właściwości Pozyskiwana z nasion prosa kasza jaglana jest lekka...
Czytaj dalej →Nadzienie do pączków
Jeszcze kilkanaście lat temu cukiernie oferowały zwykle tylko jedno nadzienie do pączków – z różą. Wiele osób nadal zresztą utrzymuje, że różana konfitura nadaje się wręcz idealnie jako wypełnienie pączkowego...
Czytaj dalej →Przekąski dla dzieci na sylwestra. Jakie menu dla dzieci na sylwestra?
Sylwester to wyjątkowa data dla większości z nas. Nie tylko dorośli i młodzież lubią świętować zakończenie mijającego roku. Za tą tradycją przepadają również (a może przede wszystkim!) najmłodsi. Zwyczaje związane...
Czytaj dalej →Błogosławieństwo rodziców
Błogosławieństwo od rodziców to jedna z najważniejszych tradycji w dniu ślubu dla osób, które są katolikami. Symbolizuje przekazanie przez rodziców tuż przed ślubem władzy rodzicielskiej mężowi kobiety i zgodę na...
Czytaj dalej →Wieczór kawalerski
Zostałeś poproszony przez swojego najbliższego przyjaciela o to byś został świadkiem na jego ślubie? Takie wyróżnienie jest dla Ciebie niezwykle ważne. Zdajesz sobie jednak sprawę z tego, że ten wybór...
Czytaj dalej →Moda ślubna w złotówkach
Poznaj ceny sukien ślubnych, garniturów i innych dodatków. Dowiedz się ile kosztuje moda ślubna.
Czytaj dalej →