Wiele osób nie wyobraża sobie polskiego obiadu bez ziemniaków. Mogą one być oryginalnym dodatkiem do dania. Wystarczy podczas gotowania sól zastąpić innym składnikiem.
Ugotowanie ziemniaków nie jest skomplikowanym czy wymagającym zadaniem. Wystarczy zagotować wrzątek, posolić wodę, wrzucić do niej wcześniej obrane i umyte ziemniaki, a następnie po ok. 20 minutach odlać i gotowe. Zdradzamy, jednak dwa sposoby na to, aby nieco urozmaicić ten popularny dodatek do obiadu. Są banalnie proste, a smak zachwyci gości i najbliższych.
Jak ugotować ziemniaki, żeby były smaczne? Nie potrzebujesz soli
Znacznie lepszą alternatywą dla soli podczas gotowania ziemniaków, są… ulubione przyprawy. Pieprz, liść laurowy, kminek, papryka w proszku bądź suszona pietruszka – tak naprawdę wybór jest ogromny i za każdym razem możemy eksperymentować. Wszystkie te przyprawy mają słony posmak, dzięki czemu doskonale zastąpią sól. Są znacznie zdrowsze, a ponadto zagwarantują charakterystyczny i wyrazisty posmak. Decydując się na mieszkanki przypraw, warto jednak wcześniej zerknąć na ich skład. Niektóre mogą bowiem zawierać sól. Wtedy bulwy mogą wyjść za słone.
Co można dodać do ziemniaków? Wypróbuj bulwy w zupełnie nowej wersji
Dla osób poszukujących nowych smaków doskonałym wyborem będzie sok z cytryny. Wystarczy do gotującej się wody dodać dwie łyżeczki płynu, aby nie tylko poczuć, ale i zauważyć różnicę. Nie trzeba obawiać się, że ziemniaki będą kwaśne. Wyczujemy nieco egzotyczny posmak, ale będzie on delikatny. Co więcej, sok z cytryny sprawi, że ziemniaki nie będą ciemniały ani się kruszyły. Ten trik warto wykorzystać, szczególnie jeśli przygotowujemy ziemniaki do sałatki. Bulwy zachowają swój kształt i łatwiej będzie się je kroić.