Niedoprawiony rosół? Zapomnij o Maggi! Sięgnij po ten popularny składnik, doda smaku i jest o wiele zdrowszy

Gdy rosół wyjdzie niedoprawiony, większość z nas automatycznie sięga po Maggi. Niestety, ta popularna przyprawa nie jest najzdrowszym wyborem. Istnieje jednak alternatywa, która jest zdecydowanie bardziej przyjazna dla naszego organizmu, a jednocześnie równie dobrze podkreśla smak tej tradycyjnej zupy.

Czym zastąpić Maggi w rosole?

Maggi to przyprawa, która pojawiła się na rynku pod koniec XIX wieku. Swój charakterystyczny smak, tak znany i lubiany przez wielu z nas, zawdzięcza jednak niezbyt zdrowym składnikom. Zawiera sól, glutaminian monosodowy, 5′-rybonukleotydy disodowe. W składzie odnaleźć można również ocet, ekstrakt z drożdży i glukozę. Niewątpliwie lista pozostawia więc wiele do życzenia pod kątem zdrowotnym.

Przygotowanie idealnego rosołu jest trudnym wyzwaniem, tym bardziej, że każdy z nas ma swoje preferencje dotyczące przypraw i aromatu. Zdarza się zatem dość często, że rosół wychodzi niedoprawiony czy wręcz bez smaku. Aby to naprawić nie powinniśmy sięgać od razu po Maggi. Prawdopodobnie w naszej lodówce kryje się bowiem znacznie lepsza opcja, która uratuje domowy obiad.

Zobacz: Zapomnij o mleku. Dodaj do naleśników szklankę tego produktu. Ciasto będzie puszyste jak chmurka

Niedoprawiony rosół? Zamiast Maggi dodaj tę przyprawę

Na szczęście Maggi można swobodnie zastąpić inną przyprawą, którą znajdziemy w większości polskich kuchni. Zdecydowanie zdrowszą alternatywą jest bowiem… sos sojowy. Produkt ten jest bardzo zbliżony do Maggi pod względem smaku i również nadaje zupie ciemniejszą barwę. Przede wszystkim jednak sos sojowy wyróżnia się dużo lepszym składem – znajdziemy w nim bowiem wodę, soję, mąkę pszenną, sól i cukier. Doprawiając rosół sosem sojowym, warto mieć jednak na uwadze, że zawarta w nich w sporych ilościach sól również nie jest dla nas najlepsza. Dlatego – podobnie jak ze wszystkim – należy zachować umiar i nie wlewać od razu połowy butelki.

Doświadczeni kucharze przypominają jednak, że w naszych kuchniach czy ogródkach znajdziemy jeszcze zdrowszy i z pewnością znacznie bardziej naturalny składnik. Mowa tu o lubczyku, czyli jedno z popularniejszych ziół nie tylko w gastronomii, ale także w medycynie. Rosół z dodatkiem tej przyprawy będzie się wyróżniać pełniejszym smakiem i pysznym, ziołowym aromatem.

Sprawdź też:

Dodaj komentarz

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo