W czym najlepiej moczyć kotlety schabowe? Większość osób, aby zmiękczyć nieco mięso, sięga po mleko. Jest jednak znacznie lepszy sposób na soczyste i kruche kotlety.
Na wielu polskich stołach schabowy to punkt obowiązkowy niedzielnego obiadu tuż obok rosołu. Poza obtoczeniem mięsa w jajku i bułce tartej warto pamiętać o jeszcze jednym elemencie, a mianowicie moczeniu. Kotlety nabiorą nie tylko znacznie głębszego smaku, ale będą też przede wszystkim miękkie i delikatne. Najpopularniejszym produktem do moczenia schabowych jest mleko. Są jednak lepsze sposoby.
W czym moczyć schab, aby był miękki? Zapomnij o mleku
Doskonałą alternatywą dla mleka jest kefir. Należy do niego dodać przeciśniętą przez praskę czosnek, odrobinę posiekanej cebuli, a do tego ulubione zioła. Do takiej mieszanki wkładamy kotlety, dokładnie marynujemy i zostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc. Kefir można z powodzeniem zastąpić jogurtem naturalnym bądź maślanką.
W czym moczyć schab zamiast mleka? Te marynaty podkręcą smak kotletów
Dla osób, które chciałyby bardziej poeksperymentować ze smakiem, polecamy marynatę na bazie majonezu. Wystarczy łyżkę majonezu wymieszać z jajkiem i łyżką soku cytryny oraz przyprawami. Równie ciekawym połączeniem będzie miód i musztarda. Najlepiej sprawdzi się musztarda ostra. W obu przypadkach mięso po zamarynowaniu należy włożyć do lodówki na kilka godzin, a jeśli mamy możliwość to nawet całą noc.
Z czego zrobić panierkę do schabowego? Nie tylko bułka tarta
Smak schabowych można urozmaicić nie tylko oryginalną marynatą. Klasyczną panierkę z bułki tartej również możemy zastąpić w prosty sposób. Chrupiące i złociste kotlety świetnie wyjdą ze zmielonymi otrębami, siemieniem lnianym bądź też płatkami kukurydzianymi. Wcześniej należy oczywiście klasycznie obtoczyć je w mące oraz jajku.