To najczęstszy błąd przy grillowaniu. Popełnia go prawie każdy

Sezon na grillowanie w pełni. Z pewnością chociaż raz w tym rok ktoś wrzucił brykiet do grilla, aby móc cieszyć się pysznymi potrawami przygotowanymi w ten sposób. Otaczająca nas piękna przyroda w połączeniu z zapachem grilla to połączenie absolutnie wyborne i nic dziwnego, że wśród nas, Polaków, nie brakuje sympatyków tej sztuki. Niestety wielu z nas popełnia poważne błędy podczas grillowania, nie zdając sobie o tym sprawy. Zdarzyć się to może każdej osobie i to bez znaczenia na doświadczenie w grillowaniu.

Niektóre z tych rzeczy wykonujemy odruchowo lub w przekonaniu, że mogą one pomóc nam w przygotowaniu posiłku. Niestety prawda o tych „lifehackach” jest zgoła inna. Są to przede wszystkim błędy, które mogą zepsuć smak potrawy, a nawet jej wygląd czyniąc ją niezjadliwą dla oczu. Sprawdź, czego się wystrzegać podczas przygotowywania grilla.

1. Grillowanie mięsa z dużą ilością tłuszczu

„To mit, że ten tłuszcz nada potrawie lepszy smak i przyjemną konsystencję” – informuje nas Meathead Goldwyn, amerykański pisarz i kucharz.

Jedyną kwestią, którą warto tutaj poruszyć, jest kapanie. Rozgrzany tłuszcz niestety kapie nam na ogień i przez to się po prostu spala, a podczas procesu jego spalania może dojść do wydzielenia się szkodliwych dla zdrowia substancji.

Odpowiednie przygotowanie mięsa na grill jest bardzo ważne, dlatego warto sprawdzić je kilka razy przed włożeniem do marynaty. Dzięki usunięciu nadmiaru tłuszczu pozbędziesz się cierpkiego smaku spalenizny, który w przypadku tłuszczu zwierzęcego jest po prostu nieznośny.

Zobacz: Ocet do prania – jak go użyć? Jakie ma działanie i jakie daje efekty?

2. Wielokrotne przewracanie jedzenia

Zbyt częste przekładanie jedzenia na grillu nie służy. Jak dobrze wiecie, temperatura wytrąca soki i dzięki przewracaniu sami pozbywamy się znacznej ilości wytrąconych soków. Co ciekawe, nie powinno się również nakłuwać jedzenia (w szczególności mięsa), ponieważ zwiększa to ilość wytrącanych soków z potraw.

3. Natłuszczanie kratki do grilla

Większość z nas smaruje olejem kratkę od grilla. Jest to jednak spory błąd i smarować powinno się jedynie produkty przygotowane do upieczenia na grillu, a nie grilla. Dlaczego jest to, aż tak ważne? Ponieważ brak tłuszczu lub zredukowanie jego ilości sprawia, że potrawy będą przywierać do kratki. Warto dodać, że nasmarowanie kratki grilla może poskutkować tym, że potrawy zaczną nam się po prostu przypalać. Temperatura nagrzewania oleju nie jest wysoka, dlatego nie powinno korzystać się z niego przy grillowaniu. Olej również potrafi bardzo szybko się spalić, o co na grillu na pewno nie będzie ciężko. Warto dodać, że może to również niekorzystnie wpłynąć na smak potrawy. Meathead Goldwyn stanowczo przestrzega przed smarowaniem kratki olejem.

Zobacz: Jaka powinna być temperatura wody w basenie?

4. Używanie tych samych naczyń i sztućców do surowego i grillowanego mięsa

Wszystkim nam mogłoby się to wydawać za coś normalnego, ale jak się okazuje, jednak tak nie jest. Błąd ten może skutkować wieloma problemami gastrycznymi, a nawet poważnym zatruciem. Na surowym mięsie mogą znajdować się różne groźne bakterie, które po prostu umarły podczas procesu grillowania. Używanie tych samych naczyń i sztućców do surowego oraz grillowanego mięsa może skutkować przeniesieniem groźnych drobnoustrojów z nieprzygotowanego mięsa na mięso gotowe. 

Dla własnego bezpieczeństwa warto używać różnych naczyń i sztućców do nakładania surowego i grillowanego. Warto również po każdym kontakcie z surowym mięsem umyć dokładnie ręce.

5. Używanie nieumytego grilla

Jest to dość oczywisty punkt i każdy z nas powinien zdawać sobie sprawę z tego, że używanie brudnego grilla jest po prostu jednym z podstawowych błędów, jakie można wykonać podczas grillowania. Wydaje się, że nie każdy jednak to rozumie, ale naprawdę warto czasami poświęcić te kilka minut na dokładne wyszorowanie kratki od grilla. Przypalone resztki potraw mogą niekorzystnie wpływać na smak i składniki odżywcze naszych grillowanych potraw, a ponadto sprawiają, że potrawy częściej przywierają. Warto dodać, że pozostałe na kratce resztki potraw przechodzą na nasze danie. Nie brzmi to zbyt apetycznie?

Sprawdź też:

Dodaj komentarz

Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Orzeszki ziemne w ciąży i podczas karmienia piersią

Orzeszki ziemne zaliczają się do jednych z najbardziej wartościowych rodzajów orzechów. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze ciało, a także i na psychikę – orzeszki ziemne...

Czytaj dalej →
Rocznice ślubu, Ślub i wesele

Rocznice Ślubu: Nazwy, które warto znać

Czy wiesz, że każda rocznica ślubu ma swoją unikalną nazwę? Możesz z niej skorzystać przy wyborze prezentu lub podczas składania życzeń. Pamiętaj, że każdą rocznicę ślubu warto świętować, nawet tę...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo