Gdzie wylać olej po smażeniu?

Gdzie wylać olej, który pozostaje po smażeniu frytek lub na przykład pączków? Sporo osób wylewa olej do zlewu albo do kanalizacji. Osoby te rzadko kierują się tylko i wyłącznie własną wygodą, nie myśląc o środowisku naturalnym – najczęściej powodem takiego postępowania jest po prostu niewiedza. Część osób nie ma pojęcia, gdzie wylać stary olej i to zarówno ten zużyty, jak i ten pozostający jeszcze w butelce, ale już przeterminowany. Co robić z olejem po smażeniu? Jak go właściwie utylizować? Oto kilka porad!

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Zużytego ani przeterminowanego oleju nie powinno wylewać się do zlewu, ponieważ będzie się osadzał na rurach i może doprowadzić do ich zapchania.
  • Olej najlepiej wlać do słoika lub butelki i wyrzucić do odpadów zmieszanych.
  • Z zużytego oleju możemy zrobić domowe mydło gospodarcze.

Gdzie wylać olej po smażeniu?

Czy można wylać olej do zlewu? Takie pytanie na pewno pojawiło się w głowie wielu osób. Zużyty olej to częsty odpadek w kuchni. Smażymy na nim kotlety, sznycle, frytki, pączki, ryby… Warto jednak wiedzieć, że olej po smażeniu nie powinien trafiać ani do zlewu, ani do toalety. Każdy słyszał o tym, że nadmiar tłuszczu gromadzi się w żyłach i stopniowo prowadzi do ich zatykania. Podobnie jest z rurami – tłuszcz wlewany do nich tężeje i zatyka kanalizację. Tłuszcz nie rozpuszcza się w wodzie – z czasem będzie się osadzał na ich ścianach i zmniejszy średnicę odpływu, aż w końcu może go całkowicie zatkać. To tym bardziej możliwe, że do rur trafiają też często resztki jedzenia – co prawda drobne, jednak razem tworzące zbitą masę. Kolejny dodatek to włosy. Nie usuniemy wszystkich resztek, jakie trafiają do kanalizacji, ale pewnych rzeczy wylewać do niej nie wolno – w tym między innymi oleju. Co zrobić z olejem po smażeniu? I co zrobić z przeterminowanym olejem? 

Sprawdź: Wszystko na temat Tłustego Czwartku

Najlepiej po prostu wyrzucić – gromadzić w butelce resztki, a później wyrzucić butelkę do odpadów zmieszanych. Niektórzy sądzą, że można przeznaczyć olej na kompost, jednak nie jest to dobry pomysł – olej utrudni proces kompostowania. 

Co robić z olejem po smażeniu?

Gdzie wylać olej z patelni po usmażeniu ryby, albo olej z rondelka, w którym smażyły się frytki? Na głębokim tłuszczu smaży się wiele rzeczy – w tym między innymi największy przysmak każdego Tłustego Czwartku, czyli pączki. Olej potrzebny jest również do usmażenia innego, wielkiego przysmaku – chrustu. Co zrobić z olejem po smażeniu pączków? Na pewno nie można go wylewać do zlewu! Jakie zatem mamy alternatywy?

  • zużyty olej gromadzimy w słoiku lub butelce i wyrzucamy do odpadów zmieszanych;
  • zużyty olej mieszamy na przykład ze żwirkiem czy piaskiem i wówczas wyrzucamy do odpadów zmieszanych;
  • zużyty olej zawozimy do PSZOK, czyli do Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych;
  • z zużytego oleju wykonujemy domowe mydło gospodarcze, z którego będziemy korzystać w trakcie sprzątania czy prania.

Jak widać, olej można zutylizować na różne sposoby. Lokale gastronomiczne mają jeszcze jedną możliwość – oddać go do utylizacji firmie zajmującej się jego przetwarzaniem. Warto wiedzieć, że jest jednym z produktów, które mogą być później przetwarzane dla dobra środowiska naturalnego. Rafinerie mogą go wykorzystać na przykład do produkcji biopaliw. Jeśli więc ktoś zastanawia się gdzie wylać olej z frytek lub pączków, ma kilka możliwości do wyboru. 

Rodzice pytają, co zrobić z olejem po smażeniu:

Gdzie wylać tłuszcz?

Tłuszczu nie wolno wylewać do zlewu ani do toalety. Gdy stężeje i napotka na swojej drodze jakieś inne nieczystości – jak choćby włosy czy inne resztki – utworzy zator i zatka odpływ. Tłuszcz trzeba raczej wyrzucić do zwykłego kosza na śmieci, ale w opakowaniu i wrzucając go do odpadów zmieszanych, albo też oddać do PSZOK.

Czy olej można wylać do zlewu?

Wiele osób wylewa zużyty olej do zlewu z lenistwa lub z niewiedzy, tymczasem nie powinien tam trafić. Nie można wylewać oleju do zlewu, gdyż po zastygnięciu tworzy złogi i zatyka rury. Może utrudniać odpływ, a w końcu całkiem go uniemożliwić. Jeśli więc ktoś nie chce wkrótce mieć kłopotów z kanalizacją, nie będzie wylewał oleju do zlewu. 

Jak utylizować olej po smażeniu?

Olej po smażeniu na przykład frytek czy pączków warto zgromadzić w jednym miejscu i wówczas wyrzucić. Nie wylewamy go jednak do zlewu, ani nie wylewamy bezpośrednio do kosza. Gromadzimy go w jakimś opakowaniu i wówczas wyrzucamy lub oddajemy do PSZOK.

Gdzie wylewacie olej po smażeniu?

Olej po smażeniu nie powinien trafić ani do kanalizacji, ani do kompostu. Warto przelać go do słoika czy butelki i gdy się zapełni, wyrzucić do odpadów zmieszanych. Można do niego również dodać piasek czy żwir i w takiej postaci wyrzucić do odpadów zmieszanych. 

Gdzie wylać olej z frytkownicy?

Oleju z frytkownicy nie należy wylewać do zlewu. Przede wszystkim, po pierwszym smażeniu można go ponownie wykorzystać, ale tylko gdy był używany w maksymalnej temperaturze 190 stopni Celsjusza i wyłącznie jeśli zostanie przecedzony oraz będzie odpowiednio przechowywany. Większość osób woli jednak wyrzucić zużyty olej. W takim wypadku trzeba go oddać do PSZOK lub zgromadzić w pojemniku i wyrzucić do odpadów zmieszanych.

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne, Zdrowie dziecka

Czy dzieci powinny jeść gofry?

Mamy drugi tydzień lipca, turystyka nad polskim wybrzeżem kwitnie, a wraz z nią popyt na świderki, fast foody i… gofry. Zwłaszcza te ostatnie mogą się wydawać niegroźną przekąską, bo przecież...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Jak rozmrozić drożdże?

Jak rozmrozić drożdże? Warto wiedzieć, że istnieją zasady, dzięki którym rozmrożone drożdże będą w stanie w dalszym ciągu pełnić swoją funkcję i mnożyć się w prawidłowy sposób. Sprawdź, jak powinno...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Nadzienie do pączków

Jeszcze kilkanaście lat temu cukiernie oferowały zwykle tylko jedno nadzienie do pączków – z różą. Wiele osób nadal zresztą utrzymuje, że różana konfitura nadaje się wręcz idealnie jako wypełnienie pączkowego...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Czym zastąpić sos sojowy?

Czym zastąpić sos sojowy? To pytanie pojawia się zwłaszcza wśród miłośników kuchni azjatyckiej. Ta na dobre zagościła na polskich stołach, więc i sam sos sojowy jest tutaj stałym gościem. Co...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Tłuszcz do smażenia pączków/faworków

Jaki tłuszcz do smażenia pączków/faworków sprawdzi się najlepiej? Obecnie do przygotowania tłustoczwartkowych smakołyków najczęściej używany jest olej roślinny, przede wszystkim rzepakowy. warto jednak wiedzieć, że nie jest to jedyna dostępna...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?

Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): “im bigos starszy, tym smaczniejszy”. Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Jak rozrobić suche drożdże?

Jak rozrobić suche drożdże i czy w ogóle trzeba to robić? To pytanie, które zdaje sobie wiele osób, szczególnie w okresie przedświątecznym. Drożdże instant często okazują się wygodnym i łatwym...

Czytaj dalej →
Rozrywka dla dzieci

Jak zrobić latawiec?

Latawiec to jedna z ulubionych zabawek – a jednocześnie i zabaw – dzieci w każdym wieku. Pobudza wyobraźnię i zapewnia ruch na świeżym powietrzu. Jeżeli wykonacie go samodzielnie, to dodatkowo...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general