Gdzie wylać olej, który pozostaje po smażeniu frytek lub na przykład pączków? Sporo osób wylewa olej do zlewu albo do kanalizacji. Osoby te rzadko kierują się tylko i wyłącznie własną wygodą, nie myśląc o środowisku naturalnym – najczęściej powodem takiego postępowania jest po prostu niewiedza. Część osób nie ma pojęcia, gdzie wylać stary olej i to zarówno ten zużyty, jak i ten pozostający jeszcze w butelce, ale już przeterminowany. Co robić z olejem po smażeniu? Jak go właściwie utylizować? Oto kilka porad!
Gdzie wylać olej po smażeniu?
Czy można wylać olej do zlewu? Takie pytanie na pewno pojawiło się w głowie wielu osób. Zużyty olej to częsty odpadek w kuchni. Smażymy na nim kotlety, sznycle, frytki, pączki, ryby… Warto jednak wiedzieć, że olej po smażeniu nie powinien trafiać ani do zlewu, ani do toalety. Każdy słyszał o tym, że nadmiar tłuszczu gromadzi się w żyłach i stopniowo prowadzi do ich zatykania. Podobnie jest z rurami – tłuszcz wlewany do nich tężeje i zatyka kanalizację. Tłuszcz nie rozpuszcza się w wodzie – z czasem będzie się osadzał na ich ścianach i zmniejszy średnicę odpływu, aż w końcu może go całkowicie zatkać. To tym bardziej możliwe, że do rur trafiają też często resztki jedzenia – co prawda drobne, jednak razem tworzące zbitą masę. Kolejny dodatek to włosy. Nie usuniemy wszystkich resztek, jakie trafiają do kanalizacji, ale pewnych rzeczy wylewać do niej nie wolno – w tym między innymi oleju. Co zrobić z olejem po smażeniu? I co zrobić z przeterminowanym olejem?
Sprawdź: Wszystko na temat Tłustego Czwartku
Najlepiej po prostu wyrzucić – gromadzić w butelce resztki, a później wyrzucić butelkę do odpadów zmieszanych. Niektórzy sądzą, że można przeznaczyć olej na kompost, jednak nie jest to dobry pomysł – olej utrudni proces kompostowania.
Co robić z olejem po smażeniu?
Gdzie wylać olej z patelni po usmażeniu ryby, albo olej z rondelka, w którym smażyły się frytki? Na głębokim tłuszczu smaży się wiele rzeczy – w tym między innymi największy przysmak każdego Tłustego Czwartku, czyli pączki. Olej potrzebny jest również do usmażenia innego, wielkiego przysmaku – chrustu. Co zrobić z olejem po smażeniu pączków? Na pewno nie można go wylewać do zlewu! Jakie zatem mamy alternatywy?
- zużyty olej gromadzimy w słoiku lub butelce i wyrzucamy do odpadów zmieszanych;
- zużyty olej mieszamy na przykład ze żwirkiem czy piaskiem i wówczas wyrzucamy do odpadów zmieszanych;
- zużyty olej zawozimy do PSZOK, czyli do Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych;
- z zużytego oleju wykonujemy domowe mydło gospodarcze, z którego będziemy korzystać w trakcie sprzątania czy prania.
Jak widać, olej można zutylizować na różne sposoby. Lokale gastronomiczne mają jeszcze jedną możliwość – oddać go do utylizacji firmie zajmującej się jego przetwarzaniem. Warto wiedzieć, że jest jednym z produktów, które mogą być później przetwarzane dla dobra środowiska naturalnego. Rafinerie mogą go wykorzystać na przykład do produkcji biopaliw. Jeśli więc ktoś zastanawia się gdzie wylać olej z frytek lub pączków, ma kilka możliwości do wyboru.
Rodzice pytają, co zrobić z olejem po smażeniu:
Tłuszczu nie wolno wylewać do zlewu ani do toalety. Gdy stężeje i napotka na swojej drodze jakieś inne nieczystości – jak choćby włosy czy inne resztki – utworzy zator i zatka odpływ. Tłuszcz trzeba raczej wyrzucić do zwykłego kosza na śmieci, ale w opakowaniu i wrzucając go do odpadów zmieszanych, albo też oddać do PSZOK.
Wiele osób wylewa zużyty olej do zlewu z lenistwa lub z niewiedzy, tymczasem nie powinien tam trafić. Nie można wylewać oleju do zlewu, gdyż po zastygnięciu tworzy złogi i zatyka rury. Może utrudniać odpływ, a w końcu całkiem go uniemożliwić. Jeśli więc ktoś nie chce wkrótce mieć kłopotów z kanalizacją, nie będzie wylewał oleju do zlewu.
Olej po smażeniu na przykład frytek czy pączków warto zgromadzić w jednym miejscu i wówczas wyrzucić. Nie wylewamy go jednak do zlewu, ani nie wylewamy bezpośrednio do kosza. Gromadzimy go w jakimś opakowaniu i wówczas wyrzucamy lub oddajemy do PSZOK.
Olej po smażeniu nie powinien trafić ani do kanalizacji, ani do kompostu. Warto przelać go do słoika czy butelki i gdy się zapełni, wyrzucić do odpadów zmieszanych. Można do niego również dodać piasek czy żwir i w takiej postaci wyrzucić do odpadów zmieszanych.
Oleju z frytkownicy nie należy wylewać do zlewu. Przede wszystkim, po pierwszym smażeniu można go ponownie wykorzystać, ale tylko gdy był używany w maksymalnej temperaturze 190 stopni Celsjusza i wyłącznie jeśli zostanie przecedzony oraz będzie odpowiednio przechowywany. Większość osób woli jednak wyrzucić zużyty olej. W takim wypadku trzeba go oddać do PSZOK lub zgromadzić w pojemniku i wyrzucić do odpadów zmieszanych.
3 komentarze