Gdzie wylać olej po smażeniu?
Gdzie wylać olej, który pozostaje po smażeniu frytek lub na przykład pączków? Sporo osób wylewa olej do zlewu albo do kanalizacji. Osoby te rzadko kierują się tylko i wyłącznie własną wygodą, nie myśląc o środowisku naturalnym – najczęściej powodem takiego postępowania jest po prostu niewiedza. Część osób nie ma pojęcia, gdzie wylać stary olej i to zarówno ten zużyty, jak i ten pozostający jeszcze w butelce, ale już przeterminowany. Co robić z olejem po smażeniu? Jak go właściwie utylizować? Oto kilka porad!

- Zużytego ani przeterminowanego oleju nie powinno wylewać się do zlewu, ponieważ będzie się osadzał na rurach i może doprowadzić do ich zapchania.
- Olej najlepiej wlać do słoika lub butelki i wyrzucić do odpadów zmieszanych.
- Z zużytego oleju możemy zrobić domowe mydło gospodarcze.
Gdzie wylać olej po smażeniu?
Czy można wylać olej do zlewu? Takie pytanie na pewno pojawiło się w głowie wielu osób. Zużyty olej to częsty odpadek w kuchni. Smażymy na nim kotlety, sznycle, frytki, pączki, ryby… Warto jednak wiedzieć, że olej po smażeniu nie powinien trafiać ani do zlewu, ani do toalety. Każdy słyszał o tym, że nadmiar tłuszczu gromadzi się w żyłach i stopniowo prowadzi do ich zatykania. Podobnie jest z rurami – tłuszcz wlewany do nich tężeje i zatyka kanalizację. Tłuszcz nie rozpuszcza się w wodzie – z czasem będzie się osadzał na ich ścianach i zmniejszy średnicę odpływu, aż w końcu może go całkowicie zatkać. To tym bardziej możliwe, że do rur trafiają też często resztki jedzenia – co prawda drobne, jednak razem tworzące zbitą masę. Kolejny dodatek to włosy. Nie usuniemy wszystkich resztek, jakie trafiają do kanalizacji, ale pewnych rzeczy wylewać do niej nie wolno – w tym między innymi oleju. Co zrobić z olejem po smażeniu? I co zrobić z przeterminowanym olejem?
Sprawdź: Wszystko na temat Tłustego Czwartku
Najlepiej po prostu wyrzucić – gromadzić w butelce resztki, a później wyrzucić butelkę do odpadów zmieszanych. Niektórzy sądzą, że można przeznaczyć olej na kompost, jednak nie jest to dobry pomysł – olej utrudni proces kompostowania.
Co robić z olejem po smażeniu?
Gdzie wylać olej z patelni po usmażeniu ryby, albo olej z rondelka, w którym smażyły się frytki? Na głębokim tłuszczu smaży się wiele rzeczy – w tym między innymi największy przysmak każdego Tłustego Czwartku, czyli pączki. Olej potrzebny jest również do usmażenia innego, wielkiego przysmaku – chrustu. Co zrobić z olejem po smażeniu pączków? Na pewno nie można go wylewać do zlewu! Jakie zatem mamy alternatywy?
- zużyty olej gromadzimy w słoiku lub butelce i wyrzucamy do odpadów zmieszanych;
- zużyty olej mieszamy na przykład ze żwirkiem czy piaskiem i wówczas wyrzucamy do odpadów zmieszanych;
- zużyty olej zawozimy do PSZOK, czyli do Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych;
- z zużytego oleju wykonujemy domowe mydło gospodarcze, z którego będziemy korzystać w trakcie sprzątania czy prania.
Jak widać, olej można zutylizować na różne sposoby. Lokale gastronomiczne mają jeszcze jedną możliwość – oddać go do utylizacji firmie zajmującej się jego przetwarzaniem. Warto wiedzieć, że jest jednym z produktów, które mogą być później przetwarzane dla dobra środowiska naturalnego. Rafinerie mogą go wykorzystać na przykład do produkcji biopaliw. Jeśli więc ktoś zastanawia się gdzie wylać olej z frytek lub pączków, ma kilka możliwości do wyboru.
Rodzice pytają, co zrobić z olejem po smażeniu:
Tłuszczu nie wolno wylewać do zlewu ani do toalety. Gdy stężeje i napotka na swojej drodze jakieś inne nieczystości – jak choćby włosy czy inne resztki – utworzy zator i zatka odpływ. Tłuszcz trzeba raczej wyrzucić do zwykłego kosza na śmieci, ale w opakowaniu i wrzucając go do odpadów zmieszanych, albo też oddać do PSZOK.
Wiele osób wylewa zużyty olej do zlewu z lenistwa lub z niewiedzy, tymczasem nie powinien tam trafić. Nie można wylewać oleju do zlewu, gdyż po zastygnięciu tworzy złogi i zatyka rury. Może utrudniać odpływ, a w końcu całkiem go uniemożliwić. Jeśli więc ktoś nie chce wkrótce mieć kłopotów z kanalizacją, nie będzie wylewał oleju do zlewu.
Olej po smażeniu na przykład frytek czy pączków warto zgromadzić w jednym miejscu i wówczas wyrzucić. Nie wylewamy go jednak do zlewu, ani nie wylewamy bezpośrednio do kosza. Gromadzimy go w jakimś opakowaniu i wówczas wyrzucamy lub oddajemy do PSZOK.
Olej po smażeniu nie powinien trafić ani do kanalizacji, ani do kompostu. Warto przelać go do słoika czy butelki i gdy się zapełni, wyrzucić do odpadów zmieszanych. Można do niego również dodać piasek czy żwir i w takiej postaci wyrzucić do odpadów zmieszanych.
Oleju z frytkownicy nie należy wylewać do zlewu. Przede wszystkim, po pierwszym smażeniu można go ponownie wykorzystać, ale tylko gdy był używany w maksymalnej temperaturze 190 stopni Celsjusza i wyłącznie jeśli zostanie przecedzony oraz będzie odpowiednio przechowywany. Większość osób woli jednak wyrzucić zużyty olej. W takim wypadku trzeba go oddać do PSZOK lub zgromadzić w pojemniku i wyrzucić do odpadów zmieszanych.
Ile trwa matura z polskiego? Jaki jest próg zaliczenia? Uczniowie mają sporo czasu na pisanie
Legenda o Świętym Mikołaju dla dzieci. Co kryje prawdziwa historia legendarnego biskupa?
Czy 3 grudnia jest niedziela handlowa? Przed świętami będą jeszcze dwie okazje na dodatkowe weekendowe zakupy
Życzenia od Mikołaja dla dzieci. Zabawne i urocze wierszyki dla najmłodszych
Kiedy matury próbne 2023/2024? CKE ogłosiła oficjalne terminy, uczniom nie zostało wiele czasu
Prezenty na Mikołaja dla dzieci 10 lat. Te pomysły zachwycą najmłodszych!
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Gdzie wylać olej po smażeniu?
Masa kajmakowa z puszki – jak ją przygotować?
Masa kajmakowa z puszki to bardzo rozsądne rozwiązanie dla tych, którzy z powodu napiętego rozkładu dnia nie mogą sobie pozwolić na samodzielne przygotowanie takiej słodkości, a mimo to chcieliby wzbogacić...
Czytaj dalej →Jak zagęścić rzadki dżem? Sprawdź czym zagęścić dżem
Koniec lata oraz początek jesieni to czas, kiedy zabieramy się za przyrządzanie domowych przetworów. Najbardziej lubimy, kiedy nasze dżemy są odpowiednio gęste, aby nie spływały z pieczywa. Właściwą konsystencję można...
Czytaj dalej →Z termoobiegiem czy bez – jak ustawiać piekarnik w zależności od potrawy
Z termoobiegiem czy bez – wiele osób zadaje sobie z pewnością takie pytanie przed włączeniem piekarnika. Funkcja termoobiegu w większości przypadków usprawnia i ułatwia proces pieczenia, czasami jednak bywa niewskazana....
Czytaj dalej →Ciasto francuskie po terminie – Kiedy ciasto francuskie jest zepsute?
Kiedy ciasto francuskie jest po terminie, niektórzy mogą zastanawiać się, czy nadal nadaje się do spożycia. Wiele osób robi duże zakupy raz w tygodniu, więc często zdarza im się zapomnieć...
Czytaj dalej →Czy można mrozić twaróg? Jak zamrozić twaróg?
Czy można mrozić twaróg – takie pytanie zadajemy sobie w sytuacji, gdy nie bardzo wiemy, co zrobić z niewykorzystanym do końca produktem. Zamrożenie go wydaje się pomysłem sensownym, ale skądinąd...
Czytaj dalej →Jak przechowywać grzyby w lodówce? Te metody pozwolą dłużej cieszyć się ich smakiem!
Sezon na grzyby w pełni. W tym okresie bardzo często zbieramy ich bardzo duże ilości, których nie jesteśmy w stanie od razu wykorzystać w kuchni. Niestety są to produkty, które...
Czytaj dalej →Pączki dobre na drugi dzień? Sprawdź, jak zachować świeżość ulubionych słodkości!
Pączki dobre na drugi dzień? To możliwe i szczególnie ważne, gdy zbliża się Tłusty Czwartek! Właśnie w ten dzień dozwolone jest objadanie się, a ulubionymi przysmakami są faworki oraz pączki....
Czytaj dalej →Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną w cieście? Podpowiadamy, co można dodać zamiast mąki ziemniaczanej do ciasta
Mąka ziemniaczana kojarzy się nam przede wszystkim z sosami i daniami wytrawnymi, nie można jednak zapominać, że jest też cennym składnikiem wielu domowych deserów – ciast, budyniu i kisielu. Zdarza...
Czytaj dalej →Jak rozrobić suche drożdże?
Jak rozrobić suche drożdże i czy w ogóle trzeba to robić? To pytanie, które zdaje sobie wiele osób, szczególnie w okresie przedświątecznym. Drożdże instant często okazują się wygodnym i łatwym...
Czytaj dalej →Przechowywanie suszonych grzybów – Jak przechowywać suszone grzyby?
Ważną kwestią dla wszystkich grzybiarzy, jest to jak przechowywać suszone grzyby. Taki sposób konserwacji grzybów jest obok zamykania w słoikach najpopularniejszy. Warto wiedzieć jak zadbać o to, by jesienne zbiory...
Czytaj dalej →Czym zastąpić sos sojowy?
Czym zastąpić sos sojowy? To pytanie pojawia się zwłaszcza wśród miłośników kuchni azjatyckiej. Ta na dobre zagościła na polskich stołach, więc i sam sos sojowy jest tutaj stałym gościem. Co...
Czytaj dalej →Mrożenie kiełbasy – Czy można mrozić kiełbasę?
Jeśli borykasz się z nadmiarem żywności po świętach, mrożenie jest najlepszym sposobem na wydłużenie daty ich przydatności do spożycia. Czy można mrozić kiełbasę? Jak zamrozić kiełbasę? Jak długo można zamrażać...
Czytaj dalej →Kombucha – co to jest, jak działa i na co pomaga?
Kombucha to napój przygotowywany ze specjalnej kultury drożdży oraz kolonii bakterii. Właściwości lecznicze tego napoju nie są do końca zbadane, jednak ludzie korzystają z nich już od dwóch tysięcy lat....
Czytaj dalej →Co zamiast mąki ziemniaczanej? Podpowiadamy, czym zastąpić mąkę ziemniaczaną
Czym można zastąpić mąkę ziemniaczaną? Ten popularny składnik wielu dań i deserów ma wiele zamienników. Jeżeli w trakcie prac kuchennych zorientujesz się, że zabrakło jej w twoich zapasach, nie musisz...
Czytaj dalej →Lemoniada – zdrowy sposób na orzeźwienie podczas upałów
Lemoniada z cytryną, arbuzem lub truskawkami – niezależnie od tego, z czego ją zrobisz, jest jednym z najskuteczniejszych sposobów na orzeźwienie podczas upałów. Dlaczego warto pić lemoniadę? Lemoniada dostarcza naszemu...
Czytaj dalej →Winietki
Winietki rozstawione na stołach weselnych ułatwiają gościom zajęcie miejsca. Mogą im towarzyszyć drobne upominki albo zabawne akcenty. Na pewno wielu z was było na weselu, na którym nie było rozplanowanych...
Czytaj dalej →Prezenty dla gości weselnych
Coraz częściej Państwo Młodzi chcąc podziękować swoim gościom za przybycie na wesele i za dobrą zabawę ofiarowują im małe upominki. Jakie upominki dla gości weselnych? Prezentami dla gości zwykle są...
Czytaj dalej →Karty rabatowe LifeStyle i Rossnę
Karty rabatowe LifeStyle i Rossnę Dziecko to niekończący się wydatek. Każdy rodzic chce dla dziecka wszystkiego co najlepsze. Producenci o tym wiedzą i często zawyżają ceny swoich produktów. Jak zatem...
Czytaj dalej →
3 komentarzy: Gdzie wylać olej po smażeniu?
Oleje powinny być wylewane do specjalnych pojemników. W żadnym wypadku nie można ich wylewać do zlewu czy ubikacji. Szkoda tylko, że na terenie Bielska i okolic nie takich pojemników na olej. Dużo lepiej by się to sprawdziło niż wylewanie tam gdzie nie trzeba.
Widziałam ostatnio w drodze na wakacje takie pojemniki na zużyty olej. Myślę, że jest to dobre rozwiązanie na pozbycie się oleju, a nie wlewanie go do zlewu czy toalety. Spotkał się ktoś z takimi zbiornikami?
Pod żadnym pozorem nie można wylewać oleju do zlewu. Naprawdę zatkane rury to jedno, ale są gorsze skutki. Na terenie każdego z miast powinny być pojemniki w których można się pozbyć oleju. Jednak na terenie naszego kraju nie ma takowych kubłów. Szkoda, no ale co można poradzić. W Czechach taka inicjatywa jest już bardzo długo stosowana – nie mam pojęcia czemu w naszym kraju to nie jest stosowane.