Puszyste faworki na dwa sposoby [sprawdzone przepisy]
Tuż obok pączków, nieodłączną tradycją tłustego czwartku są właśnie faworki. Puszyste, złociste i miękkie smakują wyśmienicie, ich przygotowanie jest mniej czasochłonne niż pączków, a dla niedoświadczonej gospodyni – także łatwiejsze. Uwielbiamy zajadać się tym przysmakiem, ale zwykle kupujemy go w piekarniach lub cukierniach. W tym roku zaskocz swoich bliskich pysznymi, domowymi faworkami. Jak je przygotować? Poniżej sprawdzony przepis na faworki: miękkie i puszyste, z drożdżami oraz bez nich.
Prosty przepis na miękkie i puszyste faworki bez drożdży
Ciasto smażone kojarzy nam się przede wszystkim z drożdżami. To podstawowy składnik pysznych domowych pączków. Drugim smażonym przysmakiem są faworki. Tutaj przepis na chrusty przewiduje użycie proszku do pieczenia, więc smażymy je bez udziału drożdży. Mamy sprawdzony przepis na klasyczne faworki, który zamieszczamy poniżej.
Składniki na chruściki (puszyste, bez drożdży i z proszkiem do pieczenia)
Jak zrobić chrusty? Aby przygotować mięciutkie faworki bez drożdży, musimy zacząć od skompletowania wszystkich niezbędnych składników. Co będzie nam potrzebne? Lista nie jest zbyt długa:
- mąka pszenna – dwie szklanki,
- żółtka kurzych jaj – siedem,
- proszek do pieczenia – jedna łyżeczka,
- śmietana 12 procent – 200 g,
- cukier waniliowy – jedna łyżeczka.
Powyższe składniki posłużą do przygotowania ciasta na najlepsze faworki bez drożdży. Dodatkowo będziesz potrzebować cukru pudru do posypania (wedle własnego uznania) i litr oleju do smażenia. Dlaczego aż litr? Ponieważ faworki muszą swobodnie pływać na powierzchni tłuszczu. Miękkie i puszyste faworki krok po kroku.
Składniki na ciasto są już na stole. Jak przygotować puszyste faworki ze śmietaną? W pierwszej kolejności przesiewamy mąkę do miski i dodajemy wszystkie żółtka. W dalszej kolejności, do naczynia wsypujemy cukier waniliowy i wlewamy przygotowaną śmietanę. Teraz możemy przystąpić do zagniatania składników. Jak długo powinna trwać ta czynność? Ciasto na faworki zagniatamy aż do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Gdy poszczególne składniki połączą się, przez 5 minut uderzamy ciastem o stolnicę. Teraz musimy mu pozwolić nieco się ochłodzić. Przykrywamy masę czystą ściereczką i wstawiamy do lodówki, mniej więcej na 15 minut.
Gdy ciasto będzie już odpowiednio chłodne, należy je rozwałkować. Optymalna grubość to mniej więcej pół centymetra. Gdy placek są już gotowy, dzielimy go na dwie równe części i posypujemy niewielką ilością mąki.
Teraz możemy przystąpić do wycinania faworków. Ciasto kroimy na 10- centymetrowe paski (optymalna szerokość to 3 centymetry). Każdy z nich nacinamy w środkowej części. Przez nacięcie przekładamy jeden koniec, następnie delikatnie rozciągamy i formujemy, w taki sposób, żeby powstał charakterystyczny splot faworka. Gotowe paski odkładamy i przykrywamy (to zapobiegnie wyschnięciu ciasta).
Faworki wrzucamy do rozgrzanego tłuszczu i zmniejszamy płomień palnika. Czekamy aż ciasto zarumieni się z obu stron. Gotowe faworki wykładamy na ręcznik kuchenny. Gdy przestygną, posypujemy je cukrem pudrem.
Sprawdź: Wszystko na temat tłustego czwartku
Przepis na puszyste chruściki drożdżowe
Nie można nie wspomnieć, że wszystkie walory klasycznych faworków można łatwo połączyć z wyśmienitym smakiem ciasta drożdżowego. Pulchne faworki drożdżowe są prawie tak samo łatwe w przygotowaniu, jak ich klasyczna wersja.
Składniki na puszyste faworki drożdżowe:
Ponownie, zaczynamy od skompletowania wszystkich składników:
- cukier – dwie łyżki,
- mąka tortowa – dwie szklanki,
- spirytus – jedna łyżka,
- jajka – dwa,
- roztopione masło – 80 g,
- ciepłe mleko – 200 ml,
- suche drożdże – 8 g.
Będziemy także potrzebować oleju do smażenia (1 litr) i cukru pudru do posypania faworków. Drożdżowe faworki krok po kroku.
Jak zrobić faworki? W pierwszej kolejności przesiewamy mąkę do dużej miski. Następnie dodajemy drożdże, jajka (delikatne roztrzepane), mleko, cukier i spirytus. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy część roztopionego masła i wyrabiamy ciasto. Gdy masa wchłonie cały tłuszcz, dodajemy kolejną porcję. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką lub owijamy folią spożywczą i odstawiamy do ciepłego miejsca, na 60-90 minut. Gdy już zwiększy swoją objętość, rozwałkowujemy je na posypanej mąką stolnicy, aż do uzyskania placka o grubości 0,5 cm. Wycinamy i smażymy faworki, tak samo, jak w poprzednim przepisie.
Rodzice pytają o puszyste faworki
Co zrobić, żeby faworki były miękkie?
Złocisty kolor faworków i ich miękka, delikatna struktura, to zasługa dużej ilości żółtek. Niestety, czasami zdarza się, że smażone ciasto przypala się, przez co wychodzi twarde, albo odwrotnie – przesiąknięte tłuszczem. Na szczęście, takich niespodzianek można łatwo uniknąć:
- nie przesadzaj z cukrem – to właśnie cukier jest najczęstszą przyczyną przypalania się ciasta, więc trzymaj się proporcji podanych w przepisie,
- nie zapominaj o spirytusie – dodatek spirytusu uchroni ciasto przed nadmiernym wchłanianiem tłuszczu,
- pamiętaj o rozgrzaniu tłuszczu do właściwej temperatury – jeżeli temperatura tłuszczu będzie zbyt niska, ciasto nasiąknie, natomiast zbyt wysoka temperatura doprowadzi do jego przypalenia,
- po usmażeniu faworków, odsącz tłuszcz – w tym celu wystarczy równomiernie rozłożyć je na ręczniku kuchennym.
Zobacz również:
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Jak obliczyć średnią na koniec roku i na semestr? Niektórzy popełniają prosty błąd
Cechy dramatu szekspirowskiego. Czym charakteryzują się utwory Szekspira? Ta wiedza przyda się na maturze
Matura międzynarodowa 2024 wystartowała. Uczniowie tych szkół są już po egzaminie z polskiego. Kiedy napiszą pozostałe?
5 pomysłów na prezent na dzień dziecka od EMPIKu
CKE matura 2024. Centralna Komisja Egzaminacyjna to nie Sąd Ostateczny. W jaki sposób można odwołać się od wyniku?
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Puszyste faworki na dwa sposoby [sprawdzone przepisy]
- Czy zielona kupa po borówkach jest normalna? - Forum 2023
- Ile dac na wesele - Forum 2023
- Augustyn czy Milan - Forum 2023
- Co to znaczy, gdy piersi przestają boleć w ciąży? - Forum 2023
- Wasze "tajne" sposoby na wywołanie porodu !!! - Forum 2023
- Co może piszczeć na bramkach w sklepie? - Forum 2023
- Czy spływ kajakowy w ciąży jest bezpieczny? - Forum 2023
- Czy z anginą można wyjść na dwór? - Forum 2023
- Jak przykładać rywanol na siusiaka - Forum 2023
- Jak rozpoznać czy sączą się wody płodowe? - Forum 2023
- Koncert rockowy w ciazy???? - Forum 2023
- Kto U was w związku gotuje obiadki? - Forum 2023
- Moje Dziecko jest opoznione?! :( - Forum 2023
- Negatywny test pomimo ciąży?Czy to możliwe? - Forum 2023
- Pobolewanie i kłucie w brzuchu w 15 tygodniu ciąży - Forum 2023
- Telefon na kartę dla dziecka - gdzie najtaniej ? - Forum 2023
- Trzęsące się dziecko zaraz po przebudzeniu... - Forum 2023
- Tunezja - Forum 2023
- Urząd pracy - zmiana terminu wizyty - Forum 2023
- czy jarzębina jest trująca? - Forum 2023
- Teściowa zdradziła mi trik na czystą i pachnącą pralkę. Wlewa do bębna jedną rzecz
- Czym umyć brudne ściany? Wykorzystaj prosty trik za 5 zł. W mig zapomnisz o malowaniu
- Dociśnij obcinacz do paznokci w tym miejscu. Niewiele osób wie, o jego ukrytej funkcji
- Specjalny dodatek za wychowanie dzieci? ZUS wypłaca nawet 1500 zł. Skorzystają także babcie
- Położyła makaron na stół i zalała zimnym sosem. Tak wyprawiła synowi przyjęcie urodzinowe
- Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Wystarczy wrzucić do słoika jeden składnik
- ZUS wprowadził ważne zmiany dla emerytów i rencistów. Przez niefrasobliwość mogą stracić świadczenie
- Początek roku szkolnego 2023/2024 przesunięty! Uczniowie nie rozpoczną nauki 1 września, wakacyjny odpoczynek potrwa dłużej
- To magiczne imię dla dziewczynki robiło furorę 70 lat temu. Hit z lat 50. znów zyskuje na popularności. Oznacza "prawdę i szlachetność"
- Zła wiadomość dla uczniów. Rok szkolny 2023/24 może być niewesoły
- Zagadki dla dzieci w różnym wieku. Łatwe, krótkie, ciekawe i zabawne.
- Życzenia urodzinowe dla dzieci [+śmieszne wierszyki]
- Ani z ogórka, ani z kapusty. Surówka z tego składnika to hit tegorocznego lata!
- Dodatkowe pieniądze za okres choroby. Od 1 lipca w ZUS obowiązują nowe zasady
- Jak otworzyć słoik bez użycia siły? Z tym prostym trikiem żadna zakrętka nie będzie problemem