Nikogo nie trzeba przekonywać, że owoce z najbardziej wartościowych i zdrowych produktów dla naszego organizmu, dlatego zgodnie z rekomendacjami specjalistów wraz z warzywami powinny stanowić podstawę naszej diety. W Polsce dużą popularnością cieszą się jabłka różnego gatunku. Wiele osób zastanawia się jednak, czy jedzenie jabłek na noc nie stanowi zagrożenia dla naszego zdrowia ze względu na obecność cukrów. Jaka jest prawda? Czy jedno jabłko przed snem może być szkodliwe?
Czy jedzenie jabłek jest zdrowe?
Jabłka to owoce, po które Polacy sięgają stosunkowo najczęściej względu na ich niską cenę i powszechną dostępność przez cały rok. To również produkty bardzo smaczne i pełne wartości odżywczych. Są źródłem witamin m.in. C, E czy B6 oraz licznych składników mineralnych, np. potasu, wapnia, magnezu, a także błonnika i substancji bioaktywnych, np. polifenoli o silnych właściwościach antyoksydacyjnych.
Dlatego regularne spożywanie owoców tym również jabłek jest bardzo korzystne dla naszego organizmu. Wpływa między innymi na odpowiednią pracę jelit, a także naszego układu nerwowego i odpornościowego. Witaminy i składniki mineralne pomagają zapobieganiu niektórych poważnych schorzeń takich jak nowotwory czy choroby układu krążenia, np. zbyt wysokie ciśnienie.
Zobacz: Jak myć truskawki? Namocz je w tym roztworze. Zapomnisz o brudzie i dłużej będą świeże
Jedzenie jabłek na noc. Czy jest szkodliwe?
Jedzenia jabłek dostarcza jednak również do organizmu cukrów prostych – fruktozy i sacharozy. Wśród wielu osób panuje więc przekonanie, że spożywanie tych owoców na noc może być szczególnie szkodliwe, ponieważ podnosi poziom glukozy we krwi i zaburza gospodarkę hormonalno-cukrową. Istnieje także mit, jabłko przed snem nas pobudza i zaburza pracę metabolizmu. Nie jest to jednak zgodne z prawdą.
Można jeść jabłka przed snem, nie ma żadnych oficjalnych wytycznych czy badań, które mówiłyby o jakiejś konkretnej porze dnia odpowiedniej na spożywanie owoców. Jedyne ograniczenia dotyczą osób chorych na cukrzycę lub insulinooporność. Ze względu na swoje dolegliwości muszą one uważać na ilość oraz porę spożywanych węglowodanów.