Rozszerzanie diety niemowlaka to jeden z najważniejszych momentów na tym etapie rozwoju. Zróżnicowanie posiłków pozwala na poznanie nowych smaków konsystencji, przy jednoczesnym dostarczaniu wszystkich składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju. Od kiedy ziemniaki dla niemowlaka? Czy młode ziemniaki dla niemowlaka to dobry pomysł?
Od kiedy dziecko może jeść ziemniaki? Czy młode ziemniaki dla niemowlaka to dobry pomysł?
Ziemniaki są bogate w węglowodany, witaminy z grupy B, witaminę C oraz minerały takie jak potas i magnez, choć oczywiście nie są najlepszym źródłem tych składników. Będą jednak całkiem dobrym wyborem w przypadku dzieci, które dopiero rozpoczynają przygodę z rozszerzaniem diety. Ziemniaki są bowiem lekkostrawne, a do tego przede wszystkim miękkie, dlatego można zacząć je stopniowo podawać od szóstego miesiąca.
Podczas zakupów warto wybierać te warzywa, które mają gładką skórkę. Odrzucić należy te okazy, które mają zieloną barwę, ponieważ świadczy ona o wysokiej zawartości solaniny – szkodliwej dla organizmu substancji.
W sezonie bez problemu można podać dziecku młode ziemniaki. Są bardzo delikatne, miękkie i łagodne w smaku. Warto jednak zaczekać, aż w sprzedaży pojawią się już ziemniaki wyhodowane w Polsce, które mają z reguły mniej substancji konserwujących.
Jak podać ziemniaka niemowlakowi?
Najlepiej przygotowywać warzywa, gotując je na parze. Gotowanie na parze to najzdrowszy sposób przygotowania ziemniaków, ponieważ zachowuje ich wartości odżywcze i delikatną konsystencję. Z ziemniaków można przygotować także pyszne puree lub zblendować je z innymi gotowanymi warzywami – marchewką, brokułem czy pietruszką i zrobić zupę-krem.
W początkowej fazie rozszerzania diety nie trzeba dodawać soli, masła ani śmietany. Niemowlaki nie potrzebują takich dodatków, ponieważ ich kubki smakowe są wyjątkowo wyczulone i nie potrzebują mocniejszych aromatów, tym bardziej, że ich nadmiar może obciążyć nerki dziecka.
Czytelnicy pytają, od kiedy ziemniak dla niemowlaka
Z czym ziemniaki dla niemowlaka?
Początkowo można przygotować puree z ziemniaczków rozcieńczone z mlekiem modyfikowanym.