Czosnek to naturalny antybiotyk. Z jego właściwości ludzie korzystają od tysięcy lat. Pomaga zwalczać infekcje, wzmacnia odporność, powoduje obniżenie ciśnienia krwi. Jakie jeszcze ma właściwości? Czy można czosnek jeść w czasie ciąży i w okresie karmienia piersią?



Czosnek to roślina pochodząca z centralnej części Azji. Zaliczany jest do warzyw, ale również często określa się go mianem przyprawy. Towarzyszy ludziom od wielu tysięcy lat. W czasach starożytnych był w powszechnym użyciu jako roślina lecznicza. Z właściwości czosnku korzystali starożytni Grecy i Rzymianie. Szczególną popularnością cieszył się w Egipcie. Legenda głosi, że podawano go na wzmocnienie robotnikom pracującym przy budowie piramidy dla faraona Cheopsa. Na hieroglifach w piramidzie znajdującej się w Gizie można odczytać historię buntu, który wybuchł po zaprzestaniu wydawania czosnku robotnikom.

Obecnie czosnek jest stosowany niemal we wszystkich kuchniach na całym świecie. Fantastycznie dodaje potrawom smaku, a ponadto cechuje się wyjątkowymi właściwościami.

Czosnek: właściwości

Czosnek od tysiącleci znany jest ze względu na swoje właściwości, które pomagają zwalczać choroby, w tym również przeziębienia. Warzywo to zawiera bowiem w sobie allicynę. Jest to substancja, która działa przeciwwirusowo, a dodatkowo ma działanie bakteriobójcze. Należy pamiętać jednak, że czosnek należy spożywać na surowo. Obróbka cieplna zabija cenne substancje, które tracą swoje właściwości.

W czosnku znajdują się również witaminy. Niewiele jest tych z grupy B, niemniej jednak są obecne, za to czosnek dostarcza solidnych dawek witaminy C, która wzmacnia naszą odporność i wspomaga pracę układu immunologicznego.

Czosnek dostarcza sporych dawek składników mineralnych. Jest w nim zarówno magnez, jak i żelazo, a także fosfor. Najwięcej natomiast jest wapnia i potasu – tego ostatniego składnika jest aż 400 mg na 100 gramów! Dzięki temu czosnek wspiera walkę z uporczywymi skurczami mięśni i poprawia pracę serca.

Czosnek w ciąży

W okresie ciąży, gdy przyszłą mamą dopadnie przeziębienie, bardzo często ma ona wątpliwości dotyczące tego, jakie leki możne przyjmować i czy nie zaszkodzą one maluchowi. Czosnek jest naturalnym lekiem. Ma działanie podobne do antybiotyku i jest jedną z metod na przeziębienie, po którą może bez obaw sięgać kobieta ciężarna.

Jeśli jesz czosnek będąc w ciąży pamiętaj, żeby nie przekraczać 2-3 ząbków dziennie. Czosnek ma bowiem właściwości zmniejszające krzepliwość krwi, a także może powodować wzdęcia, z którymi przyszłe mamy często się borykają.



Czosnek a karmienie piersią

Młode mamy karmiące malucha piersią mogą bez obaw spożywać czosnek w tym okresie. Nie wywołuje on uczuleń, jednakże warto pamiętać, że czosnek ma dosyć mocny aromat i wyrazisty smak. Mogą one przenikać do mleka mamy, a dziecko, które nie zostało do nich przyzwyczajone w czasie ciąży, może niechętnie ssać pierś.

Zobacz też:

Owoce, które wolno jeść w ciąży



Czy jeść arbuza w ciąży?

Grejpfrut pomaga na zatrucia w ciąży