Banany w ciąży i podczas karmienia piersią

Banan to jeden z ulubionych owoców Polaków. Co ciekawe, okazuje się, że zupełnie inaczej niż inne owoce, banan stosunkowo rzadko wykorzystywany jest do wypieków i przy gotowaniu. Nieco częściej jest stosowany jako składnik deserów, ale zdecydowanie najczęściej jest jedzony po prostu bez żadnych dodatków, w stanie surowym. Jakie właściwości mają banany? Czy można banany jeść w czasie ciąży? Odpowiadamy na te pytania w poniższym artykule.

Historia bananów jest długa. Towarzyszą nam od około 4000 lat. Kolebką rośliny bananowców była Malezja. Przez kolejne stulecia podbiła ona serca krajów innych mieszkańców Dalekiego Wschodu, w tym Hindusów, Indonezyjczyków i Filipińczyków. W pierwszych latach naszej ery banany dotarły do Chin. Warto jednak wspomnieć, że te dawne banany nie były tymi żółtymi owocami, które znamy dzisiaj. Miały one czerwony i zielony kolor, były dosyć cierpkie w smaku i wymagały uprzedniej obróbki termicznej przed spożyciem. Szacuje się, że rośliny rodzące żółte banany zaczęły rosnąć na Jamajce w okolicach XVI wieku. Stamtąd szybko rozprzestrzeniły się na cały świat, ponieważ ich wyśmienity smak pokochali podróżnicy z wielu krajów. Zachwyceni smakowymi walorami bananów przewozili zaszczepki roślin bananowca do swoich ojczyzn.

Rośliny bananowca, wbrew swojemu wyglądowi, nie są drzewami. Te ogromne rośliny mają nawet 10 metrów wysokości, niemniej jednak zaliczają się do bylin. Istnieje ponad 300 gatunków bananów. Ta, którą możemy spotkać w sklepach na całym świecie to deserowa odmiana Cavendish.

Banany: właściwości

Banany są owocami wyjątkowymi, ponieważ w ich składzie znajdują się wszystkie najważniejsze witaminy: A, C, E, K oraz witaminy z grupy B: B1, B2, B3 oraz B6. Zawierają także wiele cennych składników odżywczych. W ich składzie występuje potas, wapń, magnez i fosfor.

Najnowsze badania wskazują, że banany mają wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu. Dzieje się to dzięki zawartości pektyn w ich składzie. Co ciekawe, te żółte owoce mają mieć także znaczenie w zwalczaniu depresji. Zawierają bowiem aminokwas nazywany tryptofanem. W procesie trawienia jest on przetwarzany na serotoninę, czyli hormon szczęścia.

Banany w ciąży

Banany są wskazane dla kobiet ciężarnych, które borykają się z bolesnymi skurczami mięśni, a to w czasie ciąży nie należy do rzadkości. W bananach znajduje się bowiem ogromna dawka potasu – ponad 350mg w 100 gramach owocu! Potas odpowiada za prawidłową pracę mięśni. Objawem jego niedoboru są nie tylko skurcze mięśni nóg, ale także nieregularna praca serca. Potas jest łatwo wydalany razem z moczem, więc częste jego oddawanie w okresie ciąży może doprowadzić do niedoborów. Dlatego tak ważne jest uzupełnianie jego zapasów.

Ponadto potas ma kluczowy wpływ na obniżenie ciśnienia krwi. Może być to kluczowe dla przyszłych mam, które borykają się z nadciśnieniem. Warto pamiętać, że prawidłowe ciśnienie w ciąży jest bardzo ważne. Gdy jest zbyt wysokie grozi to wystąpieniem stanu przedrzucawkowego i w efekcie rzucawki ciążowej.

Oprócz potasu, w bananach znajdziemy spore ilości żelaza. Suplementacja nim jest wskazana w okresie ciąży, by zlikwidować ewentualne niedobory, które przydarzają się ciężarnym dosyć często.

W bananach znajdują się duże ilości pektyn, czyli błonnika pokarmowego. Ma on wpływ na poprawną pracę jelit i pomaga w walce z zaparciami. Te są częstym problemem występującym u kobiet ciężarnych, dlatego banany mogą pomóc uregulować i ułatwić wypróżnianie się.

Jednakże należy pamiętać, że w bananach znajduje się bardzo dużo cukrów prostych. Indeks glikemiczny tych owoców wynosi 60, co oznacza, że banany powinny być wyłączone z diety diabetyków. To samo tyczy się przyszłych mam, które mają cukrzycę ciążową. Banany powodują gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi, co nie jest dobre ani dla ciężarnej ani dla maluszka. Z uwagi na to owoce te znajdują się na liście produktów niewskazanych dla kobiet w ciąży z cukrzycą ciężarnych.

Ponadto na banany powinny także uważać przyszłe mamy, które borykają się z nadmiernym wzrostem wagi w okresie ciąży. Banany są kaloryczne, mają 90 kalorii w 100 gramach, a średni banan bez skórki waży około 150 gramów.

Banany a karmienie piersią

Nie ma przeciwwskazań, które dowodziłyby, że jedzenie bananów podczas karmienia piersią jest niedobre dla dziecka. Całe dobro witamin i składników odżywczych zawarte w tych owocach, za pomocą pokarmu mamy przedostaje się do organizmu maluszka. Należy jednak obserwować, czy dziecko nie przejawia alergii na te owoce. Należy ona co prawda do rzadkości, niemniej jednak warto pamiętać o możliwości jej wystąpienia podczas pierwszych karmień po spożyciu bananów przez mamę.

SPRAWDŹ TEŻ:

Czy w ciąży można jeść orzechy?

Banan dla niemowlaka: od kiedy podawać?

Dodaj komentarz

Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Czosnek w ciąży i podczas karmienia piersią

Czosnek to naturalny antybiotyk. Z jego właściwości ludzie korzystają od tysięcy lat. Pomaga zwalczać infekcje, wzmacnia odporność, powoduje obniżenie ciśnienia krwi. Jakie jeszcze ma właściwości? Czy można czosnek jeść w...

Czytaj dalej →
Dieta w ciąży, Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Topinambur w ciąży i podczas karmienia piersią

Topinambur to dziwnie wyglądające warzywo, które przypomina mocno zdeformowanego ziemniaka. Ma wiele cennych wartości odżywczych, a o jego właściwościach mówi się w kategoriach leczniczych. Polecany jest z pewnością każdemu, ale...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Grzyby w ciąży i podczas karmienia piersią

Polskie grzyby nie mają sobie równych. Jesienne lasy pełne są dobra oferowanego przez naturę, po które my, Polacy, chętnie sięgamy każdego roku. W naszej części Europy grzyby cieszą się niesłabnącą...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Szczaw w ciąży i podczas karmienia piersią

Zupa szczawiowa z jajkiem, pyszny chłodnik litewski, sałatka z dodatkiem szczawiu – przepisów na wykorzystanie tej niepozornej rośliny jest wiele, a wszystkie dania z nią są równie pyszne, jednakże wiele...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Śledzie w ciąży i podczas karmienia piersią

W okresie ciąży śledzie i ogórki są obiektem żartów, ponieważ jedzenie ich o najdziwniejszych porach dnia (i nocy) w połączeniu z dodatkami, takimi jak lody czy zapijanie mlekiem nie jest...

Czytaj dalej →
Dieta w ciąży, Co jeść podczas karmienia piersią?

Kawa w ciąży i przy karmieniu piersią

Kaaaaaawy! Tym słowem witają się o poranku pracownicy większości firm. Pewnie Was zaskoczę, ale nigdy nie piłem kawy. Fakt ten zaskoczy Was zapewne mocniej gdy dowiecie się, że pracuję od 7:00, a...

Czytaj dalej →
Co jeść podczas karmienia piersią?

Czego nie może jeść matka karmiąca?

Fakty i mity – dieta w trakcie karmienia piersią Warzywa niedozwolone w ciąży, czekolada, a karmienie piersią? Oto częste dylematy młodych mam. Ciąża, połóg oraz okres karmienia malucha piersią to...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Dynia w ciąży i podczas karmienia piersią

Dynia to owoc z rodziny dyniowatych, który przez lata był dosyć zapomniany w Polsce, jednakże od kilkunastu sezonów znowu zyskuje na popularności. Wyborne zupy kremy, konfitury, dodatek do mięs, a...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Gruszki w ciąży i podczas karmienia piersią

Gruszki to jeden z rodzajów owoców, które zdają się być stworzone wyłącznie dla ludzkiej przyjemności. Pyszne, mięsiste, soczyste owoce od zarania dziejów były wymieniane wśród pokarmów bogów. Jakie właściwości mają...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Orzeszki ziemne w ciąży i podczas karmienia piersią

Orzeszki ziemne zaliczają się do jednych z najbardziej wartościowych rodzajów orzechów. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze ciało, a także i na psychikę – orzeszki ziemne...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Pokrzywa w ciąży i podczas karmienia piersią

Pokrzywa zaliczana jest do ziół, których właściwości zdrowotne od stuleci wykorzystywano w medycynie ludowej. Obecnie nieco już zapomniana, kojarzy się głównie z chwastem, który zaśmieca nasze wypielęgnowane ogrody – a...

Czytaj dalej →
Zdrowie dziecka

Kiedy zrezygnować ze spaceru?

Trudno wyliczyć zalety spacerów: dotleniają organizm i podnoszą odporność. “W terenie” dziecko styka się z nieznanymi wirusami i bakteriami, które w małej dawce łatwiej poznać i zwalczyć niż w “skondensowanej”...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general