Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?

Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): “im bigos starszy, tym smaczniejszy”. Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę wigilijną.

Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?

Jak przechowywać bigos i kapustę?

Bigos możemy poddać pasteryzacji lub zamrozić w zamrażarce.

Pasteryzacja bigosu

Bigos oraz kapustę wigilijną pasteryzujemy w litrowych słoikach przez 20 minut od momentu zagotowania.
W piekarniku natomiast pasteryzujemy przez 30 minut w temperaturze 120 stopni Celsjusza.

Sprawdź: Jak pasteryzować w zmywarce?

Mrożenie bigosu

Bigos oraz kapustę najlepiej mrozić w plastikowych pojemnikach lub woreczkach foliowych z przeznaczeniem do zamrażania. Za wszelką cenę unikamy mrożenia potraw w słoikach lub szklanych pojemnikach do tego nie przeznaczonych. Istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że słoik wraz z potrawą “nie wyjdą” z zamrażarki w jednym kawałku.

Jak długo możemy przechowywać bigos lub kapustkę?

Zamrożony bigos lub kapustę wigilijną możemy przechowywać przez okres 6 miesięcy.
Natomiast spasteryzowane w słoikach przechowujemy w chłodnej piwnicy lub lodówce przez 3 miesiące.

Rozmrażanie

Bigos i kapustę rozmrażamy w lodówce przez 24 godziny. Później zagotowujemy.

A wy? Wolicie mrozić czy wekować bigos lub kapustę?

Dodaj komentarz

Choroby w ciąży Zdrowie rodziców
Osteoporoza a ciąża i karmienie piersią
Czy duży spadek gęstości kości podczas ciąży i karmienia piersią może mieć wpływ na większe prawdopodobieństwo zachorowania na osteoporozę w okresie pomenopauzalnym? Jak często występuje osteoporoza w ciąży i kto
Czytaj dalej
Boże Narodzenie Kolorowanki
Choinka do wydruku i kolorowania
Zbliżają się Święta, więc to idealny czas, żeby rozpocząć przygotowania i wprowadzić siebie  oraz rodzinę w świąteczny nastrój. To również doskonała okazja, aby pokazać dziecku wigilijne tradycje i poprzez wspólną
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Czarny czosnek – Jak zrobić czarny czosnek w domu?
Czarny czosnek? Zapewne pierwszą myślą będzie – gdzie on rośnie i czym różni się od popularnego zwykłego czosnku. Odpowiedzi na oba pytania są dość zaskakujące, o czym przekonacie się w dalszej
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak zrobić drożdże? [domowe, piekarskie oraz spożywcze]
Jak zrobić drożdże? Produkt ten jest kojarzony głównie z kupnymi kostkami lub formą w proszku. Istnieje jednak opcja samodzielnego wyhodowania drożdży, które posłużą Ci do przyrządzenia wielu potraw. Z czego
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak rozmrozić drożdże?
Jak rozmrozić drożdże? Warto wiedzieć, że istnieją zasady, dzięki którym rozmrożone drożdże będą w stanie w dalszym ciągu pełnić swoją funkcję i mnożyć się w prawidłowy sposób. Sprawdź, jak powinno
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak posadzić rzeżuchę?
Rzeżucha nieodzownie kojarzy nam się z Wielkanocą, przynosząc do naszego domu odrobinę świeżości i zieleni. Może stanowić wspaniałą naturalną dekorację wielkanocnego stołu, jak również być doskonałym dodatkiem do potraw. Jak
Czytaj dalej