Jak mrozić bigos i kapustę wigilijną? Stosuj tę zasadę, aby zachować pyszny smak mrozenie bigosu

Jak mrozić bigos i kapustę wigilijną? Stosuj tę zasadę, aby zachować pyszny smak

Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): „im bigos starszy, tym smaczniejszy”. Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę wigilijną. W czym mrozić bigos? Jak długo może być zamrożona kapusta z grzybami?

Mrożenie bigosu

Bigos oraz kapustę najlepiej mrozić w plastikowych pojemnikach lub woreczkach foliowych z przeznaczeniem do zamrażania. Za wszelką cenę unikamy mrożenia potraw w słoikach lub szklanych pojemnikach do tego nie przeznaczonych. Istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że słoik wraz z potrawą „nie wyjdą” z zamrażarki w jednym kawałku. Przed włożeniem bigosu do zamrażalnika trzeba koniecznie poczekać, aż potrawa wystygnie. W przeciwnym razie może się zepsuć.

Jak przechowywać bigos i kapustę?Pasteryzacja

Bigos możemy poddać pasteryzacji lub zamrozić w zamrażarce.Bigos oraz kapustę wigilijną pasteryzujemy w słoikach przez 20 minut od momentu zagotowania. W piekarniku natomiast pasteryzujemy przez 30 minut w temperaturze 120 stopni Celsjusza.

Sprawdź: Jak pasteryzować w zmywarce?

Jak długo możemy przechowywać bigos lub kapustkę?

Zamrożony bigos lub kapustę wigilijną możemy przechowywać przez okres 6 miesięcy. Natomiast spasteryzowane w słoikach przechowujemy w chłodnej piwnicy lub lodówce przez 3 miesiące.

Jak rozmrażać bigos?

Bigos i kapustę rozmrażamy w lodówce przez 24 godziny. Później zagotowujemy.

Czytelnicy pytają, jak mrozić bigos

Czy kapustę wigilijna można mrozić?

Tak, można kapustę zamrozić.