Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?

Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): “im bigos starszy, tym smaczniejszy”. Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę wigilijną.

Jak przechowywać bigos i kapustę?

Bigos możemy poddać pasteryzacji lub zamrozić w zamrażarce.

Pasteryzacja bigosu

Bigos oraz kapustę wigilijną pasteryzujemy w litrowych słoikach przez 20 minut od momentu zagotowania.
W piekarniku natomiast pasteryzujemy przez 30 minut w temperaturze 120 stopni Celsjusza.

Sprawdź: Jak pasteryzować w zmywarce?

Mrożenie bigosu

Bigos oraz kapustę najlepiej mrozić w plastikowych pojemnikach lub woreczkach foliowych z przeznaczeniem do zamrażania. Za wszelką cenę unikamy mrożenia potraw w słoikach lub szklanych pojemnikach do tego nie przeznaczonych. Istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że słoik wraz z potrawą “nie wyjdą” z zamrażarki w jednym kawałku.

Jak długo możemy przechowywać bigos lub kapustkę?

Zamrożony bigos lub kapustę wigilijną możemy przechowywać przez okres 6 miesięcy.
Natomiast spasteryzowane w słoikach przechowujemy w chłodnej piwnicy lub lodówce przez 3 miesiące.

Rozmrażanie

Bigos i kapustę rozmrażamy w lodówce przez 24 godziny. Później zagotowujemy.

A wy? Wolicie mrozić czy wekować bigos lub kapustę?

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne, Zdrowie dziecka

Czy dzieci powinny jeść gofry?

Mamy drugi tydzień lipca, turystyka nad polskim wybrzeżem kwitnie, a wraz z nią popyt na świderki, fast foody i… gofry. Zwłaszcza te ostatnie mogą się wydawać niegroźną przekąską, bo przecież...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Nadzienie do pączków

Jeszcze kilkanaście lat temu cukiernie oferowały zwykle tylko jedno nadzienie do pączków – z różą. Wiele osób nadal zresztą utrzymuje, że różana konfitura nadaje się wręcz idealnie jako wypełnienie pączkowego...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Czym zastąpić ocet balsamiczny?

Czym zastąpić ocet balsamiczny? To pytanie zadaje sobie wiele pań domu i kucharzy, którym nagle zabrakło tego niezwykle aromatycznego składnika. Ocet balsamiczny charakteryzuje się dużą gęstością, ciemną barwą, intensywnym aromatem...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Wielkanoc

Jak wyjąć babkę z formy?

Wiedza o tym, jak wyjąć babkę z formy, przyda się z pewnością każdej pani domu – zwłaszcza w okresie świąt wielkanocnych. Warto zatem poznać kilka trików, które pomogą nam obchodzić...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general