Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): „im bigos starszy, tym smaczniejszy”. Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę wigilijną.



Jak przechowywać bigos i kapustę?

Bigos możemy poddać pasteryzacji lub zamrozić w zamrażarce.

Pasteryzacja

Bigos oraz kapustę wigilijną pasteryzujemy w litrowych słoikach przez 20 minut od momentu zagotowania.
W piekarniku natomiast pasteryzujemy przez 30 minut w temperaturze 120 stopni Celsjusza.

Mrożenie bigosu

Bigos oraz kapustę najlepiej mrozić w plastikowych pojemnikach lub woreczkach foliowych z przeznaczeniem do zamrażania. Za wszelką cenę unikamy mrożenia potraw w słoikach lub szklanych pojemnikach do tego nie przeznaczonych. Istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że słoik wraz z potrawą „nie wyjdą” z zamrażarki w jednym kawałku.

Jak długo możemy przechowywać bigos lub kapustkę?

Zamrożony bigos lub kapustę wigilijną możemy przechowywać przez okres 6 miesięcy.
Natomiast spasteryzowane w słoikach przechowujemy w chłodnej piwnicy lub lodówce przez 3 miesiące.

Rozmrażanie

Bigos i kapustę rozmrażamy w lodówce przez 24 godziny. Później zagotowujemy.

A wy? Wolicie mrozić czy wekować bigos lub kapustę?