Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): „im bigos starszy, tym smaczniejszy”. Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę wigilijną. W czym mrozić bigos? Jak długo może być zamrożona kapusta z grzybami?
Mrożenie bigosu
Bigos oraz kapustę najlepiej mrozić w plastikowych pojemnikach lub woreczkach foliowych z przeznaczeniem do zamrażania. Za wszelką cenę unikamy mrożenia potraw w słoikach lub szklanych pojemnikach do tego nie przeznaczonych. Istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że słoik wraz z potrawą „nie wyjdą” z zamrażarki w jednym kawałku. Przed włożeniem bigosu do zamrażalnika trzeba koniecznie poczekać, aż potrawa wystygnie. W przeciwnym razie może się zepsuć.
Jak przechowywać bigos i kapustę?Pasteryzacja
Bigos możemy poddać pasteryzacji lub zamrozić w zamrażarce.Bigos oraz kapustę wigilijną pasteryzujemy w słoikach przez 20 minut od momentu zagotowania. W piekarniku natomiast pasteryzujemy przez 30 minut w temperaturze 120 stopni Celsjusza.
Sprawdź: Jak pasteryzować w zmywarce?
Jak długo możemy przechowywać bigos lub kapustkę?
Zamrożony bigos lub kapustę wigilijną możemy przechowywać przez okres 6 miesięcy. Natomiast spasteryzowane w słoikach przechowujemy w chłodnej piwnicy lub lodówce przez 3 miesiące.
Jak rozmrażać bigos?
Bigos i kapustę rozmrażamy w lodówce przez 24 godziny. Później zagotowujemy.
Czytelnicy pytają, jak mrozić bigos
Czy kapustę wigilijna można mrozić?
Tak, można kapustę zamrozić.
1 Comment