Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?

Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): “im bigos starszy, tym smaczniejszy”. Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę wigilijną.

Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?

Jak przechowywać bigos i kapustę?

Bigos możemy poddać pasteryzacji lub zamrozić w zamrażarce.

Pasteryzacja

Bigos oraz kapustę wigilijną pasteryzujemy w litrowych słoikach przez 20 minut od momentu zagotowania.
W piekarniku natomiast pasteryzujemy przez 30 minut w temperaturze 120 stopni Celsjusza.

Mrożenie bigosu

Bigos oraz kapustę najlepiej mrozić w plastikowych pojemnikach lub woreczkach foliowych z przeznaczeniem do zamrażania. Za wszelką cenę unikamy mrożenia potraw w słoikach lub szklanych pojemnikach do tego nie przeznaczonych. Istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że słoik wraz z potrawą “nie wyjdą” z zamrażarki w jednym kawałku.

Jak długo możemy przechowywać bigos lub kapustkę?

Zamrożony bigos lub kapustę wigilijną możemy przechowywać przez okres 6 miesięcy.
Natomiast spasteryzowane w słoikach przechowujemy w chłodnej piwnicy lub lodówce przez 3 miesiące.

Rozmrażanie

Bigos i kapustę rozmrażamy w lodówce przez 24 godziny. Później zagotowujemy.

A wy? Wolicie mrozić czy wekować bigos lub kapustę?

Dodaj komentarz

Bielizna ślubna
Bielizna na noc poślubną? Musi być idealnie!
Jaką bieliznę wybrać na noc poślubną? Seksowną, podkreślającą twoje najważniejsze walory no i... nadrabiającą niedostatki. Gdzie znaleźć taki ideał? Bielizna na noc poślubną - musi być idealnie Piękna suknia ślubna i oryginalne
Czytaj dalej
Przepisy Kulinarne
Pierogi Ruskie (Farsz)
Farsz na pierogi ruskie Przepis na farsz do pierogów ruskich Zapewne nie wszyscy z Was wiedzą, że pierogi ruskie tak naprawdę pochodzą z Ukrainy, a ich nazwa wzięła się od ukraińskiej, historycznej
Czytaj dalej
Porady Kulinarne Upały
Lemoniada – zdrowy sposób na orzeźwienie podczas upałów
Lemoniada z cytryną, arbuzem lub truskawkami - niezależnie od tego, z czego ją zrobisz, jest jednym z najskuteczniejszych sposobów na orzeźwienie podczas upałów. Dlaczego warto pić lemoniadę? Lemoniada dostarcza naszemu organizmowi witaminy
Czytaj dalej
Mama Porady Kulinarne
6 zdrowych przekąsek, dzięki którym szybciej schudniesz po ciąży
6 zdrowych, niskokalorycznych przekąsek, które możesz zabrać ze sobą do pracy, czy w podróż i zjeść je poza domem bez najmniejszego problemu? Doskonale sprawdzą się jako antidotum na "mały głód". Dodatkowo możesz
Czytaj dalej
Porady Kulinarne Zdrowie rodziców
Kombucha: co to jest, jak działa i na co pomaga?
Kombucha to napój przygotowywany ze specjalnej kultury drożdży oraz kolonii bakterii. Właściwości lecznicze tego napoju nie są do końca zbadane, jednak ludzie korzystają z nich już od dwóch tysięcy lat.
Czytaj dalej
Porady Kulinarne Zdrowie dziecka Turystyka
Czy dzieci powinny jeść gofry?
Mamy drugi tydzień lipca, turystyka nad polskim wybrzeżem kwitnie, a wraz z nią popyt na świderki, fast foody i… gofry. Zwłaszcza te ostatnie mogą się wydawać niegroźną przekąską, bo przecież
Czytaj dalej