Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?
Po każdej imprezie okolicznościowej, zwłaszcza takiej, którą organizujemy w domu, zostają nam zarówno potrawy, jak i ciasta. Częścią z nich obdarujemy zapewne gości, ale co zrobić z resztą? Dowiedz się, jakie ciasta można mrozić i jak to zrobić w odpowiedni sposób.
Jakie ciasta można mrozić?
Do mrożenia idealnie nadają się wypieki z ciasta drożdżowego, biszkoptowego, kruchego, francuskiego oraz piaskowego. Zamrozić możemy również torty, serniki czy makowiec.
Mrożenie ciasta drożdżowego
Ciasta drożdżowe, biszkoptowe, kruche, francuskie, piaskowe i inne tego typu kroimy na mniejsze porcje. Każdą z nich owijamy folią aluminiową lub układamy w plastikowych pojemnikach z odstępami, a następnie wkładamy do zamrażalnika lub zamrażarki.
Sprawdź: Czy można mrozić śledzie? Sprawdź, jak przechować rybę
Czy można mrozić makowiec?
Makowiec to jedno z najczęściej pieczonych ciast w okresie świątecznym. Makowca jak najbardziej można mrozić. Robimy to w taki sam sposób, jak inne ciasta drożdżowe.
Zobacz: Czy można mrozić twaróg? Jak zamrozić twaróg?
Czy piernik można zamrozić?
Piernik ma to do siebie, że można go długo przetrzymywać pod przykryciem i ciągle będzie się nadawał do spożycia. Niektórzy wręcz specjalnie przygotowują pierniczki wcześniej, żeby zdążyły się “zeschnąć” przed zjedzeniem. Czasem ciężko jest do tego czasu domownikom wytrzymać. Jeśli jednak chcielibyśmy zamrozić piernik, to najlepiej zrobić to jeszcze przed upieczeniem. Do mrożenia idealnie nadaje się ciasto piernikowe, ale już upieczone, a zwłaszcza wysuszone pierniczki lepiej przechowywać w szczelnym pudełku niż w zamrażarce.
Sprawdź: Czy mascarpone można mrozić? Trzeba pamiętać o jednej kwestii
Jakich ciast nie powinniśmy mrozić?
Powinniśmy unikać mrożenia ciast z bitą śmietaną, galaretką, lekkim kremem maślanym oraz ciast lukrowanych.
Jak rozmrażać ciasto?
Ciasta z kremami rozmrażamy w lodówce przez 24 godziny.
Ciasta drożdżowe, biszkoptowe i piaskowe rozmrażamy przez około 3 godziny w temperaturze pokojowej.
Zobacz: Jak zamrozić pierogi? Jak przygotować pierogi do zamrożenia?
Czytelnicy pytają, jakie ciasta można mrozić
Ciast najlepiej przechowywać w zamrażarce nie dłużej niż przez okres 3 miesięcy.
Ciasta drożdżowe możemy ususzyć i zmielić. Takie ciasto możemy potem wykorzystać do zrobienia bajaderki lub maślanego jeża.
Pytania jawne matura 2025. Pula zagadnień uległa dużym zmianom. Ma być trudniej
Przebranie na pierwszy dzień wiosny. Jaki strój przygotować na tę okazję?
Kiedy siać rzeżuchę na święta? Ten termin to gwarancja pięknej rośliny na święta
Zabawki edukacyjne na Dzień Dziecka. Najlepsze pomysły na kreatywny i oryginalny prezent
Odkryj siłę przyjaźni i weź udział w konkursie z Tomkiem i Przyjaciółmi
Jak dzielić się jajkiem wielkanocnym? To ważny moment podczas świątecznego śniadania
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?
Mielenie maku – Jak zmielić mak?
Jak zmielić mak? To pytanie zadają sobie Panie domu, które w przedświątecznym rozgardiaszu zapomniały o tym, że nie mają maszynki do mielenia. Nie martw się, bez niej też świetnie sobie...
Czytaj dalej →Lemoniada – zdrowy sposób na orzeźwienie podczas upałów
Lemoniada z cytryną, arbuzem lub truskawkami – niezależnie od tego, z czego ją zrobisz, jest jednym z najskuteczniejszych sposobów na orzeźwienie podczas upałów. Dlaczego warto pić lemoniadę? Lemoniada dostarcza naszemu...
Czytaj dalej →Czym zastąpić ocet balsamiczny?
Czym zastąpić ocet balsamiczny? To pytanie zadaje sobie wiele pań domu i kucharzy, którym nagle zabrakło tego niezwykle aromatycznego składnika. Ocet balsamiczny charakteryzuje się dużą gęstością, ciemną barwą, intensywnym aromatem...
Czytaj dalej →Jak mrozić uszka i pierogi (nie tylko wigilijne)?
Zamrozić możemy nie tylko pierogi czy uszka, ale również nadmiar farszu lub ciasta, który został nam z przygotowania tych potraw. Jak zamrozić uszka? Pierogi oraz uszka możemy zamrozić zarówno surowe,...
Czytaj dalej →Jak wyjąć babkę z formy? Co zrobić gdy babka nie chce wyjść z formy?
Wiedza o tym, jak wyjąć babkę z formy, przyda się z pewnością każdej pani domu – zwłaszcza w okresie świąt wielkanocnych. Warto zatem poznać kilka trików, które pomogą nam obchodzić...
Czytaj dalej →Czy zamrożone mięso może się zepsuć?
Czy zamrożone mięso może się zepsuć? Często się zdarza, że kupujemy duże ilości mięsa i je zamrażamy. Wiedz, że mrożenie mięsa jest jedną z najczęstszych metod wydłużenia jego świeżości i...
Czytaj dalej →Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną w cieście? Podpowiadamy, co można dodać zamiast mąki ziemniaczanej do ciasta
Mąka ziemniaczana kojarzy się nam przede wszystkim z sosami i daniami wytrawnymi, nie można jednak zapominać, że jest też cennym składnikiem wielu domowych deserów – ciast, budyniu i kisielu. Zdarza...
Czytaj dalej →Cl na ml – 1 cl ile to ml?
Czasami zdarza się, że musimy przeliczyć objętość danego płynu na jednostkę, którą używamy rzadko lub z którą mamy do czynienia pierwszy raz w życiu. Wówczas wydaje się nam, że stajemy...
Czytaj dalej →Pieczenie ciasta z termoobiegiem – Jak piec ciasto w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem?
Jak piec ciasto w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem? Piekarniki tego typu pozwalają na dobre kontrolowanie temperatury, co jest niezwykle istotne dla pieczonych potraw i deserów. Występują w wielu wersjach i...
Czytaj dalej →Masa kajmakowa z puszki – jak ją przygotować?
Masa kajmakowa z puszki to bardzo rozsądne rozwiązanie dla tych, którzy z powodu napiętego rozkładu dnia nie mogą sobie pozwolić na samodzielne przygotowanie takiej słodkości, a mimo to chcieliby wzbogacić...
Czytaj dalej →Śniadania Polaków: za szybko i za nudno? Sprawdzamy!
Jak wynika z badań śniadanie jest dla Polaków najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Przynajmniej na etapie deklaracji, bo gdy przyjrzymy się temu bliżej, okaże się, że diabeł tkwi w szczegółach....
Czytaj dalej →Przechowywanie suszonych grzybów – Jak przechowywać suszone grzyby?
Ważną kwestią dla wszystkich grzybiarzy, jest to jak przechowywać suszone grzyby. Taki sposób konserwacji grzybów jest obok zamykania w słoikach najpopularniejszy. Warto wiedzieć jak zadbać o to, by jesienne zbiory...
Czytaj dalej →Ciasto na faworki za twarde? Podpowiadamy, co można z tym zrobić?
Ciasto na faworki jest za twarde, a przecież powinno być kruche, by ciastka wyszły chrupkie – to częsty problem wielu osób, które pragną przygotować je w domu. Faworki to popularny...
Czytaj dalej →Co zamiast cukru? Wybierz jeden z 5 zdrowych zamienników cukru!
Cukier jest wszędzie. W kaszkach i deserkach dla dzieci, produktach fit dla dorosłych. Znajdziecie go nawet w ketchupie! Łatwo identyfikujemy go na etykietach widząc napis “cukry proste”, ale może się...
Czytaj dalej →Co zamiast mąki ziemniaczanej? Podpowiadamy, czym zastąpić mąkę ziemniaczaną
Czym można zastąpić mąkę ziemniaczaną? Ten popularny składnik wielu dań i deserów ma wiele zamienników. Jeżeli w trakcie prac kuchennych zorientujesz się, że zabrakło jej w twoich zapasach, nie musisz...
Czytaj dalej →Siatki Centylowe: wzrost, waga i obwód główki dziecka
Siatki Centylowe to główny temat komentarzy, które pojawiły się pod moim ostatnim wpisie o głodzeniu Zuzi. Większość komentarzy odnosiła się do nich negatywnie. Część osób jednak zupełnie nie wiedziała o...
Czytaj dalej →Jaki prezent zrobić świadkom na weselu?
Wesele to bardzo stresujący moment. Nie tylko młoda para ma dużo spraw na głowie, ale również i świadkowie wkładają mnóstwo swojej pracy, aby każdy element przyjęcia był jak najdokładniej dopracowany....
Czytaj dalej →Co zamiast kwiatów na wesele?
Od kilku lat panuje moda na wręczanie różnych drobiazgów podczas składania Młodej Parze życzeń pod Kościołem, zamiast kwiatów. Przyznam szczerze, że bardzo mi się ta moda podoba. Nie jest tajemnicą,...
Czytaj dalej →