Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?
Po każdej imprezie okolicznościowej, zwłaszcza takiej, którą organizujemy w domu, zostają nam zarówno potrawy, jak i ciasta. Częścią z nich obdarujemy zapewne gości, ale co zrobić z resztą? Dowiedz się, jakie ciasta można mrozić i jak to zrobić w odpowiedni sposób.

Jakie ciasta można zamrozić?
Do mrożenia idealnie nadają się wypieki z ciasta drożdżowego, biszkoptowego, kruchego, francuskiego oraz piaskowego. Zamrozić możemy również torty, serniki czy makowiec.
Mrożenie ciasta drożdżowego
Ciasta drożdżowe, biszkoptowe, kruche, francuskie, piaskowe i inne tego typu kroimy na mniejsze porcje. Każdą z nich owijamy folią aluminiową lub układamy w plastikowych pojemnikach z odstępami, a następnie wkładamy do zamrażalnika lub zamrażarki.
Czy można mrozić makowiec?
Makowiec to jedno z najczęściej pieczonych ciast w okresie świątecznym. Makowca jak najbardziej można mrozić. Robimy to w taki sam sposób, jak inne ciasta drożdżowe.
Czy piernik można zamrozić?
Piernik ma to do siebie, że można go długo przetrzymywać pod przykryciem i ciągle będzie się nadawał do spożycia. Niektórzy wręcz specjalnie przygotowują pierniczki wcześniej, żeby zdążyły się “zeschnąć” przed zjedzeniem. Czasem ciężko jest do tego czasu domownikom wytrzymać. Jeśli jednak chcielibyśmy zamrozić piernik, to najlepiej zrobić to jeszcze przed upieczeniem. Do mrożenia idealnie nadaje się ciasto piernikowe, ale już upieczone, a zwłaszcza wysuszone pierniczki lepiej przechowywać w szczelnym pudełku niż w zamrażarce.
Jakich ciast nie powinniśmy mrozić?
Powinniśmy unikać mrożenia ciast z bitą śmietaną, galaretką, lekkim kremem maślanym oraz ciast lukrowanych.
Jak długo możemy przechowywać mrożone ciasta?
Ciast najlepiej przechowywać w zamrażarce nie dłużej niż przez okres 3 miesięcy.
Jak rozmrażać ciasto?
Ciasta z kremami rozmrażamy w lodówce przez 24 godziny.
Ciasta drożdżowe, biszkoptowe i piaskowe rozmrażamy przez około 3 godziny w temperaturze pokojowej.
Co jeszcze można zrobić z ciastem, które nam zostało?
Ciasta drożdżowe możemy ususzyć i zmielić. Takie ciasto możemy potem wykorzystać do zrobienia bajaderki lub maślanego jeża.
Jak wybrać najlepszy strój na wf, aby dzieci ćwiczyły chętnie i komfortowo?
Świadczenie urlopowe 2022. Komu i w jakiej wysokości przysługuje? Oto kilka przydatnych informacji
Jakie wybrać buty do szkoły? Na co warto zwrócić uwagę podczas zakupów?
Kontrowersyjne “atrakcje” na obozie dla dzieci. Księża wiązali dzieciom ręce?
Trzciany. 13-latek był reanimowany przez 90 minut. Mimo wysiłków lekarzy chłopiec zmarł
Za interpretację wiersza otrzymał zero punktów i nie dał matury. Z wynikiem nie zgodził się sam poeta
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?
Jak się ubrać na wesele?
Jeśli zastanawiasz się, jak się ubrać na wesele, ten artykuł jest właśnie dla Ciebie! Dowiesz się z niego co nieco o dress code, kolorach i fasonach. Wybierasz się na wesele?...
Czytaj dalej →Skurcze macicy w ciąży: czy mogą szkodzić dziecku?
Delikatne skurcze macicy we wczesnej ciąży oraz coraz mocniejsze pojawiające się w ostatnich tygodniach przed porodem bywają powodem do obaw. Czy przyszła mama powinna się nimi martwić? Skurcze macicy w...
Czytaj dalej →Niepokojące kupki u niemowlaka
Mawia się, że młodzi rodzice po narodzinach potomka zmieniają się w nudnych ludzi, którzy w kółko gadają wyłącznie o kupach i pieluszkach. Coś w tym jest, ale nie zrozumie tego...
Czytaj dalej →