Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?

Po każdej imprezie okolicznościowej, zwłaszcza takiej, którą organizujemy w domu, zostają nam zarówno potrawy, jak i ciasta. Częścią z nich obdarujemy zapewne gości, ale co zrobić z resztą? Dowiedz się, jakie ciasta można mrozić i jak to zrobić w odpowiedni sposób.

Jakie ciasta można zamrozić?

Do mrożenia idealnie nadają się wypieki z ciasta drożdżowego, biszkoptowego, kruchego, francuskiego oraz piaskowego. Zamrozić możemy również torty, serniki czy makowiec.

Mrożenie ciasta drożdżowego
Ciasta drożdżowe, biszkoptowe, kruche, francuskie, piaskowe i inne tego typu kroimy na mniejsze porcje. Każdą z nich owijamy folią aluminiową lub układamy w plastikowych pojemnikach z odstępami, a następnie wkładamy do zamrażalnika lub zamrażarki.

Czy można mrozić makowiec?

Makowiec to jedno z najczęściej pieczonych ciast w okresie świątecznym. Makowca jak najbardziej można mrozić. Robimy to w taki sam sposób, jak inne ciasta drożdżowe.

Czy piernik można zamrozić?

Piernik ma to do siebie, że można go długo przetrzymywać pod przykryciem i ciągle będzie się nadawał do spożycia. Niektórzy wręcz specjalnie przygotowują pierniczki wcześniej, żeby zdążyły się “zeschnąć” przed zjedzeniem. Czasem ciężko jest do tego czasu domownikom wytrzymać. Jeśli jednak chcielibyśmy zamrozić piernik, to najlepiej zrobić to jeszcze przed upieczeniem. Do mrożenia idealnie nadaje się ciasto piernikowe, ale już upieczone, a zwłaszcza wysuszone pierniczki lepiej przechowywać w szczelnym pudełku niż w zamrażarce.

Jakich ciast nie powinniśmy mrozić?

Powinniśmy unikać mrożenia ciast z bitą śmietaną, galaretką, lekkim kremem maślanym oraz ciast lukrowanych.

Jak długo możemy przechowywać mrożone ciasta?

Ciast najlepiej przechowywać w zamrażarce nie dłużej niż przez okres 3 miesięcy.

Jak rozmrażać ciasto?

Ciasta z kremami rozmrażamy w lodówce przez 24 godziny.
Ciasta drożdżowe, biszkoptowe i piaskowe rozmrażamy przez około 3 godziny w temperaturze pokojowej.

Co jeszcze można zrobić z ciastem, które nam zostało?

Ciasta drożdżowe możemy ususzyć i zmielić. Takie ciasto możemy potem wykorzystać do zrobienia bajaderki lub maślanego jeża.

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne

Jak rozmrozić drożdże?

Jak rozmrozić drożdże? Warto wiedzieć, że istnieją zasady, dzięki którym rozmrożone drożdże będą w stanie w dalszym ciągu pełnić swoją funkcję i mnożyć się w prawidłowy sposób. Sprawdź, jak powinno...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Czym zastąpić ocet balsamiczny?

Czym zastąpić ocet balsamiczny? To pytanie zadaje sobie wiele pań domu i kucharzy, którym nagle zabrakło tego niezwykle aromatycznego składnika. Ocet balsamiczny charakteryzuje się dużą gęstością, ciemną barwą, intensywnym aromatem...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Jak rozrobić suche drożdże?

Jak rozrobić suche drożdże i czy w ogóle trzeba to robić? To pytanie, które zdaje sobie wiele osób, szczególnie w okresie przedświątecznym. Suche drożdże często okazują się wygodnym i łatwym...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Czym zastąpić sos sojowy?

Czym zastąpić sos sojowy? To pytanie pojawia się zwłaszcza wśród miłośników kuchni azjatyckiej. Ta na dobre zagościła na polskich stołach, więc i sam sos sojowy jest tutaj stałym gościem. Co...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general