Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?

Po każdej imprezie okolicznościowej, zwłaszcza takiej, którą organizujemy w domu, zostają nam zarówno potrawy, jak i ciasta. Częścią z nich obdarujemy zapewne gości, ale co zrobić z resztą? Dowiedz się, jakie ciasta można mrozić i jak to zrobić w odpowiedni sposób.

Jakie ciasta można mrozić?

Do mrożenia idealnie nadają się wypieki z ciasta drożdżowego, biszkoptowego, kruchego, francuskiego oraz piaskowego. Zamrozić możemy również torty, serniki czy makowiec.

Mrożenie ciasta drożdżowego
Ciasta drożdżowe, biszkoptowe, kruche, francuskie, piaskowe i inne tego typu kroimy na mniejsze porcje. Każdą z nich owijamy folią aluminiową lub układamy w plastikowych pojemnikach z odstępami, a następnie wkładamy do zamrażalnika lub zamrażarki.

Sprawdź: Czy można mrozić śledzie? Sprawdź, jak przechować rybę

Czy można mrozić makowiec?

Makowiec to jedno z najczęściej pieczonych ciast w okresie świątecznym. Makowca jak najbardziej można mrozić. Robimy to w taki sam sposób, jak inne ciasta drożdżowe.

Zobacz: Czy można mrozić twaróg? Jak zamrozić twaróg?

Czy piernik można zamrozić?

Piernik ma to do siebie, że można go długo przetrzymywać pod przykryciem i ciągle będzie się nadawał do spożycia. Niektórzy wręcz specjalnie przygotowują pierniczki wcześniej, żeby zdążyły się “zeschnąć” przed zjedzeniem. Czasem ciężko jest do tego czasu domownikom wytrzymać. Jeśli jednak chcielibyśmy zamrozić piernik, to najlepiej zrobić to jeszcze przed upieczeniem. Do mrożenia idealnie nadaje się ciasto piernikowe, ale już upieczone, a zwłaszcza wysuszone pierniczki lepiej przechowywać w szczelnym pudełku niż w zamrażarce.

Sprawdź: Czy mascarpone można mrozić? Trzeba pamiętać o jednej kwestii

Jakich ciast nie powinniśmy mrozić?

Powinniśmy unikać mrożenia ciast z bitą śmietaną, galaretką, lekkim kremem maślanym oraz ciast lukrowanych.

Jak rozmrażać ciasto?

Ciasta z kremami rozmrażamy w lodówce przez 24 godziny.
Ciasta drożdżowe, biszkoptowe i piaskowe rozmrażamy przez około 3 godziny w temperaturze pokojowej.

Zobacz: Jak zamrozić pierogi? Jak przygotować pierogi do zamrożenia?

Czytelnicy pytają, jakie ciasta można mrozić

Jak długo możemy przechowywać mrożone ciasta?

Ciast najlepiej przechowywać w zamrażarce nie dłużej niż przez okres 3 miesięcy.

Co jeszcze można zrobić z ciastem, które nam zostało?

Ciasta drożdżowe możemy ususzyć i zmielić. Takie ciasto możemy potem wykorzystać do zrobienia bajaderki lub maślanego jeża.

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne

Mielenie maku – Jak zmielić mak?

Jak zmielić mak? To pytanie zadają sobie Panie domu, które w przedświątecznym rozgardiaszu zapomniały o tym, że nie mają maszynki do mielenia. Nie martw się, bez niej też świetnie sobie...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Czym zastąpić ocet balsamiczny?

Czym zastąpić ocet balsamiczny? To pytanie zadaje sobie wiele pań domu i kucharzy, którym nagle zabrakło tego niezwykle aromatycznego składnika. Ocet balsamiczny charakteryzuje się dużą gęstością, ciemną barwą, intensywnym aromatem...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Cl na ml – 1 cl ile to ml?

Czasami zdarza się, że musimy przeliczyć objętość danego płynu na jednostkę, którą używamy rzadko lub z którą mamy do czynienia pierwszy raz w życiu. Wówczas wydaje się nam, że stajemy...

Czytaj dalej →
Prezenty dla świadków

Jaki prezent zrobić świadkom na weselu?

Wesele to bardzo stresujący moment. Nie tylko młoda para ma dużo spraw na głowie, ale również i świadkowie wkładają mnóstwo swojej pracy, aby każdy element przyjęcia był jak najdokładniej dopracowany....

Czytaj dalej →
Planowanie ślubu oraz wesela

Co zamiast kwiatów na wesele?

Od kilku lat panuje moda na wręczanie różnych drobiazgów podczas składania Młodej Parze życzeń pod Kościołem, zamiast kwiatów. Przyznam szczerze, że bardzo mi się ta moda podoba. Nie jest tajemnicą,...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general