Po każdej imprezie okolicznościowej, zwłaszcza takiej, którą organizujemy w domu, zostają nam zarówno potrawy, jak i ciasta. Częścią z nich obdarujemy zapewne gości, ale co zrobić z resztą?
Dowiedz się jakie ciasta można mrozić i jak to zrobić w odpowiedni sposób.



Jakie ciasta można zamrozić?

Do mrożenia idealnie nadają się wypieki z ciasta drożdżowego, biszkoptowego, kruchego, francuskiego oraz piaskowego. Zamrozić możemy również torty, serniki czy makowiec.

Ciasta tego typu kroimy na mniejsze porcje i każdą owijamy folią aluminiową lub układamy w plastikowych pojemnikach z odstępami.

Czy można zamrozić makowca?

Makowiec to jedno z najczęściej pieczonych ciast w okresie świątecznym. Makowca jak najbardziej można mrozić.

Jakich ciast nie powinniśmy mrozić?

Powinniśmy unikać mrożenia ciast z bitą śmietaną, galaretką, lekkim kremem maślanym oraz ciast lukrowanych.



Jak długo możemy przechowywać mrożone ciasta?

Ciast najlepiej nie przechowywać w zamrażarce dłużej niż przez okres 3 miesięcy.

Jak rozmrażać ciasto?

Ciasta z kremami rozmrażamy w lodówce przez 24 godziny.
Ciasta drożdżowe, biszkoptowe i piaskowe rozmrażamy przez około 3 godziny w temperaturze pokojowej.

Co jeszcze można zrobić z ciastem, które nam zostało?

Ciasta drożdżowe możemy ususzyć i zmielić. Takie ciasto możemy potem wykorzystać do zrobienia bajaderki lub maślanego jeża. Przepisy na nie szukajcie wkrótce w serwisie Rodzice.pl