Borowik ceglastopory - jak przyrządzić? Można go jeść tylko po odpowiednim przygotowaniu grzyb

Borowik ceglastopory – jak przyrządzić? Można go jeść tylko po odpowiednim przygotowaniu

Wraz z nadejściem jesieni w polskich lasach zaroiło się od grzybów. Może tego przysmaku najchętniej zbierają oczywiście kurki, podgrzybki, prawdziwki czy maślaki, ale warto wiedzieć, że wśród leśnej ściółki kryją się także inne rarytasy. Jednym z nich jest borowik ceglastopory, Który poddany odpowiedniej obróbce termicznej jest nie tylko bezpieczny, ale także przepyszny. Borowik ceglastopory – jak przyrządzić? Można zrobić sos z borowików ceglastoporych?

Borowik ceglasty – czy jest jadalny? Charakterystyka grzyba

Borowika ceglastoporego uznaje się za cenny i smaczny grzyb jadalny, który najczęściej występuje na terenach podgórskich i górskich. Można go napotkać w lasach iglastych i liściastych, zaglądając pod dęby i buki, a także świerki i jodły. Niestety ze względu na podobieństwo tego gatunku do trującego borowika szatańskiego grzybiarze wolą nie ryzykować i pomijają ten grzyb w trakcie zbiorów. Bardzo doświadczeni miłośnicy grzybów są jednak w stanie rozróżnić te dwa gatunki.

Średnica kapelusza borowika ceglastoporowego dochodzi do 20 cm. Młode okazy mają kapelusz w kształcie półkolistym, a u starszych jest on bardziej rozpostarty.  Powierzchnia kapelusza często pokryta jest skórką przypominającą zamsz, może występować w kolorach jasnobrązowym lub ciemnobrązowym, a nawet oliwkowobrązowym. Pod spodem kapelusz pokryty jest gęsto drobnymi rurkami. Rurki tego grzyba są zwykle długie i wycięte przy trzonie, przybierają barwę od żółtego do oliwkowego, a nawet u starszych osobników – rdzawego. Rurki mogą ciemnieć lub sinieć po naciśnięciu.

Wysokość trzonu wynosi 5–15 cm, a grubość 2–5 cm. Przybiera on kolor żółty, ale jednocześnie jest pokryty bardzo gęsto ceglastoczerwonymi nieregularnymi strzępkami. Miąższ grzyba ma barwę żółtą, a przekrojony lub uszkodzony zmienia ją na ciemnoniebieską. 

Warto jednak pamiętać, że nawet znając dokładną charakterystykę grzyba, można nie mieć pewności, czy nie zbieramy akurat trującego borowika szatańskiego lub nienadającego się do spożycia borowika ponurego, które są niestety bardzo podobne. Jeśli chcemy spróbować borowika ceglastoporowego, powinniśmy wybrać się na grzybobranie z naprawdę doświadczonym grzybiarzem. W przypadku amatorskiego zbierania grzybów, zdecydowanie lepiej nie ryzykować życiem i zdrowiem swoim i swoich najbliższych.

Sprawdź: Tradycyjna zalewajka z grzybami leśnymi. Ta kartoflanka z grzybami to majstersztyk

Borowik ceglastopory – jak przyrządzić?

Borowik ceglastopory jest grzybem jadalnym, ale trzeba go poddać odpowiedniej obróbce termicznej. Nie wolno spożywać go na surowo lub nie do końca do gotowanego, ponieważ może to skutkować rozstrojem żołądka i dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Najbardziej popularną metodą obróbki jest gotowanie i duszenie, ale z powodzeniem można te grzyby także usmażyć, a następnie zrobić z nich sos.

Zobacz: Grzyb po przekrojeniu niebieski. Ta specyficzna barwa nie zawsze musi oznaczać trujący gatunek

Czytelnicy pytają, jak przyrządzić borowika ceglastoporego

Jak przygotować borowika ceglastoporego?

Można go ugotować lub usmażyć.

Borowik ceglastopory – jak długo gotować?

Zaleca się gotowanie przez około 20-30 minut, a wywar należy potem wylać.

Borowik ceglastopory – jak rozpoznać?

M.in. po gęstych ceglastoczerwonych nieregularnych strzępkach na trzonie.