Tradycyjna zalewajka z grzybami leśnymi. Ta kartoflanka z grzybami to majstersztyk potato mushrooms soup 2023 11 27 04 52 32 utc 1

Tradycyjna zalewajka z grzybami leśnymi. Ta kartoflanka z grzybami to majstersztyk

Zalewajka na grzybach to jedna z najprostszych, a zarazem najsmaczniejszych zup. Jest świetna na obiad lub bożonarodzeniowe danie. Zdradzamy szybki patent na to, jak ugotować zalewajkę z grzybami. Możecie być pewni, że taka zalewajka grzybowa zrobi wrażenie na gościach.

Zalewajka ze świeżymi grzybami to nic innego jak zupa z grzybami, której bazą są ugotowane ziemniaki i żur na zakwasie chlebowym. Niezależnie od tego, czy jest to zalewajka z maślakami, kurkami, prawdziwkami czy podgrzybkami, jej przygotowanie wygląda tak samo. To najlepszy przepis na zalewajkę z grzybami.

Zupa zalewajka z grzybami i ziemniakami – składniki. Prosta zalewajka na świeżych grzybach

Choć zalewajka ze świeżych grzybów składa się z zaledwie kilku składników, to odpowiednio skomponowane, tworzą pyszną całość. Co będzie nam potrzebne?

  • 600 ml żuru,
  • 7 ziemniaków,
  • 300 g świeżych grzybów,
  • 8 szklanek wody,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe.

Zalewajka z grzybami – przepis. Jak zrobić zalewajkę z grzybami krok po kroku?

W pierwszej kolejności musimy oczyścić grzyby z piasku, dokładnie umyć, a następnie pokroić i paski. Do garnka wrzucamy najpierw obrane ziemniaki pokrojone w kostkę i zalewamy wodą. Ustawiamy na małym ogniu, a w międzyczasie dorzucamy pokrojone grzyby, przekrojoną na pół cebulę bez skórki i przyprawy. Całość gotujemy pod przykryciem do miękkości ziemniaków.

Wówczas wyjmujemy z garnka cebulę i dolewamy żur. Kroimy na pół czosnek i dodajemy do zupy. Gotujemy pod przykryciem jeszcze kilka minut. I tyle. Zalewajka z grzybami świeżymi gotowa, zupę można ewentualnie doprawić w razie potrzeby.

Przepis na zalewajkę z kiełbasą i grzybami, czyli zalewajka z grzybkami i wkładką

Jeśli chcemy wzbogacić zalewajkę o wkładkę mięsną, to przyda nam się 400 g kiełbasy. Ewentualnie można również wybrać wersję z boczkiem wędzonym. Wtedy potrzebujemy 200 g kiełbasy i 200 g boczku.

W takim przypadku rozpoczynamy od posmażenia na najlepiej łyżce smalcu mięsa w garnku. Dopiero później dorzucamy do środka ziemniaki i zalewamy wodą. Dalsze przygotowanie odbywa się tak samo, jak w przypadku zalewajki bezmięsnej z powyższego przepisu.