Co zrobić żeby olej się nie pienił?
Co zrobić żeby olej się nie pienił? Chyba każda miłośniczka domowych pączków lub chruścików przynajmniej raz spotkała się z takim problemem. Gdy dochodzi do spienienia oleju, przygotowywane rarytasy wchłaniają więcej tłuszczu i łatwiej o ich przypalenie. Kolejna rzecz, pieniący się olej może zachlapać płytę kuchenki oraz sąsiadujące z nią blaty i ścianę. Na całe szczęście wszystkich tych problemów można łatwo uniknąć.

- Piana pojawiająca się na powierzchni oleju zwykle świadczy o tym, że tłuszcz został zbyt mocno rozgrzany.
- Żeby olej się nie pienił - musi być odpowiednio rozgrzany.
- Olej pieni się jeśli jest za dużo mąki.
- Jeżeli będzie za dużo faworków na raz, olej na pewno się spieni.
- Gdy dochodzi do spienienia oleju, faworki wchłaniają więcej tłuszczu i łatwiej o ich przypalenie.
- Jeżeli dojdzie do spienienia oleju, wystarczy że wrzucisz do tłuszczu kawałek surowego ziemniaka.
Dlaczego olej się pieni podczas smażenia?
W wielu polskich domach, od lat kultywowaną tradycją jest smażenie faworków. Piana pojawiająca się na powierzchni rozgrzanego tłuszczu może jednak odebrać całą przyjemność towarzyszącą przygotowywaniu tego tradycyjnego przysmaku. Dlaczego tłuszcz się pieni przy smażeniu faworków? Przyczyn takiego stanu rzeczy może być wiele.
Piana pojawiająca się na powierzchni oleju zwykle świadczy o tym, że tłuszcz został zbyt mocno rozgrzany. Zanim do naczynia wrzucimy uformowane ciasto, warto upewnić się, że temperatura oleju jest właściwa. Nie trzeba do tego specjalnych przyrządów. Wystarczy tylko wrzucić do tłuszczu jeden chruścik na próbę.
Kolejna rzecz, do przegrzania tłuszczu może też dojść w trakcie przerwy w pracy. Jeżeli wyjęłaś już z naczynia jedną porcję i potrzebujesz chwili czasu przed wrzuceniem kolejnej, zmniejsz płomień palnika, ustaw termostat na niższą temperaturę lub ogranicz prąd podawany na płytę (zależnie od posiadanego systemu grzewczego). Przed wrzuceniem kolejnej porcji, ponownie rozgrzej tłuszcz do właściwej temperatury.
Dlaczego pieni się tłuszcz przy smażeniu faworków? Do spieniania oleju może też dojść w wyniku nierównomiernego podgrzewania naczynia, w którym smażysz faworki. Przykładowo, stawiając garnek na zbyt małym palniku, ciepło będzie przekazywane punktowo i w rezultacie, tłuszcz nie rozgrzeje się równomiernie.
Dlaczego kipią faworki? Pieniący się olej może też wskazywać, że ciasto zostało oprószone zbyt dużą ilością mąki. Piana pojawi się też, gdy do garnka wrzucisz zbyt małą albo zbyt dużą porcję faworków. Wyczucie jest zatem podstawą w pracach kuchennych.
Pieniący się olej może też wskazywać na inne przyczyny, wśród których należy wymienić:
- wyschnięte ciasto,
- niską jakość użytego do smażenia tłuszczu,
- nieprzefiltrowany tłuszcz (w oleju znajdują się drobinki żywności z poprzedniego smażenia).
Wyżej wymieniliśmy najczęstsze przyczyny pienienia się oleju w trakcie smażenia faworków, ale wszystko to można odnieść także do smażenia pączków. Zastanówmy się teraz, jak uniknąć tego typu niespodzianek? Co zrobić żeby olej się nie pienił? To naprawdę łatwe.
Sprawdź: Wszystko na temat tłustego czwartku
Co zrobić żeby olej się nie pienił? Kilka praktycznych porad
Sposób na pieniący się olej: w pierwszej kolejności, należy odpowiednio rozgrzać tłuszcz. Jeszcze przed wrzuceniem pączków lub faworków, olej rozgrzewamy mocnym płomieniem. Jak upewnić się, że temperatura płynu jest odpowiednia, gdy nie mamy pod ręką termometru kuchennego? To proste. Wystarczy zamoczyć w tłuszczu długą drewnianą wykałaczkę (np. taką, jakiej używamy do przygotowania szaszłyków). Wokół patyczka powinny pojawić się bąbelki powietrza. Teraz należy nieco zmniejszyć gaz i usmażyć na próbę jeden faworek.
Surowe ciasto, które czeka na swoją kolej do smażenia, powinno być przykryte ściereczką. Zapobiegnie to jego wysychaniu. Kolejna rzecz, mąki używamy z umiarem! Jeżeli zacznie spadać do tłuszczu, doprowadzi to do jego spieniania.
Nie staraj się smażyć wszystkich faworków w jednym cyklu! Jeżeli będzie ich za dużo, olej na pewno spieni się. Z drugiej strony, nie może być ich za mało, bo ciasto musi odbierać temperaturę tłuszczu. Wrzuć do oleju tyle faworków, żeby mogły swobodnie pływać.
Rodzice pytają co zrobić żeby olej się nie pienił
Co dodać do oleju żeby się nie pienił?
Opisane wyżej kroki pozwolą uniknąć spieniania oleju. Żadna z nas nie jest jednak kucharką doskonałą, a błędy zdarzają się przecież najlepszym. Jeżeli dojdzie do spienienia oleju, wystarczy że wrzucisz do tłuszczu kawałek surowego ziemniaka. Przez cały czas kontroluj jego stan – ziemniak nie może się przypalić! Gdy już będzie usmażony, wyjmij go z tłuszczu i wrzuć kolejny kawałek. Rób tak aż do usmażenia wszystkich pączków lub faworków.
Zobacz również:
Do kiedy wystawianie ocen 2023 1 semestr? Uczniowie powinni się śpieszyć z poprawieniem ocen
Zwrot podatku na dziecko 2023. Ta grupa rodziców nie skorzysta z ulgi przez limit dochodu. Kogo dotyczy?
Przysłowia na grudzień. Z ostatnim miesiącem roku wiąże się wiele ludowych mądrości
Zabawy ruchowe świąteczne dla dzieci do przedszkola i domu. Jak spędzić aktywnie czas z maluchami?
Matura próbna matematyka 2023 – odpowiedzi. Prezentujemy poprawne rozwiązania do wszystkich zadań!
REL – co to znaczy? Znamy zwycięzcę plebiscytu na Młodzieżowe Słowo Roku 2023
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Co zrobić żeby olej się nie pienił?
Przelicznik gramów na dekagramy: 1 dag ile to g? – Ile gramów to dekagram?
Ile gramów to dekagram? 1 dag ile to g? Takie pytania pojawiają się dość często, gdy przygotowujemy obiad zgodnie z przepisem zawartym w gazecie lub książce kucharskiej. Konwersja nie jest...
Czytaj dalej →Nadzienie do pączków
Jeszcze kilkanaście lat temu cukiernie oferowały zwykle tylko jedno nadzienie do pączków – z różą. Wiele osób nadal zresztą utrzymuje, że różana konfitura nadaje się wręcz idealnie jako wypełnienie pączkowego...
Czytaj dalej →Jak zrobić chrzan? [tarty do słoika na zimę, domowy ze śmietaną lub z jajkiem]
Jak zrobić chrzan? Pytanie to zadajemy sobie najczęściej w okresie Świąt Wielkanocnych, ale sprawdzi się on również jako idealny dodatek do mięs również w pozostałe dni roku. Warto nauczyć się...
Czytaj dalej →Czy można zamrozić pączki? Pamiętaj o jednej ważnej kwestii!
Wiele osób zastanawia się czy można zamrozić pączki? To przysmak, który dość często pojawia się na naszych stołach – zwłaszcza w Tłusty Czwartek, gdy chwalimy się nawet między sobą ile...
Czytaj dalej →Pieczenie pasztetu. W jakiej temperaturze i jak długo piec pasztet?
Pieczenie pasztetu stało się już wielkanocną tradycją. Nie od dziś wiadomo, że specjały przyrządzone w zaciszu własnej kuchni smakują lepiej niż te, które kupimy w sklepie, a pasztet nie stanowi...
Czytaj dalej →Gdzie wylać olej po smażeniu?
Gdzie wylać olej, który pozostaje po smażeniu frytek lub na przykład pączków? Sporo osób wylewa olej do zlewu albo do kanalizacji. Osoby te rzadko kierują się tylko i wyłącznie własną...
Czytaj dalej →Przechowywanie czosnku – Jak przechowywać czosnek?
Każda osoba, która samodzielnie gotuje w pewnym momencie zetknie się z problemem tego, jak przechowywać czosnek, aby zachował świeżość przez jak najdłuższy czas. W naszych kuchniach swoje miejsce ma wiele...
Czytaj dalej →Czym zastąpić sos sojowy?
Czym zastąpić sos sojowy? To pytanie pojawia się zwłaszcza wśród miłośników kuchni azjatyckiej. Ta na dobre zagościła na polskich stołach, więc i sam sos sojowy jest tutaj stałym gościem. Co...
Czytaj dalej →Jak posadzić rzeżuchę?
Rzeżucha nieodzownie kojarzy nam się z Wielkanocą, przynosząc do naszego domu odrobinę świeżości i zieleni. Może stanowić wspaniałą naturalną dekorację wielkanocnego stołu, jak również być doskonałym dodatkiem do potraw. Jak...
Czytaj dalej →Jak zagęścić rzadki dżem? Sprawdź czym zagęścić dżem
Koniec lata oraz początek jesieni to czas, kiedy zabieramy się za przyrządzanie domowych przetworów. Najbardziej lubimy, kiedy nasze dżemy są odpowiednio gęste, aby nie spływały z pieczywa. Właściwą konsystencję można...
Czytaj dalej →Jak nadziewać pączki?
Jak nadziewać pączki? Dla wielu osób, jakość i smak nadzienia jest tak samo ważna, jak smak samego ciasta. Eksperymentując z najróżniejszymi masami lub kremami, możemy nadać pączkom niepowtarzalny smak, trafiając...
Czytaj dalej →Po tych oznakach rozpoznasz zepsuty bób! Sprawdź, jak uniknąć zatrucia
Jak rozpoznać zepsuty bób? To pytanie zadaje sobie wielu smakoszy tej rośliny. Gdy nadchodzi odpowiedni okres w roku, w sklepach, czy na straganach pojawiają się bób, który sprzedawany jest zazwyczaj...
Czytaj dalej →Papier do pieczenia – Która strona na blachę, a która do ciasta?
Papier do pieczenia – która strona na blachę, a która do ciasta? Odwieczne pytanie każdej osoby zaczynającej swoją przygodę z wypiekami. Chyba nikt nie chciałby, aby przez jeden mały błąd,...
Czytaj dalej →Ile może stać żurek w lodówce? Podpowiadamy, jak przechowywać żurek
Ile może stać żurek? – to pytanie zadaje sobie wiele osób, gdy zbliżają się Święta Wielkanocne. Żur jest tradycyjną polską zupą, przygotowywaną w naszych domach dość często, ale jednocześnie przez...
Czytaj dalej →Skąd się biorą robaki w mące? Jak je zwalczyć?
Insekty mogą pojawić się nawet w najczystszej kuchni. Muszki owocówki to jeszcze nie wszystko, prawdziwym utrapieniem, które łatwo przeoczyć, okazują się szkodniki atakujące produkty sypkie. Skąd biorą się robaki w...
Czytaj dalej →- Czy zielona kupa po borówkach jest normalna? - Forum 2023
- Ile dac na wesele - Forum 2023
- Augustyn czy Milan - Forum 2023
- Co to znaczy, gdy piersi przestają boleć w ciąży? - Forum 2023
- Wasze "tajne" sposoby na wywołanie porodu !!! - Forum 2023
- Co może piszczeć na bramkach w sklepie? - Forum 2023
- Czy spływ kajakowy w ciąży jest bezpieczny? - Forum 2023
- Czy z anginą można wyjść na dwór? - Forum 2023
- Jak przykładać rywanol na siusiaka - Forum 2023
- Jak rozpoznać czy sączą się wody płodowe? - Forum 2023
- Koncert rockowy w ciazy???? - Forum 2023
- Kto U was w związku gotuje obiadki? - Forum 2023
- Moje Dziecko jest opoznione?! :( - Forum 2023
- Negatywny test pomimo ciąży?Czy to możliwe? - Forum 2023
- Pobolewanie i kłucie w brzuchu w 15 tygodniu ciąży - Forum 2023
- Telefon na kartę dla dziecka - gdzie najtaniej ? - Forum 2023
- Trzęsące się dziecko zaraz po przebudzeniu... - Forum 2023
- Tunezja - Forum 2023
- Urząd pracy - zmiana terminu wizyty - Forum 2023
- czy jarzębina jest trująca? - Forum 2023
- Teściowa zdradziła mi trik na czystą i pachnącą pralkę. Wlewa do bębna jedną rzecz
- Czym umyć brudne ściany? Wykorzystaj prosty trik za 5 zł. W mig zapomnisz o malowaniu
- Dociśnij obcinacz do paznokci w tym miejscu. Niewiele osób wie, o jego ukrytej funkcji
- Specjalny dodatek za wychowanie dzieci? ZUS wypłaca nawet 1500 zł. Skorzystają także babcie
- Położyła makaron na stół i zalała zimnym sosem. Tak wyprawiła synowi przyjęcie urodzinowe
- Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Wystarczy wrzucić do słoika jeden składnik
- ZUS wprowadził ważne zmiany dla emerytów i rencistów. Przez niefrasobliwość mogą stracić świadczenie
- Początek roku szkolnego 2023/2024 przesunięty! Uczniowie nie rozpoczną nauki 1 września, wakacyjny odpoczynek potrwa dłużej
- To magiczne imię dla dziewczynki robiło furorę 70 lat temu. Hit z lat 50. znów zyskuje na popularności. Oznacza "prawdę i szlachetność"
- Zła wiadomość dla uczniów. Rok szkolny 2023/24 może być niewesoły
- Zagadki dla dzieci w różnym wieku. Łatwe, krótkie, ciekawe i zabawne.
- Życzenia urodzinowe dla dzieci [+śmieszne wierszyki]
- Ani z ogórka, ani z kapusty. Surówka z tego składnika to hit tegorocznego lata!
- Dodatkowe pieniądze za okres choroby. Od 1 lipca w ZUS obowiązują nowe zasady
- Jak otworzyć słoik bez użycia siły? Z tym prostym trikiem żadna zakrętka nie będzie problemem