Co zrobić żeby olej się nie pienił?

Co zrobić żeby olej się nie pienił? Chyba każda miłośniczka domowych pączków lub chruścików przynajmniej raz spotkała się z takim problemem. Gdy dochodzi do spienienia oleju, przygotowywane rarytasy wchłaniają więcej tłuszczu i łatwiej o ich przypalenie. Kolejna rzecz, pieniący się olej może zachlapać płytę kuchenki oraz sąsiadujące z nią blaty i ścianę. Na całe szczęście wszystkich tych problemów można łatwo uniknąć. 

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Piana pojawiająca się na powierzchni oleju zwykle świadczy o tym, że tłuszcz został zbyt mocno rozgrzany.
  • Żeby olej się nie pienił - musi być odpowiednio rozgrzany.
  • Olej pieni się jeśli jest za dużo mąki.
  • Jeżeli będzie za dużo faworków na raz, olej na pewno się spieni.
  • Gdy dochodzi do spienienia oleju, faworki wchłaniają więcej tłuszczu i łatwiej o ich przypalenie.
  • Jeżeli dojdzie do spienienia oleju, wystarczy że wrzucisz do tłuszczu kawałek surowego ziemniaka.

Dlaczego olej się pieni podczas smażenia?

W wielu polskich domach, od lat kultywowaną tradycją jest smażenie faworków. Piana pojawiająca się na powierzchni rozgrzanego tłuszczu może jednak odebrać całą przyjemność towarzyszącą przygotowywaniu tego tradycyjnego przysmaku. Dlaczego tłuszcz się pieni przy smażeniu faworków? Przyczyn takiego stanu rzeczy może być wiele.

Piana pojawiająca się na powierzchni oleju zwykle świadczy o tym, że tłuszcz został zbyt mocno rozgrzany. Zanim do naczynia wrzucimy uformowane ciasto, warto upewnić się, że temperatura oleju jest właściwa. Nie trzeba do tego specjalnych przyrządów. Wystarczy tylko wrzucić do tłuszczu jeden chruścik na próbę. 

Kolejna rzecz, do przegrzania tłuszczu może też dojść w trakcie przerwy w pracy. Jeżeli wyjęłaś już z naczynia jedną porcję i potrzebujesz chwili czasu przed wrzuceniem kolejnej, zmniejsz płomień palnika, ustaw termostat na niższą temperaturę lub ogranicz prąd podawany na płytę (zależnie od posiadanego systemu grzewczego). Przed wrzuceniem kolejnej porcji, ponownie rozgrzej tłuszcz do właściwej temperatury

Dlaczego pieni się tłuszcz przy smażeniu faworków? Do spieniania oleju może też dojść w wyniku nierównomiernego podgrzewania naczynia, w którym smażysz faworki. Przykładowo, stawiając garnek na zbyt małym palniku, ciepło będzie przekazywane punktowo i w rezultacie, tłuszcz nie rozgrzeje się równomiernie. 

Dlaczego kipią faworki? Pieniący się olej może też wskazywać, że ciasto zostało oprószone zbyt dużą ilością mąki. Piana pojawi się też, gdy do garnka wrzucisz zbyt małą albo zbyt dużą porcję faworków. Wyczucie jest zatem podstawą w pracach kuchennych. 

Pieniący się olej może też wskazywać na inne przyczyny, wśród których należy wymienić:

  • wyschnięte ciasto,
  • niską jakość użytego do smażenia tłuszczu,
  • nieprzefiltrowany tłuszcz (w oleju znajdują się drobinki żywności z poprzedniego smażenia).

Wyżej wymieniliśmy najczęstsze przyczyny pienienia się oleju w trakcie smażenia faworków, ale wszystko to można odnieść także do smażenia pączków. Zastanówmy się teraz, jak uniknąć tego typu niespodzianek? Co zrobić żeby olej się nie pienił? To naprawdę łatwe.

Sprawdź: Wszystko na temat tłustego czwartku

Co zrobić żeby olej się nie pienił? Kilka praktycznych porad

Sposób na pieniący się olej: w pierwszej kolejności, należy odpowiednio rozgrzać tłuszcz. Jeszcze przed wrzuceniem pączków lub faworków, olej rozgrzewamy mocnym płomieniem. Jak upewnić się, że temperatura płynu jest odpowiednia, gdy nie mamy pod ręką termometru kuchennego? To proste. Wystarczy zamoczyć w tłuszczu długą drewnianą wykałaczkę (np. taką, jakiej używamy do przygotowania szaszłyków). Wokół patyczka powinny pojawić się bąbelki powietrza. Teraz należy nieco zmniejszyć gaz i usmażyć na próbę jeden faworek.

Surowe ciasto, które czeka na swoją kolej do smażenia, powinno być przykryte ściereczką. Zapobiegnie to jego wysychaniu. Kolejna rzecz, mąki używamy z umiarem! Jeżeli zacznie spadać do tłuszczu, doprowadzi to do jego spieniania.  

Nie staraj się smażyć wszystkich faworków w jednym cyklu! Jeżeli będzie ich za dużo, olej na pewno spieni się. Z drugiej strony, nie może być ich za mało, bo ciasto musi odbierać temperaturę tłuszczu. Wrzuć do oleju tyle faworków, żeby mogły swobodnie pływać.

Rodzice pytają co zrobić żeby olej się nie pienił

Co dodać do oleju żeby się nie pienił?

Opisane wyżej kroki pozwolą uniknąć spieniania oleju. Żadna z nas nie jest jednak kucharką doskonałą, a błędy zdarzają się przecież najlepszym. Jeżeli dojdzie do spienienia oleju, wystarczy że wrzucisz do tłuszczu kawałek surowego ziemniaka. Przez cały czas kontroluj jego stan – ziemniak nie może się przypalić! Gdy już będzie usmażony, wyjmij go z tłuszczu i wrzuć kolejny kawałek. Rób tak aż do usmażenia wszystkich pączków lub faworków. 

Zobacz również:

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne

Jak posadzić rzeżuchę?

Rzeżucha nieodzownie kojarzy nam się z Wielkanocą, przynosząc do naszego domu odrobinę świeżości i zieleni. Może stanowić wspaniałą naturalną dekorację wielkanocnego stołu, jak również być doskonałym dodatkiem do potraw. Jak...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Zupy – mrożenie i pasteryzacja

Jestem wielką fanką zup, podobnie jak moja rodzina. Zupy są szybkie w przygotowaniu i wbrew pozorom bardzo proste. Idealnie uzupełniają codzienne menu. W przypadku małych rodzin jak nasza, gdyby nie...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Dlaczego domowy chleb się kruszy?

Dlaczego chleb się kruszy – to pytanie zadaje sobie wiele osób, które podejmują się pierwszych prób domowego wypieku chleba. Ten jest zdecydowanie zdrowszy oraz trwalszy niż wypieki spotykane na sklepowych...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Jak nadziewać pączki?

Jak nadziewać pączki? Dla wielu osób, jakość i smak nadzienia jest tak samo ważna, jak smak samego ciasta. Eksperymentując z najróżniejszymi masami lub kremami, możemy nadać pączkom niepowtarzalny smak, trafiając...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Gdzie wylać olej po smażeniu?

Gdzie wylać olej, który pozostaje po smażeniu frytek lub na przykład pączków? Sporo osób wylewa olej do zlewu albo do kanalizacji. Osoby te rzadko kierują się tylko i wyłącznie własną...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Pączki dobre na drugi dzień – porady

Pączki dobre na drugi dzień? To możliwe! Pączki to popularny wyrób cukierniczy, który ma postać drożdżowego ciasta, uformowanego w kształt kuli i usmażonego na głębokim tłuszczu lub upieczonego w wysokiej...

Czytaj dalej →
Edukacja i psychologia

Religia w szkole

Religia w szkole to od kilkunastu lat temat, który wywołuje wiele kontrowersji. Dyskusje dotyczące tego przedmiotu trwają nieustannie nie tylko wśród podzielonych zdaniem rodziców, ale także nie milkną rozmowy prowadzone...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general