Jak upiec babkę bez formy? Czym ją zastąpić?

Jak upiec babkę bez formy – takie pytanie stawiają sobie często ci, którzy tuż przed Wielkanocą odkrywają, że ich stare formy do babki z różnych powodów nie nadają się już do użycia. Na szczęście, brak odpowiedniego naczynia nie przekreśla naszych szans na upieczenie smakowitego ciasta. Możemy sobie z tym poradzić na kilka sposobów.

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Babkę bez formy możemy upiec w keksówce, tortownicy albo dowolnej foremce kwadratowej bądź okrągłej.
  • Babkę bez formy możemy również upiec w formie sporządzonej własnoręcznie. W tym celu należy wyciąć interesujący nas kształt z folii aluminiowej. Jest to bardzo proste i trwa zaledwie chwilę.

Jak upiec babkę bez formy?

Forma na babkę nie jest dla większości z nas artykułem pierwszej potrzeby. Nawet jeśli lubimy piec domowe ciasta, o babkach przypominamy sobie przeważnie dopiero przed świętami wielkanocnymi. Wówczas zaś często okazuje się, że nie mamy w kuchni ani jednej takiej formy… a jeśli nawet ją mamy, to często nie nadaje się do zastosowania. Jak z tego wybrnąć?

Nie panikujmy – istnieje tu kilka prostych metod. Brak dedykowanego naczynia nie musi się okazać ani przeszkodą, ani tym bardziej katastrofą.

Zobacz też: Kiedy wyjąć babkę z piekarnika? Podpowiadamy, co zrobić, żeby babka nie opadła

W czym upiec babkę?

Zacznijmy jednak od podstawowego zagadnienia: w czym najlepiej piecze się babki? Wiele doświadczonych osób twierdzi, że najodpowiedniejszym naczyniem będzie forma z kominem – w jej wypadku ciasto łatwiej odchodzi od brzegów, zaś kształt naszego wypieku nie pozostawia nic do życzenia. Forma na babkę bez komina również bywa szeroko używana, choć okazuje się nieco mniej praktyczna. Ponadto, w sklepach znajdziemy dziś także formy o najróżniejszych (czasem bardzo wymyślnych!) kształtach, które uatrakcyjnią nam przygotowywanie wypieków.

Oddzielny problem może polegać na tym, że babka nie chce wyjść z formy. Jest to szalenie frustrujące zwłaszcza wówczas, gdy zależy nam na estetycznym wyglądzie ciasta, bo na przykład spodziewamy się na obiedzie gości. Aby uniknąć kłopotu, warto posmarować samą formę margaryną, następnie zaś pozwolić jej zastygnąć w lodówce.

Sprawdź: Czym zastąpić śmietan fix? Podpowiadamy, czym zastąpić fix do śmietany

Czym zastąpić formę do babki?

Wróćmy jednak do naszej kluczowej kwestii: co zrobić, kiedy zabraknie nam w kuchni specjalnej formy do babki? Odpowiedź jest prosta: zastąpić ją inną formą! Każdą babkę da się bez żadnego problemu upiec w keksówce o dowolnym rozmiarze albo nawet w najzwyklejszej, kwadratowej bądź prostokątnej blasze. 

Oczywiście, tak przygotowana babka straci nieco na swoim odświętnym charakterze. Smak pozostanie jednak dokładnie ten sam.

Zobacz również: Zwarzony krem mascarpone ze śmietaną – Podpowiadamy, jak uratować zwarzony krem z mascarpone

Jak zrobić formę na babkę?

Istnieje jednak jeszcze jedno wyjście, kiedy nie wiemy, jak upiec babkę bez formy: możemy wykonać foremkę samodzielnie! Wbrew pozorom, jest to bardzo proste – wystarczy wyciąć interesujący nas kształt z folii aluminiowej, odpowiednio wzmacniając ranty naszego prowizorycznego “naczynia”.

Należy pamiętać tylko o tym, aby przed przeniesieniem napełnionej formy do piekarnika wyłożyć ją na blachę. Inaczej ciasto może się wylać. 

Sprawdź: Jak wyjąć babkę z formy?

Jak z tortownicy zrobić formę na babkę?

Babkę bez problemu można upiec także z wykorzystaniem tortownicy. Smak pozostanie naturalnie taki sam, chociaż kształt na pewno wyjdzie nieco nietypowy. Niektóre tortownice są sprzedawane jednak wraz ze specjalnym wyjmowanym wkładem z kominem tak, aby pieczone w nim ciasto bardziej przypominało klasyczną babkę z otworem w środku.

Pamiętajmy, że kluczem do udanej babki jest nie kształt, ale smak i struktura ciasta. Forma na babkę bez komina nie musi oznaczać, że nasz wypiek będzie gorszy – wręcz przeciwnie zaskoczy gości oryginalnością.

Rodzice pytają, w czym upiec ciasto bez formy

Jak wyjąć babkę z formy metalowej?

Samą formę dobrze jest posmarować margaryną i odstawić do lodówki. Dzięki takiemu zabiegowi ciasto nie będzie się później przyklejało.

Jak zrobić formę do babki?

Najprostszy sposób to wycięcie foremki o dowolnym kształcie z folii aluminiowej. Zajmie nam to dosłownie chwilę i skutecznie rozwiąże problem pieczenia babki.

Jak zrobić babkę bez formy?

Babkę spokojnie można upiec w najzwyklejszej blasze do pieczenia lub w keksówce o dowolnym rozmiarze.

Jak wyciągnąć babkę z formy z kominem?

Niektórzy zalecają potrzymanie przez chwilę ostygniętej formy w zimnej wodzie.

Kiedy wyciągnąć babkę z foremki?

Najlepiej wyjąć babkę z formy już po jej ostygnięciu. Ciasto nie powinno się wówczas do niej przyklejać i łamać.

Zobacz też: Ubijanie piany – Dlaczego białka nie chcą się ubić? Podpowiadamy, jak ubić białk

Dodaj komentarz

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo