Jak upiec babkę bez formy?

Jak upiec babkę bez formy – takie pytanie stawiają sobie często ci, którzy tuż przed Wielkanocą odkrywają, że ich stare formy do babki z różnych powodów nie nadają się już do użycia. Na szczęście, brak odpowiedniego naczynia nie przekreśla naszych szans na upieczenie smakowitego ciasta. Możemy sobie z tym poradzić na kilka sposobów.

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Babkę bez formy możemy upiec w keksówce, tortownicy albo dowolnej foremce kwadratowej bądź okrągłej.
  • Babkę bez formy możemy również upiec w formie sporządzonej własnoręcznie. W tym celu należy wyciąć interesujący nas kształt z folii aluminiowej. Jest to bardzo proste i trwa zaledwie chwilę.

Jak upiec babkę bez formy?

Forma na babkę nie jest dla większości z nas artykułem pierwszej potrzeby. Nawet jeśli lubimy piec domowe ciasta, o babkach przypominamy sobie przeważnie dopiero przed świętami wielkanocnymi. Wówczas zaś często okazuje się, że nie mamy w kuchni ani jednej takiej formy… a jeśli nawet ją mamy, to często nie nadaje się do zastosowania. Jak z tego wybrnąć?

Nie panikujmy – istnieje tu kilka prostych metod. Brak dedykowanego naczynia nie musi się okazać ani przeszkodą, ani tym bardziej katastrofą.

Zobacz też: Kiedy wyjąć babkę z piekarnika? Podpowiadamy, co zrobić, żeby babka nie opadła

W czym upiec babkę?

Zacznijmy jednak od podstawowego zagadnienia: w czym najlepiej piecze się babki? Wiele doświadczonych osób twierdzi, że najodpowiedniejszym naczyniem będzie forma z kominem – w jej wypadku ciasto łatwiej odchodzi od brzegów, zaś kształt naszego wypieku nie pozostawia nic do życzenia. Forma na babkę bez komina również bywa szeroko używana, choć okazuje się nieco mniej praktyczna. Ponadto, w sklepach znajdziemy dziś także formy o najróżniejszych (czasem bardzo wymyślnych!) kształtach, które uatrakcyjnią nam przygotowywanie wypieków.

Oddzielny problem może polegać na tym, że babka nie chce wyjść z formy. Jest to szalenie frustrujące zwłaszcza wówczas, gdy zależy nam na estetycznym wyglądzie ciasta, bo na przykład spodziewamy się na obiedzie gości. Aby uniknąć kłopotu, warto posmarować samą formę margaryną, następnie zaś pozwolić jej zastygnąć w lodówce.

Sprawdź: Czym zastąpić śmietan fix? Podpowiadamy, czym zastąpić fix do śmietany

Czym zastąpić formę do babki?

Wróćmy jednak do naszej kluczowej kwestii: co zrobić, kiedy zabraknie nam w kuchni specjalnej formy do babki? Odpowiedź jest prosta: zastąpić ją inną formą! Każdą babkę da się bez żadnego problemu upiec w keksówce o dowolnym rozmiarze albo nawet w najzwyklejszej, kwadratowej bądź prostokątnej blasze. 

Oczywiście, tak przygotowana babka straci nieco na swoim odświętnym charakterze. Smak pozostanie jednak dokładnie ten sam.

Zobacz również: Zwarzony krem mascarpone ze śmietaną – Podpowiadamy, jak uratować zwarzony krem z mascarpone

Jak zrobić formę na babkę?

Istnieje jednak jeszcze jedno wyjście, kiedy nie wiemy, jak upiec babkę bez formy: możemy wykonać foremkę samodzielnie! Wbrew pozorom, jest to bardzo proste – wystarczy wyciąć interesujący nas kształt z folii aluminiowej, odpowiednio wzmacniając ranty naszego prowizorycznego “naczynia”.

Należy pamiętać tylko o tym, aby przed przeniesieniem napełnionej formy do piekarnika wyłożyć ją na blachę. Inaczej ciasto może się wylać. 

Sprawdź: Jak wyjąć babkę z formy?

Rodzice pytają o to, jak upiec babkę bez formy

Jak zrobić formę do babki?

Najprostszy sposób to wycięcie foremki o dowolnym kształcie z folii aluminiowej. Zajmie nam to dosłownie chwilę i skutecznie rozwiąże problem pieczenia babki.

Jak wyjąć babkę z formy metalowej?

Samą formę dobrze jest posmarować margaryną i odstawić do lodówki. Dzięki takiemu zabiegowi ciasto nie będzie się później przyklejało.

Zobacz też: Ubijanie piany – Dlaczego białka nie chcą się ubić? Podpowiadamy, jak ubić białka

Kiedy wyjąć babkę z formy?

Najlepiej – już po jej ostygnięciu. Ciasto nie powinno się wówczas do niej przyklejać i łamać.

Czy można upiec babkę w tortownicy?

Jak najbardziej. Smak pozostanie ten sam, jedynie kształt będzie nietypowy.

Dodaj komentarz

Wielkanoc

3 pomysły na Pisanki Wielkanocne [wzory]

Pisanki są znacznie starsze niż chrześcijaństwo. Zwyczaj malowania jajek znany był już za czasów cesarstwa rzymskiego. Co ciekawe sposoby ich barwienia nie zmieniły się od stuleci. Oczywiście coraz częściej sięgamy...

Czytaj dalej →
Wielkanoc

Kiedy się je żurek wielkanocny?

Wiele osób zastanawia się kiedy się je żurek wielkanocny? Osoby te zastanawiają się też jak podać żurek wielkanocny, by był pyszny i smakował wszystkim uczestnikom świątecznego śniadania. Jest to niewątpliwie...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general