Co zrobić gdy ciasto kruche się rozpada? Babcia zdradziła mi trik, który zawsze działa ciasto

Co zrobić gdy ciasto kruche się rozpada? Babcia zdradziła mi trik, który zawsze działa

Przygotowanie idealnego kruchego ciasta to nie lada sztuka. Nawet gdy wykonujemy wszystkie czynności po kolei zgodnie z przepisem często zdarza się, że ciasto rozpada się podczas wałkowania lub kruszeje po upieczeniu. Na szczęście istnieje kilka sprawdzonych sposobów, dzięki którym Twoje wypieki będą idealne, w tym jeden szczególnie skuteczny trik.  Co zrobić gdy ciasto kruche się rozpada? Jak uratować kruche ciasto? Poznaj sekrety przygotowania idealnego wypieku!

Dlaczego ciasto kruche się rozpada?

Problem z rozpadającym się ciastem kruchym może mieć kilka przyczyn. Najczęściej winne są niewłaściwe proporcje składników lub błędy w technice przygotowania. Aby wiedzieć, czego unikać, warto zwrócić uwagę przede wszystkim na te najczęściej powtarzające się pomyłki:

  • Nieodpowiednia temperatura składników – w przypadku ciasta kruchego koniecznie powinny być zimne,
  • Błędy w proporcjach – klasyczne proporcje ciasta kruchego to 3:2:1 (mąka, tłuszcz, cukier). Zachwianie tych proporcji może skutkować nieodpowiednią konsystencją.
  • Zbyt długie wyrabianie – nadmierne wyrabianie ciasta kruchego nagrzewa tłuszcz, przez co ciasto staje się twarde i łamliwe.
  • Zbyt cienko rozwałkowane ciasto.

Aby uniknąć problemów z rozpadającym się ciastem, warto po zagnieceniu owinąć je folią spożywczą i umieścić w lodówce na przynajmniej godzinę.

Sprawdź: 20 dag miodu: ile to łyżek?

Co zrobić gdy ciasto kruche się rozpada przy wałkowaniu?

Jeśli Twoje ciasto już się rozpada, możesz je uratować, stosując przede wszystkim niezawodny trik z papierem. Polega on na tym, aby rozwałkowywać ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, unikając podsypywania mąką.

Zobacz: Ciasto na pierniki nie klei się lub rwie? Sprawdź, jak je ratować

Jak zrobić idealne kruche ciasto?

Doświadczeni cukiernicy i smakosze kruchego ciasta mają swoje sposoby na idealne wypiek. Część tych trików chętnie zdradzają i można znaleźć je w rozmaitych przepisach. Najczęściej wymienia się takie sztuczki jak:

  • Dodatek skrobii ziemniaczane – zastąp 5% mąki skrobią ziemniaczaną, która sprawi, że ciasto będzie bardziej kruche po upieczeniu.
  • Dodatek smalcu – wymień 20% masła na smalec, który zapewni lepszą kruchość.

Sprawdź też: Jak zrobić dobre i miękkie ciasto na pierogi? Nie rozpadnie się, jeśli dodasz jeden składnik

Co zrobić, jak kruche ciasto nie chce się zagnieść?

Można dodać kolejne żółtko lub odrobinę zimnej wody.