Jak zrobić dobre i miękkie ciasto na pierogi? Nie rozpadnie się, jeśli dodasz jeden składnik

Praktycznie każdy, kto robił kiedyś pierogi, wie, że sekretem dobrego smaku jest przygotowanie idealnego ciasta, które nie dość, że będzie elastyczne, to jeszcze nie rozerwie się podczas zawijania farszu i nie rozpadnie podczas gotowania. Okazuje się, że to nie takie trudne, jak się wydaje. Wystarczy, że nie zapomnisz dodać do ciasta jednego produktu. Jak zrobić miękkie i elastyczne ciasto na pierogi?

Pierogi są klasycznym daniem, które cieszy się w Polsce ogromną popularnością. Niezależnie od tego, czy preferujesz je w wersji na słodko, czy wytrawnej, sekretem jest idealnie zrobione ciasto. Dziś zdradzimy ci, jak przygotować masę, która nie rozpadnie się, a zawinięcie w nią farszu będzie dziecinnie proste. Jak zrobić dobre i miękkie ciasto na pierogi? Dzięki temu trikowi domownicy będą się zajadać i z pewnością poproszą o dokładkę.

Sprawdź: Jak podgrzać wczorajsze kotlety mielone? Zrób jedną rzecz. Będą zaskakująco soczyste i miękkie

Jak zrobić proste ciasto na pierogi? Nie zapomnij o najważniejszym dodatku

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że sekretem miękkiego i elastycznego ciasta jest dodanie do mąki gorącej wody. To właśnie ona sprawia, że skrobia pęka i zmieniają się właściwości ciasta – staje się bardziej elastyczne, nie wysycha zbyt szybko i świetnie się klei. Dodatkowo nie będziesz mieć większych problemów z rozwałkowaniem go na cienko, co sprawi, że po ugotowaniu zobaczysz farsz pieroga jeszcze zanim skosztujesz ciasto. Dzięki gorącej wodzie w cieście nie będziesz musiała też martwić się, że pieróg rozpadnie się podczas gotowania. Zwyczajnie nie będzie to miało miejsca.

Sprawdź: Hit wśród sałatek z pora! Wystarczą 4 składniki i 10 minut, a smak zapamiętasz na długo

Co jest potrzebne do ciasta na pierogi? Zapomnij o jajkach – wystarczą trzy składniki

Wiele osób dodaje do ciasta na pierogi jajko. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że nie ma takiej potrzeby, bo ciasto wyjdzie idealne bez tego składnika. Jak zrobić ciasto na pierogi?

Zmieszaj 1 kg mąki pszennej typu 500 lub 650 z około 1,5 szklanki gorącej wody i 1 łyżeczką soli. Opcjonalnie możesz dodać niewielką ilość oleju. Najpierw utwórz z mąki kopiec z wgłębieniem w środku, a następnie dosyp soli i wlewaj stopniowo wodę, zagniatając ciasto. Uważaj, by się nie poparzyć. Jeśli ciasto mocno lepi się do rąk, dosypuj niewielkie ilości mąki i dalej zagniataj. Idealnie zrobione ciasto po przekrojeniu będzie miało w środku niewielkie pęcherzyki powietrza. Później wystarczy, że rozwałkujesz masę, wykroisz kółka, dodasz do środka ulubiony farsz i wyłożysz pierogi na chwilę do gorącej wody z dodatkiem oleju.

Sprawdź: Jak zamrozić pierogi? Jak przygotować pierogi do zamrożenia?

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo