Ciasto na pierniki nie klei się lub rwie? Sprawdź, jak je ratować
Pierniczki ozdobione kolorowym lukrem lub słodką posypką to chyba jeden z najbardziej charakterystycznych elementów Bożego Narodzenia. Wiele osób nie wyobraża sobie wigilijnego stołu bez tego wypieku. Aromat świeżych pierników z nutką cynamonu od razu wprowadza w domu świąteczną atmosferę. Własnoręczne przygotowanie pierniczków to jednak nie lada wyzwanie. Ciasto nie zawsze wychodzi zgodnie z przepisem. Co zrobić, gdy ciasto na pierniki nie klei się? Jak uratować ciasto na pierniki?

Ciasto na pierniki nie klei się
Mało rzeczy tak mocno kojarzy się z Bożym Narodzeniem jak zapach świeżo wypiekanych pierników. Połączone aromaty miodu, cynamonu i przyprawy korzennej błyskawicznie obejmują cały dom i wprowadzają świąteczną atmosferę. Dla wielu rodzin wspólne przygotowywanie i ozdabianie pierniczków to jeden z najważniejszych elementów tradycji, a wszyscy wiemy, że nic nie smakuje tak dobrze jak własnoręczne wypieki.
Niestety nawet najbardziej sprawdzony przepis czasem zawodzi i coś może pójść nie tak. Ciasto nie zawsze współpracuje i zdarza się, że nie osiągnie wymaganej struktury. Raz ciasto na pierniki się nie klei, innym razem klei się zbyt mocno. Podpowiadamy zatem, jak uratować ciasto na pierniki.
Zobacz: Jak zrobić opłatek wigilijny w domu? Poznaj sprawdzony przepis!
Zbyt kruche ciasto na pierniki. Dlaczego ciasto na pierniki się rozpada?
Podczas przygotowywania zdarza się, że wychodzi nam za suche ciasto na pierniki. Jeśli ciasto na pierniczki się kruszy, powodem może być oczywiście użycie zbyt dużej ilości mąki lub zbyt długie wyrabianie. Niezależnie jednak od przyczyny, taki przypadek nie przekreśla jeszcze szans na cukierniczy sukces. Istnieje bowiem kilka sposobów na uratowanie sytuacji. Co zatem należy zrobić, gdy ciasto na pierniki się kruszy i nie chce się kleić podczas wyrabiania lub wałkowania? Zdaniem niektórych należy dodać wówczas żółtko jajka lub łyżkę masła i kontynuować proces. Pomocne może okazać się również zwilżenie dłoni i dalsze wyrabianie ciasta.
Jeśli jednak ciasto nadal będzie się kruszyć, mimo zastosowanych środków zaradczych, niekoniecznie trzeba je od razu wyrzucać. Może bowiem przydać się jeszcze na kruszonkę.
Sprawdź: Lepienie uszek na wigilię – Jak lepić uszka?
Ciasto na pierniki się rwie
Wyrobione ciasto na pierniki najlepiej zacząć wałkować, jeśli da się je przewracać na strony. Zawiera ono jednak kilka składników, które mogą wpływać na lepkość. W takiej sytuacji niekiedy podczas przewracania lub rozwałkowywania okazuje się, że ciasto się rwie. Może to oznaczać, że użyto zbyt mało mąki. Należy więc dodać jej jeszcze odrobinę i pourabiać masę chwilę dłużej.
Ciasto na pierniki klei się do rąk. Co zrobić gdy ciasto na pierniczki się klei?
Wielu autorów piernikowych przepisów podkreśla, że ciasto zawsze będzie się trochę kleić ze względu na składniki (miód, a niekiedy także karmel), szczególnie jeśli nie jest odpowiednio omączone. Jeśli jednak wyrabiana masa lepi się wyjątkowo mocno nie tylko do wałka czy blatu, ale także do rąk, to może wskazywać na rozwarstwienie, zwarzenie lub zaparzenie się ciasta. Najczęściej dochodzi do niego z powodu dodania do masy zbyt gorących składników, tzn. wlanie rozpuszczonego masła zanim wystygło lub zbyt ciepłego miodu. Rezultatem tego może być zbyt lepkie ciasto na pierniki, które będzie niezwykle trudne do współpracy.
Natomiast w przypadku, gdy dodane składniki były odpowiednio schłodzone, ale mimo wszystko ciasto na pierniki za bardzo się klei, powodem może być za mała ilość mąki lub za duża liczba jajek. W takiej sytuacji można próbować ratować ciasto, dosypując niewielkie szczypty mąki i dalsze urabianie ciasta. Można także skorzystać z innej metody i schłodzić ciasto, czyli wsadzić do lodówki mniej więcej na godzinę. Schłodzona masa będzie zdecydowanie bardziej plastyczny i łatwiej poddający się formowaniu.
Sprawdź: Mrożenie karpia: Czy można mrozić karpia i na jak długo?
Twarde piernikowe ciasto – co robić?
Ciasto na pierniki podczas wyrabiania może także stać się odrobinę zbyt twarde i zacząć się rozpadać. W takim przypadku nie ma jednego sprawdzonego sposobu na zmiękczenie ciasta. Niektórzy autorzy ciast i przepisów sugerują, aby spróbować dodać jajko lub żółtko jajka, aby ciasto stało się z powrotem bardziej elastyczne. Użytkownicy tematycznych forów wspominają również o dodaniu odrobiny ciepłego miodu lub łyżki masła.
Wiele osób narzeka także, że po wyjęciu schłodzonego ciasta z lodówki staje się ono zbyt twarde, aby dało się swobodnie rozwałkować i uformować. W takiej sytuacji sugeruje się odczekanie paru chwil i ogrzewanie masy w temperaturze pokojowej. Jeśli ciasto w dalszym ciągu ciężko się wyrabia, należy spróbować zwilżyć dłonie wodą i kontynuować proces.
Natomiast jeśli pierniczki wyjdą nam zbyt twarde po obróbce termicznej, może to wskazywać, że piekły się zbyt długo. Wówczas najlepiej skrócić czas pieczenia. Ale te wcześniej przygotowane nadal można uratować. Aby zmiękczyć ciasteczka, wystarczy zamknąć je na jeden dzień w szczelnym pojemniku razem z kromką chleba tostowego, z którego powinny nabrać w tym czasie wilgoci.
Dlaczego pierniki pękają?
Powodem pękania pierniczków (i ciasta ogólnie) jest zazwyczaj zbyt wysoka temperatura pieczenia. Jeśli w piekarniku włączony jest termoobieg lub górne grzanie, wierzch ciasta natychmiast się wysusza i zastyga. Rosnące ciasto od spodu musi zatem spowodować pęknięcie górnej warstwy. Aby tego uniknąć, najlepiej wyłączyć górne grzanie/termoobieg i rozpocząć od pieczenia z wykorzystaniem dolnego grzania. Dopiero, gdy zauważysz, że ciasto zaczyna rosnąć, możesz włączyć górne grzanie.
Sprawdź: Filmy świąteczne dla całej rodziny. Sprawdź najlepsze propozycje na świąteczny seans
Rodzice pytają o ciasto na pierniki
W takiej sytuacji można spróbować dodać żółtko jajka lub łyżkę masła i kontynuować wyrabianie. Niektórzy autorzy przepisów sugerują, że pomocne może być także zwilżenie dłoni i dalsze wyrabianie ciasta.
Konsystencja ciasta na pierniki zakłada, że będzie się ono nieco kleiło. Wskazują na to również użyte do przygotowania składniki: miód, czasami także karmel. Jeśli jednak klei się zbyt mocno i uniemożliwia formowanie, można spróbować podsypać go mąką lub schłodzić w lodówce.
Za kruche ciasto na pierniki może wskazywać na użycie zbyt dużej ilości mąki lub zbyt długie wyrabianie ciasta. W takiej sytuacji można spróbować uratować ciasto, dodając żółtko jajka lub łyżkę masła.
Zbyt sypkie ciasto na pierniki może być spowodowane za dużą ilością mąki. Można spróbować niwelować problem poprzez dodanie żółtka jajka lub łyżki masła.
Za bardzo klejące ciasto na pierniki można próbować ratować, dosypując mąki. Pomocne w takiej sytuacji może okazać się również schłodzenie masy, czyli wsadzenie jej do lodówki na około godzinę. Należy pamiętać, że lepkość ciasta zwiększy się, jeśli dodamy zbyt gorące składniki (np. rozgrzane masło czy miód).
Jeśli ciasto rozpada się, ponieważ jest zbyt kruche, może to oznaczać, że użyliśmy za dużo mąki. W takim przypadku warto spróbować dodać żółtko jajka lub łyżkę masła.
Nie ma jednego sposobu na zmiękczenie ciasta na pierniki. Na niektórych forach można znaleźć informacje, że na zbyt twarde ciasto pomogło jajka (ewentualnie tylko żółtka) lub dodanie odrobiny ciepłego miodu. Jeśli ciasto trudno się formuje ze względu na wcześniejsze schłodzenie w lodówce, warto chwilę zaczekać i ogrzać masę w temperaturze pokojowej.
Im więcej mąki, tym twardsze pierniczki. Na większą twardość wpływa także trzymanie ciasteczek w niezamkniętym szczelnie pojemniku.
Czy chrzestna może być w ciąży? Dawne wierzenia i tradycje odradzają ten pomysł
Spacery w śniegu, czyli jak wybrać wózek do zadań specjalnych
Kiedy podwyżki dla nauczycieli 2023? Znamy już konkretne stawki. Niestety nie wszyscy mają powody do zadowolenia
Fakty i mity na temat przeszczepu włosów
Najpiękniejsze cytaty z bajek. Słowa, które inspirują i na długo zapadają w pamięć
Zwyrodnialec zgwałcił niepełnosprawną 14-latkę, a lekarze odmówili aborcji. “My mamy klauzulę sumienia”
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Ciasto na pierniki nie klei się lub rwie? Sprawdź, jak je ratować
Jak zagęścić rzadki dżem? Sprawdź czym zagęścić dżem
Koniec lata oraz początek jesieni to czas, kiedy zabieramy się za przyrządzanie domowych przetworów. Najbardziej lubimy, kiedy nasze dżemy są odpowiednio gęste, aby nie spływały z pieczywa. Właściwą konsystencję można...
Czytaj dalej →Masa kajmakowa z puszki – jak ją przygotować?
Masa kajmakowa z puszki to bardzo rozsądne rozwiązanie dla tych, którzy z powodu napiętego rozkładu dnia nie mogą sobie pozwolić na samodzielne przygotowanie takiej słodkości, a mimo to chcieliby wzbogacić...
Czytaj dalej →Lemoniada – zdrowy sposób na orzeźwienie podczas upałów
Lemoniada z cytryną, arbuzem lub truskawkami – niezależnie od tego, z czego ją zrobisz, jest jednym z najskuteczniejszych sposobów na orzeźwienie podczas upałów. Dlaczego warto pić lemoniadę? Lemoniada dostarcza naszemu...
Czytaj dalej →Co zrobić z owocami z kompotu wigilijnego?
Co zrobić z owocami z kompotu wigilijnego? Wigilia to czas smacznych potraw. Zwykle, można dzięki niej, zjeść posiłki, których często nie jadło się cały rok. Problemem mogą być te rzeczy,...
Czytaj dalej →Przelicznik gramów na dekagramy: 1 dag ile to g? – Ile gramów to dekagram?
Ile gramów to dekagram? 1 dag ile to g? Takie pytania pojawiają się dość często, gdy przygotowujemy obiad zgodnie z przepisem zawartym w gazecie lub książce kucharskiej. Konwersja nie jest...
Czytaj dalej →Nadzienie do pączków
Jeszcze kilkanaście lat temu cukiernie oferowały zwykle tylko jedno nadzienie do pączków – z różą. Wiele osób nadal zresztą utrzymuje, że różana konfitura nadaje się wręcz idealnie jako wypełnienie pączkowego...
Czytaj dalej →Co zrobić żeby olej się nie pienił?
Co zrobić żeby olej się nie pienił? Chyba każda miłośniczka domowych pączków lub chruścików przynajmniej raz spotkała się z takim problemem. Gdy dochodzi do spienienia oleju, przygotowywane rarytasy wchłaniają więcej...
Czytaj dalej →Jak rozrobić suche drożdże?
Jak rozrobić suche drożdże i czy w ogóle trzeba to robić? To pytanie, które zdaje sobie wiele osób, szczególnie w okresie przedświątecznym. Drożdże instant często okazują się wygodnym i łatwym...
Czytaj dalej →Mrożenie szpinaku – Jak mrozić szpinak?
Rozmyślając o nadchodzącym okresie zimowym, wiele osób zastanawia się, jak mrozić szpinak (i czy to w ogóle wskazane). Owa czynność jest na szczęście znacznie łatwiejsza niż mogłoby się wydawać, a...
Czytaj dalej →Rozmrażanie chleba – jak rozmrozić chleb w mikrofalówce lub piekarniku?
Jak szybko rozmrozić chleb w mikrofalówce, żeby znów był chrupiący, miękki i nadawał się do spożycia? Nie jest to wcale szczególnie trudne – mikrofalówka nadaje się do tego równie dobrze...
Czytaj dalej →Jak rozmrozić drożdże?
Jak rozmrozić drożdże? Warto wiedzieć, że istnieją zasady, dzięki którym rozmrożone drożdże będą w stanie w dalszym ciągu pełnić swoją funkcję i mnożyć się w prawidłowy sposób. Sprawdź, jak powinno...
Czytaj dalej →Czym zastąpić ocet balsamiczny?
Czym zastąpić ocet balsamiczny? To pytanie zadaje sobie wiele pań domu i kucharzy, którym nagle zabrakło tego niezwykle aromatycznego składnika. Ocet balsamiczny charakteryzuje się dużą gęstością, ciemną barwą, intensywnym aromatem...
Czytaj dalej →Czy można jeść surowe [buraki, pieczarki, cukinie, nasiona czarnuszki i inne]?
Czy można jeść surowe owoce, warzywa, nasiona i inne artykuły spożywcze? To pytanie, które często pada podczas rozmów z dietetykami i specjalistami od żywienia. Chociaż intuicyjnie wiemy, co możemy jeść...
Czytaj dalej →Mrożenie wędlin i mięsa (pieczonego, smażonego i nie tylko)
Mięsa oraz wędliny możemy zamrozić pod warunkiem, że nie były wcześniej mrożone. W przeciwnym wypadku spożycie ponownie rozmrożonego mięsa może skończyć się zatruciem. Wyjątek stanowią mięsa, które po pierwszym mrożeniu...
Czytaj dalej →Zupy – mrożenie i pasteryzacja
Jestem wielką fanką zup, podobnie jak moja rodzina. Zupy są szybkie w przygotowaniu i wbrew pozorom bardzo proste. Idealnie uzupełniają codzienne menu. W przypadku małych rodzin jak nasza, gdyby nie...
Czytaj dalej →Urlop ojcowski: Czemu tak krótko?
Urlop ojcowski 2017: Zmiany, zmiany, zmiany Dziś rano odczytałem wiadomość na Facbooku od jednego z czytelników bloga, który poinformował mnie o zmianach w urlopach ojcowskich, które zaszły 2 stycznia 2016...
Czytaj dalej →Biała kupka u dziecka, czyli jak nie dać się zwariować “doktorowi Google”?
Wybacz, ale jeśli masz jakiekolwiek doświadczenie z niemowlakiem to wiesz, że jego życie przebiega mniej więcej według schematu: kupka, jedzenie, spanie. Ciężko więc uniknąć tematu kupkowego i o nim dziś trochę...
Czytaj dalej →Tramwajem do ślubu? A czemu nie…
Wracałam ostatnio tramwajem z pracy, siedziałam za konduktorem, gdzie natrafiłam na napis: Wynajmnij tramwaj na swoją imprezę. Wynajmujemy tramwaje nowe i zabytkowe. To idealna okazja, aby zaskoczyć gości na urodzinach, imprezach firmowych...
Czytaj dalej →