Co zrobić z owocami z kompotu wigilijnego?

Co zrobić z owocami z kompotu wigilijnego? Wigilia to czas smacznych potraw. Zwykle, można dzięki niej, zjeść posiłki, których często nie jadło się cały rok. Problemem mogą być te rzeczy, które po samej wigilii zostają. Aby się nie zmarnowały, warto takiemu jedzeniu nadać drugie życie.

Co zrobić z owocami z kompotu wigilijnego?

Owoce z kompotu wigilijnego, to często ten typ jedzenia, który może po wigilii ulec zmarnowaniu. Duża część osób, zwyczajnie pozbywa się tych owoców, co może okazać się dużym błędem, ponieważ istnieją sposoby, na zrobienie z nich bardzo dobrych dań.

Zwykle, wspomniany kompot powstaje z tzw. suszu, czyli wybranych, oraz wysuszonych owoców. Okazuje się, że suszone owoce z kompotu świetnie spełnią swoje przeznaczenie, jako konfitury. Mogą być one bardzo dobrym dodatkiem do naleśników, ryżu, owsianek, czy gofrów. Należy jednak pamiętać, aby przed ich stworzeniem, poddać je lekkiemu zamrożeniu. 

Zobacz też: Mrożenie karpia: Czy można mrozić karpia i na jak długo?

Czy można zrobić ciasto z owoców z kompotu wigilijnego?

Ciasto z owocami z kompotu z suszu, czy jest to możliwe? Jak się okazuje, jak najbardziej, a skutki podjęcia się zrobienia takiego wypieku, mogą być bardzo zadowalające.

Jednym z pomysłów, może być piernikowo-kakaowe ciasto, z dodatkiem suszonych owoców. Nie jest ono trudne do wykonania, a jeśli chodzi o składniki, może się okazać, że większość z nich znajduje się już w domu. Również jak w przypadku konfitur, warto zamrozić na jakiś czas owoce, pozbywając się wcześniej zbędnych resztek płynu. Im większa różnorodność samych owoców, tym ciasto wyjdzie lepsze.

Wszystko, co należy zrobić, to w pierwszym etapie, zblendować owoce. Dopuszczalne jest pozostawienie drobnych kawałków owoców. Następnie, dodaje się dany susz, do reszty składników ciasta. Następnie, wystarczy przelać wszystko do odpowiedniej foremki, i piec w 175 stopniach przez 50 minut. Na końcu, należy dać ciastu trochę się ostudzić. Na koniec, wystarczy polać ciasto rozpuszczoną czekoladą, oraz jeśli ktoś lubi kokosa, można posypać wiórkami. Wystarczy jeszcze wsadzić całe ciasto do lodówki, a na następny dzień, będzie się łatwo kroiło. Jeśli nikt w rodzinie nie ma ochoty na ciasto i zastanawiasz się co zrobić z owocami z kompotu wigilijnego, zawsze można wykonać kokosowe trufle. 

Sprawdź: Jakie są potrawy wigilijne? Poznaj listę tradycyjnych potraw wigilijnych

Rodzice pytają:

Jak wykorzystać owoce z kompotu wigilijnego?

Jak wykorzystać susz z kompotu? Istnieje na to kilka sposobów. Przede wszystkim, można wykonać z nich smaczne konfitury, nadające się do naleśników, placków, czy zwyczajnego pieczywa. Oprócz tego można wykonać pyszne wypieki. Podany przykład ciasta kakaowego, oraz kokosowych trufli, to jedynie garstka pomysłów, jakie można zrealizować. Należy pamiętać, o zamrożeniu owoców, przed pracą nad nimi. 

Jak przechowywać kompot z suszu?

To, zależy tak naprawdę od kwestii gustu. Istnieje grupa, która woli wypić ciepły napój, co oznacza ugotowanie go, zaraz przed wigilią. Inni, wolą wersję schłodzoną, która gotowana jest dzień wcześniej, następnie przechowywana jest w lodówce. Poleca się, przed schłodzeniem, wlać kompot do odpowiedniego pojemnika, chociażby karafki. 

Dodaj komentarz

Boże Narodzenie, Porady Kulinarne

Gorzki bigos – Jak uratować?

Gorzki bigos jest rozczarowaniem, ale nie tragedią. Bigos to jedno z najpopularniejszych dań, które króluje na naszych stołach. Pojawia się w domach przynajmniej raz w roku, a my czekamy na...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Czym zastąpić ocet balsamiczny?

Czym zastąpić ocet balsamiczny? To pytanie zadaje sobie wiele pań domu i kucharzy, którym nagle zabrakło tego niezwykle aromatycznego składnika. Ocet balsamiczny charakteryzuje się dużą gęstością, ciemną barwą, intensywnym aromatem...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Jak posadzić rzeżuchę?

Rzeżucha nieodzownie kojarzy nam się z Wielkanocą, przynosząc do naszego domu odrobinę świeżości i zieleni. Może stanowić wspaniałą naturalną dekorację wielkanocnego stołu, jak również być doskonałym dodatkiem do potraw. Jak...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Gdzie wylać olej po smażeniu?

Gdzie wylać olej, który pozostaje po smażeniu frytek lub na przykład pączków? Sporo osób wylewa olej do zlewu albo do kanalizacji. Osoby te rzadko kierują się tylko i wyłącznie własną...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Rodzice

Co można jeść po terminie ważności?

Co można jeść po terminie ważności? To pytanie, które zapewne zadaje sobie każdy z nas, kiedy zdecyduje się zrobić porządki w lodówce i spiżarni. Spoglądając na nadruki i grawery umieszczone...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Ile gotować gołąbki?

Gotowanie gołąbków – ile gotować gołąbki? Gołąbki to pyszne danie. Natomiast samo ich przygotowanie jest czasochłonne. Parzenie kapusty, zawijanie farszu, a następnie gotowanie. Niemniej jednak ich smak jest wart naszego...

Czytaj dalej →
Sukienki na wesele dla świadkowej

Sukienka dla świadkowej

Wybór sukienki dla świadkowej jest sporym wyzwaniem. Zwraca ona na siebie uwagę prawie tak samo jak Panna Młoda. Sukienka musi być więc elegancka i nietuzinkowa. Sukienka dla świadkowej Zostałaś poproszona...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general