Potrawy wigilijne – poznaj listę tradycyjnych potraw wigilijnych

Współcześnie wciąż w wielu domach praktykowane rozmaite tradycje. Jedną z nich jest przygotowywanie i stawianie na stole dwunastu tradycyjnych potraw. Jakie potrawy wigilijne powinniśmy umieścić na naszym stole? Co każde z nich symbolizuje? Jakie dania są charakterystyczne dla danych regionów w Polsce?

Dania wigilijne

Potrawy wigilijne nieodłącznie wiążą się ze świętami Bożego Narodzenia. Wyróżniają się one nie tylko doskonałym smakiem, ale także konkretnym znaczeniem. Są różne w zależności od regionu kraju, co warto mieć na uwadze. Wigilijne menu się różnią, ale charakterystyczne dla wszystkich części Polski jest to, że potraw powinno być dwanaście. Ważne jest także, aby dania na wigilię były bezmięsne, czyli postne. Tego dnia mięso jest zastępowana przez ryby oraz dania zbożowe.

Na Mazowszu królują ryby: nie tylko karp, ale też sandacz. Spożywa się również śledzie. Charakterystyczne dla tego regionu są również rwaki – kopytka z kapustą i grzybami. Typowa jest też mazowiecka zupa grzybowa, tj. barszcz biały na zakwasie z kapusty z grzybami. Mieszkańcy Mazowsza uwielbiają również barszcz czerwony z uszkami i kłosy – kluski z makiem, symbolizujące pomyślność na nowy rok.

W Małopolsce również spożywane śledzie oraz ryby słodkowodne: karp, pstrąg, sandacz. Typowa dla tego regionu jest tradycyjna zupa grzybowa z łazankami. Na małopolskim stole wyróżniają się moskole – są to podawane do grzybów podpłomyki z ciasta ziemniaczanego.

Lubelszczyzna również uwielbia karpia, szczególnie tego w galarecie. Tradycyjną na Lubelszczyźnie potrawą są klopsiki z karpia w galarecie. Spożywa się również karpia wędzonego, zaś z potraw na słodko wyróżniają się strucle z makiem.

Na podlaskim wigilijnym stole znajdziemy z pewnością kutię, pierogi z kapustą i grzybami, śledzie oraz podlaskie wareniki. U osób prawosławnych kutia jest zastępowana przez racuchy z suszonymi owocami. Popularny jest również barszcz z suszonych grzybów.

Dla Wielkopolski dawniej typowe były dania postne: śledzie, ziemniaki gotowane, olej lniany. Z czasem nieco wzbogacono wigilijne potrawy, m. in. o barszcz z uszkami czy karpia w sosie piernikowym.

Na Górnym Śląsku znajdziemy na wigilijnym stole siemieniotkę – zupę z siemienia lnianego, zupę migdałową, a także zupę grzybową z galuszkami. Występują również śledzie i ryby, zwłaszcza karpie w rozmaitych postaciach. Wśród słodkich potraw znajdziemy moczkę, makówki, śliszki oraz kołocz.

Na Dolnym Śląsku spożywa się zupę rybną, zupę z kiszonej kapusty z grochem i grzybami, barszcz z uszkami. Występują też pierogi: na słodko, ze śledziem, z kapustą i grzybami, ruskie. Popularna jest także kutia, a często zamiast niej suszynina – suszone owoce w kisielu żurawinowym z cynamonem i goździkami.

Na Kaszubach królują ryby. Na wyróżnienie zasługuje flądra w galarecie. Typowa jest również zupa wigilijna ze śledzi.

12 potraw wigilijnych

12 potraw wigilijnych przygotowuje się przede wszystkim z płodów ziemi: kapusty, maku, ryb i grochu. Choć wiemy już, że wigilijne potrawy różnią się w zależności od regionu, to teraz wymienimy najbardziej uniwersalne i znane w całej Polsce.

  • 1. Zupa wigilijna. Obowiązkowa na każdym stole. Na południu będzie to raczej zupa grzybowa, na Kresach zupa migdałowa, zaś na północy zupa rybna.
  • 2. Barszcz czerwony. Aromatyczny, na własnym zakwasie, podawany z farszem.
  • 3. Krokiety. Jak nakazuje tradycja, krokiety są bezmięsne. Zwykle występują w wersji z kapustą i grzybami. Podaje się je same bądź z barszczem do popicia.
  • 4. Pierogi z kapustą. Pierogi są znane w całym kraju i są przygotowywane z różnymi dodatkami: grzybami, soczewicą, kaszą.
  • 5. Kapusta z grochem i grzybami. Niekiedy występuje w wersji bez grzybów. Zwykle podawana jako dodatek do krokietów.
  • 6. Gołąbki. Nadziewane grzybami z ryżem, polewane sosem grzybowym bądź pomidorowym.
  • 7. Makówki oraz kutia. Kutia to deser na zimno na bazie pszenicy, maku, miodu oraz bakalii. Makówki są podobne – pszenica zastępowana jest chałką.
  • 8. Śledzie i karp. Ryba to obowiązkowe danie wigilijne. Najczęściej jest to karp, podawany jest jednak w różnych wariantach. Śledzie zaś są szczególnie popularne na północy kraju.
  • 9. Bigos i łazanki. Kapusta kiszona też króluje na wigilijnych stołach – w łazankach oraz bigosie. W potrawach tych nie brakuje też grzybów.
  • 10. Kluski z makiem. Słodkie danie powstałe ze wstążek makaronowych, miodu i maku.
  • 11. Pierogi na słodko. Słodkie pierogi są różne w zależności od regionu: z owocami, z makiem, z serem, z serem i makiem.
  • 12. Kompot z suszu. Do wigilijnych dań podawany jest kompot z suszonych owoców. Zwykle przygotowywany z suszonych moreli oraz jabłek.

Tradycyjne potrawy wigilijne – symbolika

Poznaliśmy już tradycyjne potrawy wigilijne. Warto wzbogacić wiedzę na ich temat o to, co symbolizują poszczególne dania.

  • Symboliczne znaczenie posiadają grzyby. Dawniej uważano, że oznaczają siłę oraz zdrowie, a także że posiadają magiczną moc. Oprócz zupy grzybowej występują one również w kapuście, pierogach, bigosie czy krokietach.
  • Ważny jest też kompot z suszu. Poszczególne owoce symbolizują: gruszki – długowieczność, śliwki – odpędzanie złych mocy, jabłka – zdrowie oraz miłość.
  • Tradycyjny piernik jest zaś symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego.
  • Znaczenie przypisywano także makowi – miał bowiem przynosić bogactwo. Chleb zaś oznaczał nowe życie i dobrobyt.
  • Najważniejsze na wigilijnym stole – ryby, są symbolem Jezusa Chrystusa oraz odradzania się do życia.

Najpopularniejsze potrawy wigilijne

Dania wigilijne bywają różne w poszczególnych domach, ale do najpopularniejszych z nich możemy zaliczyć:

  • Ryby w różnej postaci, w tym najczęściej jest to karp.
  • Barszcz czerwony z uszkami. Uszka różnią się farszem, natomiast cechą wspólną jest to, że powinien być on bezmięsny.
  • Pierogi w rozmaitych odmianach. Najczęściej spotykamy pierogi z kapustą i grzybami, ale popularne są też pierogi ruskie czy przygotowywane na słodko.
  • Wigilijna zupa. Zupa to nieodłączny element Wigilii. Wyróżniamy zupy rybne, zupy grzybowe czy zupy migdałowe na Kresach.
  • Śledzie. Są to zarówno śledzie w oleju, jak i śledzie z kurkami, śledzie z grzybami, śledzie w zalewie czy śledzie w sosach.
  • Kluski z makiem. To proste, a jednocześnie wyśmienite danie króluje na wielu wigilijnych stołach.
  • Makowiec. Przekładane ciasto z masą ze zmielonego maku, bakalii oraz cukru.
  • Kompot z suszu. Tradycyjny wigilijny kompot jest wykonywany z takich suszonych owoców jak: morele, śliwki, gruszki, jabłka czy rodzynki. Dodaje się do niego korzenne przyprawy.

Dania wigilijne dla dzieci

Potrawy wigilijne dla dzieci to przede wszystkim słodkie desery. Najmłodszym z pewnością zasmakuje tradycyjny piernik, makowiec czy kołacz. Ale to nie wszystko. Dużym powodzeniem będą się też cieszyć dania obiadowe na słodko, takie jak pierogi z owocami, kluski z makiem, a do tego oczywiście kompot z suszu. Większość dzieci przepada także za barszczem czerwonym. Możemy podawać go razem z krokietami, ale to jaki farsz najbardziej polubi dziecko jest już sprawą indywidualną.

Dodaj komentarz

Boże Narodzenie

Choinka z makaronu krok po kroku

Jak zrobić choinkę z makaronu krok po kroku? Na szczęście nie jest to trudne! Potrzebujesz jedynie kilku drobiazgów, by Twoja choinka wyglądała naprawdę fantastycznie! Choinka z makaronu Choinkę możesz zrobić...

Czytaj dalej →
Boże Narodzenie

Przesądy wigilijne

Chociaż mamy XXI wiek i wszyscy staramy się być nowocześni, to nadchodzi taki dzień, kiedy odstawiamy cały swój sceptycyzm na boku i na przekór wszystkiemu wykonujemy szereg małych rytuałów, które...

Czytaj dalej →
Boże Narodzenie,Dzień Babci i Dziadka

Masa solna: Jak zrobić masę solną?

Masa solna Masa solna, jak sama nazwa wskazuje jest masą wykonaną z soli (oraz mąki i wody), z której możemy przygotować różnego rodzaju dekoracje, figurki i nie tylko. W internecie...

Czytaj dalej →
Boże Narodzenie,Życzenia

Życzenia świąteczne dla dzieci

Życzenia świąteczne dla dzieci mają zwykle bardzo szczególną, pogodną formę. Nie powinny one być skomplikowane, tak by maluch w danym wieku mógł je naprawdę zrozumieć. Nie inaczej jest, gdy chodzi...

Czytaj dalej →
Boże Narodzenie

Filmy o Mikołaju dla dzieci i nie tylko

Filmy o świętym Mikołaju potrafią jak nic innego zbudować w domu iście świąteczną atmosferę. Są doskonałym pomysłem na spędzenie leniwego, rodzinnego popołudnia. Dowiedz się jakie filmy o świętym Mikołaju warto...

Czytaj dalej →
Ciąża

Ćwiczenia mięśni Kegla

Mięśni Kegla nie widać i na co dzień w ogóle nie myślisz o ich istnieniu. Wiele kobiet dowiaduje się o nich dopiero w ciąży lub nawet po porodzie. I to...

Czytaj dalej →
Sukienki na wesele,Sukienki na wesele,Sukienki na wesele dla gości,Sukienki na wesele dla świadkowej

Sukienka dla Gruszki

Sukienki na różne okazje dla figury typu „gruszka” Jeśli Twoją budowę ciała charakteryzują: wąskie ramiona, niewielki biust, płaski brzuch, widoczne wcięcie w talii oraz obszerne biodra i szerokie łydki to...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general