Mrożenie karpia: Czy można mrozić karpia i na jak długo?

Karp – ryba, która w czasie Wigilii nadal gości na większości polskich stołów. Smażony, pieczony, w galarecie. Sposobów na przygotowanie karpia jest bardzo dużo. Często też przygotowujemy go w zbyt dużych ilościach. Co zrobić z karpiem, który został nam po Świętach? Czy można go mrozić? Jeśli tak, to na jak długo? A co zrobić ze świeżym karpiem, którego kupiliśmy jeszcze przed świętami? O tym poniżej.

Jak mrozić karpia?

Karpia możemy zamrozić zarówno smażonego, jak i pieczonego. Przed mrożeniem jednak musimy ściągnąć z niego panierkę.
Każdy kawałek ryby zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki. Gdy karp się zamrozi, to wszystkie jego części możemy przełożyć do jednej reklamówki lub innego większego pojemnika z przeznaczeniem do mrożenia.
Każda z części karpia powinna nadal pozostać w folii aluminiowej.

Chcąc za jakiś czas wiedzieć, że w reklamówce lub pojemniku znajduje się karp, warto umieścić w nim karteczkę z opisem zawartości oraz datą mrożenia.

Jak długo można przechowywać karpia w zamrażarce?

Ryby smażone lub pieczone mogą przebywać w zamrażalniku maksymalnie przez okres 6 miesięcy.

Jak odmrażamy karpia?

Po wyjęciu z zamrażalki karpia wraz w folią aluminiową wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy przez 20 minut.

Co z mrożeniem karpia w galarecie?

Karp w galarecie nie nadaje się do mrożenia. Możemy go przechowywać w lodówce przez okres 5-6 dni.

Mrożenie świeżego karpia: Jak zamrozić świeżą rybę?

Wiele osób zaczyna świąteczne przygotowania znacznie wcześniej. Dzięki temu unikają pośpiechu i bardziej bezstresowo przechodzą przygotowania. Nie wszystkie rzeczy jednak jesteśmy w stanie zdążyć zrobić wcześniej.

Jednymi z częściej pojawiających się pytań na naszym forum odnośnie mrożenia świeżego karpia są:
Czy można zamrozić świeżego karpia i na ile dni przed Świętami? Jak długo można przechowywać karpia w zamrażarce? Kiedy go odmrozić? W dzień Wigilii czy wcześniej? Czy nie straci on swojego smaku podczas mrożenia?
Świeżego karpia oczywiście można mrozić wcześniej. Przed mrożeniem warto go jednak oczyścić i podzielić na porcje.

Czy solić rybę przed zamrożeniem?

Jeszcze przed umieszczeniem karpia w zamrażarce możemy go natrzeć solą i innymi przyprawami.
Takie porcje także możemy owinąć folią aluminiową i mrozić osobno, a później umieścić w reklamówce. Porcje karpia umieszczamy w foli aluminiowej lub foli spożywczej po to, aby inne mrożonki nie przeszły jego zapachem. Dzięki temu także mięso naszej ryby nie ulegnie wysuszeniu.

Karpia możemy wyjąć z zamrażarki 23 grudnia wieczorem i umieścić w lodówce. Niektórzy wolą jednak smażyć jeszcze zamrożoną rybę. Smażenie jest wówczas dłuższe, ale karp się w tym czasie nie rozlatuje.

Czy można mrozić niewypatroszone ryby?

Wiele osób na naszym forum zadaje także pytania w stylu: “Czy można mrozić niewypatroszone ryby?”, “Czy można mrozić ryby z flakami?”, “Czy można zamrozić ryby z wnętrznościami?”.

W mojej opinii nie jest to dobry pomysł. Zdecydowanie polecam mrozić karpia (oraz inne ryby) bez wnętrzności. Najlepiej już wcześniej umyte i posolone, ewentualnie przyprawione w inny ulubiony sposób.

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne

Ile ml ma łyżka i łyżeczka?

Ile ml ma łyżka, a ile ml ma łyżeczka? To informacje niezwykle przydatne na przykład w procesie gotowania, kiedy chcemy dodać konkretną ilość danej rzeczy do masy na ciasto czy...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Czym zastąpić sos sojowy?

Czym zastąpić sos sojowy? To pytanie pojawia się zwłaszcza wśród miłośników kuchni azjatyckiej. Ta na dobre zagościła na polskich stołach, więc i sam sos sojowy jest tutaj stałym gościem. Co...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Faworki: co zamiast śmietany?

Faworki to tradycyjne polskie ciastka, które najczęściej podaje się z okazji tłustego czwartku, karnawału lub w czasie tzw. ostatków. Inna ich nazwa to chrusty. Są wyjątkowo chrupkie, delikatne, słodkie i...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Czy ciasto drożdżowe można mrozić?

Od czasu do czasu większości z nas zdarza się przesadzić z ilością przygotowanych wypieków – zastanawiamy się wówczas, czy ciasto drożdżowe można mrozić, oraz w jaki sposób najlepiej się za...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Zdrowie dziecka

Czy dzieci powinny jeść gofry?

Mamy drugi tydzień lipca, turystyka nad polskim wybrzeżem kwitnie, a wraz z nią popyt na świderki, fast foody i… gofry. Zwłaszcza te ostatnie mogą się wydawać niegroźną przekąską, bo przecież...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Jak posadzić rzeżuchę?

Rzeżucha nieodzownie kojarzy nam się z Wielkanocą, przynosząc do naszego domu odrobinę świeżości i zieleni. Może stanowić wspaniałą naturalną dekorację wielkanocnego stołu, jak również być doskonałym dodatkiem do potraw. Jak...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general