Mrożenie karpia: Czy można mrozić karpia i na jak długo?

Karp – ryba, która w czasie Wigilii nadal gości na większości polskich stołów. Smażony, pieczony, w galarecie. Sposobów na przygotowanie karpia jest bardzo dużo. Często też przygotowujemy go w zbyt dużych ilościach. Co zrobić z karpiem, który został nam po Świętach? Czy można go mrozić? Jeśli tak, to na jak długo? A co zrobić ze świeżym karpiem, którego kupiliśmy jeszcze przed świętami? O tym poniżej.

Mrożenie karpia: Czy można mrozić karpia i na jak długo?

Jak mrozić karpia?

Karpia możemy zamrozić zarówno smażonego, jak i pieczonego. Przed mrożeniem jednak musimy ściągnąć z niego panierkę.
Każdy kawałek ryby zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki. Gdy karp się zamrozi, to wszystkie jego części możemy przełożyć do jednej reklamówki lub innego większego pojemnika z przeznaczeniem do mrożenia.
Każda z części karpia powinna nadal pozostać w folii aluminiowej.

Chcąc za jakiś czas wiedzieć, że w reklamówce lub pojemniku znajduje się karp, warto umieścić w nim karteczkę z opisem zawartości oraz datą mrożenia.

Jak długo można przechowywać karpia w zamrażarce?

Ryby smażone lub pieczone mogą przebywać w zamrażalniku maksymalnie przez okres 6 miesięcy.

Jak odmrażamy karpia?

Po wyjęciu z zamrażalki karpia wraz w folią aluminiową wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy przez 20 minut.

Co z mrożeniem karpia w galarecie?

Karp w galarecie nie nadaje się do mrożenia. Możemy go przechowywać w lodówce przez okres 5-6 dni.

Mrożenie świeżego karpia: Jak zamrozić świeżą rybę?

Wiele osób zaczyna świąteczne przygotowania znacznie wcześniej. Dzięki temu unikają pośpiechu i bardziej bezstresowo przechodzą przygotowania. Nie wszystkie rzeczy jednak jesteśmy w stanie zdążyć zrobić wcześniej.
Jednymi z częściej pojawiających się pytań na naszym forum odnośnie mrożenia świeżego karpia są:

Czy można zamrozić świeżego karpia i na ile dni przed Świętami? Jak długo można przechowywać karpia w zamrażarce? Kiedy go odmrozić? W dzień Wigilii czy wcześniej? Czy nie straci on swojego smaku podczas mrożenia?

Świeżego karpia oczywiście można mrozić wcześniej. Przed mrożeniem warto go jednak oczyścić i podzielić na porcje.

Czy solić rybę przed zamrożeniem?

Jeszcze przed umieszczeniem karpia w zamrażarce możemy go natrzeć solą i innymi przyprawami.
Takie porcje także możemy owinąć folią aluminiową i mrozić osobno, a później umieścić w reklamówce. Porcje karpia umieszczamy w foli aluminiowej lub foli spożywczej po to, aby inne mrożonki nie przeszły jego zapachem. Dzięki temu także mięso naszej ryby nie ulegnie wysuszeniu.

Karpia możemy wyjąć z zamrażarki 23 grudnia wieczorem i umieścić w lodówce. Niektórzy wolą jednak smażyć jeszcze zamrożoną rybę. Smażenie jest wówczas dłuższe, ale karp się w tym czasie nie rozlatuje.

Czy można mrozić niewypatroszone ryby?

Wiele osób na naszym forum zadaje także pytania w stylu: “Czy można mrozić niewypatroszone ryby?”, “Czy można mrozić ryby z flakami?”, “Czy można zamrozić ryby z wnętrznościami?”.
W mojej opinii nie jest to dobry pomysł. Zdecydowanie polecam mrozić karpia (oraz inne ryby) bez wnętrzności. Najlepiej już wcześniej umyte i posolone, ewentualnie przyprawione w inny ulubiony sposób.

Dodaj komentarz

Noworodek Poród
Niedotlenienie okołoporodowe. Czy wiesz, jakie konsekwencje może mieć dla dziecka?
Każda przyszła mama odczuwa stres i niepokój narastający wraz ze zbliżającym się terminem porodu. Boimy się nie tylko o sam jego przebieg, ale przede wszystkim o życie i zdrowie naszego
Czytaj dalej
Rodzeństwo
Cytaty o rodzeństwie: Czy kochające się rodzeństwo jest możliwe?
Kochające się rodzeństwo to dla większości rodziców dwójki dzieci niespełnione marzenie. Ciągła konkurencja, kłótnie i dokuczanie? Tak nie musi wyglądać wasza codzienność... Jak to jest mieć rodzeństwo? Kto z Was ma rodzeństwo?
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Ryba po grecku na 2 sposoby (smażona lub pieczona)
Przepis na rybę po grecku Ryba po grecku to danie najczęściej kojarzone z Wigilią. Okazuje się jednak, że jej popularność nie maleje przez cały rok. W dzisiejszym artykule pokażę Wam moje dwa
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?
Po każdej imprezie okolicznościowej, zwłaszcza takiej, którą organizujemy w domu, zostają nam zarówno potrawy, jak i ciasta. Częścią z nich obdarujemy zapewne gości, ale co zrobić z resztą? Dowiedz się,
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak mrozić uszka i pierogi (nie tylko wigilijne)?
Zamrozić możemy nie tylko pierogi czy uszka, ale również nadmiar farszu lub ciasta, który został nam z przygotowania tych potraw. Jak zamrozić uszka? Pierogi oraz uszka możemy zamrozić zarówno surowe, jak również
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?
Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): "im bigos starszy, tym smaczniejszy". Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę
Czytaj dalej
Mama Porady Kulinarne
6 zdrowych przekąsek, dzięki którym szybciej schudniesz po ciąży
6 zdrowych, niskokalorycznych przekąsek, które możesz zabrać ze sobą do pracy, czy w podróż i zjeść je poza domem bez najmniejszego problemu? Doskonale sprawdzą się jako antidotum na "mały głód". Dodatkowo możesz
Czytaj dalej