Karp – ryba, która w czasie Wigilii nadal gości na większości polskich stołów. Smażony, pieczony, w galarecie. Sposobów na przygotowanie karpia jest bardzo dużo. Często też przygotowujemy go w zbyt dużych ilościach. Co zrobić z karpiem, który został nam po Świętach? Czy można go mrozić? Jeśli tak, to na jak długo? O tym poniżej.



Jak mrozić karpia?

Karpia możemy zamrozić zarówno smażonego, jak i pieczonego. Przed mrożeniem jednak musimy ściągnąć z niego panierkę.
Każdy kawałek ryby zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki. Gdy karp się zamrozi, to wszystkie jego części możemy przełożyć do jednej reklamówki lub innego większego pojemnika z przeznaczeniem do mrożenia.
Każda z części karpia powinna nadal pozostać w folii aluminiowej.

Chcąc za jakiś czas wiedzieć, że w reklamówce lub pojemniku znajduje się karp, warto umieścić w nim karteczkę z opisem zawartości oraz datą mrożenia.

Jak długo można przechowywać karpia w zamrażarce?

Ryby smażone lub pieczone mogą przebywać w zamrażalniku maksymalnie przez okres 6 miesięcy.

Jak odmrażamy karpia?

Po wyjęciu z zamrażalki karpia wraz w folią aluminiową wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy przez 20 minut.

Co z karpiem w galarecie?

Karp w galarecie nie nadaje się do mrożenia. Możemy go przechowywać w lodówce przez okres 5-6 dni.



Mrożenie świeżego karpia

Wiele osób zaczyna przygotowania świąteczne znacznie wcześniej. Dzięki temu unikają pośpiechu i bardziej bezstresowo przechodzą przygotowania. Nie wszystkie rzeczy jednak jesteśmy w stanie zdążyć zrobić wcześniej.
Jednym z częściej pojawiających się pytań na naszym forum dotyczy mrożenia świeżego karpia.
Czy można zamrozić świeżego karpia i na ile przed Świętami? Kiedy go odmrozić? W dzień Wigilii czy wcześniej? Czy nie straci on swojego smaku podczas mrożenia?

Świeżego karpia oczywiście można mrozić wcześniej. Przed mrożeniem warto go jednak oczyścić i podzielić na porcje. Jeszcze przed umieszczeniem karpia w zamrażarce możemy go natrzeć solą i innymi przyprawami.
Takie porcje także możemy owinąć folią aluminiową i mrozić osobno, a później umieścić w reklamówce.

Karpia możemy wyjąć z zamrażarki 23 grudnia wieczorem i umieścić w lodówce. Niektórzy wolą jednak smażyć jeszcze zamrożoną rybę. Smażenie jest wówczas dłuższe, ale karp się w tym czasie nie rozlatuje.