Mrożenie karpia: Czy można mrozić karpia i na jak długo?

Karp – ryba, która w czasie Wigilii nadal gości na większości polskich stołów. Smażony, pieczony, w galarecie. Sposobów na przygotowanie karpia jest bardzo dużo. Często też przygotowujemy go w zbyt dużych ilościach. Co zrobić z karpiem, który został nam po Świętach? Czy można go mrozić? Jeśli tak, to na jak długo? A co zrobić ze świeżym karpiem, którego kupiliśmy jeszcze przed świętami? O tym poniżej.

Mrożenie karpia: Czy można mrozić karpia i na jak długo?

Jak mrozić karpia?

Karpia możemy zamrozić zarówno smażonego, jak i pieczonego. Przed mrożeniem jednak musimy ściągnąć z niego panierkę.

Każdy kawałek ryby zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki. Gdy karp się zamrozi, to wszystkie jego części możemy przełożyć do jednej reklamówki lub innego większego pojemnika z przeznaczeniem do mrożenia.

Każda z części karpia powinna nadal pozostać w folii aluminiowej.
Chcąc za jakiś czas wiedzieć, że w reklamówce lub pojemniku znajduje się karp, warto umieścić w nim karteczkę z opisem zawartości oraz datą mrożenia.

Jak długo można przechowywać karpia w zamrażarce?

Ryby smażone lub pieczone mogą przebywać w zamrażalniku maksymalnie przez okres 6 miesięcy.

Jak odmrażamy karpia?

Po wyjęciu z zamrażalki karpia wraz w folią aluminiową wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy przez 20 minut.

Co z mrożeniem karpia w galarecie?

Karp w galarecie nie nadaje się do mrożenia. Możemy go przechowywać w lodówce przez okres 5-6 dni.

Mrożenie świeżego karpia: Jak zamrozić świeżą rybę?

Wiele osób zaczyna świąteczne przygotowania znacznie wcześniej. Dzięki temu unikają pośpiechu i bardziej bezstresowo przechodzą przygotowania. Nie wszystkie rzeczy jednak jesteśmy w stanie zdążyć zrobić wcześniej.

Jednymi z częściej pojawiających się pytań na naszym forum odnośnie mrożenia świeżego karpia są:
Czy można zamrozić świeżego karpia i na ile dni przed Świętami? Jak długo można przechowywać karpia w zamrażarce? Kiedy go odmrozić? W dzień Wigilii czy wcześniej? Czy nie straci on swojego smaku podczas mrożenia?

Sprawdź:  Choinka do druku [kolorowanka]

Świeżego karpia oczywiście można mrozić wcześniej. Przed mrożeniem warto go jednak oczyścić i podzielić na porcje.

Czy solić rybę przed zamrożeniem?

Jeszcze przed umieszczeniem karpia w zamrażarce możemy go natrzeć solą i innymi przyprawami.
Takie porcje także możemy owinąć folią aluminiową i mrozić osobno, a później umieścić w reklamówce. Porcje karpia umieszczamy w foli aluminiowej lub foli spożywczej po to, aby inne mrożonki nie przeszły jego zapachem. Dzięki temu także mięso naszej ryby nie ulegnie wysuszeniu.

Karpia możemy wyjąć z zamrażarki 23 grudnia wieczorem i umieścić w lodówce. Niektórzy wolą jednak smażyć jeszcze zamrożoną rybę. Smażenie jest wówczas dłuższe, ale karp się w tym czasie nie rozlatuje.

Czy można mrozić niewypatroszone ryby?

Wiele osób na naszym forum zadaje także pytania w stylu: “Czy można mrozić niewypatroszone ryby?”, “Czy można mrozić ryby z flakami?”, “Czy można zamrozić ryby z wnętrznościami?”.

W mojej opinii nie jest to dobry pomysł. Zdecydowanie polecam mrozić karpia (oraz inne ryby) bez wnętrzności. Najlepiej już wcześniej umyte i posolone, ewentualnie przyprawione w inny ulubiony sposób.

Dodaj komentarz

Boże Narodzenie
List do Mikołaja: śmieszny, tradycyjny, a może obrazkowy?
Są takie rodziny, w których list do Mikołaja piszą wszyscy: i dorośli i dzieci. To ważny element przygotowań bożonarodzeniowych. Zastanawiacie się, jak napisać piękny list do Mikołaja? Zerknijcie do naszych podpowiedzi! I
Czytaj dalej
Ciąża
Ciąża po 40-stce: wady i zalety późnego macierzyństwa
Wiek, w którym kobiety zachodzą w ciążę, stopniowo przesuwa się w górę i w Polsce wynosi średnio 27 lat. Coraz mniej osób dziwi widok kobiety po 40 roku życia w
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Czym zastąpić sos sojowy?
Czym zastąpić sos sojowy? To pytanie pojawia się zwłaszcza wśród miłośników kuchni azjatyckiej. Ta na dobre zagościła na polskich stołach, więc i sam sos sojowy jest tutaj stałym gościem. Co
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Dlaczego domowy chleb się kruszy?
Dlaczego chleb się kruszy – to pytanie zadaje sobie wiele osób, które podejmują się pierwszych prób domowego wypieku chleba. Ten jest zdecydowanie zdrowszy oraz trwalszy niż wypieki spotykane na sklepowych
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Czym zastąpić ocet balsamiczny?
Czym zastąpić ocet balsamiczny? To pytanie zadaje sobie wiele pań domu i kucharzy, którym nagle zabrakło tego niezwykle aromatycznego składnika. Ocet balsamiczny charakteryzuje się dużą gęstością, ciemną barwą, intensywnym aromatem
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Pół kilo mąki – ile to szklanek? Niezawodny przelicznik kuchenny
Pół kilo mąki - ile to szklanek? Profesjonalni kucharze odmierzają poszczególne składniki przy pomocy wagi kuchennej, bo właśnie taki sposób jest najbardziej precyzyjny. Nasza domowa kuchnia nie jest jednak studiem,
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Pasteryzacja w zmywarce, piekarniku i nie tylko – sprawdź oryginalne sposoby na wekowanie słoików
Nie ma nic wspanialszego, niż sałatka z letnich warzyw jedzona do obiadu w zimowy dzień, albo sok z sierpniowych malin dodawany do herbaty w mroźne popołudnie. Aby w pełni cieszyć
Czytaj dalej