Grzyby to zdecydowanie jeden z najpopularniejszych przysmaków polskiej kuchni. Ceniony przede wszystkim za walory smakowe i przepiękny, bardzo aromatyczny zapach. Polacy kochają je właściwie w każdej dostępnej formie i w sezonie jesienno-zimowym często urozmaicają nimi niemal wszystkie posiłki. Po grzybobraniu niekiedy pojawia się jednak pytanie, czy grzyby będą odpowiednie również dla dzieci i czy ich spożycie nie będzie niebezpieczne dla tak delikatnego układu pokarmowego. Okazuje się, że kluczowe są granice wieku. Od ilu lat dzieci mogą jeść grzyby?
Od kiedy dziecko może jeść grzyby?
Dania z dodatkami grzybów można spotkać w polskiej kuchni bardzo często, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. W tym czasie można bowiem połączyć dwie przyjemności – spokojne, długie z koszyczkiem spacery po lesie, a później delektowanie się pysznymi potrawami. Chociaż najczęściej doceniamy przede wszystkim smak i zapach ulubionych grzybów, to przecież nie można odmówić im również innych wartości. Wbrew pozorom rośliny te stanowią bogate źródło substancji odżywczych. Niektóre gatunki (np. borowiki) mają w sobie bardzo dużo białka. W grzybach znajdziemy również miedź, potas, cynk, selen, magnez i witaminę D2, a także spore ilości witaminy B i C.
Nic więc dziwnego, że rodzicom zależy na tym, aby dzieci również polubiły te produkty i chętnie je spożywały, tym bardziej jeśli są one częstym składnikiem rodzinnej diety. Okazuje się jednak, że zazwyczaj są one podawane dzieciom nieco zbyt wcześnie. Chociaż brakuje w tym zakresie jasnych, medycznych zaleceń, to jednak większość ekspertów przyjmuje, że dzieci poniżej 12. roku życia nie powinny spożywać grzybów leśnych. U młodszych dzieci istnieje bowiem dużo większe ryzyko i niepożądanych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Inaczej rzecz ma się jednak w przypadku grzybów hodowlanych takich jak: pieczarki, boczniaki czy hodowlane kurki. Według brytyjska organizacji specjalizującej się w dziedzinie żywienia najmłodszych tego rodzaju grzyby mogą się pojawić w diecie nawet rocznego dziecka. Można je wprowadzać do menu stopniowo tak jak w przypadku warzyw czy owoców. Ważne, aby nie podawać na raz dużych ilości (na pewno nie na surowo!) i uważnie obserwować reakcję organizmu. Należy pamiętać, że tolerancja układu pokarmowego na grzyby to kwestia mocno indywidualna, dla delikatniejszych żołądków i jelit mogą być one dosyć ciężkostrawne.
Sprawdź: Jak przechowywać grzyby w lodówce? Te metody pozwolą dłużej cieszyć się ich smakiem!
Czy dzieci mogą jeść grzyby leśne?
Spożywania grzybów leśnych nie zaleca się dzieciom poniżej 12. roku życia głównie ze względu na zwiększone ryzyko zatrucia pokarmowego. Dzieci w tak młodym wieku są szczególnie narażone na nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a w przypadku spożycia nieświadomie jakiegoś trującego gatunku może się to dla nich skończyć tragicznie. Jest to dodatkowy argument, aby wstrzymać się z grzybami leśnymi w potrawach dla dzieci. Niezależnie od tego, jak doświadczony grzybiarz dostarczył zebrane produkty – warto pamiętać, że pomyłka zawsze jest możliwa. Lepiej więc ograniczyć ryzyko.
Co ważne, wspomniane ograniczenie wiekowe nie dotyczy wyłącznie spożywania grzybów w całości. Dzieci poniżej 12. roku życia nie powinny jeść również potraw na bazie grzybów – np. zup, sosów i in. One również mogą spowodować groźne zatrucie.
Zobacz: Jak przechowywać kanie? Te sposoby zapewnią im dłuższą świeżość
Czy dzieci mogą jeść kanie?
Dzieci powyżej 12. roku życia mogą już spożywać większość grzybów, w tym również grzyby leśne takie jak kanie. Młodszym dzieciom lepiej nie podawać tego gatunku grzybów.
Sprawdź: Przechowywanie suszonych grzybów – Jak przechowywać suszone grzyby?
Rodzice pytają o jedzenie grzybów przez dziecko
Najlepiej dopiero do 12. roku życia.
Grzyby hodowlane można wprowadzić do diety dziecka już po ukończeniu przez niego pierwszego roku życia, ważne jednak, aby robić to stopniowo.
Grzyby leśne – dopiero od 12. roku życia.
U dzieci przed 12. rokiem życia istnieje dużo większe ryzyko zatrucia pokarmowego.
Grzyby leśne od 12. roku życia, grzyby hodowlane (pieczarki, boczniaki, hodowlane kurki) nawet już po ukończeniu pierwszego roku życia.
Zobacz też: