Jak przechowywać kanie? Te sposoby zapewnią im dłuższą świeżość
Gdy tylko zbliża się jesień, miłośnicy grzybów ruszają do lasów lub do lokalnych sprzedawców w poszukiwaniu swoich ulubionych przysmaków. Jeden z gatunków, który cieszy się szczególną popularnością to czubajki kanie. Charakteryzują się bowiem delikatnym i pysznym smakiem, a zdaniem niektórych ich wyjątkowa konsystencja pozwala z powodzeniem zastąpić mięso. Zwykle jednak zbieramy lub kupujemy większe ilości, niż jesteśmy w stanie zjeść. Jak więc przechowywać kanie? Czy można zamrozić kanie?
- Świeże kanie podobnie jak inne grzyby szybko się psują, nie należy ich więc przechowywać dłużej niż dobę w lodówce.
- Aby przedłużyć świeżość kani, można je zakonserwować - zamrozić lub ususzyć.
- Jeśli przez zamrożeniem grzyby delikatnie zblanszujemy, pozostaną zdatne do spożycia nawet przez 12 miesięcy.
Jak długo można przechowywać kanie?
Kanie to jedne z najczęściej spotykanych na polskich stołach grzyby. Wszystko dlatego, że rosną w wielu miejscach i naprawdę pysznie smakują. Można je spotkać zarówno w lasach, jak i na polanach czy łąkach. Niekiedy udaje się je wyhodować nawet we własnym ogródku. Podczas zbierania trzeba jednak zachować wyjątkową ostrożność, kanie łatwo jest pomylić z muchomorem sromotnikowym, który – jak wiadomo – jest silnie trujący.
Zwykle zależy nam na tym, aby smakiem ulubionego przysmaku cieszyć się jak najdłużej, najlepiej przez kolejny rok, jako że sezon “grzybowy” trwa stosunkowo krótko. Jak przechować świeże kanie, gdy już je nazbieramy? Niestety grzyby mają to do siebie, że wyjątkowo szybko się psują. Właściwie zachowują świeżość tylko przez jeden dzień. Warto o tym pamiętać, ponieważ zepsute grzyby mogą stać się nawet trujące, a w najlepszym przypadku ich spożycie może grozić poważnym zatruciem pokarmowym. Ta sama zasada dotyczy również kań. Jeśli nie chcemy, aby się zmarnowały, należy je od razu spożyć lub odpowiednio zakonserwować.
Można to zrobić na dwa sposoby – zamrozić lub ususzyć. Dobra wiadomość jest taka, że kanie świetnia nadają się do suszenia, ponieważ nie zatracają w trakcie całego procesu swoich walorów smakowych. Należy zacząć przede wszystkim od odcięcia nóżek – w kaniach jadalny jest wyłącznie kapelusz. Grzyby trzeba dokładnie oczyścić, ale nie przy użyciu wody (lepiej ich nie moczyć!), tylko szczoteczki. Następnie kanie można wysuszyć za pomocą suszarki do grzybów lub piekarnika z termoobiegiem. Wysuszone kawałki należy potem przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, np. w słoiku. Świetnie nadają się potem do rozmaitych potraw czy tworzenia sosów grzybowych.
Zobacz: Czy można zamrozić mięso po rozmrożeniu i ugotowaniu? Te kwestie są kluczowe dla naszego zdrowia
Jak przechować kanie w lodówce?
Jak już wyżej wspomniano, grzyby bardzo szybko się psują, dlatego najlepiej zająć się nimi od razu po przywiezieniu do domu. Jeśli nie mamy takiej możliwości, chwilowo możemy przechować je w lodówce – nie dłużej jednak niż przez jedną dobę. Trzeba przy tym pamiętać, że grzyby powinny mieć zapewniony dostęp powietrza, a zatem nie należy wkładać ich do lodówki w foliowych siatkach czy plastikowych pudełkach. Zaleca się rozłożenie je na tacce i przykrycie delikatnym kawałkiem płótna, można również przechować je w papierowej torbie.
Co ważne, jeśli zamierzamy przechowywać świeże grzyby w lodówce, nie wolno ich myć i kroić – pozostawiamy je na ten czas w całości i w takim stanie, w jakim przybyły do kuchni.
Sprawdź: Czy galaretkę można mrozić? Ile może stać galaretka drobiowa w lodówce?
Czy kanie można mrozić?
Jednym z popularniejszych sposobów, który pozwala przechować kanie na zimę, jest ich zamrożenie. Warto jednak wiedzieć, że nadają się do tego tylko okazy w pełni zdrowe, nieuszkodzone. Przed włożeniem do zamrażalnika nie należy kani myć, wystarczy dokładnie je oczyścić, używając szczoteczki lub pędzelka. W razie potrzeby można również użyć zmoczonych ręczników papierowych, ale wtedy trzeba zadbać o to, aby kanie dobrze wyschły. Zamrożone świeże grzyby zachowają świeżość przez mniej więcej pół roku.
Zobacz: Jak przechowywać grzyby w lodówce? Te metody pozwolą dłużej cieszyć się ich smakiem!
Jak zamrozić kanie?
Nieco dłużej zdatne do spożycia pozostaną kanie, które przed zamrożeniem zostaną poddane obróbce termicznej. Wtedy będzie można cieszyć się ich smakiem nawet do 12 miesięcy. Najlepiej jest je wcześniej zblanszować, czyli zanurzyć we wrzątku na około 10 minut. Następnie trzeba jednak dokładnie je osuszyć. W zamrażalniku grzyby przechowujemy w specjalnych foliowych torebkach do mrożenia lub w plastikowych pojemnikach.
Sprawdź: Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące?
Czytelnicy pytają, jak przechowywać kanie
Można w lodówce, ale nie dłużej niż dobę. Najlepiej włożyć je do papierowej torby lub rozłożyć na tacce i przykryć kawałkiem płótna. Co ważne, nie należy ich myć ani kroić.
Najlepiej nie dłużej niż dobę. Grzyby szybko się psują.
Najlepiej w papierowej torbie lub wyłożone na tacce i przykryte materiałem, tak aby zapewnić im dopływ powietrza.
Można je zamrozić lub ususzyć.
Świeża kania nie dłużej niż dobę, a zamrożona nawet przez pół roku.
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Najlepsze aplikacje edukacyjne dla dzieci w wieku 6-8 lat. TOP 6 polecanych programów do nauki, rozwoju i kreatywnej zabawy
Te gry mają sens. 6 wartościowych aplikacji dla dzieci, które przetestowałyśmy z córką
Strój galowy do szkoły. Jak powinien wyglądać ubiór na specjalne okazje?
Przecieki matura 2024. Te zadania na pewno pojawią się na egzaminie!
Jak obliczyć średnią na koniec roku i na semestr? Niektórzy popełniają prosty błąd
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Jak przechowywać kanie? Te sposoby zapewnią im dłuższą świeżość
Ryba po grecku na 2 sposoby (smażona lub pieczona)
Przepis na rybę po grecku Ryba po grecku to danie najczęściej kojarzone z Wigilią. Okazuje się jednak, że jej popularność nie maleje przez cały rok. W dzisiejszym artykule pokażę Wam...
Czytaj dalej →Zwarzony krem mascarpone ze śmietaną – Podpowiadamy, jak uratować zwarzony krem z mascarpone
Zwarzony krem mascarpone ze śmietaną to udręka dla wszystkich tych, którzy zamierzali przygotować smakowite i atrakcyjne ciasto na specjalną okazję. Dlaczego kremy przyrządzane na bazie tych dwóch składników tak łatwo...
Czytaj dalej →Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?
Po każdej imprezie okolicznościowej, zwłaszcza takiej, którą organizujemy w domu, zostają nam zarówno potrawy, jak i ciasta. Częścią z nich obdarujemy zapewne gości, ale co zrobić z resztą? Dowiedz się,...
Czytaj dalej →Mrożenie szpinaku – Jak mrozić szpinak?
Rozmyślając o nadchodzącym okresie zimowym, wiele osób zastanawia się, jak mrozić szpinak (i czy to w ogóle wskazane). Owa czynność jest na szczęście znacznie łatwiejsza niż mogłoby się wydawać, a...
Czytaj dalej →Jak mrozić uszka i pierogi (nie tylko wigilijne)?
Zamrozić możemy nie tylko pierogi czy uszka, ale również nadmiar farszu lub ciasta, który został nam z przygotowania tych potraw. Jak zamrozić uszka? Pierogi oraz uszka możemy zamrozić zarówno surowe,...
Czytaj dalej →Co zrobić z owocami z kompotu wigilijnego?
Co zrobić z owocami z kompotu wigilijnego? Wigilia to czas smacznych potraw. Zwykle, można dzięki niej, zjeść posiłki, których często nie jadło się cały rok. Problemem mogą być te rzeczy,...
Czytaj dalej →Mrożenie pieczarek – Czy można mrozić pieczarki?
Po obfitym obiedzie wiele osób zadaje sobie czasami pytanie, czy można mrozić pieczarki. Grzyby te cieszą się w Polsce ogromną popularnością, goszcząc na wielu stołach przynajmniej kilka razy w tygodniu....
Czytaj dalej →Za kwaśny żurek – co zrobić gdy żurek jest za kwaśny? Jak go uratować?
Żur to jedna z tradycyjnych potraw wielkanocnych. Uwielbiamy jego specyficzny smak, który sprawia, że nie można pomylić go z żadną inną zupą. Trzeba jednak zaznaczyć, że jego przygotowanie nie jest...
Czytaj dalej →Kiedy siać rzeżuchę na święta? Ten termin to gwarancja pięknej rośliny na święta
Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów związanych z Wielkanocą jest rzeżucha. W wielu domach jej zasiewanie jest nieodłącznie związane z przedświąteczną tradycją. Roślinę wykorzystuje się do przygotowania świątecznych dekoracji na stół...
Czytaj dalej →Czym zastąpić sos sojowy?
Czym zastąpić sos sojowy? To pytanie pojawia się zwłaszcza wśród miłośników kuchni azjatyckiej. Ta na dobre zagościła na polskich stołach, więc i sam sos sojowy jest tutaj stałym gościem. Co...
Czytaj dalej →Przechowywanie czosnku – Jak przechowywać czosnek?
Każda osoba, która samodzielnie gotuje w pewnym momencie zetknie się z problemem tego, jak przechowywać czosnek, aby zachował świeżość przez jak najdłuższy czas. W naszych kuchniach swoje miejsce ma wiele...
Czytaj dalej →Co zrobić żeby olej się nie pienił?
Co zrobić żeby olej się nie pienił? Chyba każda miłośniczka domowych pączków lub chruścików przynajmniej raz spotkała się z takim problemem. Gdy dochodzi do spienienia oleju, przygotowywane rarytasy wchłaniają więcej...
Czytaj dalej →Przelicznik gramów na dekagramy: 1 dag ile to g? – Ile gramów to dekagram?
Ile gramów to dekagram? 1 dag ile to g? Takie pytania pojawiają się dość często, gdy przygotowujemy obiad zgodnie z przepisem zawartym w gazecie lub książce kucharskiej. Konwersja nie jest...
Czytaj dalej →Jak posadzić rzeżuchę?
Rzeżucha nieodzownie kojarzy nam się z Wielkanocą, przynosząc do naszego domu odrobinę świeżości i zieleni. Może stanowić wspaniałą naturalną dekorację wielkanocnego stołu, jak również być doskonałym dodatkiem do potraw. Jak...
Czytaj dalej →Śniadania Polaków: za szybko i za nudno? Sprawdzamy!
Jak wynika z badań śniadanie jest dla Polaków najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Przynajmniej na etapie deklaracji, bo gdy przyjrzymy się temu bliżej, okaże się, że diabeł tkwi w szczegółach....
Czytaj dalej →Pieluchy jednorazowe: Dada czy Pampers?
Pod wpisem związanym z wyprawką umieszczonym na Facebooku wywołała się ciekawa dyskusja na temat pieluch. Pieluchy jednorazowe: Dada czy Pampers? Iskrą zapalną dyskusji był fragment: Na polecenie znajomych korzystamy z Bierdonkowych...
Czytaj dalej →Gdy chcesz wyjść wcześniej z pracy…
Konflikt Serologiczny [Tabela, Objawy, Leczenie, Zastrzyk]
Konflikt serologiczny – pamiętam, że ten zwrot był pierwszym, który w czasie ciąży wprawił mnie w zakłopotanie. Kiedy zachodzi konflikt serologiczny? GRUPA KRWI RH+ RH- RH+ Brak Konfliktu Konflikt RH-...
Czytaj dalej →