Jak przechowywać kanie? Te sposoby zapewnią im dłuższą świeżość
Gdy tylko zbliża się jesień, miłośnicy grzybów ruszają do lasów lub do lokalnych sprzedawców w poszukiwaniu swoich ulubionych przysmaków. Jeden z gatunków, który cieszy się szczególną popularnością to czubajki kanie. Charakteryzują się bowiem delikatnym i pysznym smakiem, a zdaniem niektórych ich wyjątkowa konsystencja pozwala z powodzeniem zastąpić mięso. Zwykle jednak zbieramy lub kupujemy większe ilości, niż jesteśmy w stanie zjeść. Jak więc przechowywać kanie? Czy można zamrozić kanie?

- Świeże kanie podobnie jak inne grzyby szybko się psują, nie należy ich więc przechowywać dłużej niż dobę w lodówce.
- Aby przedłużyć świeżość kani, można je zakonserwować - zamrozić lub ususzyć.
- Jeśli przez zamrożeniem grzyby delikatnie zblanszujemy, pozostaną zdatne do spożycia nawet przez 12 miesięcy.
Jak długo można przechowywać kanie?
Kanie to jedne z najczęściej spotykanych na polskich stołach grzyby. Wszystko dlatego, że rosną w wielu miejscach i naprawdę pysznie smakują. Można je spotkać zarówno w lasach, jak i na polanach czy łąkach. Niekiedy udaje się je wyhodować nawet we własnym ogródku. Podczas zbierania trzeba jednak zachować wyjątkową ostrożność, kanie łatwo jest pomylić z muchomorem sromotnikowym, który – jak wiadomo – jest silnie trujący.
Zwykle zależy nam na tym, aby smakiem ulubionego przysmaku cieszyć się jak najdłużej, najlepiej przez kolejny rok, jako że sezon “grzybowy” trwa stosunkowo krótko. Jak przechować świeże kanie, gdy już je nazbieramy? Niestety grzyby mają to do siebie, że wyjątkowo szybko się psują. Właściwie zachowują świeżość tylko przez jeden dzień. Warto o tym pamiętać, ponieważ zepsute grzyby mogą stać się nawet trujące, a w najlepszym przypadku ich spożycie może grozić poważnym zatruciem pokarmowym. Ta sama zasada dotyczy również kań. Jeśli nie chcemy, aby się zmarnowały, należy je od razu spożyć lub odpowiednio zakonserwować.
Można to zrobić na dwa sposoby – zamrozić lub ususzyć. Dobra wiadomość jest taka, że kanie świetnia nadają się do suszenia, ponieważ nie zatracają w trakcie całego procesu swoich walorów smakowych. Należy zacząć przede wszystkim od odcięcia nóżek – w kaniach jadalny jest wyłącznie kapelusz. Grzyby trzeba dokładnie oczyścić, ale nie przy użyciu wody (lepiej ich nie moczyć!), tylko szczoteczki. Następnie kanie można wysuszyć za pomocą suszarki do grzybów lub piekarnika z termoobiegiem. Wysuszone kawałki należy potem przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, np. w słoiku. Świetnie nadają się potem do rozmaitych potraw czy tworzenia sosów grzybowych.
Zobacz: Czy można zamrozić mięso po rozmrożeniu i ugotowaniu? Te kwestie są kluczowe dla naszego zdrowia
Jak przechować kanie w lodówce?
Jak już wyżej wspomniano, grzyby bardzo szybko się psują, dlatego najlepiej zająć się nimi od razu po przywiezieniu do domu. Jeśli nie mamy takiej możliwości, chwilowo możemy przechować je w lodówce – nie dłużej jednak niż przez jedną dobę. Trzeba przy tym pamiętać, że grzyby powinny mieć zapewniony dostęp powietrza, a zatem nie należy wkładać ich do lodówki w foliowych siatkach czy plastikowych pudełkach. Zaleca się rozłożenie je na tacce i przykrycie delikatnym kawałkiem płótna, można również przechować je w papierowej torbie.
Co ważne, jeśli zamierzamy przechowywać świeże grzyby w lodówce, nie wolno ich myć i kroić – pozostawiamy je na ten czas w całości i w takim stanie, w jakim przybyły do kuchni.
Sprawdź: Czy galaretkę można mrozić? Ile może stać galaretka drobiowa w lodówce?
Czy kanie można mrozić?
Jednym z popularniejszych sposobów, który pozwala przechować kanie na zimę, jest ich zamrożenie. Warto jednak wiedzieć, że nadają się do tego tylko okazy w pełni zdrowe, nieuszkodzone. Przed włożeniem do zamrażalnika nie należy kani myć, wystarczy dokładnie je oczyścić, używając szczoteczki lub pędzelka. W razie potrzeby można również użyć zmoczonych ręczników papierowych, ale wtedy trzeba zadbać o to, aby kanie dobrze wyschły. Zamrożone świeże grzyby zachowają świeżość przez mniej więcej pół roku.
Zobacz: Jak przechowywać grzyby w lodówce? Te metody pozwolą dłużej cieszyć się ich smakiem!
Jak zamrozić kanie?
Nieco dłużej zdatne do spożycia pozostaną kanie, które przed zamrożeniem zostaną poddane obróbce termicznej. Wtedy będzie można cieszyć się ich smakiem nawet do 12 miesięcy. Najlepiej jest je wcześniej zblanszować, czyli zanurzyć we wrzątku na około 10 minut. Następnie trzeba jednak dokładnie je osuszyć. W zamrażalniku grzyby przechowujemy w specjalnych foliowych torebkach do mrożenia lub w plastikowych pojemnikach.
Sprawdź: Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące?
Czytelnicy pytają, jak przechowywać kanie
Można w lodówce, ale nie dłużej niż dobę. Najlepiej włożyć je do papierowej torby lub rozłożyć na tacce i przykryć kawałkiem płótna. Co ważne, nie należy ich myć ani kroić.
Najlepiej nie dłużej niż dobę. Grzyby szybko się psują.
Najlepiej w papierowej torbie lub wyłożone na tacce i przykryte materiałem, tak aby zapewnić im dopływ powietrza.
Można je zamrozić lub ususzyć.
Świeża kania nie dłużej niż dobę, a zamrożona nawet przez pół roku.
Ile trwa matura z polskiego? Jaki jest próg zaliczenia? Uczniowie mają sporo czasu na pisanie
Legenda o Świętym Mikołaju dla dzieci. Co kryje prawdziwa historia legendarnego biskupa?
Czy 3 grudnia jest niedziela handlowa? Przed świętami będą jeszcze dwie okazje na dodatkowe weekendowe zakupy
Życzenia od Mikołaja dla dzieci. Zabawne i urocze wierszyki dla najmłodszych
Kiedy matury próbne 2023/2024? CKE ogłosiła oficjalne terminy, uczniom nie zostało wiele czasu
Prezenty na Mikołaja dla dzieci 10 lat. Te pomysły zachwycą najmłodszych!
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Jak przechowywać kanie? Te sposoby zapewnią im dłuższą świeżość
Ciasto na faworki za twarde? Podpowiadamy, co można z tym zrobić?
Ciasto na faworki jest za twarde, a przecież powinno być kruche, by ciastka wyszły chrupkie – to częsty problem wielu osób, które pragną przygotować je w domu. Faworki to popularny...
Czytaj dalej →Czy można jeść surowe [buraki, pieczarki, cukinie, nasiona czarnuszki i inne]?
Czy można jeść surowe owoce, warzywa, nasiona i inne artykuły spożywcze? To pytanie, które często pada podczas rozmów z dietetykami i specjalistami od żywienia. Chociaż intuicyjnie wiemy, co możemy jeść...
Czytaj dalej →Czy ciasto drożdżowe można mrozić?
Od czasu do czasu większości z nas zdarza się przesadzić z ilością przygotowanych wypieków – zastanawiamy się wówczas, czy ciasto drożdżowe można mrozić, oraz w jaki sposób najlepiej się za...
Czytaj dalej →Co zamiast cukru? Wybierz jeden z 5 zdrowych zamienników cukru!
Cukier jest wszędzie. W kaszkach i deserkach dla dzieci, produktach fit dla dorosłych. Znajdziecie go nawet w ketchupie! Łatwo identyfikujemy go na etykietach widząc napis “cukry proste”, ale może się...
Czytaj dalej →Czym zakwasić żurek? Sprawdź, co dodać do żurku żeby był bardziej kwaśny?
Czym zastąpić zakwas do żurku? Wiele osób jest zdania, że zupa przygotowana bez tradycyjnego zakwasu to już nie żurek. Zdarza się jednak, że nie mamy pod ręką tego składnika, a...
Czytaj dalej →Czy można mrozić twaróg? Jak zamrozić twaróg?
Czy można mrozić twaróg – takie pytanie zadajemy sobie w sytuacji, gdy nie bardzo wiemy, co zrobić z niewykorzystanym do końca produktem. Zamrożenie go wydaje się pomysłem sensownym, ale skądinąd...
Czytaj dalej →Cl na ml – 1 cl ile to ml?
Czasami zdarza się, że musimy przeliczyć objętość danego płynu na jednostkę, którą używamy rzadko lub z którą mamy do czynienia pierwszy raz w życiu. Wówczas wydaje się nam, że stajemy...
Czytaj dalej →Śniadania Polaków: za szybko i za nudno? Sprawdzamy!
Jak wynika z badań śniadanie jest dla Polaków najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Przynajmniej na etapie deklaracji, bo gdy przyjrzymy się temu bliżej, okaże się, że diabeł tkwi w szczegółach....
Czytaj dalej →Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?
Po każdej imprezie okolicznościowej, zwłaszcza takiej, którą organizujemy w domu, zostają nam zarówno potrawy, jak i ciasta. Częścią z nich obdarujemy zapewne gości, ale co zrobić z resztą? Dowiedz się,...
Czytaj dalej →Surowa biała kiełbasa – ile może leżeć w lodówce?
Biała kiełbasa surowa nie należy do najtrwalszych produktów. Jej data przydatności do spożycia jest bardzo krótka. Kupiłeś jej zbyt wiele i nie wiesz co masz z nią zrobić? Ile może...
Czytaj dalej →Kiedy zakwas na żurek jest zepsuty? Podpowiadamy, jak sprawdzić czy zakwas na żurek jest dobry
Domowy żurek to jedna z tych zup, które mają zdecydowanie więcej zwolenników niż przeciwników. W wielu regionach Polski, to jedno z tradycyjnych dań, które przygotowuje się według receptury znanej od...
Czytaj dalej →Rozmrażanie w piekarniku – Jak rozmrozić mięso, bułki chleb, kurczaka i rybę w piekarniku?
Rozmrażanie w piekarniku jest praktykowane w wielu domach, choć niektórzy twierdzą, że szkoda im na to czasu i energii – istnieją ostatecznie inne metody doprowadzania żywności do odpowiedniej temperatury. Z...
Czytaj dalej →Przechowywanie czosnku – Jak przechowywać czosnek?
Każda osoba, która samodzielnie gotuje w pewnym momencie zetknie się z problemem tego, jak przechowywać czosnek, aby zachował świeżość przez jak najdłuższy czas. W naszych kuchniach swoje miejsce ma wiele...
Czytaj dalej →Jak rozmrozić drożdże?
Jak rozmrozić drożdże? Warto wiedzieć, że istnieją zasady, dzięki którym rozmrożone drożdże będą w stanie w dalszym ciągu pełnić swoją funkcję i mnożyć się w prawidłowy sposób. Sprawdź, jak powinno...
Czytaj dalej →Zepsuty miód – Czy miód może się zepsuć?
Czy miód może się zepsuć? To pytanie często pojawia się w naszych głowach, kiedy zaczynamy obserwować, że zakupiony przez nas miód po kilku tygodniach zaczyna zmieniać swoją strukturę. Bez względu...
Czytaj dalej →LEGO matematyka: Ułamki na klockach LEGO
Jednym z punktów na mojej “Ojcowskiej Bucket List” jest zarażenie córki miłością do matematyki. Sporym sukcesem będzie brak jej niechęci do tego przedmiotu. Tak się złożyło, że trafiłem dziś na...
Czytaj dalej →Problemy młodych rodziców
W ostatni piąteczek na naszym ołpen spejsie zasłyszałem ten oto rodzicielski suchar: Przypomniał mi on wpis, który czytałem na jakimś blogu rodzicielskim. Wpis dotyczył rzeczy, które rodzice robią TYLKO przy pierwszym dziecku. Było...
Czytaj dalej →Intercyza
Intercyza jest umową przedmałżeńską regulującą stosunki majątkowe przyszłych małżonków. Dotyczy części majątku, którą małżonkowie wypracują po ślubie. Nie odnosi się natomiast do dochodów oraz rzeczy, które osoby te miały przed...
Czytaj dalej →