Jak przechowywać kanie? Te sposoby zapewnią im dłuższą świeżość

Gdy tylko zbliża się jesień, miłośnicy grzybów ruszają do lasów lub do lokalnych sprzedawców w poszukiwaniu swoich ulubionych przysmaków. Jeden z gatunków, który cieszy się szczególną popularnością to czubajki kanie. Charakteryzują się bowiem delikatnym i pysznym smakiem, a zdaniem niektórych ich wyjątkowa konsystencja pozwala z powodzeniem zastąpić mięso. Zwykle jednak zbieramy lub kupujemy większe ilości, niż jesteśmy w stanie zjeść. Jak więc przechowywać kanie? Czy można zamrozić kanie?

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Świeże kanie podobnie jak inne grzyby szybko się psują, nie należy ich więc przechowywać dłużej niż dobę w lodówce.
  • Aby przedłużyć świeżość kani, można je zakonserwować - zamrozić lub ususzyć.
  • Jeśli przez zamrożeniem grzyby delikatnie zblanszujemy, pozostaną zdatne do spożycia nawet przez 12 miesięcy.

Jak długo można przechowywać kanie?

Kanie to jedne z najczęściej spotykanych na polskich stołach grzyby. Wszystko dlatego, że rosną w wielu miejscach i naprawdę pysznie smakują. Można je spotkać zarówno w lasach, jak i na polanach czy łąkach. Niekiedy udaje się je wyhodować nawet we własnym ogródku. Podczas zbierania trzeba jednak zachować wyjątkową ostrożność, kanie łatwo jest pomylić z muchomorem sromotnikowym, który – jak wiadomo – jest silnie trujący.

Zwykle zależy nam na tym, aby smakiem ulubionego przysmaku cieszyć się jak najdłużej, najlepiej przez kolejny rok, jako że sezon “grzybowy” trwa stosunkowo krótko. Jak przechować świeże kanie, gdy już je nazbieramy? Niestety grzyby mają to do siebie, że wyjątkowo szybko się psują. Właściwie zachowują świeżość tylko przez jeden dzień. Warto o tym pamiętać, ponieważ zepsute grzyby mogą stać się nawet trujące, a w najlepszym przypadku ich spożycie może grozić poważnym zatruciem pokarmowym. Ta sama zasada dotyczy również kań. Jeśli nie chcemy, aby się zmarnowały, należy je od razu spożyć lub odpowiednio zakonserwować.

Można to zrobić na dwa sposoby – zamrozić lub ususzyć. Dobra wiadomość jest taka, że kanie świetnia nadają się do suszenia, ponieważ nie zatracają w trakcie całego procesu swoich walorów smakowych. Należy zacząć przede wszystkim od odcięcia nóżek – w kaniach jadalny jest wyłącznie kapelusz. Grzyby trzeba dokładnie oczyścić, ale nie przy użyciu wody (lepiej ich nie moczyć!), tylko szczoteczki. Następnie kanie można wysuszyć za pomocą suszarki do grzybów lub piekarnika z termoobiegiem. Wysuszone kawałki należy potem przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, np. w słoiku. Świetnie nadają się potem do rozmaitych potraw czy tworzenia sosów grzybowych.

Zobacz: Czy można zamrozić mięso po rozmrożeniu i ugotowaniu? Te kwestie są kluczowe dla naszego zdrowia

Jak przechować kanie w lodówce?

Jak już wyżej wspomniano, grzyby bardzo szybko się psują, dlatego najlepiej zająć się nimi od razu po przywiezieniu do domu. Jeśli nie mamy takiej możliwości, chwilowo możemy przechować je w lodówce – nie dłużej jednak niż przez jedną dobę. Trzeba przy tym pamiętać, że grzyby powinny mieć zapewniony dostęp powietrza, a zatem nie należy wkładać ich do lodówki w foliowych siatkach czy plastikowych pudełkach. Zaleca się rozłożenie je na tacce i przykrycie delikatnym kawałkiem płótna, można również przechować je w papierowej torbie.

Co ważne, jeśli zamierzamy przechowywać świeże grzyby w lodówce, nie wolno ich myć i kroić – pozostawiamy je na ten czas w całości i w takim stanie, w jakim przybyły do kuchni.

Sprawdź: Czy galaretkę można mrozić? Ile może stać galaretka drobiowa w lodówce?

Czy kanie można mrozić?

Jednym z popularniejszych sposobów, który pozwala przechować kanie na zimę, jest ich zamrożenie. Warto jednak wiedzieć, że nadają się do tego tylko okazy w pełni zdrowe, nieuszkodzone. Przed włożeniem do zamrażalnika nie należy kani myć, wystarczy dokładnie je oczyścić, używając szczoteczki lub pędzelka. W razie potrzeby można również użyć zmoczonych ręczników papierowych, ale wtedy trzeba zadbać o to, aby kanie dobrze wyschły. Zamrożone świeże grzyby zachowają świeżość przez mniej więcej pół roku.

Zobacz: Jak przechowywać grzyby w lodówce? Te metody pozwolą dłużej cieszyć się ich smakiem!

Jak zamrozić kanie?

Nieco dłużej zdatne do spożycia pozostaną kanie, które przed zamrożeniem zostaną poddane obróbce termicznej. Wtedy będzie można cieszyć się ich smakiem nawet do 12 miesięcy. Najlepiej jest je wcześniej zblanszować, czyli zanurzyć we wrzątku na około 10 minut. Następnie trzeba jednak dokładnie je osuszyć. W zamrażalniku grzyby przechowujemy w specjalnych foliowych torebkach do mrożenia lub w plastikowych pojemnikach.

Sprawdź: Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące?

Czytelnicy pytają, jak przechowywać kanie

Jak przechować kanie na drugi dzień?

Można w lodówce, ale nie dłużej niż dobę. Najlepiej włożyć je do papierowej torby lub rozłożyć na tacce i przykryć kawałkiem płótna. Co ważne, nie należy ich myć ani kroić.

Jak długo można trzymać kanie w lodówce?

Najlepiej nie dłużej niż dobę. Grzyby szybko się psują.

Jak przechowywać kanie w lodówce?

Najlepiej w papierowej torbie lub wyłożone na tacce i przykryte materiałem, tak aby zapewnić im dopływ powietrza.

Kanie jak przechować?

Można je zamrozić lub ususzyć.

Kania ile może leżeć w lodówce?

Świeża kania nie dłużej niż dobę, a zamrożona nawet przez pół roku.

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Ile gotować gołąbki?

Gotowanie gołąbków – ile gotować gołąbki? Gołąbki to pyszne danie. Natomiast samo ich przygotowanie jest czasochłonne. Parzenie kapusty, zawijanie farszu, a następnie gotowanie. Niemniej jednak ich smak jest wart naszego...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?

Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): “im bigos starszy, tym smaczniejszy”. Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Catering dietetyczny – plusy i minusy

Coraz częściej o cateringach dietetycznych mówi się nie tylko w kontekście odchudzania, ale również zdrowego odżywiania. Posiłki w pudełkach pozwalają optymalnie pokrywać zapotrzebowanie kaloryczne w ciągu doby, jednocześnie są atrakcyjnym...

Czytaj dalej →
Boże Narodzenie, Porady Kulinarne

Gorzki bigos – Jak uratować?

Gorzki bigos jest rozczarowaniem, ale nie tragedią. Bigos to jedno z najpopularniejszych dań, które króluje na naszych stołach. Pojawia się w domach przynajmniej raz w roku, a my czekamy na...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Jak rozrobić suche drożdże?

Jak rozrobić suche drożdże i czy w ogóle trzeba to robić? To pytanie, które zdaje sobie wiele osób, szczególnie w okresie przedświątecznym. Drożdże instant często okazują się wygodnym i łatwym...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo