Grzyby w ciąży i podczas karmienia piersią

Polskie grzyby nie mają sobie równych. Jesienne lasy pełne są dobra oferowanego przez naturę, po które my, Polacy, chętnie sięgamy każdego roku. W naszej części Europy grzyby cieszą się niesłabnącą popularnością. Legendą obrosły już historie opowiadane przez naszych rodaków mieszkających na obczyźnie, głównie tych ze Skandynawii, którzy mówią o zatrzęsieniu w tamtejszych lasach grzybów, których nikt nie zbiera, ponieważ grzybobranie jest miejscowym ludziom obce. Na naszych ziemiach grzyby zbiera się od najdawniejszych czasów. Co takiego w nich jest, że tak je uwielbiamy? Czy grzyby mają jakieś cenne właściwości zdrowotne?

Grzyby: właściwości

Grzyby mają bardzo niewiele kalorii, stąd są idealne dla osób dbających o figurę i odchudzających się. W 100 gramach grzybów jest średnio 45 kalorii, ale łatwo można je pomnożyć poprzez podsmażanie na maśle czy przygotowywanie na ich bazie zawiesistych zup czy sosów.

Grzyby są doskonałym źródłem witamin z grupy B. Znajduje się w nich również niewielka ilość kwasów omega-6. Oprócz tego zawierają w swoim składzie fosfor, sód, wapń, magnez, potas. Pozytywnie wpływają na pracę tarczycy z uwagi na zawartość selenu.

Grzyby w ciąży

Czy w ciąży można jeść grzyby? To pytanie zadaje sobie wiele przyszłych mam. Zapewne bierze się ono z tego, że głośno się mówi absolutnym zakazie spożywania grzybów przez małe dzieci. Ciężarne zastanawiają się, czy składniki grzybów, które dostarczone zostaną maluchowi przez pępowinę mu nie zaszkodzą. Spokojnie, z całą pewnością nie. Małe dzieci nie mogą jeść grzybów, ponieważ są one bardzo ciężkostrawne i ich niedojrzały jeszcze układ pokarmowy sobie z nimi nie radzi. W przypadku malucha dojrzewającego w brzuchu, wszystko, co najlepsze z grzybów trafia do niego w już przetrawionej formie, ponieważ tym procesem zajmuje się organizm mamy.

Grzyby zawierają w swoim składzie wiele potasu, zwłaszcza te o ciemnych kapeluszach. Potas pozytywnie wpływa na pracę mięśni i pomaga w walce ze skurczami, które są częstym problemem w okresie ciąży. Oprócz potasu, w grzybach znajduje się także żelazo. Z jego niedoborami często borykają się kobiety spodziewające się dziecka.

Grzyby dostarczają także kwasu foliowego, bez którego prawidłowy rozwój ciąży nie jest możliwy. Kwas foliowy powinien być przyjmowany przez przyszłą mamę od pierwszych chwil ciąży, a jeśli kobieta świadomie starała się o dziecko, to suplementację kwasem foliowym powinna zacząć jeszcze przed zapłodnieniem. Kwas foliowy ma kluczowy wpływ na kształtowanie się układu nerwowego malucha. Zapobiega występowaniu poważnych wad cewy nerwowej, takich jak rozszczep kręgosłupa czy przepuklina oponowo-rdzeniowa.

Jedyne, co może przemawiać za tym, że przyszłe mamy nie powinny jeść grzybów, to wspomniana już wcześniej ciężkostrawność. W czasie ciąży, na wskutek podniesionego poziomu progesteronu, układ trawienny nieco zwalnia. Stąd biorą się częste wzdęcia i zaparcia. Jedzenie ciężkostrawnych rzeczy może je pogłębić.

Grzyby a karmienie piersią

Nie ma żadnych przeciwwskazań co do spożywania grzybów w okresie karmienia dziecka piersią. Należy jednak pamiętać, że grzyby mogą wywoływać u malucha uczulenie. Co prawda alergia na grzyby nie zdarza się zbyt często, niemniej jednak należy obserwować dziecko po pierwszych karmieniach po spożyciu przez mamę grzybów. Dobrze jest zacząć od zjedzenia niewielkiej porcji i zaobserwowania reakcji malucha. Jeżeli nic się nie dzieje, można stopniowo zwiększać ilość spożywanych grzybów.

Zobacz też:

Czy można jeść orzeszki ziemne w ciąży?

Czosnek a karmienie piersią

Dlaczego w ciąży warto jeść jabłka?

Dodaj komentarz

Dieta w ciąży, Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Kiwi w ciąży i podczas karmienia piersią

Kiwi to niepozornie wyglądający owoc, który ma szerokie zastosowanie. Przede wszystkim oczywiście zastosowanie w kuchni, ale również w kosmetyce. Ma zbawienny wpływ na cerę i bardzo często jest dodawany jako...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Gruszki w ciąży i podczas karmienia piersią

Gruszki to jeden z rodzajów owoców, które zdają się być stworzone wyłącznie dla ludzkiej przyjemności. Pyszne, mięsiste, soczyste owoce od zarania dziejów były wymieniane wśród pokarmów bogów. Jakie właściwości mają...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Jabłka w ciąży i podczas karmienia piersią

Jabłka – nasze narodowe dobro, które na stałe wpisało się w jadłospisy Polaków. To owoc uwielbiany niemal na całym świecie. Może być spożywany w wielu formach, doskonale komponuje się z...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Czereśnie w ciąży i podczas karmienia piersią

Czereśnie to owoce, które nieodłącznie kojarzą się ciepłymi, letnimi dniami. Sezon na nie zaczyna się na początku czerwca. Wedle niektórych nazwa tego miesiąca może pochodzić właśnie od nazwy tych pysznych...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Grejpfrut w ciąży i podczas karmienia piersią

Grejpfrut to najzdrowszy ze wszystkich cytrusów. Nazywany jest nawet rajskim owocem – czy słusznie? Jakie właściwości ma grejpfrut? Czy można go jeść w czasie ciąży? Czy ma wpływ na karmienie...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Tuńczyk w ciąży i podczas karmienia piersią

Świeży tuńczyk nie jest u nas zbyt popularną rybą. A szkoda, ponieważ polędwica z tuńczyka jest prawdziwym przysmakiem. Potencjalnych smakoszy odstrasza jednak jej cena oscylująca wokół 80-100zł za kilogram. Polacy...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Maliny w ciąży i podczas karmienia piersią

Maliny – jedne z ulubionych owoców sezonowych Polaków. Świetnie pasują do deserów na zimno, a także do wypieków. Jeszcze lepiej smakują solo. Są doskonałą bazą do kompotów, soków, a także...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Rabarbar w ciąży i podczas karmienia piersią

Rabarbar to cenny składnik diety. Zawiera wiele wartościowych makroelementów i witamin, które wspomagają pracę naszego organizmu. Pomimo tego nie jest zalecane jego spożywanie w czasie ciąży. Dlaczego rabarbaru nie powinny...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Orzeszki ziemne w ciąży i podczas karmienia piersią

Orzeszki ziemne zaliczają się do jednych z najbardziej wartościowych rodzajów orzechów. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze ciało, a także i na psychikę – orzeszki ziemne...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Ryby w ciąży i podczas karmienia piersią

Ryby to prawdziwy przysmak, chociaż nie przez wszystkich doceniany. Niektórzy unikają ich na swoich talerzach, a niesłusznie – ryby dostarczają mnóstwa składników odżywczych, które bardzo pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszych...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Czosnek w ciąży i podczas karmienia piersią

Czosnek to naturalny antybiotyk. Z jego właściwości ludzie korzystają od tysięcy lat. Pomaga zwalczać infekcje, wzmacnia odporność, powoduje obniżenie ciśnienia krwi. Jakie jeszcze ma właściwości? Czy można czosnek jeść w...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Arbuz w ciąży i podczas karmienia piersią

Arbuz to owoc, który kojarzy się z latem. Podany schłodzony prosto z lodówki smakuje fantastycznie w upalne dni. Jest doskonałą bazą sałatek, sprawdza się także jako dodatek do nich. Idealny...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general