Jesień to okres szalonego grzybobrania. Warto jednak przed wyjazdem do lasu dowiedzieć się, jakie są objawy zatrucia grzybami, żeby spożywanie własnoręcznie zebranych plonów, nie skończyło się w szpitalu.



Jakie są objawy zatrucia grzybami?

Oprócz nieprzyjemności żołądkowych, zatrucie grzybami może okazać się na tyle poważne, że potrzebna będzie hospitalizacja, a w ekstremalnych przypadkach zatrucie prowadzi nawet do śmierci. Każdy zapaleniec grzybobrania powinien dowiedzieć się, jakie są objawy zatrucia grzybami, by w porę zareagować w razie wystąpienia pierwszych niepokojących symptomów.

Objawy zatrucia grzybami

  • bóle głowy
  • obfite pocenie się
  • zaburzenie widzenia
  • mdłości i bóle brzucha
  • uczucie gorąca i wypieki na twarzy

Po jakim czasie występują objawy zatrucia grzybami? Czasami bardzo szybko, a czasem dopiero po 4 godzinach od posiłku. Ich nasilenie i szybkość, z jaką się pojawiają, zależy od gatunku grzyba, jaki zjedliśmy.

Zatrucie grzybami u dziecka

Na zatrucie grzybami szczególnie narażone są dzieci. Tak naprawdę maluchy w ogóle nie powinny jeść grzybów, ale jeśli już to się stanie i zauważymy pierwsze objawy zatrucia grzybami, powinniśmy natychmiast udzielić dziecku pierwszej pomocy. Niezwłocznie wezwij karetkę, a u malucha sprowokuj wymioty. Podaj też rozpuszczony w wodzie węgiel aktywowany, który pomaga w pozbyciu się toksyn z organizmu.

Nie wszystkie zatrucia dają natychmiastowe objawy. Zatrucie muchomorem sromotnikowym może dać pierwsze symptomy dopiero po kilkudziesięciu godzinach od spożycia grzyba. Najpierw pojawiają się typowe dla zatrucia grzybami silne bóle brzucha, wymioty i biegunka. Po kilku dniach może wystąpić żółtaczka, zaburzenia świadomości, a nawet śpiączka. Typowe dla tego zatrucia są również krwawienia z przewodu pokarmowego.

Leczenie zatrucia grzybami

Kiedy już dojdzie do zatrucia grzybami, trzeba reagować szybko. Należy zabrać chorego do szpitala, a tam przeprowadza się płukanie żołądka, podaje odtrutkę i przywraca odpowiednie nawodnienie organizmu. Odwodnienie występuje w przypadku zatrucia bardzo często, gdyż pacjenci dużo wymiotują, przez co tracą siły oraz pozbywają się wody i składników odżywczych.

Ważne jest też poinformowanie lekarza, jaki grzyb był powodem zatrucia pacjenta. Trzeba także powiedzieć, gdzie zebraliśmy lub kupiliśmy grzyby, jak mniej więcej wyglądały, czy ktoś jeszcze źle się czuje po spożyciu danych grzybów itp. Dzięki temu specjaliści będą w stanie szybciej i łatwiej wyleczyć pacjenta.

Jak rozpoznać jadalne grzyby?

Bardzo ważne jest, by na wyprawy do lasu zawsze wybierać się z osobą, która jest doświadczona i ze stu procentową pewnością jest w stanie rozróżnić grzyby jadalne od tych trujących. Dla tych, którzy na grzybach nie znają się w ogóle, a je uwielbiają, bezpieczniejsze jest zaopatrywanie się u sprawdzonych sprzedawców. W okresie jesiennym przy drogach i na rynkach wiele osób dorabia sobie na sprzedaży własnoręcznie zebranych plonów. Nie znając jednak pochodzenia grzybów i przy braku pewności czy aby na pewno są jadalne, lepiej ich nie kupować.



Jest też kilka sprawdzonych metod, które pozwalają ustrzec się przed zatruciem grzybami. Jedną z nich, jak mówi Kamil Szydłowski specjalista służby leśnej ds. edukacji w Nadleśnictwie Warcino w rozmowie z GP24.pl, jest delikatne przełamanie kapelusza i posmakowanie kawałka. Kiedy jest gorzki, oznacza to, że grzyb jest trujący. Warto też do lasu wybierać się z atlasem grzybów, gdzie szybko i łatwo znajdziemy informację odnośnie tego, czy dany grzyb jest jadalny, czy nie. Poza tym często, lecz nie w przypadku wszystkich okazów, grzyby z blaszkami na spodzie kapelusza są trujące.

Zatrucie grzybami to nie tylko nieprzyjemna dolegliwość. W skrajnych przypadkach może prowadzić nawet do śmierci. Lepiej uniknąć nieprzyjemności i zaopatrywać się tylko u sprawdzonych sprzedawców, a samemu zbierać grzyby z rozwagą.

Zdjęcie główne: depositphotos.com