Jak przechowywać grzyby w lodówce? Te metody pozwolą dłużej cieszyć się ich smakiem!

Sezon na grzyby w pełni. W tym okresie bardzo często zbieramy ich bardzo duże ilości, których nie jesteśmy w stanie od razu wykorzystać w kuchni. Niestety są to produkty, które bardzo szybko się psują i dlatego aby dłużej cieszyć się ich świeżością, trzeba zapewnić im odpowiednie warunki przechowywania. Źle i zbyt długo przechowywane mogą nawet stać trujące! Sprawdź, jak przechowywać grzyby w lodówce. Ile grzyby mogą leżeć w lodówce? Ile można przechowywać ugotowane grzyby w lodówce?

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Świeże grzyby bardzo szybko się psują, dlatego warto znać sposoby odpowiedniego przechowywaniam, bo zepsute grzyby mogą stać się trujące.
  • Grzyby po zebraniu lub zakupie najlepiej przetworzyć w ciagu najbliższych 24 godzin, inaczej mogą się zmarnować.
  • Przez ten czas, maksymalnie przez jeden dzień, można przechowywać grzyby w lodówce, zapewniając dostęp powietrza. Najlepiej w papierowej torbie lub na tacce przykryte materiałem.
  • Ugotowane grzyby i potrawy z grzybami najbezpieczniej spożyć tego samego dnia. Ewentualnie można je podgrzać na drugi dzień, ale nie należy trzymać ich w lodówce dłużej.

Jak przechowywać świeże grzyby w lodówce?

Zazwyczaj pod koniec lata i z początkiem jesieni w lasach pojawia się mnóstwo miłośników grzybów. Ponieważ jest to produkt sezonowy, to zbierający starają się zgromadzić jak najwięcej zapasów na kolejne miesiące. Oprócz wiedzy, które okazy są jadalne, warto więc także wiedzieć, w jaki sposób odpowiednio je przechowywać, aby jak najdłużej cieszyć się ich smakiem. Warto pamiętać, że zbyt długo i w nieodpowiednich warunkach przechowywane mogą nawet stać się trujące.

Grzyby niestety bardzo szybko ulegają zepsuciu, właściwie świeżość zachowują jedynie przez jeden dzień. W ciągu najbliższej doby od zebrania najlepiej odpowiednio je przetworzyć (np. ususzyć lub zamrozić), aby się nie zmarnowały. Do tego czasu grzyby należy przechowywać w chłodnym miejscu, czyli najlepiej w lodówce.

Zobacz też: Grzyby w ciąży i podczas karmienia piersią?

W jaki sposób przechowywać grzyby w lodówce? Muszą mieć zapewniony dostęp powietrza, a zatem w żadnym wypadku nie można ich wsadzać do foliowych torebek lub plastikowych pudełek. Można rozłożyć je na tacce i przykryć kawałkiem płótna. Jeśli zostały kupione, można przechować je w oryginalnym opakowaniu. Jednym z najlepszych rozwiązań jest przechowanie ich w papierowej torbie. Do czasu przetworzenia pozostawiamy je nieumyte i niepokrojone. Należy pamiętać, żeby nie chować ich do szuflad bądź półek z warzywami, ponieważ panuje tam zbyt wysoka wilgoć.

Zdecydowanie lepiej jednak nie zostawiać ich w lodówce na zbyt długo, najlepiej maksymalnie dobę. Niektóre gatunki mogą wytrzymać dłużej, np. kurki czy borowiki – lepiej jednak nie ryzykować zepsuciem i jak najszybciej je przetworzyć.

Jak długo można trzymać grzyby w lodówce?

Wszystkie gatunki grzybów mają to do siebie, że zachowują świeżość tylko przez chwilę po zebraniu, najlepiej maksymalnie jeden dzień. Większe grzyby będą się psuć szybciej od tych mniejszych. Jeśli więc wybieramy się na grzybobranie lub zakupiliśmy świeże grzyby, warto od razu zaplanować, co z nimi zrobimy.

Zobacz: Jak odróżnić grzyby jadalne od trujących?

Jeśli zdecydujemy się na zamrożenie świeżych grzybów, możemy je przechowywać dłużej, oczywiście w zamrażalniku. Zamrożone surowe grzyby mogą leżeć w lodówce, mniej więcej pół roku. Przed zamrożeniem można jednak grzyby poddać lekkiej obróbce termicznej, w takim wypadku będą mogły pozostać zdatne do spożycia w zamrażalniku nawet do 12 miesięcy. Po umyciu i wyczyszczeniu grzyby można ugotować, podsmażyć, udusić lub zblanszować – metoda zależy od danego gatunku. Warto to zrobić, ponieważ niektóre grzyby zamrożone na surowo mogą stracić smak.

Sprawdź: Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Jak wykorzystać ziemniaki z obiadu?

Metody konserwowania grzybów

Grzyby można przechowywać w lodówce przez niedługi czas po zebraniu lub zakupie. W związku z tym warto wcześniej zaplanować, co chcemy z nimi zrobić, aby się nie zmarnowały. Metod przetwarzania grzybów jest kilka.

Jeśli nie wykorzystujemy ich od razu w kuchni, możemy je np. zamrozić – na surowo lub po wcześniejszej obróbce termicznej (np. podduszeniu lub ugotowaniu). Nie wszystkie gatunki nadają się do mrożenia, najlepiej mrozić takie o zwartej strukturze. Zamrożone na surowo poleżą w lodówce około pół roku, po obróbce termicznej nieco dłużej. Szczegółowe instrukcje mrożenia zależą jednak od konkretnego gatunku. Grzyby można także ususzyć, najlepiej rozkładając na papierze i pozostawiając w suchym i nasłonecznionym miejscu. Można także użyć w tym celu piekarnika. Niektóre grzyby nadają się również do marynowania i po takim przetworzeniu będę mogły poleżeć nawet kilka miesięcy w szczelnie zamkniętych słoikach.

Ile można trzymać suszone grzyby?

Suszenie jest zdecydowanie najlepszą metodą na zachowanie długiego terminu przydatności grzybów. Po wykorzystaniu tej metody konserwacji pojawia się jednak pytanie, jak długo można przechowywać suszone grzyby. Suszone grzyby można trzymać nawet ponad rok, pod warunkiem, że będą trzymane w odpowiednim miejscu. Jeśli będą źle przechowywane mogą spleśnieć lub stać się pożywką dla moli spożywczych. Aby do tego nie dopuścić, najlepiej umieścić ususzone grzyby w szczelnym szklanym słoiku. Takie pojemniki należy trzymać w suchym i chłodnym miejscu, np. w szafkach lub w piwnicy.

Sprawdź: Czy można zamrozić mięso po rozmrożeniu i ugotowaniu? Te kwestie są kluczowe dla naszego zdrowia

Ugotowane grzyby – jak długo w lodówce?

Przechowywanie ugotowanych grzybów nie jest najlepszym pomysłem. Ogólnie istnieje zasada, że lepiej w ogóle nie przechowywać potraw z grzybami, a najlepiej spożywać je od razu po przyrządzeniu. Jeśli jednak nie jest to możliwe, należy je przechować maksymalnie jeden dzień. Można potrawkę z grzybami odstawić do lodówki i odgrzać następnego dnia po upewnieniu się, że się nie zepsuła. Lepiej jednak starać się tego unikać. Zdaniem niektórych znawców leśnych grzybów nie powinno się odgrzewać.

Grzyby ugotowane, które następnie zamrozimy, można przechowywać z zamrażalce dużo dłużej, nawet do roku. Wszystko zależy od konkretnego gatunku.

Jak długo można przechowywać smażone grzyby w lodówce?

Dla dobra własnego zdrowia powinno się przyjąć zasadę, że potraw z grzybami nie przechowujemy, tylko staramy się spożyć je od razu. Maksymalnie mogą pozostać w lodówce przez jeden dzień, ale według niektórych grzybów w ogóle nie należy podgrzewać.

Zobacz: Słoik się nie zassał. Co zrobić gdy słoiki się nie zawekowały? Wystarczy jeden, drobny błąd

Czy można jeść grzyby na drugi dzień?

Surowe grzyby na drugi dzień powinno się przyrządzić lub przetworzyć, aby się nie zepsuły. Danie przygotowane z dodatkiem grzybów można odgrzać następnego dnia po upewnieniu się, że nie są zepsute. Najlepiej jednak spożyć ja tego samego dnia, w którym zostały zrobione.

Ile mogą leżeć grzyby po zebraniu?

Surowe grzyby po zebraniu bardzo szybko się psują. Najlepiej przetworzyć je w ciągu najbliższej doby, a do tego czasu przechować w lodówce.

Sprawdź: Co zamiast bułki do mielonych? Te zamienniki sprawdzą się idealnie

Czy kanie można trzymać w lodówce? Jak przechowywać kurki i kanie w lodówce?

Kurki i kanie najlepiej włożyć do papierowej torby lub rozłożyć na tacce i przykryć delikatnym materiałem, zapewniając dostęp powietrza. Absolutnie nie wolno wkładać ich do plastikowych pudełek lub torebek foliowych.

Ile czasu kurki mogą leżeć w lodówce?

Świeże kurki, podobnie jak inne grzyby, najlepiej i najbezpieczniej trzymać w lodówce maksymalnie jeden dzień. Czasami jednak kurki potrafią zachować świeżość nieco dłużej, ale nie więcej niż dwa dni.

Sprawdź: Ogórki kiszone bez chrzanu. Ten składnik z powodzeniem go zastąpi

Rodzice pytają, jak długo można przechowywać grzyby w lodówce:

Czy świeże grzyby można przechowywać w lodówce?

Można, ale długość przechowywania zależy od danego grzyba. Najlepiej nie dłużej niż 24 godziny.

Czy surowe grzyby można przechowywać w lodówce?

Tak, ale w zależności od gatunku grzyba najlepiej przetworzyć go w ciągu doby po zebraniu lub zakupie.

Ile można trzymać grzyby w lodówce?

Świeżych grzybów najlepiej nie trzymać w lodówce dłużej niż jeden dzień. Maksymalnie dwie doby, w zależności od rodzaju grzyba.

Czy umyte grzyby można przechowywać w lodówce?

Najlepiej surowe grzyby, świeżo po zerwaniu przechowywać w lodówce nieumyte i niepokrojone, nie dłużej niż 24 godziny przed przetworzeniem.

Jak długo można przechowywać kurki w lodówce?

Kurki można trzymać nieco dłużej niż inne grzyby, do nawet dwóch dni. Najlepiej jednak nie dłużej niż 24 godziny.

Sos grzybowy ile może stać w lodówce?

Sos grzybowy podobnie jak inne potrawy z dodatkiem grzybów najlepiej spożyć od razu po przygotowaniu, tego samego dnia. Można jednak odgrzać i zjeść go następnego dnia pod warunkiem, że nie jest zepsuty.

Dodaj komentarz

Pielęgnacja niemowląt

Pieluchy jednorazowe: Dada czy Pampers?

Pod wpisem związanym z wyprawką umieszczonym na Facebooku wywołała się ciekawa dyskusja na temat pieluch. Pieluchy jednorazowe: Dada czy Pampers? Iskrą zapalną dyskusji był fragment: Na polecenie znajomych korzystamy z Bierdonkowych...

Czytaj dalej →
Planowanie ślubu oraz wesela

Ślub i wesele w niedzielę

Coraz częściej spotykam się wśród znajomych i nie tylko z przyjęciami weselnymi organizowanymi w niedzielę. Zaczęło mnie zastanawiać, czemu tak wzrosła ilość “niesobotnich” wesel i jakie są zalety oraz wady...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo