Jak przechowywać grzyby w lodówce? Ile grzyby mogą leżeć w lodówce?

Sezon na grzyby w pełni. W tym okresie bardzo często zbieramy ich bardzo duże ilości, których nie jesteśmy w stanie od razu wykorzystać w kuchni. Niestety są to produkty, które bardzo szybko się psują i dlatego aby dłużej cieszyć się ich świeżością, trzeba zapewnić im odpowiednie warunki przechowywania. Źle i zbyt długo przechowywane mogą nawet stać trujące! Sprawdź, jak przechowywać grzyby w lodówce.

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Świeże grzyby bardzo szybko się psują, dlatego warto znać sposoby odpowiedniego przechowywaniam, bo zepsute grzyby mogą stać się trujące.
  • Grzyby po zebraniu lub zakupie najlepiej przetworzyć w ciagu najbliższych 24 godzin, inaczej mogą się zmarnować.
  • Przez ten czas, maksymalnie przez jeden dzień, można przechowywać grzyby w lodówce, zapewniając dostęp powietrza. Najlepiej w papierowej torbie lub na tacce przykryte materiałem.
  • Ugotowane grzyby i potrawy z grzybami najbezpieczniej spożyć tego samego dnia. Ewentualnie można je podgrzać na drugi dzień, ale nie należy trzymać ich w lodówce dłużej.

Jak przechowywać świeże grzyby w lodówce?

Zazwyczaj pod koniec lata i z początkiem jesieni w lasach pojawia się mnóstwo miłośników grzybów. Ponieważ jest to produkt sezonowy, to zbierający starają się zgromadzić jak najwięcej zapasów na kolejne miesiące. Oprócz wiedzy, które okazy są jadalne, warto więc także wiedzieć, w jaki sposób odpowiednio je przechowywać, aby jak najdłużej cieszyć się ich smakiem. Warto pamiętać, że zbyt długo i w nieodpowiednich warunkach przechowywane mogą nawet stać się trujące.

Grzyby niestety bardzo szybko ulegają zepsuciu, właściwie świeżość zachowują jedynie przez jeden dzień. W ciągu najbliższej doby od zebrania najlepiej odpowiednio je przetworzyć (np. ususzyć lub zamrozić), aby się nie zmarnowały. Do tego czasu grzyby należy przechowywać w chłodnym miejscu, czyli najlepiej w lodówce.

Zobacz też: Grzyby w ciąży i podczas karmienia piersią?

W jaki sposób przechowywać grzyby w lodówce? Muszą mieć zapewniony dostęp powietrza, a zatem w żadnym wypadku nie można ich wsadzać do foliowych torebek lub plastikowych pudełek. Można rozłożyć je na tacce i przykryć kawałkiem płótna. Jeśli zostały kupione, można przechować je w oryginalnym opakowaniu. Jednym z najlepszych rozwiązań jest przechowanie ich w papierowej torbie. Do czasu przetworzenia pozostawiamy je nieumyte i niepokrojone. Należy pamiętać, żeby nie chować ich do szuflad bądź półek z warzywami, ponieważ panuje tam zbyt wysoka wilgoć.

Zdecydowanie lepiej jednak nie zostawiać ich w lodówce na zbyt długo, najlepiej maksymalnie dobę. Niektóre gatunki mogą wytrzymać dłużej, np. kurki czy borowiki – lepiej jednak nie ryzykować zepsuciem i jak najszybciej je przetworzyć.

Jak długo można trzymać grzyby w lodówce?

Wszystkie gatunki grzybów mają to do siebie, że zachowują świeżość tylko przez chwilę po zebraniu, najlepiej maksymalnie jeden dzień. Większe grzyby będą się psuć szybciej od tych mniejszych. Jeśli więc wybieramy się na grzybobranie lub zakupiliśmy świeże grzyby, warto od razu zaplanować, co z nimi zrobimy.

Zobacz: Jak odróżnić grzyby jadalne od trujących?

Jeśli zdecydujemy się na zamrożenie świeżych grzybów, możemy je przechowywać dłużej, oczywiście w zamrażalniku. Zamrożone surowe grzyby mogą leżeć w lodówce, mniej więcej pół roku. Przed zamrożeniem można jednak grzyby poddać lekkiej obróbce termicznej, w takim wypadku będą mogły pozostać zdatne do spożycia w zamrażalniku nawet do 12 miesięcy. Po umyciu i wyczyszczeniu grzyby można ugotować, podsmażyć, udusić lub zblanszować – metoda zależy od danego gatunku. Warto to zrobić, ponieważ niektóre grzyby zamrożone na surowo mogą stracić smak.

Metody konserwowania grzybów

Grzyby można przechowywać w lodówce przez niedługi czas po zebraniu lub zakupie. W związku z tym warto wcześniej zaplanować, co chcemy z nimi zrobić, aby się nie zmarnowały. Metod przetwarzania grzybów jest kilka.

Jeśli nie wykorzystujemy ich od razu w kuchni, możemy je np. zamrozić – na surowo lub po wcześniejszej obróbce termicznej (np. podduszeniu lub ugotowaniu). Nie wszystkie gatunki nadają się do mrożenia, najlepiej mrozić takie o zwartej strukturze. Zamrożone na surowo poleżą w lodówce około pół roku, po obróbce termicznej nieco dłużej. Szczegółowe instrukcje mrożenia zależą jednak od konkretnego gatunku. Grzyby można także ususzyć, najlepiej rozkładając na papierze i pozostawiając w suchym i nasłonecznionym miejscu. Można także użyć w tym celu piekarnika. Niektóre grzyby nadają się również do marynowania i po takim przetworzeniu będę mogły poleżeć nawet kilka miesięcy w szczelnie zamkniętych słoikach.

Ile można trzymać suszone grzyby?

Suszenie jest zdecydowanie najlepszą metodą na zachowanie długiego terminu przydatności grzybów. Suszone grzyby można przechowywać nawet ponad rok, pod warunkiem, że będą trzymane w odpowiednim miejscu. Jeśli będą źle przechowywane mogą spleśnieć lub stać się pożywką dla moli spożywczych. Aby do tego nie dopuścić, najlepiej umieścić ususzone grzyby w szczelnym szklanym słoiku. Takie pojemniki należy trzymać w suchym i chłodnym miejscu, np. w szafkach lub w piwnicy.

Ile można trzymać ugotowane grzyby w lodówce?

Nie ma ogólnych zasad co do przechowywania potraw ugotowanych z dodatkiem grzybów. Można potrawkę z grzybami odstawić do lodówki i odgrzać następnego dnia po upewnieniu się, że się nie zepsuła. Lepiej jednak starać się wszelkie dania z grzybami lub sosami grzybowymi spożywać jak najszybciej po przyrządzeniu. Zdaniem niektórych znawców, leśnych grzybów nie powinno się odgrzewać.

Grzyby ugotowane, które następnie zamrozimy, można przechowywać z zamrażalce dużo dłużej, nawet do roku. Wszystko zależy od konkretnego gatunku.

Rodzice pytają, jak przechowywać grzyby w lodówce:

Czy świeże grzyby można przechowywać w lodówce?

Można, ale długość przechowywania zależy od danego grzyba. Najlepiej nie dłużej niż 24 godziny.

Czy surowe grzyby można przechowywać w lodówce?

Tak, ale w zależności od gatunku grzyba najlepiej przetworzyć go w ciągu doby po zebraniu lub zakupie.

Ile można trzymać grzyby w lodówce?

Świeżych grzybów najlepiej nie trzymać w lodówce dłużej niż jeden dzień. Maksymalnie dwie doby, w zależności od rodzaju grzyba.

Czy można jeść grzyby na drugi dzień?

Surowe grzyby na drugi dzień powinno się przyrządzić lub przetworzyć, aby się nie zepsuły. Danie przygotowane z dodatkiem grzybów można odgrzać następnego dnia po upewnieniu się, że nie są zepsute. Najlepiej jednak spożyć ja tego samego dnia, w którym zostały zrobione.

Ile mogą leżeć grzyby po zebraniu?

Surowe grzyby po zebraniu bardzo szybko się psują. Najlepiej przetworzyć je w ciągu najbliższej doby, a do tego czasu przechować w lodówce.

Czy umyte grzyby można przechowywać w lodówce?

Najlepiej surowe grzyby, świeżo po zerwaniu przechowywać w lodówce nieumyte i niepokrojone, nie dłużej niż 24 godziny przed przetworzeniem.

Ile można przechowywać ugotowane grzyby w lodówce?

Ugotowane grzyby można przechowywać w lodówce nie dłużej niż do następnego dnia. Jeśli jednak zostaną zamrożone, mogą być trzymane w zamrażalniku dłużej.

Jak przechowywać kurki i kanie w lodówce?

Kurki i kanie najlepiej włożyć do papierowej torby lub rozłożyć na tacce i przykryć delikatnym materiałem, zapewniając dostęp powietrza. Absolutnie nie wolno wkładać ich do plastikowych pudełek lub torebek foliowych.

Jak długo można trzymać kurki w lodówce?

Kurki można trzymać nieco dłużej niż inne grzyby, do nawet dwóch dni. Najlepiej jednak nie dłużej niż 24 godziny.

Jak długo przechowywać sos grzybowy?

Sos grzybowy podobnie jak inne potrawy z dodatkiem grzybów najlepiej spożyć od razu po przygotowaniu, tego samego dnia. Można jednak odgrzać i zjeść go następnego dnia pod warunkiem, że nie jest zepsuty.

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne

Zupy – mrożenie i pasteryzacja

Jestem wielką fanką zup, podobnie jak moja rodzina. Zupy są szybkie w przygotowaniu i wbrew pozorom bardzo proste. Idealnie uzupełniają codzienne menu. W przypadku małych rodzin jak nasza, gdyby nie...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Jak posadzić rzeżuchę?

Rzeżucha nieodzownie kojarzy nam się z Wielkanocą, przynosząc do naszego domu odrobinę świeżości i zieleni. Może stanowić wspaniałą naturalną dekorację wielkanocnego stołu, jak również być doskonałym dodatkiem do potraw. Jak...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Ile ml ma łyżka i łyżeczka?

Ile ml ma łyżka, a ile ml ma łyżeczka? To informacje niezwykle przydatne na przykład w procesie gotowania, kiedy chcemy dodać konkretną ilość danej rzeczy do masy na ciasto czy...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Zdrowie dziecka

Czy dzieci powinny jeść gofry?

Mamy drugi tydzień lipca, turystyka nad polskim wybrzeżem kwitnie, a wraz z nią popyt na świderki, fast foody i… gofry. Zwłaszcza te ostatnie mogą się wydawać niegroźną przekąską, bo przecież...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Gdzie wylać olej po smażeniu?

Gdzie wylać olej, który pozostaje po smażeniu frytek lub na przykład pączków? Sporo osób wylewa olej do zlewu albo do kanalizacji. Osoby te rzadko kierują się tylko i wyłącznie własną...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Cl na ml – 1 cl ile to ml?

Czasami zdarza się, że musimy przeliczyć objętość danego płynu na jednostkę, którą używamy rzadko lub z którą mamy do czynienia pierwszy raz w życiu. Wówczas wydaje się nam, że stajemy...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general