Idealna mizeria? Przepis nie jest trudny. Wystarczy nie pominąć jednego kroku

Lato często stoi pod znakiem mizerii, którą chętnie spożywamy jako dodatek do obiadu. Choć jej przygotowanie wydaje się proste, warto zwrócić uwagę na kilka aspektów. Dzięki temu wydobędziesz głębię smaku sałatki, której nie będziesz już przygotowywać inaczej. Poznaj przepis na orzeźwiającą mizerię idealną. Aby zachwyciła konsystencją, nie pomiń jednego kroku.

Mizeria jest sałatką, która smakuje praktycznie każdemu. Dodatek śmietany sprawia, że nie dość, że syci, to jeszcze orzeźwia latem. Każdy ma swój własny sposób na jej przygotowanie, a także metodę krojenia składników. Podczas gdy jedni stawiają na wytrawność, inni nie wyobrażają sobie mizerii bez nutki słodyczy. Sprawdź prosty przepis na mizerię. Dodatek cebulki sprawi, że zasmakuje każdemu. Już nigdy nie przyrządzisz jej inaczej!

Mizeria z ogórków. Czego potrzebujesz?

Standardowa mizeria nie wymaga wielu skomplikowanych dodatków. Oto co będzie ci potrzebne, by przygotować wytrawny i prosty dodatek do obiadu.

Składniki:

  • 2 duże ogórki szklarniowe lub 4 gruntowe;
  • pół cebuli;
  • pół szklanki ulubionej śmietany;
  • pęczek koperku lub szczypiorku (wedle upodobań);
  • pól, pieprz i cukier do smaku;
  • pół łyżeczki oleju;
  • pół łyżeczki octu.

Jak zrobić mizerię? Nie pomiń tego kroku — inaczej sałatka będzie wodnista

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i posiekaj cebulę. Przełóż ją do miski i dopraw solą, by zmiękła.
  2. Umyj i obierz ogórki. Pokrój je na cienki plasterki lub zetrzyj na tarce, w zależności od upodobań.
  3. Dokładnie odciśnij nadmiar wody z ogórków i przełóż je do miski z cebulką. Nie pomiń tego kroku, gdyż jeśli tego nie zrobisz, mizeria może być wodnista i mieć niezbyt ładną konsystencję.
  4. Posiekaj koperek lub szczypior i dodaj do mizerii. Dopraw octem, olejem, pieprzem, cukrem i dokładnie wymieszaj.
  5. Poczekaj, aż składniki się „przegryzą” i na sam koniec dodaj śmietanę. Spróbuj sałatki i jeśli czegoś brakuje, dopraw większą ilością przypraw.
  6. Wymieszaj i podawaj jako dodatek do ziemniaków i mięsa.
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo