Jak nadziewać pączki?

Jak nadziewać pączki? Dla wielu osób, jakość i smak nadzienia jest tak samo ważna, jak smak samego ciasta. Eksperymentując z najróżniejszymi masami lub kremami, możemy nadać pączkom niepowtarzalny smak, trafiając w ten sposób w gust każdego domownika. Jak nadziać pączki? To łatwiejsze niż ci się wydaje!

Nadziewanie pączków – to właśnie nadzienie decyduje o ich wybornym smaku

Chyba każdy miłośnik pączków przyzna, że konsumując ten przysmak, nie może doczekać się, aż dotrze do nadzienia. Najbardziej cenione są dobrze nadziane pączki i nic dziwnego – odpowiednio dobrane nadzienie nadaje ciastu niepowtarzalny smak i sprawia, że nie jest suche i zapychające. W przypadku produktów kupowanych w cukierniach lub piekarniach, z ilością nadzienia bywa różnie. Chcesz uniknąć przykrej niespodzianki? Zatem musisz usmażyć domowe pączki i nadziać je po swojemu. Do wyboru mamy dwie opcje.

Nadziewanie przed czy po smażeniu?

Wiele gospodyń nadziewa pączki jeszcze przed usmażeniem ciasta. To nie błąd, nie ma bowiem żadnych przeciwwskazań, przed dodaniem nadzienia do surowej masy. Jest to jednak nieco trudniejsza technika, bo stwarza ryzyko wypłynięcia nadzienia w trakcie smażenia. Żeby tego uniknąć, warto sięgnąć po gęsty dżem, konfiturę lub krem. Zasada jest prosta – im gęstsze nadzienie, tym mniej go wypłynie do oleju.

Nadziewanie surowego ciasta jest banalnie łatwe – wystarczy tylko rozpłaszczyć wycięty kawałek, umieścić nadzienie na jego środku, złożyć na pół i uformować kulkę. Alternatywny sposób polega na wycięciu dwóch bardzo cienkich kawałków ciasta na każdy pączek. Na jeden kładziemy nadzienie i przykrywamy go drugim. Teraz wystarczy tylko zagnieść boki, ale uwaga – trzeba zrobić to bardzo dokładnie.

Sprawdź: Wszystko na temat tłustego czwartku

Jeszcze łatwiej nadziejemy pączki już po usmażeniu. Przygotowane nadzienie umieszczamy w szprycy, wbijamy końcówkę w pączek i wyciskamy. Żeby uniknąć wypływania, nakłucie najlepiej wykonać w bocznej lub górnej części pączka.

Czym nadziewać pączki? Do wyboru mamy cały wachlarz możliwości

Tradycyjny przepis każe nadziewać pączki konfiturą. Smak to kwestia mocno indywidualna. Alternatywnie możemy użyć dżemu, ale musi być odpowiednio gęsty. Co jeszcze nada się do nadziania pączków? Budyń lub krem w ulubionym smaku, czekolada, masa orzechowa lub kakaowa. Opcji jest nieskończenie wiele. Najlepiej przygotować pączki z kilkoma rodzajami nadzienia. Nieznacznie (w zależności od nadzienia) wydłuży to pracę, ale twoi bliscy będą mile zaskoczeni, gdy każdy kolejny pączek będzie w sobie skrywał inną niespodziankę.

Rodzice pytają o nadziewanie pączków

Jak szprycować pączki bez szprycy?

Najlepszym narzędziem do wypełniania pączków jest szpryca do nadziewania. Jest wygodna i łatwa w użyciu i pozwala na bardzo precyzyjne dawkowanie wstrzykiwanego do ciasta nadzienia. Nie każda z nas dysponuje jednak takim narzędziem. Na szczęście istnieją alternatywne metody nadziewania pączków. Doskonale nada się do tego rękaw kuchenny. Alternatywnie można też użyć dużej strzykawki z grubą igłą. Używamy jej dokładnie tak samo, jak tradycyjnej szprycy kuchennej.

Kiedy nadziewać pączki?

Pączki można nadziewać na dwa sposoby – przed lub po usmażeniu. Obie metody są tak samo łatwe, przy czym należy zaznaczyć, że szprycowanie już usmażonych pączków jest nieco bezpieczniejsze dla finalnego efektu. W ten sposób wykluczamy bowiem ryzyko wypłynięcia nadzienia w trakcie procesu obróbki termicznej ciasta. Ta metoda jest szczególnie polecana, gdy do nadziania pączków zamierzamy użyć stosunkowo rzadkiej masy. 

Jak się nadziewa pączki?

Jeżeli zamierzasz nadziewać pączki przed smażeniem, pamiętaj o konieczności użycia dość gęstego nadzienia. W przeciwnym wypadku, może wypłynąć w trakcie smażenia, co całkowicie zepsuje finalny efekt. Do dyspozycji mamy dwie metody – albo umieszczamy nadzienie na środku wykrojonego placka, składamy go na pół i formujemy kulę, albo po umieszczeniu nadzienia na środku placka umieszczamy na nim drugi placek  i dokładnie zagniatamy boki. Nadziewanie usmażonych pączków wymaga wykonania nakłucia przygotowanym wcześniej narzędziem, najlepiej w bocznej lub górnej części pączka.

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne, Rodzice

Co można jeść po terminie ważności?

Co można jeść po terminie ważności? To pytanie, które zapewne zadaje sobie każdy z nas, kiedy zdecyduje się zrobić porządki w lodówce i spiżarni. Spoglądając na nadruki i grawery umieszczone...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Faworki: co zamiast śmietany?

Faworki to tradycyjne polskie ciastka, które najczęściej podaje się z okazji tłustego czwartku, karnawału lub w czasie tzw. ostatków. Inna ich nazwa to chrusty. Są wyjątkowo chrupkie, delikatne, słodkie i...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Czym zastąpić sos sojowy?

Czym zastąpić sos sojowy? To pytanie pojawia się zwłaszcza wśród miłośników kuchni azjatyckiej. Ta na dobre zagościła na polskich stołach, więc i sam sos sojowy jest tutaj stałym gościem. Co...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

20 dag miodu: ile to łyżek?

“20 dag – ile to łyżek miodu?” – z takimi dylematami często spotykamy się w kuchni, zwłaszcza jeśli zajmujemy się rozmaitymi słodkimi wypiekami i dopiero co zaczynamy naszą przygodę z...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?

Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): “im bigos starszy, tym smaczniejszy”. Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę...

Czytaj dalej →
Strefa gości weselnych, Sukienki na wesele, Sukienki na wesele

Sukienka koktajlowa

Początkowo sukienka koktajlowa sięgała łydki, miała mały dekolt i szyto ją z błyszczących materiałów. Była więc skromna, ale też szykowna. Na przestrzeni lat zyskała wiele różnych twarzy, lecz wciąż jest...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general