Pyszne, kruche i puszyste faworki to ulubiony przysmak tysięcy Polaków. Przygotowuje się je w ilościach niemal hurtowych w okresie karnawału i na tłusty czwartek. Chociaż nie wymagają wielu składników, to ich zrobienie wcale nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. Sekret udanych faworków tkwi w kilku szczegółach. Poznaj pyszny przepis na faworki jak u babci!
Pyszny przepis babci na faworki
Faworki to kultowe już słodkie i chrupiące ciasteczka w kształcie złożonej kokardki lub warkocza. Ich przygotowanie wymaga smażenia ciasta w głębokim tłuszczu, dlatego nie należą do najzdrowszych. W tym jednak cały ich urok i niepowtarzalny smak. Faworki, zwane również w niektórych regionach chrustami, przygotowuje się najczęściej w czasie karnawału i tłustego czwartku lub na ostatki, czyli przed Środą Popielcową.
Zdecydowanie najbardziej lubiane są faworki kruche, delikatne i puszyste, posypane świeżym cukrem pudrem. Sekret takich ciastek tkwi w paru szczegółach.
Przepis na chrusty – składniki na domowe faworki (receptura pochodzi z kanału Youtube Annie Ka):
- 4 niecałe szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 4 żółtka
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka spirytusu lub octu
- 70 g masła
- 1 l oleju do smażenia
- cukier puder do posypania
Przepis na faworki jak u babci – sposób przygotowania:
- Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy proszek do pieczenia, a następnie pozostałe składniki: cukier, żółtka, mleko i masło. Całość rozrabiamy mikserem lub robotem kuchennym.
- Dodajemy łyżkę spirytusu lub octu i miksujemy jeszcze chwilę, aż ciasto będzie zagnieciona.
- Przenosimy ciasto na opruszoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy ciasto, bardzo cienko. Po rozwałkowaniu odcinamy boki, aby stworzyć z ciasta prostokąt.
- Prostokąt tniemy na paseczki, na każdym małym kawałku robimy nacięcie na środku i przekładamy przez nie jedną stronę ciasta – tworząc charakterystycznego warkocza.
- Faworki wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy aż się zarumienią, z obu stron. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Jak zrobić puszyste faworki?
Aby faworki wyszły kruche, delikatne i puszyste, niektórzy zalecają po wyrobieniu odłożyć ciasto nawet na godzinę. Podczas wałkowania stolnicę posypujemy mąką, ale najlepiej używać jej w minimalnych ilościach, aby nie popsuła ciasta.
Ciasto na faworki należy również napowietrzyć w specjalny sposób, aby były naprawdę kruche i puszyste. W tym celu zazwyczaj stosuje się wybijanie, a więc uderzanie ciasta wałkiem do chwili, aż rozpłaszczy się na grubość około 5 cm.
Sprawdź też: