Jak posadzić rzeżuchę?

Rzeżucha nieodzownie kojarzy nam się z Wielkanocą, przynosząc do naszego domu odrobinę świeżości i zieleni. Może stanowić wspaniałą naturalną dekorację wielkanocnego stołu, jak również być doskonałym dodatkiem do potraw. Jak zatem posadzić i wyhodować idealnie zieloną rzeżuchę?

Jak posadzić rzeżuchę?
depositephotos.com

Jak posadzić rzeżuchę?

Nawet jeżeli nie mamy ręki do hodowli roślin i ziół, to z rzeżuchą nie powinniśmy mieć problemów. Wystarczy kupić opakowanie nasion, przygotować watę lub ligninę i nieduże naczynie (wystarczy zwykły talerzyk lub miseczka).

Uprawa rzeżuchy: krok po kroku

  • Do naczynia włóż ligninę lub watę i skrop ją wodą. Podłoże musi być wilgotne, ale nie może ociekać wodą.
  • Następnie rozsyp nasiona równomiernie po całym podłożu, dzięki temu unikniesz „łysych” miejsc.
  • Skrop nasiona wodą (lub spryskaj spryskiwaczem) i podlewaj regularnie – codziennie. Pilnuj, żeby podłoże było cały czas lekko wilgotne. Zbyt dużo wody może doprowadzić do gnicia nasion. Za mało – do ich wysuszenia.
Jeżeli uprawiasz rzeżuchę na parapecie, to regularnie obracaj pojemnik w stronę słońca. Dzięki temu kiełki nie będą rosły nachylone tylko w jednym kierunku.

Ile czasu rośnie rzeżucha?

Uprawa rzeżuchy trwa około półtora tygodnia i przez cały ten czas ważne jest regularne podlewanie. Jeśli o nim zapomnimy, to rzeżucha uschnie lub nie wykiełkuje. Przy regularnym podlewaniu pierwsze kiełki rzeżuchy zauważysz już po około trzech dniach. Po mniej więcej 10 dniach rzeżucha będzie gotowa do jedzenia.

Jak przyspieszyć wzrost rzeżuchy?

Jeśli chcesz przyspieszyć wzrost rzeżuchy, postaw ją w nasłonecznionym miejscy, np. na oknie. Jeśli pogoda nie rozpieszcza nas promieniami słońca, to możemy spróbować zwiększyć temperaturę w mieszkaniu. Temperatura powietrza w przedziale 25-30 stopni znacznie przyspiesza kiełkowanie oraz wzrost rzeżuchy.

Innym sposobem na przyspieszenie kiełkowania rzeżuchy jest przykrycie jej folią. Ważne jest tylko zrobienie w niej odpowiedniej liczby dziur, żeby nadmiar wilgoci mógł nimi odparować. W przeciwnym razie nasiona mogą spleśnieć.

Na czym posadzić rzeżuchę?

Rzeżuchę najczęściej sadzi się na wacie. Można jednak do jej uprawy wykorzystać także waciki, ligninę, a nawet ręcznik papierowy.
Dla osób, które nie chcą marnować waty i innych surowców, a przy tym na przykład chcą skorzystać z korzeni rzeżuchy, istnieje inny sposób – metalowe sitko na szklanym naczyniu. Nasiona należy wówczas wysypać na sitko z małymi oczkami i przelać wodą. Woda, która zostanie w miseczce będzie parować i nawadniać nasiona. Od góry należy je dodatkowo spryskiwać wodą 2-3 razy dziennie.

Rzeżucha – doskonała dekoracja oraz dodatek do potraw

Rzeżucha będzie świetnie prezentować się na wielkanocnym stole. Możesz na „łączce” z rzeżuchy umieścić baranka, zajączka lub kurczaczki, aby przygotować prostą, a jednocześnie ładna dekorację.
Warto także wykorzystać rzeżuchę jako dodatek do potraw. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, kanapek oraz sałatek. Poza tym jest bogata w składniki odżywcze i minerały – witaminy C, A, B1, sole mineralne oraz olejki eteryczne, dlatego możemy ją podjadać nawet prosto z „łączki”. W przeciwieństwie do wielu roślin, które hodujemy w domu, nie jest szkodliwa dla zwierząt, więc możemy ją także dawać psom lub kotom, które z doświadczenia wiemy, że same będą próbowały podgryzać ją podczas uprawy.

Dodaj komentarz

Wielkanoc
Zajączek Wielkanocny: Co symbolizuje? Kiedy przynosi prezenty?
Święto, które nieodłącznie kojarzy się dzieciom z prezentami jest z pewnością Boże Narodzenie. Coraz częściej jednak rodzice decydują się na wręczanie dzieciom prezentów z także z okazji Wielkanocy. O ile
Czytaj dalej
Wielkanoc
Wielkanoc dla dzieci: Jak przygotować dziecko na Wielkanoc? Symbole, przepisy, gry i zabawy na Wielkanoc
Wielkanoc to jedno z ważniejszych katolickich świąt w roku - jak je spędzić z dzieckiem? Czym je zainteresować i w jaki sposób przekonać do polubienia tego święta?  Święta wielkanocne dla
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Czarny czosnek – Jak zrobić czarny czosnek w domu?
Czarny czosnek? Zapewne pierwszą myślą będzie – gdzie on rośnie i czym różni się od popularnego zwykłego czosnku. Odpowiedzi na oba pytania są dość zaskakujące, o czym przekonacie się w dalszej
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak zrobić drożdże? [domowe, piekarskie oraz spożywcze]
Jak zrobić drożdże? Produkt ten jest kojarzony głównie z kupnymi kostkami lub formą w proszku. Istnieje jednak opcja samodzielnego wyhodowania drożdży, które posłużą Ci do przyrządzenia wielu potraw. Z czego
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak rozmrozić drożdże?
Jak rozmrozić drożdże? Warto wiedzieć, że istnieją zasady, dzięki którym rozmrożone drożdże będą w stanie w dalszym ciągu pełnić swoją funkcję i mnożyć się w prawidłowy sposób. Sprawdź, jak powinno
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Pasteryzacja w zmywarce, piekarniku i nie tylko – sprawdź oryginalne sposoby na wekowanie słoików
Nie ma nic wspanialszego, niż sałatka z letnich warzyw jedzona do obiadu w zimowy dzień, albo sok z sierpniowych malin dodawany do herbaty w mroźne popołudnie. Aby w pełni cieszyć
Czytaj dalej