Jak posadzić rzeżuchę?

Rzeżucha nieodzownie kojarzy nam się z Wielkanocą, przynosząc do naszego domu odrobinę świeżości i zieleni. Może stanowić wspaniałą naturalną dekorację wielkanocnego stołu, jak również być doskonałym dodatkiem do potraw. Jak zatem posadzić i wyhodować idealnie zieloną rzeżuchę?

Jak posadzić rzeżuchę?

Nawet jeżeli nie mamy ręki do hodowli roślin i ziół, to z rzeżuchą nie powinniśmy mieć problemów. Wystarczy kupić opakowanie nasion, przygotować watę lub ligninę i nieduże naczynie (wystarczy zwykły talerzyk lub miseczka).

Uprawa rzeżuchy: krok po kroku

  • Do naczynia włóż ligninę lub watę i skrop ją wodą. Podłoże musi być wilgotne, ale nie może ociekać wodą.
  • Następnie rozsyp nasiona równomiernie po całym podłożu, dzięki temu unikniesz “łysych” miejsc.
  • Skrop nasiona wodą (lub spryskaj spryskiwaczem) i podlewaj regularnie – codziennie. Pilnuj, żeby podłoże było cały czas lekko wilgotne. Zbyt dużo wody może doprowadzić do gnicia nasion. Za mało – do ich wysuszenia.

Jeżeli uprawiasz rzeżuchę na parapecie, to regularnie obracaj pojemnik w stronę słońca. Dzięki temu kiełki nie będą rosły nachylone tylko w jednym kierunku.

Ile czasu rośnie rzeżucha?

Uprawa rzeżuchy trwa około półtora tygodnia i przez cały ten czas ważne jest regularne podlewanie. Jeśli o nim zapomnimy, to rzeżucha uschnie lub nie wykiełkuje. Przy regularnym podlewaniu pierwsze kiełki rzeżuchy zauważysz już po około trzech dniach. Po mniej więcej 10 dniach rzeżucha będzie gotowa do jedzenia.

Jak przyspieszyć wzrost rzeżuchy?

Jeśli chcesz przyspieszyć wzrost rzeżuchy, postaw ją w nasłonecznionym miejscy, np. na oknie. Jeśli pogoda nie rozpieszcza nas promieniami słońca, to możemy spróbować zwiększyć temperaturę w mieszkaniu. Temperatura powietrza w przedziale 25-30 stopni znacznie przyspiesza kiełkowanie oraz wzrost rzeżuchy.

Innym sposobem na przyspieszenie kiełkowania rzeżuchy jest przykrycie jej folią. Ważne jest tylko zrobienie w niej odpowiedniej liczby dziur, żeby nadmiar wilgoci mógł nimi odparować. W przeciwnym razie nasiona mogą spleśnieć.

Na czym posadzić rzeżuchę?

Rzeżuchę najczęściej sadzi się na wacie. Można jednak do jej uprawy wykorzystać także waciki, ligninę, a nawet ręcznik papierowy.
Dla osób, które nie chcą marnować waty i innych surowców, a przy tym na przykład chcą skorzystać z korzeni rzeżuchy, istnieje inny sposób – metalowe sitko na szklanym naczyniu. Nasiona należy wówczas wysypać na sitko z małymi oczkami i przelać wodą. Woda, która zostanie w miseczce będzie parować i nawadniać nasiona. Od góry należy je dodatkowo spryskiwać wodą 2-3 razy dziennie.

Rzeżucha – doskonała dekoracja oraz dodatek do potraw

Rzeżucha będzie świetnie prezentować się na wielkanocnym stole. Możesz na “łączce” z rzeżuchy umieścić baranka, zajączka lub kurczaczki, aby przygotować prostą, a jednocześnie ładna dekorację.
Warto także wykorzystać rzeżuchę jako dodatek do potraw. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, kanapek oraz sałatek. Poza tym jest bogata w składniki odżywcze i minerały – witaminy C, A, B1, sole mineralne oraz olejki eteryczne, dlatego możemy ją podjadać nawet prosto z “łączki”. W przeciwieństwie do wielu roślin, które hodujemy w domu, nie jest szkodliwa dla zwierząt, więc możemy ją także dawać psom lub kotom, które z doświadczenia wiemy, że same będą próbowały podgryzać ją podczas uprawy.

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne

Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?

Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): “im bigos starszy, tym smaczniejszy”. Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Jak nadziewać pączki?

Jak nadziewać pączki? Dla wielu osób, jakość i smak nadzienia jest tak samo ważna, jak smak samego ciasta. Eksperymentując z najróżniejszymi masami lub kremami, możemy nadać pączkom niepowtarzalny smak, trafiając...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Zupy – mrożenie i pasteryzacja

Jestem wielką fanką zup, podobnie jak moja rodzina. Zupy są szybkie w przygotowaniu i wbrew pozorom bardzo proste. Idealnie uzupełniają codzienne menu. W przypadku małych rodzin jak nasza, gdyby nie...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Jak rozrobić suche drożdże?

Jak rozrobić suche drożdże i czy w ogóle trzeba to robić? To pytanie, które zdaje sobie wiele osób, szczególnie w okresie przedświątecznym. Drożdże instant często okazują się wygodnym i łatwym...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Faworki: co zamiast śmietany?

Faworki to tradycyjne polskie ciastka, które najczęściej podaje się z okazji tłustego czwartku, karnawału lub w czasie tzw. ostatków. Inna ich nazwa to chrusty. Są wyjątkowo chrupkie, delikatne, słodkie i...

Czytaj dalej →
Planowanie ślubu oraz wesela

Sala weselna

Sala weselna to jeden z podstawowych aspektów realizacji wesela. Od poszukiwań sali weselnej najlepiej jest zacząć planowanie uroczystości. Sala weselna a liczba gości Przede wszystkim na początku oszacujcie mniej więcej liczbę...

Czytaj dalej →
Dodatki ślubne

Bukiety ślubne

Bukiety ślubne są dobierane do sukni, dodatków i makijażu Panny Młodej oraz do garnituru Pana Młodego. Mogą też nawiązywać do wystroju sali lub kościoła. Na rozmowę z florystą albo kwiaciarką powinnaś...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general