Jak uratować za słodki bigos? Wystarczy odrobina tego składnika, a danie smakuje jak u babci bigos 2

Jak uratować za słodki bigos? Wystarczy odrobina tego składnika, a danie smakuje jak u babci

Przygotowanie udanego bigosu to wbrew pozorom nie lada sztuka. Czasami nawet jeśli wszystkie czynności wykona się zgodnie z przepisem, ostateczny smak może być daleki od ideału. Często zdarza się, że kapusta wychodzi za słodka. W takim przypadku nie trzeba na szczęście wyrzucać całej potrawy ani zaczynać od nowa. Jest kilka sprawdzonych sposobów, dzięki którym przywrócisz bigosowi idealny smak. Jak uratować za słodki bigos?

Dlaczego bigos wychodzi za słodki?

Przyczyny zbyt słodkiego bigosu mogą być różne. Najczęściej winne są suszone owoce – śliwki czy jabłka, których dodaliśmy zbyt dużo. Czasem to również naturalna słodycz kapusty, szczególnie jeśli używamy świeżej, młodej odmiany. Zdarza się też, że słodycz pochodzi z wędlin, zwłaszcza kiełbasy, która często zawiera dodatek cukru.

Sprawdź: Jak pasteryzować bigos? Ten sposób pozwoli dłużej cieszyć się jego świeżością

Jak uratować za słodki bigos?

Zbyt słodki bigos to nie powód do paniki. Na ratunek przychodzą oczywiście składniki o kwaśnym smaku, czyli m.in. ocet winny czy sok z cytryny. Można dodać ich dosłownie odrobinę, pogotować całość przez chwilę i sprawdzić efekty.

Kolejnym sprawdzonym sposobem na neutralizację słodkiego smaku bigosu jest dodanie warzyw, np. pieczarek czy cebuli, które nadadzą bardziej kwaśnych i słonych nut smakowych.

Dodatkowa porcja wędzonego boczku lub kiełbasy może skutecznie zniwelować nadmierną słodycz. Wędzony aromat przełamie słodki smak i nada potrawie głębi.

Nie zaszkodzi również spróbować zwalczyć nadmierną słodycz za pomocą przypraw – ostrych i ziołowych, które najlepiej zneutralizują niepożądany smak.

Zobacz: Ile może stać bigos? Jak można przedłużyć jego świeżość?

Jak zakwasić bigos?

Kwaskowaty smak to cecha charakterystyczna bigosu, bez której cała potrawa traci sens. Poniżej kilka sprawdzonych sposobów na zakwaszenie bigosu:

  • Dodanie dodatkowej porcji kiszonej kapusty to najprostszy sposób na przywrócenie bigosowi właściwego smaku. Wystarczy czasem nawet jedna, by zneutralizować nadmierną słodycz. Kiszona kapusta nie tylko zakwasi potrawę, ale też wzbogaci jej smak.
  • Dodatkowa porcja wędzonego boczku lub kiełbasy może skutecznie nadać potrawie właściwych nut smakowych.
  • Niewielka ilość octu winnego świetnie zakwasza bigos.

Sprawdź: Jak uratować przesolony bigos?

Rodzice pytają, jak ratować bigos

Czym zakwasić bigos?

Octem winnym, sokiem z cytryny lub dodatkową porcją kiszonej kapusty.

Za słodki bigos co zrobić?

Dodać niewielką ilość octu winnego lub soku z cytryny.