Ile może stać bigos? Jak można przedłużyć jego świeżość?

Bigos to prawdopodobnie jedna z najbardziej popularnych tradycyjnych potraw w Polsce. Nie może jej zabraknąć na stole w okresie Świąt – zarówno na Boże Narodzenie, jak i na Wielkanoc, a czasami towarzyszy nam także podczas innych uroczystości rodzinnych. Jest to danie niezbyt skomplikowane do wykonania, ale niestety dosyć czasochłonne, dlatego zazwyczaj przygotowuje się go w nieco większych ilościach. Co jednak zrobić w sytuacji, gdy w lodówce został nam spory zapas bigosu, a nikt już nie chce jeść? Ile bigos może stać w lodówce? Czy można w jakiś sposób przedłużyć jego świeżość?

Jak długo można przechowywać bigos w lodówce?

Spory zapas bigosu w wielki garnku to już właściwie tradycja w polskich domach w okresie świątecznym. Niestety po zakończeniu uroczystości często okazuje się, że porcja była jednak za duża i nie wszystko zostało zjedzone. Jeśli nie uda się zjeść pozostałości w ciągu kilku najbliższych dni lub nie rozdamy go innym członkom rodziny czy znajomym, potrawa szybko ulegnie zepsuciu. Szczególnie krótki termin na spożycie ma bigos z dodatkiem grzybów i cebuli – może stać w lodówce zaledwie 3-4 dni i zaczyna się psuć. Bez tych dodatków wytrzyma nawet przez cały tydzień i wciąż będzie się nadawał do spożycia. Oczywiście przed jedzeniem warto upewnić się, czy nie zmienił koloru lub zapachu i rzeczywiście można go bezpieczenie zjeść.

Zobacz: Czy można zamrozić mięso po rozmrożeniu i ugotowaniu? Te kwestie są kluczowe dla naszego zdrowia

Ile może stać bigos?

Bigos w lodówce niestety nie postoi zbyt długi i mimo dość niskiej temperatury szybko może ulec zepsuciu. Dlatego wiele osób decyduje się przedłużyć jego świeżość, przechowując go w zamrażalniku. Rzeczywiście mrożenie to jeden z najskuteczniejszych sposobów na zakonserwowanie żywności. Zamrożony bigos pozostanie zdatny do spożycia od trzech do nawet sześciu miesięcy. Najlepiej mrozić go w specjalnych woreczkach strunowych, a przed schowaniem do zamrażalnika podzielić na mniejsze porcje, które będziemy wyjmować i rozmrażać w zależności od potrzeb.

Po przygotowaniu bigos można również pasteryzować, aby dłużej zachował świeżość. Wekowanie tej potrawy nie jest zbyt skomplikowanym i wymagającym zadaniem. Wystarczy przełożyć danie do słoików i szczelnie zamknąć pokrywkami. Następnie przygotowujemy duży garnek, wykładamy jego dno ściereczką i wkładamy do środka słoiki w taki sposób, aby nie stykały się ze sobą nawzajem i ze ściankami garnka. Wlewamy zimną wodę mniej więcej do wysokości połowy słoików i podgrzewamy na wolnym ogniu aż do wrzenia, a od momentu wrzenia gotujemy jeszcze przez 10 minut. Pasteryzowany bigos należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, dzięki czemu zachowa świeżość nawet przez dwa miesiące.

Sprawdź: Czy galaretkę można mrozić? Ile może stać galaretka drobiowa w lodówce?

Czy bigos może się zepsuć?

Tak, bigos podobnie jak inne potrawy może się zepsuć i dzieje się to stosunkowo szybko – nawet po upływie zaledwie tygodnia. Jeszcze szybciej – nawet po 3-4 dniach – popsuje się, jeśli dodaliśmy do niego grzyby i cebulę.

Zobacz: Jak pasteryzować bigos? Ten sposób pozwoli dłużej cieszyć się jego świeżością

Czytelnicy pytają o trwałość bigosu

Ile dni bigos w lodówce?

Bez grzybów i cebuli – do tygodnia, z grzybami i cebulą może się popsuć szybciej – już po upływie 3-4 dni.

Jak długo można trzymać bigos w lodówce?

Maksymalnie do tygodnia, ale przed spożyciem należy się upewnić, ze nie zmienił zapachu czy koloru.

Ile można trzymać bigos w lodówce?

Taki z grzybami i cebulą najlepiej maksymalnie 3-4 dni, ponieważ te składniki wyjątkowo szybko się psują.

Zobacz też:

Dodaj komentarz

Planowanie ślubu oraz wesela

Winietki

Winietki rozstawione na stołach weselnych ułatwiają gościom zajęcie miejsca. Mogą im towarzyszyć drobne upominki albo zabawne akcenty. Na pewno wielu z was było na weselu, na którym nie było rozplanowanych...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo