Bigos to jedna z tych tradycyjnych potraw, które cieszą się wśród Polaków największą popularnością. Przygotowujemy go najczęściej na święta – Wielkanoc i Boże Narodzenie. Wielu z nas nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez tego przysmaku. Ponieważ zazwyczaj robimy go w większych ilościach, warto zadbać o to, żeby jak najdłużej zachował świeżość. Jedną ze sprawdzonych metod konserwacji jest pasteryzacja. Jak i ile pasteryzować bigos w słoikach? Jak długo gotować słoiki z bigosem?
Jak pasteryzować bigos?
Bigos to tradycyjna potrawa przygotowywana zazwyczaj tylko na wyjątkowe okazje i uwielbiana przez miliony Polaków. Ale nie tylko dlatego przygotowuje się go zawsze w większych ilościach. Chociaż danie to nie ma specjalnie skomplikowanej procedury, to jednak pochłania dość dużo czasu. Jeśli więc już decydujemy się na spędzenie kilku dłuższych chwil w kuchni, to dobrze jest zrobić sobie pewien zapas i sięgać po niego, gdy będziemy mieli ochotę. Jak przechować bigos na dłużej, aby się nie zepsuł?
Jednym z klasycznych sposobów zakonserwowania bigosu jest mrożenie. Nie wszystkim jednak ta metoda odpowiada, ponieważ zabiera sporo miejsca w zamrażalniku. Poza mrożeniem można jednak bigos również pasteryzować i zawekować w słoikach. Dzięki temu naprawdę długo będziemy mogli cieszyć się jego pysznym smakiem. Pasteryzacja bigosu nie jest trudnym zadaniem. Wystarczy przełożyć potrawę do słoików, a następnie wstawić je do garnka z wodą i gotować przez kilkanaście minut.
Zobacz: Jak przechowywać piernik z powidłami? Sprawdź, ile może leżeć piernik
Jak zawekować bigos w słoikach?
Kluczowe dla wekowania bigosu jest przygotowanie odpowiednich słoików. Zaleca się wybranie takich z metalowymi zakręcanymi pokrywkami. Przed rozpoczęciem całego procesu należy słoiki dokładnie umyć i wyparzyć, a następnie całkowicie wysuszyć (słoiki można wyparzyć w zmywarce, ale bez użycia detergentów). Słoiki można również podgrzać w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze mniej więcej 100 stopni Celsjusza. Muszą być one dokładnie wysterylizowane, aby maksymalnie ograniczyć rozwój drobnoustrojów powodujących psucie się żywności.
Sprawdź: Jak długo trzeba moczyć matiasy? W czym moczyć śledzie matiasy?
Wekowanie bigosu w słoiki krok po kroku
- Wystudzony bigos przekładamy do słoików, tak aby pozostało około 2 cm wolnej przestrzeni do pokrywki.
- Przygotowujemy duży garnek, którego dno wykładamy ściereczką. Wstawiamy słoiki i ustawiamy je w taki sposób, aby się nie stykały ani ze sobą, ani ze ściankami garnka.
- Do garnka wlewamy zimną wodę, tak aby sięgała mniej więcej 3/4 wysokości słoika.
- Podgrzewamy garnek na dużym ogniu aż do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 20 minut.
Zobacz: Czy galaretkę można mrozić? Ile może stać galaretka drobiowa w lodówce?
Jak pasteryzować bigos? Ile czasu gotować bigos w słoiku?
Gotowanie bigosu w słoikach powinna trwać mniej więcej 20 minut po tym, jak woda zacznie wrzeć. W ten sposób można pasteryzować żywność kilkukrotnie, a nawet jest to zalecane, aby wydłużyć okres zachowania świeżości.
Sprawdź: Doprawianie barszczu – Jakie przyprawy do barszczu czerwonego?
Bigos w słoiku – ile może stać?
Zawekowany w słoikach bigos nadaje się do spożycia spokojnie nawet przez kolejne dwa miesiące. Oczywiście po otwarciu słoika należy dokładnie sprawdzić, czy do środka nie dostało się powietrze i nie zepsuło potrawy. Patrzymy, czy nie widać śladów pleśni, warto również sprawdzić, czy nie pojawiły się dziwne, nieprzyjemne zapachy.
Zobacz: Jak długo gotować pierogi – Poznaj idealny czas gotowania pierogów!
Czytelnicy pytają o pasteryzowanie bigosu w słoikach
Bigos powinno się gotować w słoikach około 20 minut.
Słoiki trzeba na początku dokładnie wyczyścić i wyparzyć. Następnie wkładamy do nich bigos, niemal do pełna. Wkładamy do garnka i zalewamy zimą wodą, którą doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przed 20 minut.
Zaleca się, aby pasteryzacja bigosu w słoikach trwała mniej więcej 20 minut.