Jak pasteryzować bigos? Ten sposób pozwoli dłużej cieszyć się jego świeżością

Bigos to jedna z tych tradycyjnych potraw, które cieszą się wśród Polaków największą popularnością. Przygotowujemy go najczęściej na święta – Wielkanoc i Boże Narodzenie. Wielu z nas nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez tego przysmaku. Ponieważ zazwyczaj robimy go w większych ilościach, warto zadbać o to, żeby jak najdłużej zachował świeżość. Jedną ze sprawdzonych metod konserwacji jest pasteryzacja. Jak i ile pasteryzować bigos w słoikach? Jak długo gotować słoiki z bigosem?

Jak pasteryzować bigos?

Bigos to tradycyjna potrawa przygotowywana zazwyczaj tylko na wyjątkowe okazje i uwielbiana przez miliony Polaków. Ale nie tylko dlatego przygotowuje się go zawsze w większych ilościach. Chociaż danie to nie ma specjalnie skomplikowanej procedury, to jednak pochłania dość dużo czasu. Jeśli więc już decydujemy się na spędzenie kilku dłuższych chwil w kuchni, to dobrze jest zrobić sobie pewien zapas i sięgać po niego, gdy będziemy mieli ochotę. Jak przechować bigos na dłużej, aby się nie zepsuł?

Jednym z klasycznych sposobów zakonserwowania bigosu jest mrożenie. Nie wszystkim jednak ta metoda odpowiada, ponieważ zabiera sporo miejsca w zamrażalniku. Poza mrożeniem można jednak bigos również pasteryzować i zawekować w słoikach. Dzięki temu naprawdę długo będziemy mogli cieszyć się jego pysznym smakiem. Pasteryzacja bigosu nie jest trudnym zadaniem. Wystarczy przełożyć potrawę do słoików, a następnie wstawić je do garnka z wodą i gotować przez kilkanaście minut.

Zobacz: Jak przechowywać piernik z powidłami? Sprawdź, ile może leżeć piernik

Jak zawekować bigos w słoikach?

Kluczowe dla wekowania bigosu jest przygotowanie odpowiednich słoików. Zaleca się wybranie takich z metalowymi zakręcanymi pokrywkami. Przed rozpoczęciem całego procesu należy słoiki dokładnie umyć i wyparzyć, a następnie całkowicie wysuszyć (słoiki można wyparzyć w zmywarce, ale bez użycia detergentów). Słoiki można również podgrzać w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze mniej więcej 100 stopni Celsjusza. Muszą być one dokładnie wysterylizowane, aby maksymalnie ograniczyć rozwój drobnoustrojów powodujących psucie się żywności.

Sprawdź: Jak długo trzeba moczyć matiasy? W czym moczyć śledzie matiasy?

Wekowanie bigosu w słoiki krok po kroku

  1. Wystudzony bigos przekładamy do słoików, tak aby pozostało około 2 cm wolnej przestrzeni do pokrywki.
  2. Przygotowujemy duży garnek, którego dno wykładamy ściereczką. Wstawiamy słoiki i ustawiamy je w taki sposób, aby się nie stykały ani ze sobą, ani ze ściankami garnka.
  3. Do garnka wlewamy zimną wodę, tak aby sięgała mniej więcej 3/4 wysokości słoika.
  4. Podgrzewamy garnek na dużym ogniu aż do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 20 minut.

Zobacz: Czy galaretkę można mrozić? Ile może stać galaretka drobiowa w lodówce?

Jak pasteryzować bigos? Ile czasu gotować bigos w słoiku?

Gotowanie bigosu w słoikach powinna trwać mniej więcej 20 minut po tym, jak woda zacznie wrzeć. W ten sposób można pasteryzować żywność kilkukrotnie, a nawet jest to zalecane, aby wydłużyć okres zachowania świeżości.

Sprawdź: Doprawianie barszczu – Jakie przyprawy do barszczu czerwonego?

Bigos w słoiku – ile może stać?

Zawekowany w słoikach bigos nadaje się do spożycia spokojnie nawet przez kolejne dwa miesiące. Oczywiście po otwarciu słoika należy dokładnie sprawdzić, czy do środka nie dostało się powietrze i nie zepsuło potrawy. Patrzymy, czy nie widać śladów pleśni, warto również sprawdzić, czy nie pojawiły się dziwne, nieprzyjemne zapachy.

Zobacz: Jak długo gotować pierogi – Poznaj idealny czas gotowania pierogów!

Czytelnicy pytają o pasteryzowanie bigosu w słoikach

Jak długo gotować bigos w słoikach?

Bigos powinno się gotować w słoikach około 20 minut.

Jak zagotować bigos w słoikach?

Słoiki trzeba na początku dokładnie wyczyścić i wyparzyć. Następnie wkładamy do nich bigos, niemal do pełna. Wkładamy do garnka i zalewamy zimą wodą, którą doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przed 20 minut.

Jak długo pasteryzować bigos?

Zaleca się, aby pasteryzacja bigosu w słoikach trwała mniej więcej 20 minut.

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne

Czym zastąpić sos sojowy?

Czym zastąpić sos sojowy? To pytanie pojawia się zwłaszcza wśród miłośników kuchni azjatyckiej. Ta na dobre zagościła na polskich stołach, więc i sam sos sojowy jest tutaj stałym gościem. Co...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Nadzienie do pączków

Jeszcze kilkanaście lat temu cukiernie oferowały zwykle tylko jedno nadzienie do pączków – z różą. Wiele osób nadal zresztą utrzymuje, że różana konfitura nadaje się wręcz idealnie jako wypełnienie pączkowego...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Faworki: co zamiast śmietany?

Faworki to tradycyjne polskie ciastka, które najczęściej podaje się z okazji tłustego czwartku, karnawału lub w czasie tzw. ostatków. Inna ich nazwa to chrusty. Są wyjątkowo chrupkie, delikatne, słodkie i...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Dlaczego domowy chleb się kruszy?

Dlaczego chleb się kruszy – to pytanie zadaje sobie wiele osób, które podejmują się pierwszych prób domowego wypieku chleba. Ten jest zdecydowanie zdrowszy oraz trwalszy niż wypieki spotykane na sklepowych...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo