Jak pasteryzować bigos? Ten sposób pozwoli dłużej cieszyć się jego świeżością
Bigos to jedna z tych tradycyjnych potraw, które cieszą się wśród Polaków największą popularnością. Przygotowujemy go najczęściej na święta – Wielkanoc i Boże Narodzenie. Wielu z nas nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez tego przysmaku. Ponieważ zazwyczaj robimy go w większych ilościach, warto zadbać o to, żeby jak najdłużej zachował świeżość. Jedną ze sprawdzonych metod konserwacji jest pasteryzacja. Jak i ile pasteryzować bigos w słoikach? Jak długo gotować słoiki z bigosem?

Jak pasteryzować bigos?
Bigos to tradycyjna potrawa przygotowywana zazwyczaj tylko na wyjątkowe okazje i uwielbiana przez miliony Polaków. Ale nie tylko dlatego przygotowuje się go zawsze w większych ilościach. Chociaż danie to nie ma specjalnie skomplikowanej procedury, to jednak pochłania dość dużo czasu. Jeśli więc już decydujemy się na spędzenie kilku dłuższych chwil w kuchni, to dobrze jest zrobić sobie pewien zapas i sięgać po niego, gdy będziemy mieli ochotę. Jak przechować bigos na dłużej, aby się nie zepsuł?
Jednym z klasycznych sposobów zakonserwowania bigosu jest mrożenie. Nie wszystkim jednak ta metoda odpowiada, ponieważ zabiera sporo miejsca w zamrażalniku. Poza mrożeniem można jednak bigos również pasteryzować i zawekować w słoikach. Dzięki temu naprawdę długo będziemy mogli cieszyć się jego pysznym smakiem. Pasteryzacja bigosu nie jest trudnym zadaniem. Wystarczy przełożyć potrawę do słoików, a następnie wstawić je do garnka z wodą i gotować przez kilkanaście minut.
Zobacz: Jak przechowywać piernik z powidłami? Sprawdź, ile może leżeć piernik
Jak zawekować bigos w słoikach?
Kluczowe dla wekowania bigosu jest przygotowanie odpowiednich słoików. Zaleca się wybranie takich z metalowymi zakręcanymi pokrywkami. Przed rozpoczęciem całego procesu należy słoiki dokładnie umyć i wyparzyć, a następnie całkowicie wysuszyć (słoiki można wyparzyć w zmywarce, ale bez użycia detergentów). Słoiki można również podgrzać w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze mniej więcej 100 stopni Celsjusza. Muszą być one dokładnie wysterylizowane, aby maksymalnie ograniczyć rozwój drobnoustrojów powodujących psucie się żywności.
Sprawdź: Jak długo trzeba moczyć matiasy? W czym moczyć śledzie matiasy?
Wekowanie bigosu w słoiki krok po kroku
- Wystudzony bigos przekładamy do słoików, tak aby pozostało około 2 cm wolnej przestrzeni do pokrywki.
- Przygotowujemy duży garnek, którego dno wykładamy ściereczką. Wstawiamy słoiki i ustawiamy je w taki sposób, aby się nie stykały ani ze sobą, ani ze ściankami garnka.
- Do garnka wlewamy zimną wodę, tak aby sięgała mniej więcej 3/4 wysokości słoika.
- Podgrzewamy garnek na dużym ogniu aż do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 20 minut.
Zobacz: Czy galaretkę można mrozić? Ile może stać galaretka drobiowa w lodówce?
Jak pasteryzować bigos? Ile czasu gotować bigos w słoiku?
Gotowanie bigosu w słoikach powinna trwać mniej więcej 20 minut po tym, jak woda zacznie wrzeć. W ten sposób można pasteryzować żywność kilkukrotnie, a nawet jest to zalecane, aby wydłużyć okres zachowania świeżości.
Sprawdź: Doprawianie barszczu – Jakie przyprawy do barszczu czerwonego?
Bigos w słoiku – ile może stać?
Zawekowany w słoikach bigos nadaje się do spożycia spokojnie nawet przez kolejne dwa miesiące. Oczywiście po otwarciu słoika należy dokładnie sprawdzić, czy do środka nie dostało się powietrze i nie zepsuło potrawy. Patrzymy, czy nie widać śladów pleśni, warto również sprawdzić, czy nie pojawiły się dziwne, nieprzyjemne zapachy.
Zobacz: Jak długo gotować pierogi – Poznaj idealny czas gotowania pierogów!
Czytelnicy pytają o pasteryzowanie bigosu w słoikach
Bigos powinno się gotować w słoikach około 20 minut.
Słoiki trzeba na początku dokładnie wyczyścić i wyparzyć. Następnie wkładamy do nich bigos, niemal do pełna. Wkładamy do garnka i zalewamy zimą wodą, którą doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przed 20 minut.
Zaleca się, aby pasteryzacja bigosu w słoikach trwała mniej więcej 20 minut.
Andrychów. 14 latka zamarzła. Kilka godzin czekała na pomoc pod sklepem, mijały ją dziesiątki ludzi
Ile dostaje rodzina zastępcza na dziecko 2023/2024? Miesięczne wsparcie może sięgać nawet kilku tysięcy
Przysłowia na Andrzejki. Jakie tradycyjne porzekadła wiążą się z tym imieniem?
Czy nauczyciel może pić kawę na lekcji? Prawnik ostro o konsekwencjach zakazu
Dominika Chorosińska – ile dzieci ma nowa minister kultury? Wybrała dla swoich pociech tradycyjne i oryginalne imiona
Kiedy obchodzi się Andrzejki? Wbrew pozorom wróżb nie organizuje się w imieniny Andrzeja
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Jak pasteryzować bigos? Ten sposób pozwoli dłużej cieszyć się jego świeżością
Jak przechowywać grzyby w lodówce? Te metody pozwolą dłużej cieszyć się ich smakiem!
Sezon na grzyby w pełni. W tym okresie bardzo często zbieramy ich bardzo duże ilości, których nie jesteśmy w stanie od razu wykorzystać w kuchni. Niestety są to produkty, które...
Czytaj dalej →Czy pożółkły brokuł nadaje się do jedzenia? Kiedy brokuł jest zepsuty?
Zastanawiasz się, czy pożółkły brokuł nadaje się jeszcze do zjedzenia? Masz problem z zalegającym na półkach jedzeniem i często nie zdążasz zużyć wszystkich produktów, przed upływem ich daty przydatności? Jeśli...
Czytaj dalej →Ile może stać żurek w lodówce? Podpowiadamy, jak przechowywać żurek
Ile może stać żurek? – to pytanie zadaje sobie wiele osób, gdy zbliżają się Święta Wielkanocne. Żur jest tradycyjną polską zupą, przygotowywaną w naszych domach dość często, ale jednocześnie przez...
Czytaj dalej →Czym zastąpić sos sojowy?
Czym zastąpić sos sojowy? To pytanie pojawia się zwłaszcza wśród miłośników kuchni azjatyckiej. Ta na dobre zagościła na polskich stołach, więc i sam sos sojowy jest tutaj stałym gościem. Co...
Czytaj dalej →Mrożenie kiełbasy – Czy można mrozić kiełbasę?
Jeśli borykasz się z nadmiarem żywności po świętach, mrożenie jest najlepszym sposobem na wydłużenie daty ich przydatności do spożycia. Czy można mrozić kiełbasę? Jak zamrozić kiełbasę? Jak długo można zamrażać...
Czytaj dalej →Co zamiast cukru? Wybierz jeden z 5 zdrowych zamienników cukru!
Cukier jest wszędzie. W kaszkach i deserkach dla dzieci, produktach fit dla dorosłych. Znajdziecie go nawet w ketchupie! Łatwo identyfikujemy go na etykietach widząc napis “cukry proste”, ale może się...
Czytaj dalej →Czarny czosnek to bogate źródło zdrowych substancji. Jak zrobić czarny czosnek w domu? Odpowiedź może zaskakiwać
Nie od dziś wiadomo, że czosnek posiada wiele właściwości wspierających zdrowe funkcjonowanie organizmu i warto po niego sięgać. Okazuje się jednak, że jeszcze większe bogactwo dla zdrowia kryje w sobie...
Czytaj dalej →Kiedy wysiać rzeżuchę na Wielkanoc? Ten termin to gwarancja pięknej rośliny na święta
Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów związanych z Wielkanocą jest rzeżucha. W wielu domach jej zasiewanie jest nieodłącznie związane z przedświąteczną tradycją. Roślinę wykorzystuje się do przygotowania świątecznych dekoracji na stół...
Czytaj dalej →Jaka to kwaśna śmietana? Jak ją zrobić i czym zastąpić?
Kwaśna śmietana jest powszechnie wykorzystywana w kuchni. Wzbogaca smak dań obiadowych, ale nie tylko. Trzeba bowiem podkreślić, że śmietana kwaśna doskonale nadaje się też do przygotowania wyśmienitych deserów. Jaka to kwaśna...
Czytaj dalej →Czy można mrozić twaróg? Jak zamrozić twaróg?
Czy można mrozić twaróg – takie pytanie zadajemy sobie w sytuacji, gdy nie bardzo wiemy, co zrobić z niewykorzystanym do końca produktem. Zamrożenie go wydaje się pomysłem sensownym, ale skądinąd...
Czytaj dalej →Nadzienie do pączków
Jeszcze kilkanaście lat temu cukiernie oferowały zwykle tylko jedno nadzienie do pączków – z różą. Wiele osób nadal zresztą utrzymuje, że różana konfitura nadaje się wręcz idealnie jako wypełnienie pączkowego...
Czytaj dalej →Surowa biała kiełbasa – ile może leżeć w lodówce?
Biała kiełbasa surowa nie należy do najtrwalszych produktów. Jej data przydatności do spożycia jest bardzo krótka. Kupiłeś jej zbyt wiele i nie wiesz co masz z nią zrobić? Ile może...
Czytaj dalej →Faworki: co zamiast śmietany?
Faworki to tradycyjne polskie ciastka, które najczęściej podaje się z okazji tłustego czwartku, karnawału lub w czasie tzw. ostatków. Inna ich nazwa to chrusty. Są wyjątkowo chrupkie, delikatne, słodkie i...
Czytaj dalej →Dlaczego domowy chleb się kruszy?
Dlaczego chleb się kruszy – to pytanie zadaje sobie wiele osób, które podejmują się pierwszych prób domowego wypieku chleba. Ten jest zdecydowanie zdrowszy oraz trwalszy niż wypieki spotykane na sklepowych...
Czytaj dalej →Pół kilo mąki – ile to szklanek? Niezawodny przelicznik kuchenny
Pół kilo mąki – ile to szklanek? Profesjonalni kucharze odmierzają poszczególne składniki przy pomocy wagi kuchennej, bo właśnie taki sposób jest najbardziej precyzyjny. Nasza domowa kuchnia nie jest jednak studiem,...
Czytaj dalej →- Czy zielona kupa po borówkach jest normalna? - Forum 2023
- Ile dac na wesele - Forum 2023
- Augustyn czy Milan - Forum 2023
- Co to znaczy, gdy piersi przestają boleć w ciąży? - Forum 2023
- Wasze "tajne" sposoby na wywołanie porodu !!! - Forum 2023
- Co może piszczeć na bramkach w sklepie? - Forum 2023
- Czy spływ kajakowy w ciąży jest bezpieczny? - Forum 2023
- Czy z anginą można wyjść na dwór? - Forum 2023
- Jak przykładać rywanol na siusiaka - Forum 2023
- Jak rozpoznać czy sączą się wody płodowe? - Forum 2023
- Koncert rockowy w ciazy???? - Forum 2023
- Kto U was w związku gotuje obiadki? - Forum 2023
- Moje Dziecko jest opoznione?! :( - Forum 2023
- Negatywny test pomimo ciąży?Czy to możliwe? - Forum 2023
- Pobolewanie i kłucie w brzuchu w 15 tygodniu ciąży - Forum 2023
- Telefon na kartę dla dziecka - gdzie najtaniej ? - Forum 2023
- Trzęsące się dziecko zaraz po przebudzeniu... - Forum 2023
- Tunezja - Forum 2023
- Urząd pracy - zmiana terminu wizyty - Forum 2023
- czy jarzębina jest trująca? - Forum 2023
- Teściowa zdradziła mi trik na czystą i pachnącą pralkę. Wlewa do bębna jedną rzecz
- Czym umyć brudne ściany? Wykorzystaj prosty trik za 5 zł. W mig zapomnisz o malowaniu
- Dociśnij obcinacz do paznokci w tym miejscu. Niewiele osób wie, o jego ukrytej funkcji
- Specjalny dodatek za wychowanie dzieci? ZUS wypłaca nawet 1500 zł. Skorzystają także babcie
- Położyła makaron na stół i zalała zimnym sosem. Tak wyprawiła synowi przyjęcie urodzinowe
- Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Wystarczy wrzucić do słoika jeden składnik
- ZUS wprowadził ważne zmiany dla emerytów i rencistów. Przez niefrasobliwość mogą stracić świadczenie
- Początek roku szkolnego 2023/2024 przesunięty! Uczniowie nie rozpoczną nauki 1 września, wakacyjny odpoczynek potrwa dłużej
- To magiczne imię dla dziewczynki robiło furorę 70 lat temu. Hit z lat 50. znów zyskuje na popularności. Oznacza "prawdę i szlachetność"
- Zła wiadomość dla uczniów. Rok szkolny 2023/24 może być niewesoły
- Zagadki dla dzieci w różnym wieku. Łatwe, krótkie, ciekawe i zabawne.
- Życzenia urodzinowe dla dzieci [+śmieszne wierszyki]
- Ani z ogórka, ani z kapusty. Surówka z tego składnika to hit tegorocznego lata!
- Dodatkowe pieniądze za okres choroby. Od 1 lipca w ZUS obowiązują nowe zasady
- Jak otworzyć słoik bez użycia siły? Z tym prostym trikiem żadna zakrętka nie będzie problemem